22
jan
Seneste opdatering: 22/1-15 kl. 1303
44 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar

SVT:s reporter Fredrik Önnevall överskred journalistrollens grĂ€nser och Ă€r polisanmĂ€ld för mĂ€nniskosmuggling sedan han smugglat den 15-Ă„rige syriske pojken Abed med sig frĂ„n Aten till Sverige. LĂ€s söndagskrönikan “Resande i godhet” hĂ€r. Men han var inte ensam. Den palestinska asylrĂ€ttsaktivisten Hanin Shakrah, som av SVT uppgetts vara “researcher”, deltog aktivt i smugglingen av Abed. Projektledaren för serien, Hans Karlsson, har tidigare varit ordförande i KPML (r) – (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, RevolutionĂ€rerna).

Allt fler mĂ€rkliga omstĂ€ndigheter kommer fram kring SVT:s serie “Fosterland”. Serien, som inleddes den 11 januari, presenteras som en opartisk kartlĂ€ggning av den vĂ€xande nationalismen i Europa. Den Ă€r istĂ€llet ett uppseendevĂ€ckande uttryck för SVT:s vĂ€nsterpolitiska agenda, iscensatt av personer med dokumenterat vĂ€nsterextrema Ă„sikter.

KÀnd palestinsk asylrÀttsaktivist

PĂ„ mĂ„ndagen avslöjade SD-politikern Nima Gholam Ali Pour pĂ„ sin blogg  att den person som anlitats av SVT för researcharbetet i ”Fosterland”, Hanin Shakrah, Ă€r en kĂ€nd och radikal palestinsk asylrĂ€ttsaktivist. Hon har hyllat vĂ„ldsamma aktioner mot migrationsverket och menar att ”det var det enda sĂ€ttet för flyktingarna att fĂ„ stanna i Sverige.” SĂ„ sent som i maj 2014 organiserade Hanin Shakrah finansiering av flyktingsmuggling frĂ„n Syrien till Europa, nĂ„got som hon sjĂ€lv skrev om i den vĂ€nsterextrema tidskriften Bang. 

“LĂ„tsas att du Ă€r min mamma”

Hanin Shakrahs namn finns med under etiketten “research” i eftertexten till de tvĂ„ första avsnitten av serien. I avsnitt 2 av “Fosterland, (tidskod 55:27) finns Hanin Shakrah ocksĂ„ med i bild, med mikrofon, och visar sig ha en betydligt större roll Ă€n enbart som researcher. Hon nickar instĂ€mmande nĂ€r Fredrik Önnevall rĂ„dgör med henne hur han ska hantera smugglingen av Abed till Sverige. Pojken föreslĂ„r att de ska lĂ„tsas att hon Ă€r hans mamma.

De smugglar pojken tillsammans

Hanin Shakrah tar aktiv del i inspelningen av serien och smugglingen av den syriske 15-Ă„ringen till Sverige. Avsnitt 3, visar hur Önnevall och Hanin Shakrah tillsammans smugglar med sig pojken via bĂ„t frĂ„n Grekland och tĂ„g frĂ„n Italien. De gĂ„r genom passkontroller med hans falska pass, samtidigt som en fotograf filmar resan. Hanin Shakrah finns med flera gĂ„nger i bild, bland annat vid tidskod 40′ och 49:06. I avsnittet kallas hon plötsligt “tolk”. Avsnittet har nu lagts ut pĂ„ SVT Play och visas i SVT pĂ„ söndag kvĂ€ll.

“Vi behövde hennes kompetens”

Den asylrÀttsaktivist som SVT anlitat som researcher har alltsÄ en annan och betydligt mer aktiv roll Àn vad SVT har uppgett. Hans Karlsson, projektledare för Fosterland, har bemött kritiken i en artikel i Dagens Opinion. Han sÀger att han kÀnde till Hanin Shakrahs bakgrund och att det var just för hennes erfarenheter som hon anlitades.

