3
jan
Seneste opdatering: 30/6-17 kl. 0038
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

(klik foto for helskærm) – Jeg skulle bruge en reserve-laptop, for alt kan lukke hvis den ene bryder sammen og shit happens uvægerligt. Den er min radio, mit tv, mit Skype, mit kontor, mit vækkeur, mine kontakter – alt. Jeg studerede Chromebooks og besluttede, at for 1.700 kroner ville jeg godt vove det ene øje. Så hvis andre skulle have brug for en billig, fuldgod laptop løsning:

Den virker kun på nettet, men hvor er der ikke WiFi i dag? Den har et OS letvægtsstyresystemsystem, der starter på et sekund, lyden er i top, den er ikke pakket med overflødige programmer, og man slipper fra at betale Apple eller Microsoft 2000 kroner. Alt foregår i skyen og på apps, ord og billedbehandling og tusind andre ting. Harddisken er lille og hurtig, ingen ventilator der puster efter vejret. Jeg købte en Acer C 20 for at sikre bloggens ubrudte opdatering, og den er blevet en fin ven.

Sammen med en smartphone og et DMC-GM1K, verdens mindste systemkamera, et helt kontor uden husleje på 1.830 gram, der fylder mindre end en gennemsnitlig bog. En almindelig bærbar vejer 2.5 kg. Det er en fantastisk udvikling på bare ti år, hvor jeg var en af de første i Damnark, der tog blogsystemet til mig. Nu kan man slå sit kontor op i enhver togkupé eller café uden at man føler, man slæber rundt på noget. Det skal stå sin prøve i Tyskland om en uge, selvom det har været lidt ude at rejse allerede.

Er det godt at kunne være connected hvor som helst? De lærde diskuterer, men jeg har ikke noget problem med at hoppe af. At hoppe på, når tingene er der, synes jeg derimod er en god mulighed. En drøm forsvinder ti minutter efter at man er vågnet, et vigtigt indfald lidt senere, og ellers er det jo bare min radio når jeg hører NDR eller SR2, til en vis grad for at undgå at høre på  dårlig popmusik og ditto politikere, der har besat ethvert medie invasivt.

Eller slukket, for nogle gange foregår der jo også noget analogt eller ligefrem inde i hovedet. Afkoblethed er udmærket når ens ansvarsområde heldigvis er begrænset til mindre vedligeholdelsesarbejder i den nærmeste omkreds. (»Wherever I Lay My Laptop…« 2012.)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Historyman
Historyman
7 years ago

Dan Park OVERFALDET!
se:http://ekstrabladet.dk/112/provokunstner-overfaldet/5382787
Mvh. Historyman

mb
mb
7 years ago

Dan Park overfaldet på Nørrebro
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2015/01/04/135731.htm

Angela
Angela
7 years ago

Idag vet man aldrig vad man kan råka ut för. Att undvika att inte hamna i någons lilla låda är inte lätt. Fastän man inte tillhör något vare sig religioner, ideologier eller idéer så kan man ge sig den på att om man anför något så är det intecknat av just någon dogm. För att bli trovärdiga använder man sig oftast av vetenskapen. Den som tror sig stå utanför alla idiotier kan simsalabim hamna i någons lilla låda med en stämpel i baken. Det blir svårare och svårare att ha en uppfattning som ingen annan redan lagt beslag på och… Read more »

Sune
Sune
7 years ago

Nu vi taler om IT-sikkerhed. Er der nogle der har erfaring med at have TOR installeret?

https://www.torproject.org/

Jeg overvejer det nemlig, bl.a. pga. de sikkerhedsmomenter I nævner.

PFEP
PFEP
7 years ago
Reply to  Sune

Jeg har prøvet det og det var laaangsomt.
Det virker som der er baseret på at alle er servere og klienter for hinanden, lidt ligesom magnettorrent vad jeg forstår.
Til mail, dokumenter og andet diskret, er det sikkert bare sagen, men TOR er bare langsomt om du vil se på nogen Video, det går nok ikke at klemme frem 50 mbs i det netværket.

