3
maj
Seneste opdatering: 23/8-15 kl. 0040
62 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Första maj med Stefan Löfven

Copyright Julia Caesar och Snaphanen. Citera gärna delar av texten men iaktta gott bloggskick och länka till Snaphanen!

I årtionden var socialdemokraterna Giganterna. Det enda parti som räknades. De satt vid makten i 44 oavbrutna år, från 1932 till 1976. De byggde folkhemmet och miljonprogrammet. De byggde välfärden. Nu när de är tillbaka i regeringsställning river de genom oförmåga, massinvandring och svikna löften i rekordfart ner vad deras föregångare byggde upp. Väljarna flyr, och partiet sjunker mot 26-27 procent i de senaste opinionsmätningarna.

Om socialdemokraterna fortsätter sin katastrofala politik kommer de snart att sjunka under 25-procentstrecket. Underifrån närmar sig Sverigedemokraterna som en raket med 19,5 procent i senaste opinionsmätningen från YouGov.

Ett scenario i helvetets förgårdar

Socialdemokraternas mål i riksdagsvalet förra året var att få 35 procent av väljarnas röster. De fick bara 31,01 procent  och bildade en minoritetsregering med miljöpartiet som partner och med stöd av vänsterpartiet.

Det är antagligen så ett scenario i helvetets förgårdar ser ut. Att samarbeta med de ansvarslösa extremisterna i mp kan säkert driva vem som helst till vansinne, men det förklarar inte varför Stefan Löfven gång på gång viker sig för kraven från detta lilla skitparti på 5-6 procent.

En inkompetent pajasregering

Efter åtta år i opposition mot Fredrik Reinfeldts borgerliga alliansregering skulle socialdemokraterna efter valet äntligen visa vad de går för. Det är precis vad de har gjort i sju månader. De första månaderna kunde de ostraffat visa upp vilka galenskaper och misslyckanden som helst. Väljaropinionen låg som fastgjuten en bra bit över 30-procentstrecket. Väljarna klamrade sig fast vid den flämtande lågan av sitt sista hopp.

Men någonting har hänt. Nu kan inte ens den mest hängivna sosse undgå att se vad mer än ett halvårs socialdemokratiskt maktinnehav innebär: en inkompetent pajasregering under ledning av en statsminister som inte har en susning om vad han sysslar med, som styrs som en marionett av dåliga rådgivare och som lägger sig platt för de förvuxna pubertetsynglen i miljöpartiet.

Genom decemberöverenskommelsen, DÖ, har oppositionen kastrerat sig själv och sitter som tama knähundar vid Stefan Löfvens och Åsa Romsons fötter. I praktiken är det ett enda parti -sjupartiet – som styr Sverige och ett enda parti som driver opposition, Sverigedemokraterna. Demokratin är satt ur spel. Väljarna har körts över så det visslar.

Under nästan 40 år byggdes folkhemmet

Erlander_AlbinUnder nästan 40 år, från 1932 till 1969, byggde socialdemokratin folkhemmet. Utan de förutsättningar som ett blomstrande näringsliv bjöd hade det varit ett omöjligt projekt. Efter andra världskrigets slut 1945 var den svenska infrastrukturen i stort sett den enda som var oskadad i Europa, och hjulen snurrade fram till tidigt 70-tal i en oavbruten högkonjunktur som möjliggjorde satsningar på välfärden.Partiledarna som byggde folkhemmet hette Per Albin Hansson (1932-46) och Tage Erlander  (1946-69). Olof Palmes  (1969-86) roll återkommer jag till.