“Vi behövde nĂ„gon som hade sprĂ„kkunskaper och erfarenhet av asyl- och flyktingfrĂ„gor. Hon har sĂ„dan kompetens. Hon har ocksĂ„ en bakgrund som asylrĂ€ttsaktivist, och det visste vi. Men det Ă€r lite speciellt nĂ€r man försöker spegla flyktingars vĂ€g genom Europa. Det Ă€r ju mĂ€nniskor som man mĂ„ste komma i kontakt med och kunna prata med dem. Det Ă€r dĂ€r en researcher med sĂ„dana kunskaper kommer in.”

I artikeln sÀger Hans Karlsson att Hanin Shakrah inte haft ansvar för researcharbetet. Det ansvaret uppges SVT:s före detta Europakorrespondent Malin Syrstad ha. PÄ det sÀttet försöker Karlsson avleda uppmÀrksamheten frÄn att Hanin Shakrah har haft betydligt mer lÄngtgÄende uppgifter Àn enbart research, med aktiv programmedverkan och deltagande i mÀnniskosmuggling.

Projektledaren f d ordförande i KPML (r)

Hur kan det komma sig att SVT:s projektledare Hans Karlsson tyckte att just asylrÀttsaktivisten Hanin Shakrah var lÀmplig att anlita i ett sammanhang som avser att ge en opartisk bild av nationalismen i Europa? En förklaring stÄr att finna i Hans Karlssons egen bakgrund. Han Àr före detta ordförande i KPLM (r) i Malmö (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, RevolutionÀrerna).

Samme Hans Karlsson blev i augusti förra Äret uppringd av Granskning Sverige och tillfrÄgad om sitt politiska förflutna. Han vÀgrade svara och slÀngde pÄ luren.

NÀr SVT ska göra en serie om nationalismen i Europa görs den alltsÄ av en mÄngkulturkramande vÀnsterreporter tillsammans med en extrem palestinsk asylrÀttsaktivist, och serien produceras av en före detta ordförande i KPLM (r). StrÄlande opartiskt, SVT!

Hanin Shakrahs namn Àr borttaget frÄn eftertexten till tredje avsnittet av serien.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

44 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] den 15-Ă„rige syriern Abed till Sverige frĂ„n det ingalunda krigsdrabbade Grekland. Asylaktivisten Hanin Shakrah tjĂ€nstgjorde som sĂ„ kallad ”tolk och researcher”. Tv-teamet rĂ€knade antagligen kallt med att […]

Snille
Snille
7 years ago

Önevall har bott i Kina och vet att han hade spĂ€rrats inne om han gjort samma sak i Kina. – Önevall vet att i Kina möter man tusentals medlemmar i kommunistpartiet men inte en enda kommunist. – Homosexuella mĂ€n som slĂ€par runt pĂ„ ID-lösa smĂ„pojkar med förflaskade pass spĂ€rras inne i Kina Ă„medetsamma och vill man trĂ€ffa en riktig kommunist mĂ„ste man Ă„ka till Stockholm. (SVT) De finns inte i Kina lĂ€ngre.

RÀtta mig gÀrna om jag har fel:

trackback

[…] i Köpenhamn, innan krutröken knappt hunnit lĂ€gga sig, sĂ€nder de ett reportage signerat Helena B Nilsson – en av SVT:s vĂ€rsta vĂ€nsterjournalister i vĂ€nsterfĂ€stet Malmö  – om “oron bland […]

trackback

[…] i Köpenhamn, innan krutröken knappt hunnit lĂ€gga sig, sĂ€nder de ett reportage signerat Helena B Nilsson – en av SVT:s vĂ€rsta vĂ€nsterjournalister i vĂ€nsterfĂ€stet Malmö  – om “oron […]

