14
nov
Seneste opdatering: 14/11-14 kl. 1810
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Hans Rustad
Under den svenske tystnaden finnes noen få skribenter som har fortsatt å skrive, skrive, skrive. De merker nå at flere kommer etter. Forsiktig ytres spørsmål og kritikk fra kommentatorer i de store avisene. Men det skjer på et tidspunkt da Migrationsverket anslår at det vil komme 105.000 asylsøkere til Sverige. På ett år.

Hvordan er reaksjonen? Fortsatt er det slik at den som stiller ubekvemme spørsmål blir truffet av en bannbulle. Så lenge tilstrekkelig mange slutter opp om uthengningen, fungerer skremselstaktikken. Den beholder sin magi.

Når norske medier tar frem Ali Esbati som sier Sverige er et bedre innvandrerland enn Norge, uten å nevne den svenske tystnaden, er de med på å støtte opp under den. Dermed viser de at den også er norsk.

Ingen norsk avis har noensinne sitert Merit Wager eller Maurice Rojas. Wager har i en årrekke dekket svensk innvandringspolitikk gjennom sin blogg, basert på tips fra insidere i Migrationsverket, såkalte “miggor”. De har tegnet et helt annet bilde av Sverige enn det svenske medier har holdt frem. Hun ble en viktig kilde og har hatt stor betydning, men ikke for svenske medier. For dem er hun en ikke-person.

Nå krakelerer fasaden. Kommentatorer i riksmediene begynner å bli bekymret. Over alle spørsmålene som man ikke får reise. Det er fullstendig tabu å nevne ordet “volym”, og evne.

Når et land forkynner at det er nødhavn for alle flyktninger fra Midtøsten – alle syrere får permanent opphold – uten å ville diskutere kapasitet – forstår man at noe er tokigt.

Marit Wager er derfor oppgitt og fortvilet. De som våkner omsider, våkner ti år for sent.

Jag har skrivit om dessa frågor – asylområdet främst – sedan maj 2005 och miggorna har rapporterat sedan början av 2008. Men jag har ju sett – och ser när nu allt fler, tidigare tämligen tysta, skribenter börjat våga sig in på det minerade asylområdet – att medan jag/de skriver och skriver och skriver och skriver och skriver så rasar allt det vi skriver och skriver och skriver och skriver om samman runt omkring oss. Vi sitter på våra redaktioner och arbetsrum och medan vi skriver och skriver och skriver och skriver så skapar tiotusentals (ingen vet förstås hur många…) människor, som vi inte vet vilka de är, varför de är här och varför vi ska försörja dem, helt nya och egna samhällen och lagar. I de 186 (kanske fler idag?) utanförskapsområdena och de 55 ”no go”-zonerna som är det Sverige som uppstått på grund av fega och okunniga skribenter, debattörer och politiker.

Et nytt land

Det skapes et nytt land, rett foran øynene på det offisielle Sverige. Men dette Sverige vil ikke se. Det vil bare til himmels. Alle som setter spørsmålstegn ved utviklingen dømmes til helvete. Genast.

Wager sier hun vet at man i redaksjonene har pålagt og instruert medarbeiderne om hva man får si og hva man ikke må skrive. Det er herfra tystnaden styres. Hvis mediene ikke hadde vært med på en slik justis ville politikken aldri overlevd valg etter valg.

Men nå står sammenbruddet for døren.

Hvordan? Fordi Sverige ikke har ressurser hverken menneskelig eller økonomisk til å ta seg av så mange. Det finnes ikke nok boliger, eller helsevesen til å ta seg av så mange, for ikke å snakke om skole og arbeid.

Förmåga

Anna Dahlberg i Expressen, en avis som helhjertet har hyllet den åpne dørs og lommebøkers politikk, forsøkte å ta opp om hva som skjer ute i mottaksapparatet:

dagens havererade mottagningssystem med tiotusentals människor som kommer att sitta fast på flyktingförläggningar, en misslyckad etableringsreform, akut bostadsbrist och framväxande parallellsamhällen”,

På denne uro svarte en Svend Dahl i Liberala Nyhetsbyrån:

”Medan världen firade att det är 25 år sedan Berlinmuren föll passade några tunga borgerliga opinionsbildare på att konstatera att dagens murar inte är tillräckligt höga.”

Tove Lifvendahl som fremførte lignende uro, forsøker å forsvare seg og kollegaen. Men det skjer gjennom å forsøke å forklare at det var ikke slik det var ment, og at Dahl tolker henne i verste mening.

Dermed bruker man energien opp på å forsvare seg, og forsikre om at man er ren og ikke smittet av Sverigedemokratene. Da har systemet vunnet nok en gang.

Forskuslet

Det er dette Wager konstaterer: Oppvåkningen skjer for sent og er for beskjeden. Ingenting kan redde det Sverige som en gang var:

Själv skriver jag numera för att framtida forskare ska ha viktigt material samlat och lättillgängligt när de forskar kring varför välfärden och demokratin och yttrandefriheten raserades på ett eller två decennier i Sverige medan det inte skedde i de nordiska grannländerna.

På et par tiår har man greid å forskusle det generasjoner har bygget opp. Wager tror det står så mye bedre til i nabolandene. I Norge er volumet mindre, men retningen er den samme, og frykten for å si noe galt. Portvokterne passer på at ingen sier at keiseren er naken.