“Vårt välstånd var något unikt”

“Politisk makt utgår från förmågan att uppfatta samhällsproblem i tiden och kunna formulera adekvata svar på människors oro och frågor. Detta var Socialdemokraterna oerhört bra på under decennier. Det började med jämlikhet och solidaritet och fortsatte med kortare arbetstid, barnbidrag, skola för alla, välfärd, arbetsmiljölagar osv. Under 1900-talet kom vi alla att tänka socialdemokratiskt. Som synonymt med välfärd kunde de flesta till och med fördra höga skatter – vårt välstånd var något unikt och något att vara stolt över” skriver Christer Isaksson, politisk skribent och författare, i Expressen.

Hans artikel publiceras den 5 december 2014. Två dagar tidigare har socialdemokraternas budget röstats ner i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven har utlyst ett extraval till den 22 mars. Men något extraval blir det inte. Istället blir det ett i en växande rad av löften han kommer att svika. 

“Socialdemokraternas makt över tänkandet är över”

“Socialdemokraternas makt över svenskarnas politiska tänkande är över. Makthegemonin är förbi. Vi väljare har slutat tänka socialdemokratiskt. I en global och öppen värld är svenska väljare friare i tanken än för 20 eller 10 år sedan. Den utvecklingen lär fortsätta. Andra politiker och partier utgår inte längre från en socialdemokratisk världsbild när politik ska formuleras” skriver Christer Isaksson.

Valet 2014 var sista chansen för socialdemokraterna att kunna återupprätta rollen som ledande parti i svensk politik och inför svenska väljare. Därav Stefan Löfvens iver – för att inte säga desperation – i september inför regeringsprojektet. En förlust i valet, följt av utanförskap i ytterligare fyra år, skulle för lång tid, kanske för evigt, hota socialdemokraterna som stort parti, menar Christer Isaksson.

“Löfvens försök att återupprätta (S) misslyckades grovt”

“Vi har inte längre ett parti i Sverige som står över de andra. Det finns inte längre ett parti som kan säga: Vi är inte ett parti som alla andra! Övriga partier agerar numera utan att snegla på eller anpassa sig till Socialdemokraterna. Detta gäller från moderater till vänsterpartister. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna. Denna faktor är en viktig del av Sveriges nya politiska landskap och den spelplan som politiker har till förfogande. Stefan Löfvens försök att återupprätta Socialdemokraternas betydelse misslyckades grovt. Med extravalet i mars ges en repris av sista chansen.”

Stefan Löfven tog inte den chansen (risken), eftersom han insåg att resultatet i ett extraval skulle bli ännu sämre än i det ordinarie riksdagsvalet.

Hög tid att göra upp med grandiosa föreställningar

Det är hög tid för socialdemokraterna att göra upp med grandiosa föreställningar om sin egen betydelse, sin suveränitet och omnipotens. De borde senast på 1970-talet ha ställt sig frågan “Vad gör vi för fel?” – och vågat svara ärligt. I verkligheten står de nu lika avklädda som kejsaren i H C Andersens “Kejsarens nya kläder” med “skadat självförtroende, skev självbild och försämrad förmåga att läsa kartans detaljer”. (Christer Isaksson).

Första maj i arbetarrörelsens början

SAP uppstod som en genuin folkrörelse bland arbetare som krävde bättre villkor. En folkrörelse som har slutat bry sig om och arbeta för sitt eget folks bästa har förlorat sin legitimitet och undertecknat sin egen dödsdom. Det är vad som har hänt SAP. Partiet har inte längre någon ideologi, inga talanger, inget engagemang i svenska folket. Det sluttande plan partiet befinner sig på leder bara åt ett håll – utför.

27,7 procent – lägsta noteringen sedan 1991

Den socialdemokratiska partieliten kan börja sin realitetsanpassning med att begrunda resultaten av de senaste opinionsundersökningarna. På arbetarrörelsens stora dag, första maj, publicerades resultaten av DN/Ipsos opinionsmätning. Den ger socialdemokraterna 27,7 procent – den näst lägsta noteringen någonsin på första maj. Opinionsstödet har bara varit lägre vid ett tillfälle. Det var 1991. Regeringspartnern mp får 6,8 och SD 14,6 procent – högsta noteringen någonsin i Ipsos mätningar.