Naymlap
Naymlap
9 years ago

Tack och lov för att du finns Julia Cesar! Sverige av idag Ă€r ett helt genomruttet land det finns inte mycket, som fungerar, som det skall. Allt gĂ„r pĂ„ lösa boliner frĂ„gan Ă€r bara. NĂ€r gĂ„r allt ad helvede till? Det har gĂ„tt fort frĂ„n ett A klassat land till var vi befinner oss idag. I bĂ€sta fall Ă€r vi i botten av C klassen. Man kan inte bara skylla pĂ„ galna och fega politiker alla politruker, som vi föder och göder med arbetsbefriade tjĂ€nster. Innan det sista valet var hela 95% och nu 87% av svenskarna benĂ€gna att, stötta… Read more »

Lena
Lena
9 years ago

Till Angelas tvĂ„ inlĂ€gg: det bĂ€sta jag lĂ€st pĂ„ lĂ€nge! Behöver inte sĂ€ga mer Ă€n att jag stöder Julia och hennes alltid mycket snĂ€rtiga och vĂ€lskrivna krönikor. Jag har ocksĂ„ köpt hennes bok “Landet som försvann”. Det Ă€r tungt för oss vanliga svenskar idag, vi fĂ„r lida för vad “rödgardister” o dyl. som tydligen bestĂ€mt sig för att trampa pĂ„ oss som inte följer deras bud. Har sjĂ€lv haft grannar som var riktiga rödgardister och ibland var jag kattvakt Ă„t deras katt, dĂ€rigenom blev lite bekant med dem. Det jag upptĂ€ckte med resans gĂ„ng var hur galna och vilket sekteristiskt… Read more »

trackback

[…] Intressanta avslöjanden om personerna bakom SVT:s serie “Fosterland” fortsĂ€tter att komma. Tv-serien görs av den mĂ„ngkulturkramande vĂ€nsterreportern Fredrik Önnevall tillsammans med en extrem palestinsk asylrĂ€ttsaktivist, Hanin Shakrah. Tillsammans smugglar Önnevall och Shakrah den 15-Ă„rige syriske pojken Abed frĂ„n Grekland till Sverige. Serien produceras av den före detta ordförande i KPLM (r) i Malmö, Hans Karlsson. LĂ€s tidigare artiklar hĂ€r , hĂ€r och hĂ€r. […]

Diktaturens Kreatur
Diktaturens Kreatur
9 years ago

Lyrik frĂ„n lĂ„ten “War Pigs”, Black Sabbaths andra album Paranoid, har en strof som jag tycker passar vĂ€l in pĂ„ makthavarnas cynism och vad den kommer att leda till. “Treating people just like pawns in chess, Wait till their judgment day comes. Yeah!” Ozzy skriker ut varningen – vet ni att jag tror att han kommer att fĂ„ rĂ€tt hĂ€r! Tittar man pĂ„ de mĂ€nskliga samhĂ€llenas historia och vad som hĂ€nder nĂ€r makthavarna börjar tro att de inte Ă€r del av den verkliga vĂ€rlden, ja dĂ„ förstĂ„r man vad som vĂ€ntar. Ett öde som kan bli vĂ€rre Ă€n Marie Antoinettes… Read more »

Nils
Nils
9 years ago

UtmÀrkt grÀv! Public service Àr sÄ helt genomruttet av allehanda vÀnsterslödder att enda sÀttet att fÄ saklig och opartisk rapportering Àr att avveckla SVT, SR och UR.

Eufrat Tigris
Eufrat Tigris
9 years ago

Nu har den nya “regeringen” visserligen erkĂ€nt Palestina. Men dom erkĂ€nde ocksĂ„ halvkriminella flyktingsmugglare som Hanin Sakrah pĂ„ köpet. Och dom erkĂ€nde hundratusentals smĂ„ hembyggda bomber och raketer som stĂ€ndigt regnar över Israel. Kan man inte ta tillbaka det dĂ€r erkĂ€nnandet, Löfven?

Hans B
Hans B
9 years ago

Johan !

SĂ€g upp din licens,skaffa en 42″ skĂ„rm och koppla in datorn. Voila

Johan
Johan
9 years ago
Reply to  Hans B

Hej Hans.
Tack för ditt goda rÄd. Imorgon Àr det lördag och dÄ ska det bli Äka av.
UppsÀgning av licensen kommer som ett brev pÄ posten.

