19
dec
Seneste opdatering: 20/12-14 kl. 1827
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det kalder jeg af og til svensk journalistik. Der er, og navnlig var, stram kontrol på, hvad der blev langet over disken eller udstillet i vinduerne. Topstyringen er mærkbar sammenlignet med et hvilket som helst andet land i EU. Når jeg ser Sveriges 10. plads på World Press Freedom Index, trækker jeg lidt på skuldrene.

Når der foregår historiske ting i svensk politik som i øjeblikket, er der naturligvis mange tolkninger og ikke alle lige gode, men jeg vil fortælle om min egen, der bygger på årtiers nært perspektiv i detaljen: Hvad der foregår i Sverige er en demokratisering, en Fløjlsrevolution.

Jeg opdagede først i 2001, at det var umuligt at komme offentligt til orde i Sverige, hvis man mente eller ville formidle ‘kontroversielle’ fakta. Jeg kendte svenske skribenter, der var meget bedre end jeg selv, som aldrig havde fået et ord trykt. Nu i 2014 har de stadig ikke.

En Gunnar Sandelin har i praksis skriveforbud, selvom han kan blive sluppet igennem hvert andet år som et alibi for, at der er ytringsfrihed i Sverige. Marika Formgren, et af de skarpeste hoveder i landet, forlod journalistikken helt, fordi hun ikke havde ytringsfrihed på det ‘kontroversielle område.’ Marcus Birro blev fyret for at mene det forkerte og der er skribenter i svensk presse, der må skrive noget andet end det, de mener, for at beholde jobbet. Det er uværdigt.

Mens internettet etablerede sig, havde svenske aviser online-debatfora. På Svenska Dagbladets var censuren nidkær i 2002. Hvis én bragte citater fra udenlandske aviser om Sverige – fra Weekendavisen, Die Zeit, The Telegraph, Frankfurter Allgemeine, main stream europæisk oplysning – der ikke flugtede med regeringens ‘fortælling’, var disse indlæg strøget i løbet af 15 minutter. Alternativ info om det danske valg 2001, var bandlyst. At pressen så sig nødt til det, blev set som en sejr af os, der ville have normal europæisk ytringsfrihed i Sverige.

Snart var alle avisernes debatfora nedlagt. Etablissementets kamp for kontrollen over informationerne var begyndt. Jeg har set  alle stadierne i den på nært hold. Hvem der nu kunne komme i TV eller skrive i avisen, hvem der var oppe imod tre meningsmodstandere i radioen. Gradvist blev medierne presset tilbage fra skanse til skanse, ikke særlig meget og aldrig frivilligt.

Hvilken rolle spiller censuren i dag? (Jeg insisterer på at kalde det censur) Den beskytter selvtægtsmændene og kvinderne i Riksdagen mod folkets indsigt og dom, og den beskytter journalisterne mod anklager om, at have fortiet og løjet. At hævde andet, er at sminke sandheden.

Selvom situationen i Sverige nu er multifaktoriel, mener jeg ikke den kan have en anden overgribende overskrift end: Sverige demokratiseres af internettet. Den politiske adel i Sverige, som Anders Isaksson skønnede til cirka 20.000 personer, er trods alt ikke den første i historien, der tages på sengen af et teknologisk fremskridt.

Min afsky for denne adel er større end min sympati for Sverigedemokraterna, det er et simpel regnestykke. Frie ytringer og informationer ligger så centralt demokratiet, at valget ikke er svært. De gjorde det ‘i det godes tjeneste’ (og lidt i deres egen), men ondskab er høstet af det.

Som demokrat er det naturligvis yderst tilfredsstillende at overvære, at ydre faktorer tvinger en magtelite på hælene, selvom jeg også mener, at denne klasse har ødelagt Sverige for altid. Det er ikke så synligt endnu, som det bliver i løbet af få årtier.

At se svindlere og løgnhalse konfronteret med sandheden, er en elementær fryd der aldrig mister sin attraktion. Selvom jeg er led og ked af politik og navnlig politikere, og drømmer mig tilbage til fotografiet, holder jeg øjnene pivåbne de næste par måneder, selvom jeg kun blogger en brøkdel af det. Jeg har lidt nemmere ved svenske politikere, fordi det udspiller sig i en anden verden. På alle måder.

Om et par årtier, vil det være synd, hvis svenske mediers opførsel går i glemmebogen. Det ville også være synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af døde svenske og hundredetusindvis af voldsofre. Det ville ikke være “rättvist.”

Se også En av historiens mest statstrogna journalistkårer av Kurt Wickman, fil dr och författare og Merit Wager Ni är genomskådade, varenda politiker som nu börjar komma med ”förslag” på integrationsområdet!

Se også professor Skirbekks kronik i dag Svenske Tabuer.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ole Burde
Ole Burde
7 years ago

Svend Andersen : Denne forklarings-paralel kan uddybes på mange forskellige måder . Paralellen med en virusinfektion bliver mere slående hvis vi prøver at definere hvad det er for en virus vi taler om . Det man normalt kalder computervirus , er kun et enkelt eksempel på en ”virtuel livsform” , hvilket er forsøgt defineret i en gren af Informationsteori . Den politiske korekthed kan forståes som en sådan virtuel virus der har angrebet den mennskelige hjerne på samme måde som en computervirus kan angribe og formere sig i et computersystem . Speciet er det slående hvordan både HIV og de… Read more »

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago

Jeg spekulerer nogle gange over, hvilket trin i Kübler-Ross modellen det svenske samfund skal placeres på, men følgende sygdoms-karakteristik fra en af mine venner er måske mere relevant:

Sverige er en HIV-smittet nation, som efterhånden har ehvervet et alvorligt Immun Defekt Syndrom. De oprindelige beboere af Sverige er ikke længere i stand til at skelne imellem, hvad der er svensk og hvad der er fremmed. Immunforsvaret er ødelagt og kan ikke længere beskytte den samlede organisme imod skadevoldende indtrængende. Det svenske samfunds immunsystem er blevet blindt overfor parasitter, bakterier og vira.