Novus 27,1, YouGov 26,2, Inizio 27,3 procent

I den senaste opinionsmätningen från Novus rasar socialdemokraterna stort med 3,9 procent till 27,1 procent, medan Sverigedemokraterna noterar nytt rekord med 15, 8 procent. Mp får 6,8 procent.

I senaste YouGov ligger socialdemokraterna på den rekordlåga nivån 26,2 procent – en minskning med 2,9 procent från 29,1 procent månaden innan. Även här slår SD nytt rekord med 19,5 procent. Mp får 5,6 procent.

Senaste Inizio visar också tillbakagång för socialdemokraterna till 27,3 procent (-1,5), och det enda oppositionspartiet SD slår nytt rekord med 16,4 (+ 0,1). Mp får 6,4 procent.

45 miljoner kronor i partistöd

Inte bara väljarna utan också medlemmarna vänder sig från SAP. Partiet lyckades visserligen hanka sig upp obetydligt över 100 000-strecket vid senaste årsskiftet (101 674 medlemmar), en ökning med 4 278 sedan 2013. 1990 var siffran 1 034 000. Men antalet medlemmar är mest en skylt att visa upp. De har inte längre någon ekonomisk betydelse, eftersom partierna får statligt partistöd – i socialdemokraternas fall 37 329 600 kronor i år.

Dessutom delas det så kallade kanslistödet ut. Det består av ett grundstöd på 5 803 200 kronor till varje riksdagsparti, plus ett tilläggsstöd på 16 350 kronor per mandat till regeringspartierna samt 24 300 kronor per mandat till övriga riksdagspartier.  Socialdemokraterna med sina 113 mandat kan alltså totalt kvittera ut nästan 45 miljoner (44 980 350 kronor) av skattebetalarnas pengar, helt oberoende av hur många medlemmar de har.

Vidgad klyfta mellan elit och massa

Hjalmar BrantingHåkan Arvidsson, universitetslektor i historia vid Roskilde universitet, skriver i en recension av två böcker om socialdemokratin i Svenska Dagbladet att han tycker att båda författarna (Kjell-Olof Feldt och Carl Hamilton) förbiser ett problem som med åren blivit allt tydligare inom svensk socialdemokrati och som drabbar nästan alla stora och framgångsrika rörelser, nämligen en vidgad klyfta mellan elit och massa och i dess efterföljd en smygande nepotism.

Rörelsen skulle enligt Sveriges förste socialdemokratiske statsminister Hjalmar Branting (1860-1925) alltid vara trogen ”våra bästa stämningars längtan”.

“I stället kan man se hur ämbeten går i arv, hur det fifflas med traktamenten och hur elitens privilegier ökar. Med den barlasten är det svårt formulera en vägande kritik mot marknadens girighet. För min del tror jag att detta är en viktig del av den svenska arbetarrörelsens nuvarande svårigheter” skriver Håkan Arvidsson.

Den som tydligast har beskrivit släkt- och vänskapskorruptionen inom SAP är Anders Isaksson i boken “Den politiska adeln”.

Stefan Löfvens brutna löften

De dramatiskt sjunkande opinionssiffrorna är väljarnas svar på regeringen Löfvens inkompetens och svikna löften. Listan över löftesbrotten är lång. Det här är bara några av dem.

Friskoleöverenskommelsen.

Bromma flygplats.

Förbifart Stockholm.

Energipolitiken.

Sänkt skatt för pensionärer.

Överskottsmålet.

De löftesbrott som har väckt störst vrede på sistone är sänkta ROT- och RUT-avdrag  och höjd skatt på bensin och diesel, som slår hårt mot landsbygden. Mer om de svikna löftena finns att läsa här  och här.