Johan
Johan
9 years ago

Tack Julia för Ă€nnu en infomativ artikel pĂ„ temat “den oberoende televisionen”.

Det Àr minst sagt bedrövligt att man ska betala TV-licens för att bli ofrivilligt tvÄngsmatad med politiskt vinklad propaganda vÀrdig den forna Sovjetstaten!

Thor
Thor
9 years ago

Nu har Sverige erkÀnt Palestina. DÄ kan Hanin Shakrah omgÄende skickas tillbaka dit.

Juran
Juran
9 years ago

GrundlÀggande juridik. Det Àr den som utför handlingen som Àr ansvarig om de begÄr ett brott. Sen kan Àven annan Ättalas. Som ansvarig utgivare. Exempel Mattsson Expressen fallet.

Att vara journalist eller göra research utgör ingen rÀttsligt skydd frÄn att inte Ätalas för ett brott.

nobody
nobody
9 years ago

Jag tyar inte mer!

Sabaton-The Carolean’s prayer – “Fader vĂ„r som Ă€r i himmelen helgat varde ditt namn
Tillkomme ditt rike ske din vilja sĂ„som i himmelen sĂ„ ock uppĂ„ jorden, ge oss bröd ock idag och förlĂ„t oss vĂ„ran skuld…”: https://www.youtube.com/watch?v=JzL4h1qveLU

P.S. Medans IS spelar fotboll med huvuden, passar vi pÄ att tappa vÄra.

Hans Nilsson
Hans Nilsson
9 years ago

Carl Bildt har ocksÄ agerat godhetsapostel genom att smuggla in en dödsdömd man till landet med vÄrt Svenska Folkets flygplan (regeringsplanet).Svinaktigt sÄ det förslÄr.

Kim
Kim
9 years ago

Detta Àr verkligen inte förvÄnande, snarare sjÀlvklar , vad dom kallar objektivitet frÄn medias sida.
VÀrre Àn sÄ hÀr kan inte ett land skötas.
Ett gott rÄd, flytta utomlands och bli dÀrmed invandrare. Hoppet om detta land och kampen kan föras frÄn ett verkligt demokratiskt land.

pk
pk
9 years ago

Har ofte tÊnkt pÄ , at nÄr fronterne virkelig bliver
trukket op og det vil blive tydeligt for enhver, hvad den
muslimske indvandring betyder , sÄ vil pressen kÞrer hÄrdt pÄ
mod de , som advarer og har advaret.

Politik for Äben skÊrm og mikrofon , sÄ at sige.

Olav
Olav
9 years ago

Er det ikke pĂ„ tide vi fĂ„r opp et kart; en plakat over disse “folkefiender”, som har innfiltrert mye av vĂ„rt viktigste media?
Vanlige avislesere og TV-tittere i Skandinavia lever og tenker som om MSM fortsatt var som fĂžr disse ekstremister overtok styring og dominans..

H B
H B
9 years ago

Tack Julia för att du Ă„ter avslöjar svensk Stasimedia. Att svenska “journalister” Ă€r mer av politiska funktionĂ€rer/aktivister kan knappast bli pĂ„tagligare Ă€n sĂ„ hĂ€r.
Och precis som i forna Stasiland finns heller ingen instans, mer Àn deras kamrater i GranskningsnÀmnden, som kan stÀlla dom till svars för sitt smutsiga hantverk.
Och vem med minsta erfarenhet av demokraturen Sverige vÄgar stÀlla nÄgot hopp till att den inlÀmnade polisanmÀlan ska leda till nÄgot annat Àn lite spel för galleriet innan slutstationen papperskorgen?