Angela
Angela
7 years ago

Varför går inte min kommentar in?

Den sad i spamfilteret da jeg kom til bloggen kl 12. Af og til må man vente, jeg er her ikke hele tiden. *S

Angela
Angela
7 years ago

Om några dagar (måndag) tas inslaget från SVT Aktuellt bort. Så många som möjligt bör se det för samma sak kommer snart att hända i övriga västländer. Titta på det och ni som kan föreviga det för eftervärlden. SVT Aktuellt har förvandlats till en veritabel svinstia och har inget med ett seriöst nyhetsprogram att göra. SVT måste snarast stänga programmet. Det hör inte hemma i ett land som vill kallas för ett demokratiskt land. Hur man återigen kan ta upp, inleda, ha som första nyhet ett så pinsamt inslag som Frikyrkornas s k angrepp på Sverigedemokraterna är katastrofalt för SVT.… Read more »

chainmail
chainmail
7 years ago

Den politiska adeln och deras lakejer i media sitter på sina höga hästar och ser ner på och påtvingar oss destruktionen av vår nation. De beskyller Sverigedemokraterna för att vara en sekt men det enda sekt-lika är ju deras unisona kör rapandes floskler, halvsanningar och rena lögner. Ställ en kritisk fråga eller framställ en idag i Sverige kontroversiell åsikt och etablissemanget svarar med reptilhjärnan… och svaret är alltid detsamma. “All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare” står det i Regeringsformen (grundlag). Det är ingen överdrift att hävda att så inte är fallet i… Read more »

Skåning
Skåning
7 years ago

Angående den svenska mediacirkusen som pågår just nu. Jag trodde jag var garvad och luttrad efter 25 års engagemang för icke-politiskt korrekta frågor. Tro det eller ej, men fram till ca år 2000, så kunde man faktiskt ibland få in en insändare, även om det inte var ofta. Jag var totalt förbredd på att tidningar och politiker skulle få panik och köra alla möjliga sorters fulspel nu när själva sakfrågan och SD inte kan ignoreras längre. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig denna reality show, denna, cirkus, denna sandlåda vi nu beskådar. Under några dagar händer… Read more »

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago

Steen, dit link til Skirbekk’s kronik “Svenske tabuer” virker ikke, men dette gør: http://www.vg.no/nyheter/meninger/sverige/kronikk-svenske-tabuer/a/23359665/

Sintram
Sintram
7 years ago

“Det ville også være synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af døde svenske og hundredetusindvis af voldsofre. Det ville ikke være “rättvist.”

En sak är helt klar: jag kommer aldrig att glömma dessa veritabla landsförrädares svek mot det svenska folket, och jag tror inte andra att andra kommer att göra det heller.

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago

Det bliver så spændende at til, medens eliten kæmper fra hus til hus hele vejen gennem ‘åsikskorridoren’ … vil deres retræte blive et veritabelt blodbad, eller vil nogle overgive sig undervejs, i et forsøg på at overleve.

På et tidspunkt bliver de vel frataget det meste af deres økonomiske ‘kulturstøtte’ alt imens deres modstandere vil udrette meget, med eller uden statslig støtte: http://www.tino.us/2014/12/nervos-belli-pecuniam-infinitam/

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago
Reply to  steen

Niklas Orrenius er begyndt at få muskelspændinger og ondt i maven. Så mangler der bare, at han også får kolde fødder:

http://www.resume.se/sections/nyheter/helgintervjuer/2014/12/19/alla-muskler-spanns-och-jag-far-ont-i-magen/

Nils
Nils
7 years ago
Reply to  Svend Andersen

Blodbad? Skiftet til de nye sandheder bliver fuldstændig smertefrit og svejsesporløst: Oceanien har ALTID været i krig mod Eurasien.

Søren Ferling
Søren Ferling
7 years ago
Reply to  Nils

Blodbad? Skiftet til de nye sandheder bliver fuldstændig smertefrit og svejsesporløst: Oceanien har ALTID været i krig mod Eurasien.

Den tendens ser jeg desværre også. Eliterne har allerede overtaget mange af de ting, der før kun kom frem steder som her og de lader som om de selv har fundet ud af det og altid har ment sådan, samtidig med at steder som dette stadig er ækle.

machiavelli
machiavelli
7 years ago

“Det ville også være synd, hvis man glemte den lille klike, der er ansvarlig for ufattelige milliardudgifter, hundrevis af døde svenske og hundredetusindvis af voldsofre. Det ville ikke være “rättvist.””

Her er det nok bedst med ingen kommentarer. Jeg kalder dem kultur kriminelle gangstere.

Santor
Santor
7 years ago
Reply to  machiavelli

“Kultur kriminelle” er en ret præcis betegnelse!

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x