Hårt snörda i antikverade ideologiska korsetter

Olof Palme 2Under de senaste partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt har SAP:s kräftgång accelererat, och med Stefan Löfven som partiledare har avvecklingen av partiet fått upp farten som ett höghastighetståg. Socialdemokratin står mitt i ett haveri som den har ägnat årtionden åt att skapa, men eftersom partiets makthavare står hårt snörda i antikverade ideologiska korsetter vägrar de se vad de har åstadkommit.

Statsminister Olof Palme (1927-1986)  mördades. Därför är det förbjudet att officiellt kritisera honom. Men det var när han efterträdde Tage Erlander 1969 som det stora skiftet i svensk socialdemokrati tog sin början. Svenska arbetare som hade varit arbetarrörelsens grund och fokus ända från början skuffades undan i periferin och byttes ut mot vad Palme kallade “internationell solidaritet”, det vill säga människor i alla länder utom Sverige.

Olof Palme drev igenom mångkulturen

Olof Palme kom från överklassen. Han var berest och välutbildad, talade flera språk flytande, hade studerat i USA och var utrustad med ett gediget självförtroende. Vanliga socialdemokrater hade vid den här tiden ofta bara sjuårig folkskola, om ens det. De kunde inga språk mer än svenska och blev djupt imponerade av Palme.

Den internationellt inriktade Olof Palme lyckades för exakt 40 år sedan, 1975, få med sig alla andra riksdagspartier i beslutet att Sverige skulle förvandlas till ett mångkulturellt samhälle. (Riksdagens proposition 1975:26).  Det är mot den bakgrunden man ska se valet av samtliga partiledare efter Palmes död. Hans ande svävar över dem alla; Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt. Med hull och hår har de gjort Olof Palmes mångkulturagenda till sin. Inte minst Stefan Löfven.

Den ofrivillige partiledaren

Stefan-LöfvenTre personer i s-toppen slår sig ner i ett litet rum med bara tre stolar. Stefan Löfven har tagit av sig kavajen, något han sällan gör. Heléne Fritzson, det knallröda Skånedistriktets ordförande, sätter sig så att hon blockerar dörren. Så börjar sista ronden i de intensiva försöken att övertala Löfven att låta sig utses till partiledare i SAP. Han gör ansatser att gå sin väg. Men reträttvägen är ju blockerad. Stefan Löfven glider längre och längre ner från stolen och hamnar till slut nästan på golvet. Kroppsspråket säger: “Skona mig. Jag vill inte.”

När samtalet är över har Heléne Fritzson och Sven-Erik Österberg en känsla av att han är på väg att ändra sig. Situationen för partiet är desperat. Man måste till varje pris får fram en ny partiledare. Helst en som kan bli landets nästa statsminister. Några dagar tidigare, den 21 januari 2012, har Håkan Juholt under kaotiska former lämnat sitt uppdrag.

Håkan Juholt stod ensam, kunde inte bygga nätverk

Håkan Juholt avgår som partiledare med orden: ”Jag vill inte stå i vägen för den nystart Socialdemokraterna behöver.”

Det har gått tio månader sedan han valdes till partiledare efter Mona Sahlin som avgått vid en extrakongress den 25 mars 2011. Under hennes ledning fick socialdemokraterna i valet 2010 sitt dittills sämsta resultat: 30,7 procent.

“Plötsligt var han bara där, ”den plattfotade mannen från Småland”. En festlig typ. En erkänt bra talare, lite ostrukturerad kanske, men med rätt uppbackning kunde han bli en bra ledare.”

Den interna oppositionen mot Håkan Juholt, hetsjakten, bakhållen och inte minst dreven i media gjorde så småningom situationen ohållbar. Han stod ensam, kunde inte bygga upp de nätverk omkring sig som en partiledare står och faller med. Hans närmaste, sambon Åsa, var ointresserad av politik. Han hade ingen att tala med. Juholt tvingades lämna.