ÅdĂ€rkomdenja
ÅdĂ€rkomdenja
9 years ago
Reply to  H B

Polisen? Den lĂ€r inte ‘utreda’ nĂ„got s k brott i sammanhanget. Polisaspirantutbildningen har precis övergĂ„tt till vĂ€nster- och genusanstalten Södertörns ‘högskola’. VĂ„r nye rikspolischef, sossen Dan KrĂ€kman-Eliasson, sossepolitruk, misslyckad gd bĂ„de för Migrationsverket och FörsĂ€kringskassan, har skrattande precis invigt detta förfall i dagarna. PolisvĂ€sendet i Sverige Ă€r politiserat och utöver det i stort sett odugliga. Utom betr ‘dialog’ och gratis halalkorvs-uutdelning till unga lagbrytare i no-go-zoner, en verksamhet som sannolikt kommer att ges vidgat utrymme.

VisionÀren
VisionÀren
9 years ago

Kulturmarxisterna har för lÀnge sedan infiltrerat sÄ gott som alla mediehus och sÀrskilt public service samt journalisthögskolan. Vi ser resultatet tydligt i vÄra medier.

De har infiltrerat lÀrarhögskolan och skolverket och resultatet i senaste PISA-undersökningen lÀt inte vÀnta pÄ sig.

De har infiltrerat borgerligheten och resultatet ser vi bl.a. i DÖ och i politiker hos bl.a. Fp och C.

Nu Àr de pÄ gÄng att infiltrera polisvÀsendet och polishögskolan. Resultatet lÀr vi tyvÀrr se om nÄgra Är.

V

Sintram
Sintram
9 years ago

I Sverige har vi förvisso inte nÄgot propagandaministerium förlagt sÄsom ett departement i Regeringskansliet. Propagandaministeriet finns i stÀllet sÄsom de propagandacentraler som SVT och SR utgör.

Sverige Àr ett mycket sjukt land. De flesta svenskar Àr (Ànnu) omedvetna om hur sjukt det Àr.

Cavatus
9 years ago

HÀrligt, Julia, nÀr du Àr med och rör om i grytan och gör livet besvÀrligt för rödgardisterna pÄ SVT. Uppenbarligen skÀms de för det eftersom det Àr ett sÄdant hycklande och överslÀtande hela tiden. Det Àr toppen nÀr fjÀrde statsmakten (dissidentmedia pÄ internet) tillsammans börjar skaka om grundvalarna för de gamla kolosserna, som har vÀldigt mycket att stÄ till svars för. Jag tror att detta Àr början pÄ ett sönderfall som inte gÄr att stoppa. Tack för ordet!

Niklas R
Niklas R
9 years ago

DÄ borde inte bara Fredrik Ätalas för mÀnniskosmuggling utan Àven Hanin Shakrah.
Plus att bÄda borde Ätalas i Grekland för kidnappning.

Kurta Murta
Kurta Murta
9 years ago
Reply to  Niklas R

Även Carl “KNÄHUNDEN” Bildt borde Ă„talas för mĂ€nniskosmuggling: http://www.sydsvenskan.se/sverige/bildt-tog-flykting-med-regeringsplan/

Peter
Peter
9 years ago
Reply to  Kurta Murta

Dem uppehÄllstillstÄnd (i Norge ) till personen i frÄga sÄ det handlade inte om nÄn smuggling dÀr.

Angela
Angela
9 years ago
Reply to  Kurta Murta

Ja och det Ă€r mycket symptomatiskt för vilka lagar och förordningar Ă€r till för och hur mycket folk blir sidsteppade av etablissemanget jĂ€mt. Om mannen redan fĂ„tt uppehĂ„llstillstĂ„nd i Norge vet jag ej men han hölls gömd pĂ„ Norges ambassad i Afghanistan. De hade förmodligen avhandlat med Sverige om skjuts. Mannen var ju för övrigt redan dömd och hade gĂ„tt igenom en lĂ„ng rĂ€ttsprocess. Det hade vĂ€l knappast pojken i Fosterlandet? SĂ„ kan vi fundera över andra. Snodown som Ă€r fast i Ryssland. Eller andra vĂ€rlden över i elĂ€ndet. Finns sĂ„ mĂ„nga sĂ„ det Ă€r omöjligt att dra upp dem.… Read more »