Voldposten
Voldposten
7 years ago
Reply to  Sune

TOR er så afgjort så sikkert, at den jævne Redoxer eller Gestampomand ikke kan hacke sig ind. Men det er langsomt – meget langsomt – idet alle datapakker først hakkes i småbidder, dernæst sendes jorden rundt hver for sig for til sidst at samles igen på den sidste ‘exit-node’ før dig. Selv efterretningstjenester gider næppe bøvlet, selv om de muligvis kunne bryde systemet. Jeg har TOR installeret, men bruger det kun, når jeg – undtagelsesvist – kommenterer på fjendens sider, f.eks. i aviserne eller hans blogs, så han ikke kan se min virkelige IP-adresse. Vigtigst er naturligvis at indstille sin… Read more »

Kim Rasmussen
Kim Rasmussen
7 years ago
Reply to  Voldposten

Der var en interessant udsendelse paa en af de tyske kanaler for nogle maaneder siden;
jeg husker hverken senderen eller titlen ,men jeg husker en udtalelse fra en tysk internet-
sikkerheds-specialist,omhandlende sikkerheden ved brugen af TOR.Den var i sig selv ikke ringe,men blot det faktum,at man googler eller bing’er el.lign. begrebet TOR eller
opsoeger deres hjemmeside er aabenbart nok til at blive registreret(for nu at sige det paent)visse steder.Ingen naevnt,ingen glemt.Jeg er alt andet end kyndig udi materien, men
dog nok til kun at droefte virkeligt alvorlige/serioese/personlige emner oeje til oeje.
Skulle der mon blive stigende interesse for brevduer…..? 🙂

Victor
Victor
7 years ago
Reply to  Voldposten

Ikke engang Tor er sikkert:

http://daserste.ndr.de/panorama/aktuell/nsa230_page-1.html

I øvrigt er denne sætning vel den mest skræmmende i disse år:

“Alt foregår i skyen”.

jdm
jdm
7 years ago

Det at diskutere computere er lige så nytteløs som at diskutere våbner, deres kalibre og/eller biler. Alle har sin mening. Derfor vil jeg bare sige til dig, Steen, at vi har haft virkeligt godt held med de Chromebooks vi har købt. Den først blev transporteret flere gange over Atlanten og udstyret med et SIM-kort fra Oister for brug i DK. Den har nu fast ophold i Danmark for det næste besøg, og en ny er blevet taget i brug herovre. Grunden for at købe den første var fordi jeg blev træt af at være IT-manden for konen. Chromebooks “just work”.… Read more »

PFEP
PFEP
7 years ago
Reply to  jdm

Kan bare være enig, nu har jeg været på WIN siden 6.0 da alt skete i kommandolinjen og været både forbandet og blevet imponeret under årene. Der var en klog mand der sagde; mænd tar ikke backup, de græder, og næsten det samme kan man sige om de der ikke forstår værdien af at kryptere sine dokumenter, der findes fine open source program, kør selv med PGP hedder der vel og det virker bare 🙂 Nu skal jeg lige bare ha låst op min Teliarouter og købe en fed VPN, smager det så koster det; cirka 1000 pix om året… Read more »

Voldposten
Voldposten
7 years ago

Steen, jeg håber sandt for dyden at du har slettet alle referencer til mig og dine andre gode venner – såsom e-mail-adresser – såfremt du bruger Google’s ‘tjenester’ ! – Jeg er ganske enig med PFEP: så længe du bruger Google’s piratkopierede Android-system (en stjålet Linux, lemlæstet og modificeret Linux til Google’s behov) så er alt på din fine laptop lige så sikkert som hvis det stod med fede typer på Samarbejds-Politikens forside… Dersom jeg havde en Chromebook, ville jeg omgående slette hele molevitten og installere et rigtigt, full fledged styresystem, såsom en komplet Linux (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu eller whatever).… Read more »