”I korridorerna hade det börjat tystna kring honom när han gick till lunchmatsalen, gruppmötena och sammanträdena, för att stegras muntert bakom honom igen så fort han stängt dörren om sig eller klivit in i hissen.”

 ”Det som sker är koordinerat och kommer inifrån”

“För mig är detta en av insikterna” säger Daniel Suhonen, författare till den avslöjande boken “Partiledaren som klev in i kylan” om Håkan Juholts tid som partiledare och maktstriderna inom SAP.

“Allt som finns i partiet är makt, och den makten måste erövras. Håkan var en i grunden en snäll människa som trodde att partiet fungerade. Att det skulle inrätta sig efter den nya kejsaren. Därför knöt han inga nära band. Varför avväpnade han inte strebern Mikael Damberg, som Göran Persson skulle ha gjort? Varför anställde han inte mig i sin stab så att jag kunde hjälpa honom dit han ville?” säger Daniel Suhonen i en DN-intervju.

“Spåren leder till kretsen kring Mona Sahlin”

Mona Sahlin 2Att vara socialdemokratisk partiledare är ett högriskjobb. I partiets högkvarter på Sveavägen 68 pågår ständigt maktstriderna mellan olika falanger. Knivarna är dolda men alltid närvarande och beredda att hugga vem som helst i ryggen när som helst. I intrigerna som har som mål att röka ut Håkan Juholt leder spåren av förrädarna till kretsen kring hans företrädare, Mona Sahlin, som snöpligen fick avgå och aldrig blev Sveriges första kvinnliga statsminister. Till de så kallade sahlinisterna hör bland andra Ylva Johansson, Ibrahim Baylan och Urban Ahlin.

Daniel Suhonen pekar ut en av Mona Sahlins medarbetare som den ursprungliga läckan till Aftonbladet om Juholts hyresbidrag. Handlar det om hämndbegär för att Juholt krävde Sahlins avgång, eller ett politiskt motiverat attentat mot hans kritik av vinst i välfärden? När drevet om hyresbidragen är inne på sin tredje vecka sms:ar Juholt till Suhonen:

”Det som sker är koordinerat och kommer inifrån.”

Fraktionsstriderna startade i SSU

Fraktionsstriderna bottnar enligt Daniel Suhonen i strider som startade i SSU på 1990-talet och resulterade i en splittring mellan olika lojaliteter som fortfarande klyver socialdemokratin. Klyftan mellan ”höger” och ”vänster” får Grand Canyon att framstå som ett mindre dike. Göran Persson var antagligen den siste partiledare som klarade av att styra denna djupt splittrade klan som utåt med lena tungor talar om humanitet och solidaritet men inåt kan bete sig som rovdjur. Persson visste att plocka fram diktatorn inom sig när det behövdes.

Nöden är uppenbar: Löfven är partiets enda hopp

Stefan Löfven säger i det längsta nej till att kandidera som partiledare. Han har ingen lust att ändra på sitt ganska behagliga liv som ordförande i IF Metall och tillsammans med sin fru Ulla. Han vill kunna fortsätta gå till ”Hubbes” och äta sin favoritlunch – stuvade makaroner med köttbullar – utan sällskap av Säpovakter.

Stämningen i socialdemokraternas viktigaste organ, VU, verkställande utskottet, är förtvivlad. Nöden är uppenbar och grinar ledamöterna rakt i ansiktet: Stefan Löfven är partiets enda hopp. Den ohyggliga sanningen är att SAP är totalt renons på talanger som klarar ett partiledarskap. Att välja Löfven är en riskabel chansning. Han saknade politiska erfarenheter och satt inte ens i riksdagen. Men han är den enda tänkbara.

Operation övertalning drar igång.

Stefan Löfven som Metallordförande“Vi var jätteglada allihop, utom stackars Stefan”

Stefan Löfven, inträngd i det lilla rummet med tre stolar en januaridag 2012, fingrar på sitt IF Metall-märke på kavajen och säger:

“Tänk, det här har jag har haft på mig varenda dag sedan jag blev vald. Fast det är klart, det kanske skulle kunna vara en partiros också.”