Angela
Angela
9 years ago
Reply to  Angela

PĂ„ söndag gĂ„r grekiska folket till val. Makteliten gör som vanligt allt för att skrĂ€mma folk att “rösta rĂ€tt”. De behöver folket till att jobba ihop förmögenheten Ă„t dem och att legitimera deras makt. LivrĂ€dda över att förlora sina lyxliv och fĂ„ tjĂ€na ihop brödfödan sjĂ€lva. Borgs och Reinfeldts intervjuer efter avgĂ„ngarna Ă€r beklĂ€mmande. Inte den minsta tanke över att stĂ€lla sig sist i arbetslöshetens lĂ„nga rad, Fas 3 eller umbĂ€randen. Nej för dem Ă€r det en rĂ€ttighet att fĂ„ nĂ€sta toppjobb. NĂ„got annat faller dem inte in. De pratar om vanligt folk, framför allt mĂ€rktes det pĂ„ Borg i… Read more »

Falsterbo
9 years ago
Reply to  Angela

Denna artikeln handlade om vad MSM publicerar,
andra sidan av falskmyntet Àr vad de INTE publicerar:

http://magasinetneo.se/artiklar/vansterns-goda-fina-hat/

Kenneth Karlsson
Kenneth Karlsson
9 years ago

Namn Namnsson: som det stĂ„r i texten var Hans Karlsson KPMLr-ordförande “i Malmö”, alltsĂ„ en lokal ledare, inte partiledare.

Namn Namnsson
Namn Namnsson
9 years ago

Ok! LÀste lite vÀl snabbt. Fel av mig. Men era hjÀlpsamma svar besvarar dock inte frÄgan. NÀr skulle han ha varit ordf för KPMLr Malmö?

Freebird
9 years ago
Reply to  Namn Namnsson

I varje fall pÄ 1980-talet, kanske en bit in pÄ 90-talet. Jag var sjÀlv med i partiet pÄ den tiden och minns Hasse Karlssons flitiga skrivande i tidningen ProletÀren.

Namn Namnsson
Namn Namnsson
9 years ago

Men nÄr skulle Hans Karlsson ha varit ordförande för KPMLr?

HÀr Àr partiledarna:

Robert Mathiasson 2014-
Anders Carlsson 1999-2014
Frank Baude 1970-1999

KPMLr bildades 1970 efter splittring med KFML.

mrhans
mrhans
9 years ago
Reply to  Namn Namnsson

Det stÄr i krönikan att han var ordförande i Malmö, alltsÄ inte för Sverige som helhet.

Ingrid Carlqvist
9 years ago
Reply to  Namn Namnsson

Han var ordförande för KPMLr Malmö. Det vet jag med bestÀmdhet!

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  steen

Det der fÞler jeg mig altsÄ ret overbevist om man ikke ville kunne lave med danske journalister. Nok er de fleste her ogsÄ til venstre for midten, men slet ikke i sÄ ekstrem grad.

Gad vide om der findes et par kvikke DR-folk (freelance naturligvis), som gad og granske lidt i sÄdan noget..? Eller ville det anses for vÊrende ukollegialt..?

Peter Andersen
9 years ago

NÄr det kommer til Sverige, er der simpelthen ikke noget der kommer bag pÄ mig mere.

Alle de venstresnoede samfunds-nedbrydere kommer pÄ et tidspunkt til, at sprÊlle i deres eget net. Hvem bliver den fÞrste til at indrÞmme hvor tÄbeligt de har ageret? HvornÄr gÄr de, for alvor, i kÞdet pÄ hinanden? I Þjeblikket prÞver mange af dem nok bare pÄ ikke at blinke fÞrst, mens andre giver den fuld gas, for at fremkalde en reaktion hos den anden.

Men i mellemtiden gĂ„r Sverige altsĂ„ under…

Jonas Bohman
Jonas Bohman
9 years ago

Tack Julia, för en bra artikel. Nu Ă€r det upp till oss andra att den fĂ„r spridning….

44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x