PFEP
PFEP
7 years ago
Reply to  Voldposten

Windows er i dag en god del sikrere end inden, men du har ret i at jag nok burde køre nogen Linux eller BSD. Problemet er bare at jeg er sgu for gammel for at skole mig ind på et nyt operativsystem! Dog holder jeg i dag kortene tæt ind på kroppen, det private findes på eksterne enheder der er krypterede og jeg forsøger at gennem diskretion og “pænt sprog” undgå opmærksomhed til daglig. Jeg HAR været hacket, fået måske omkring 1 GB data stjålet og jeg er +90% sikker på hvem der lavede dette for cirka fem år siden.… Read more »

PFEP
PFEP
7 years ago
Reply to  PFEP

Glemte lige en ting her, hvordan opdagede jeg at jeg havde blevet hacket? Jo i al sin enkelhed skete dette efter jeg havde byttet Router (for mere hastighed) og havde ikke fået hverken ændret password fra “ADMIN” til noget andet og aktiveret kryptering på Routern. Jeg så det efter en kort tid, nogle uger faktisk, da jeg opdagede at alle mail jeg modtog viste sig ha været læst inden jeg havde åbnet dem! Vist var jeg en idiot, helt opslugt af 30/30 mbs den gang (nu 100/100), men da der begyndte komme forskellige indlæg på blogger i mit navn (… Read more »

Jernhesten
Jernhesten
7 years ago
Reply to  PFEP

Steen jeg syntes du skal lytte til Voldposten, for jeg ved at det her er han virkelig skrap til. Jeg har haft Linux i 2 år. Havde de første måneder nogle startvanskeligheder, som ikke skyldtes Linux, men at jeg langtfra er nogen IT-ekspert. I dag føler jeg at jeg har styr på de ting som jeg brug for, og det er skønt at være fri for alle de orme, viruser etc som andre jeg kender er voldsom plaget af. @PFEP Du skal ikke tro at du er for gammel til Linux. Jeg har installeret Kubuntu på min mors computer. I… Read more »

PFEP
PFEP
7 years ago

Der findes en grund til at jeg ikke er på F*ckfacebook, Google plus eller har Skype!
Enhver kan hackes eller blive udsat for datainbrud og det private, bør man ha på separate enheder uden netadgang.
Hvis flertallet netbrugere vidste hvem der kigger med over skulderen, havde de været tvunget til at skifte underbukser en gang i timen.
Har været der, ved det og stoler ikke på en eneste digital bit jeg ikke har kontrol over!
Paranoid? ja lidt måske, men ikke uden årsag 🙂

Svend Andersen
Svend Andersen
7 years ago
Reply to  PFEP

Facebook, og twitter vel også, er i høj grad også blevet en politisk arena, hvor dissidenter har temmelig stort spillerum i nyheds- og holdningsformidling. En form for virtuelt “samizdat”-system, som allerede længe har været udenfor magthavernes kontrol.

PFEP
PFEP
7 years ago
Reply to  Svend Andersen

Al ære og respekt for både FB, G+ og Twitter, men man sidder der sgu med sit digitale fingeraftryk, IP-adressen om man ikke har en VPN der fungerer! Paranoid? Det er bare at gå ind på Routern og se hvilke der sniffer og køre lidt “backtrace”, det tar tid da det kan dreje sig om flere 1000 adresser på en aften, dog kan jeg love at enhver nok finder interessante adresser. Nu anvender jo majoriteten Windows der har sine svagheder, men de der kan og ved hvordan man penetrerer et netværk, har ingen problemer selv med Apple-OS. Det er en… Read more »

norje
norje
7 years ago
Reply to  PFEP

VPN har NSA hacket for lengst, det er såkalt falsk trygghet om man har noe å skjule, men det har vi da ikke.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x