11
feb
Seneste opdatering: 12/2-15 kl. 1639
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

10 2 012

Det er som om, det første forår har vist sig ganske forsigtigt i lyset. Jeg er lysfølsom som en gammeldags Tri-X film.. Jeg skal ikke skrive om Sverige her, dér findes rigtige fascister, ved vi.

Jeg stod af cyklen ved Frimurerlogen på Blegdamsvej. Måske er facaden blevet renoveret siden sidst, men det så flot ud. De to joniske søjler er måske lige i overkanten, men ellers er det et imponerende byggeri også i størrelse. Det har ligesom Politigården været forhadt i mange årtier som nazistisk arkitektur, de har været forsømte men er endelig, ligesom Domkirken, kommet til ære og værdighed som fornem, tidstypisk arkitektur. De er nu begge bygget omkring 1920 inden nogen havde tænkt på et naziparti (Domkirken dog 1817-1829) men det har klæbet til opfattelsen af Frimurerlogen, at det forhadte Schallburgkorps havde hovedkvarter der under besættelsen. Man kender fotografiet, hvor sortklædte soldater holder vagt ved hver sin søjle. Bygninger henholdsvis venter på deres tid, og ryger ud af tiden. C.F. Hansens domkirke måtte vente længe på sin tid.

De er dog blot udtryk for den neoklassicisme, der var så populær i første halvdel af det 20 århundrede, inden den bukkede under for Bauhaus, Corbusier og modernismen, der nu har smadret enhver storby siden. Det er faktisk mere totalitær arkitektur, mener Theodore Dalrymple i den herlige hadeartikel The Architect as Totalitarian Le Corbusier’s baleful influence.

Henne på hjørnet af Juliane Maries Vej er de ved at rive de sidste rester af det gamle Rigshospital ned. I de bygninger mødte min mor og far hinanden i 1949, læge og sygeplejerske, den gamle historie. Over det troner Le Corbusiers arv formidlet af Eva og Niels Koppels centralkompleks fra 1969, født betonslum. Jeg forsøger at holde mig rask alene for ikke at havne der på 14 etage med lavt til loftet og lysstofrør. Jeg har ligget der én gang, og mit ubehag var så stort, at jeg lod mig udskrive mod lægens råd og før tid, fordi jeg hadede hvert minut. Hvis skønhed er vigtigt, må min patienttid være beviset, og patient betyder endda ‘tålmodig’.

10 2 007

Jeg tænkte for nylig i Berlin over forskellen på nazismens og kommunismens arkitektur. Man kan nok dårligt tale om en nazistisk arkitektur, for Hitler beundrede klassikken, og den var i forvejen oppe i tiden. Hvis Hitler havde et ‘arkitektursyn’, hvilket er tvivlsomt, var det nærmest “mere af det hele.” Speer havde nogle opulente ting på tegnebrædtet, men de blev ikke til noget.

Det man kan se i dag, – Tempelhof, Goebbels’ og Görings ministerier, Olympiastadion, Zeppelinfeld – er pompøst, men det er ikke en særlig stil, der adskiller det fra neoklassicisme. Lige ved siden af Olympiastadion ligger iøvrigt Le Corbusiers Unité d’habitation Berlin-Charlottenburg. Der mødes de to ansigt til ansigt.

Nazibygningerne er kvalitetsbyggerier, når man sammenligner med det, kommunismen har efterladt i Berlin. Disse bygninger er tarvelig modernisme, der mest bærer præg af mangel på penge og store, forgæves apirationer. Om prestigebyggeriet på den daværende Stalin Allee er i nogen genre, undrager sig min arkitektoniske viden.

Jeg flanerede videre i det gode vejr. Jeg standsede jeg ved Webersgade 17, hvor digteren Michael Strunge kastede sig ud fra 4 sal for 29 år siden. Jeg tænkte på, jeg fotograferede ham engang i begyndelsen af firserne ude i Brumleby. Jeg ved ikke, om mindepladen er vellykket, men det skulle have været hans sidste ord til kæresten Cecilie Brask, inden han sprang ud. Jeg kan ikke klage på eftertidens poetiske smag, som jeg ville, da jeg først så den.

Det hedder, han var sin generations største digter. Det er nu Søren Ulrik Thomsen efter min ringe mening. Historien er uberegnelig. Det er svært at planlægge, at gå over i den. Ikke kun for bygninger, for hvem tænker egentlig på Strunge i dag? Jeg gjorde, for når man har boet meget længe i en by, kører underbevidstheden når man bevæger sig rundt i den blandt andet med dette vers: Der boede den, der boede den. (klik fotos for helskærm)

10 2 004

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nilsv
Nilsv
7 years ago

Mærkeligt hus uden vinduer og uden døre. Hvad bruger de alle de mørke rum til? Kan man leje sig ind, hvis man er nogle stykker, der vil aftale en konspiration?

Efter facadebehandlingen er huset blevet stribet, men murermesteren bliver nok tilgivet, hvis bare han er en god frimurer.

Peter Zichau
Peter Zichau
7 years ago
Reply to  Nilsv

Jeg har gået og arbejdet en del derinde. Det er et imponerende hus, med rum med flere meter til loftet. Der er et tempel, en enorm balsal og Danmarks største restaurant – bare for at nævne noget.
Og glem ikke hvad det hele opstod af..? Det er jo en ridder-orden…

Peter Buch
Peter Buch
7 years ago

Medlemsliste 1981, indeholdt allerede da navne på afdøde.
https://anti-nwo.dk/wilderdk/secret_societies/frimurerelisten1981.pdf

Louis B Knockel
Louis B Knockel
7 years ago

Logen på Begdamsvej er en ligesidet terning. Der er altså flere underjordiske etager med spændende og hemmelige rum.
Om Rigshospitalets betonklods længere henne ad vejen kan man kun sige én positiv ting: Udsigten er god fra de øvre etager.

Peter Zichau
Peter Zichau
7 years ago

Ja, loge-brødrene gemte jo alt kunsten nede i kælderen, da nazisterne overtog huset.

Rune Hansen
Rune Hansen
7 years ago

Billedet fra Stalin Allee ser bekendt ud. I dag heder den Karl Marx Allee, og jeg kan anbefale et besøg der første weekend i august. http://www.bierfestival-berlin.de

Morten Dreyer
Morten Dreyer
7 years ago

Kender du historien i dagene efter 5. Maj ?
Kommunisterne havde besat bygningen.
Og kronprinsen Frederik, som var logebroder, kontaktede andre modstandsfolk, som ved skuddueller inde i bygningen fik dem fordrevet.

Skåning
Skåning
7 years ago

Minns inte exakt vem som skrev det och var, men i en diskussion kring nazismen så var det någon som sa att “nåja, de hade i alla fall snygga uniformer”. 🙂

Och de hade de ju faktiskt. Designade av självaste Hugo Boss. Utan att på något sätt glorifiera nazismen, så kan jag ju lugnt säga att deras smak för ögat var betydligt bättre än kommunisternas.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x