Partisekreterare Carin Jämtin förstår att han tänker acceptera. Lättnaden breder ut sig. När han till sist tackar ja till att kandidera som partiledare uppstår “en enorm elektricitet i rummet”.

“Vi var jätteglada allihop. Vi var ju alla överens om vad vi ville. Utom då stackars Stefan” säger Carin Jämtin i Lena Hennels och Lova Olssons bok “Humlan som flyger. Berättelsen om Stefan Löfven”.

Sven-Erik Österberg utbrister att han inte har varit så glad sedan han sköt en 19-taggare 1991. Stefan Löfven själv säger till Peter Hultqvist, som senare ska komma att bli försvarsminister: “Nu kör vi.”

Skickas på två veckors “politisk skolning”

Omedelbart efter att Stefan Löfven sagt ja skickas han till Bommersviksakademin  för politisk utbildning i två veckor. S-bloggaren Johan Westerholm skriver den 14 december 2014:

“Bort försvann den tydliga ledare jag hade lärt känna genom hans ordförandeskap i IF Metall och åter kom….. något annat. Något hände de där dagarna på Bommersvik i månadsskiftet januari – februari 2012. Något, eller några, kapade personen Stefan Löfven när han skickades av VU och partistyrelsen på ”politikerskola”. Jag undrar vad och vilka som låg bakom. Jag undrar vad som hände. Och vilka som en dag måste ställas till personligt ansvar.”

Det var efter veckorna på Bommersvik som Stefan Löfven bytte skepnad. Blev luddig och otydlig, ständigt hårt kritiserad för sin ovilja eller oförmåga att ge klara besked. Hjärntvätten lyckades. Det är Bommersviksakademins fel eller förtjänst, beroende på hur man ser det, att alla socialdemokrater låter likadant och strör samma floskler omkring sig. Medieträningen går ut på att lära sig att så långt möjligt undvika att svara på frågor.

Ville Stefan Löfven verkligen bli partiledare?

Ville Stefan Löfven verkligen bli partiledare, med risk för att bli statsminister? Eller lät han sig övertalas bara för att vara snäll? Fosterbarn som har övergivits av sina biologiska föräldrar har ofta föreställningen att de måste förtjäna kärlek, till skillnad från de flesta andra barn som tar kärleken för given.

Kjell Stefan Löfven föds på en söndag, den 21 juli 1957. Han är bara drygt en månad gammal när Stockholms stads barnavårdsnämnd beslutar att han ska omhändertas för samhällsvård. Han har redan skilts från sin ensamstående mamma och är placerad på Nybodahemmet i Stockholm i väntan på en lämplig fosterfamilj.

Mamman klarar inte att ensam ta hand om två barn

Nybodahemet är ett av de barnhem som särskilt pekas ut i den vanvårdsutredning som inleds 2006. Förvaring av barnen är det enda som ges. Atmosfären är kall och omsorgen bristfällig. Kroppsliga bestraffningar och kränkningar är vanliga. “Åt man inte upp gröten på morgonen tvingades man äta den uppvärmd på kvällen” berättar ett av barnen som intervjuats av vanvårdsutredningen.

Nybodahemmet

Margareta Löfven har redan sonen Ulf och klarar inte ensam att ta hand om ett barn till. Fadern, affärsinnehavaren Karl Alvar Hedberg, är 18 år äldre än Margareta. De är trolovade, men han avlider 1959, strax efter sin 55-årsdag och innan han hunnit gifta sig med Margareta. Först sent i vuxen ålder har Stefan Löfven fått veta att hans far också hade en tidigare familj med tre barn.

Att vara snäll. Och att ta ansvar.