Før og under valget i Sverige i høst var det intet medie som tok opp at Sverige er på vei mot noe som de ikke kontrollerer. I stedet roste flere Sverige for å være så generøst og humanistisk.

Hva venter?

I Mummitrollet finnes Hufsa, en stor svart skummel skikkelse som kommer mot en, uimotståelig. Den slår en med skrekk, slik Draugen og Nøkken gjør. På svensk heter den Mårran.

Därute sitter Mårran, ännu har hon inte hasat in på redaktioner och arbetsrum på Söder och Kungsholmen och Vasastan och andra, än så länge men inte länge till, nästan fredade zoner. Men hon närmar sig. Och då är det slutskrivet, då gäller det att springa och springa och springa och springa i stället. Att fly.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
curt jansson
curt jansson
7 years ago

De som här räknar med Sveriges snabba förfall till allmän skandinavisk standard har glömt hur det gick till under Stora Nordiska Krigets (1700-1721) slutfas. Sverige var mer eller mindre bankrutt, folket nedtryckt under de högsta skatter man dittills sett, unga män gick på skogen för att slippa krigstjänst, allt verkade vara på sammanbrottets rand. Karl XII förmådde ändå uppbåda en armé på 60 000 man, betala för utrustning och driva två kampanjer mot Norge (1716 och 1718), medan folket höll sig tysta och lojala. Någon fick nog och sköt konungen (att han stupade för en norsk kula, får den tro,… Read more »

Falsterbo
7 years ago
Reply to  curt jansson

Alla folkliga uppror har slagits ned under historiens gång. Det har fått till följd att folket lärt sig att “gör vi uppror, då dödar överheten oss”.

Falsterbo
7 years ago

Detta borde hela det svenska folket höra “SWEDEN – Ship of fools” av Pat Condell:
http://www.youtube.com/watch?v=RZsvdg1dkJ4

Ole Burde
Ole Burde
7 years ago

Det er stadig alt for tidligt at se frem til en virkelig forandring i Sverrige . Den vil først komme når (og Hvis) omkostnigerne ved at vedligeholde den eksisterende orden bliver større end Systemet kan bære . Hele Sverriges tragedie bliver specielt tragisk ved at det nettop er landets fantastiske evne til at BÆRE sådanne omkostninger, længere end noget andet samfund, som gør det muligt for den sindsyge magtelite at køre tragedien videre ud mod horisonten …

Jakob
Jakob
7 years ago

Sekularisme og individualisme?? Nærmere betonkommuhamedanisme… Passer fint med, at den såkaldte elite er meget lille, men meget magtfuld.

Gösta Oscarsson
Gösta Oscarsson
7 years ago

I internationella sociologiska jämförelser mellan länder så framträder faktiskt Sverige som extremt. Vi sitter där längst upp i högra hörnet där maximal sekularism och individualism (jo tro mig!) möts. Kan det vara detta som gör oss så extrema? För det är ju onekligen extremt om en utifrån europeiska normer extrem politik bedrivs av 87 % av politikerna och när det parti som påtalar denna extremism är det extrema partiet!?! Sedan finns det dessutom en relativt liten “elit” där “alla känner alla” och där man känner sig beroende av “de övrigas” uppskattning; det är inte roligt att bli utfryst. Vidare detta… Read more »

LarsS
LarsS
7 years ago

Jeg noterer mig, at kick-starteren er trådt i bund og motoren nu sat igang. Måske stadig i tomgang, men det varer ikke længe før Sverige går i 1. gear, så i 2., 3. og efter en udkobling i 4. gear for fuld fart. Arnstberg og Sandelin har et blogindlæg fra en hr. Karlberg som de er ikke så lidt begejstret for og jeg forstår dem, det er en sylespids problemformulering og et durk-direkte spørgsmål som den herre her lægger på bordet: “Om man vet att 550.000 människor bor i 186 utanförskapsområden, som inte fanns för 25 år sedan, och att… Read more »

LarsS
LarsS
7 years ago
Reply to  steen

Jep, det er netop begyndt at blive til en selvkørende forestilling. Selv synes jeg, at vulkanen i Sverige kun lige er gået i udbrud, men der er sker mere indenfor de seneste 30 dage end indenfor de sidste 30 måneder. Måske er det bare mig, men jeg fornemmer noget stort er ved at ske i Sverige – endeligt! For et par dage siden (ikke nævnt i svensk media, uha-da-da-) smed AB Elisabet Höglund på porten (en kort telefonfyring fra Jan Helin). En dame som har været PK hele sit liv, men nogle få uger inden sin afsked tog Jimmie Åkesson… Read more »

LarsS
LarsS
7 years ago
Reply to  LarsS

I øvrigt et meget skarpt indlæg af Kent Eckeroth – han er så uhøflig og udannet, at han tillader sig at konfrontere sine politiske modstandere med det værste af det værste – sandheden!

Falsterbo
7 years ago

MEDIAS MAKTKONCENTRATION
http://thoralf.bloggplatsen.se/2014/11/09/10920050-medias-maktkoncentration/

Denna “mediamaffia” får hundratals miljoner från svenska skattebetalare och vad får vi tillbaka?
-Ett fullständigt förstört samhälle!

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x