Barndomen och traumat att bli bortlämnad av sin mor har naturligtvis präglat Stefan Löfven, även om orsakerna förnuftsmässigt är möjliga att förstå. Hans sätt att vara antyder att han drivs av självhävdelsebehov och revanschistiska motiv, en vilja att visa sig duktig och ta revansch på en svår start i livet. Han gör det på framför allt två sätt som båda öppnar för möjligheter att få kärlek: genom att vara snäll. Och genom att ta ansvar. Båda motiven drev honom att “ställa upp” för partiet och partikamraterna. Om man är en sån som ställer upp är man både snäll och tar ansvar.

Det är förstås en helt annan sak när den som tror sig vara snäll kan fatta beslut som i sin konsekvens blir ondska.

“Det räcker inte att vara en snäll människa”

Den solidaritet som Stefan Löfven själv upplevde från fosterföräldrarna Ture och Iris Melander vill han ska omfatta hela världen. Inom socialdemokratin kallas det på Palmespråk “internationell solidaritet”. I klartext betyder det att svenska folket har försörjningsansvar för alla människor på jorden.

“Men att vara en godhjärtad människa kan snarare vara ett problem än en tillgång för den som vill vinna val. För den som vill övertyga väljare räcker det inte med att vara en snäll människa. Du måste vara politiker också” skrev Svenska Dagbladets reporter Lena Hennel om Stefan Löfven i juli 2014, inför riksdagsvalet.

“Jag företräder Sverige

Han har tagit ansvar för IF Metalls medlemmar. Och nu tar han ansvar för Sverige. Det är åtminstone vad han säger när Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus följer honom på en bussturné genom Skåne.

“Stefan Löfven häver sig fram en bit över bordet i bussen.

– Jag företräder Sverige, säger han med eftertryck.”

Kanske tror han själv på det han säger. Men socialdemokraternas dramatiskt sjunkande opinionssiffror visar att hundratusentals väljare inte tror honom.

Ingen gräns för antal flyktingar

Misstron är befogad. I samma intervju i Sydsvenskan får han frågan:

“Finns det något tak för hur många flyktingar Sverige kan ta emot?”

“Nej, det finns ingen gräns” säger Stefan Löfven och förfaller till det vanliga snömoset om att “ta emot enligt de konventioner vi är bundna av”.

Här är Löfven ute och cyklar, men antagligen har hans spindoktorer inte påpekat att våra nordiska grannländer har undertecknat samma konventioner – men tar ändå bara emot många gånger färre asylsökande än Sverige.

Stefan Löfven slår obekymrat i ännu en spik i sin egen och partiets kista. Frågan är om han vet vad han gör.

“Alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar” säger han. För att tvinga dem är regeringen beredd att plocka fram sina totalitära talanger och lagstifta.

“Vi håller på att titta på exakt hur det ska gå till. Men eftersom alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar så får vi införa de regler som krävs.”

Vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land”

Stefan Löfven har ett egendomligt sätt att uttrycka sig. Med ett slags norrländskt snusförnuftig grötmyndighet kan han fastslå saker, som när han besöker Göteborg efter att två män skjutits till döds på en restaurang i Biskopsgården:

“Vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land.”

Nähä? Men nu har vi det, och det är ett resultat av att det parti Stefan Löfven tillhör har som sitt huvudprojekt sedan 40 år att importera så många människor som möjligt från dysfunktionella och våldsamma länder och kulturer. Så vad vill Stefan Löfven göra åt saken, mer än att beklaga offrens anhöriga och fastslå att vi inte “ska ha” några mord i vårt land? Det har han inga svar på.

Rådgivarna har inte briefat honom om den detaljen

Stefan Löfven på mordplats i Göt eborg mars 2015

När han direkt efter dödsskjutningarna i mars besöker mordplatsen (filmat av Dagens Nyheter)  trängs han in i en folksamling av ilskna invandrare som högljutt avkräver honom namnen på de mördade. Dem känner Stefan Löfven inte till. Hans rådgivare har inte briefat honom med den detaljen. Stämningen är hotfull, och livvakterna leder undan statsministern i säkerhet.

Han ser hjälplös ut. Som en strykrädd hund. Han vill ju bara vara snäll mot alla. Och så blir det så här.

Det värsta är tomheten bakom orden

Den grötmyndiga tonen – det är lätt att tänka sig att det var ungefär så disponenten på sågen i Sunnersta lät, den by i Sollefteå kommun dit Stefan Löfven kom tio månader gammal som fosterbarn hos Iris och Ture Melander. Men disponentens auktoritet upplevdes antagligen som äkta av byborna. Hos Stefan Löfven hörs bara det bonniga snusförnuftet.

Han har tafflig verbal förmåga, hittar inte ord, svamlar osammanhängande. Men det värsta är tomheten bakom orden när han yttrar sig. Han känns som en atrapp. Hur ska man kunna lita på en politiker som bara uttrycker sig med floskler? Den långa raden av svikna löften efter valet har gjort att Stefan Löfven har förlorat det dyrbaraste en politiker kan ha, sin trovärdighet.

“Kunskap, frihet, framtid”

Det är årets slagord för socialdemokraterna. Stefan Löfven har förstamaj-märket med slagorden fäst på kavajslaget när han åker buss i Skåne. Vad det än är som driver ordsnickarna i SAP:s högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm – inte är det verklighetskontakt.

Kunskap? Den svenska skolan är körd i botten. Eleverna i grundskolan har aldrig haft sämre resultat än nu. I den senaste PISA-undersökningen, som redovisades i december 2013, rasade de svenska niondeklassarna på alla uppmätta områden och låg bland de sämsta i hela OECD-området. Inte ens utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) har några större förhoppningar om bättre resultat i den kommande mätningen. Han kallar de senaste Pisa-resultaten för ”skrämmande”.

Hur hanterar de detta gigantiska svek?

Frihet? Många upplever att Sverige alltmer förvandlas till en demokratur med växande begränsningar av yttrandefriheten. Medlen är mobbing, stigmatisering, social utstötning och förföljelse av människor med andra åsikter än de som omfattas av den politiskt korrekta eliten. Den humanitära stormakten stöter med inhumana metoder bort sina egna medborgare.

Framtid? Det välfärdssamhälle som arbetarrörelsen byggde upp är samma arbetarrörelse i full färd med att avskaffa. Importerad arbetslöshet, fattigdom, klassklyftor, ett havererat skolsystem, en havererad välfärd utgör ingen grogrund för framtidstro.

Och allt detta för att behålla den heliga kon, massinvandringen. Hur står socialdemokraterna ut med sig själva? Hur hanterar de detta gigantiska svek mot svenska folket? Hur klarar Stefan Löfven och hans medarbetare att se sig i spegeln? Finns det ingen skam bakom flosklerna?

Tillförsäkra partiet ny valboskap

Nej, det finns ingen skam. Ända sedan arbetarna började få det bra på 1960-talet och övergick till att rösta borgerligt har SAP varit febrilt upptaget med att värva ny röstboskap och mota in den i de röda fållorna. Massinvandringen blev det perfekta medlet, dels för att upprätthålla den egna självbilden av humanitet, men framför allt för att tillförsäkra partiet ny valboskap och sig själva plats vid köttgrytorna ända in i evigheten, amen.

Värsta skandalen hittills: Omar Mustafa

Omar-Mustafa-500Han heter Omar Mustafa  och är ordförande i Islamiska förbundet. En fullblodsislamist i en organisation som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet och har bjudit in flera uttalat antisemitiska och homofoba föreläsare till Sverige.

Han nomineras under kuppartade former till den socialdemokratiska partistyrelsen 2013. Hans namn damp ned som en total överraskning strax innan partistyrelsen skulle väljas. Krafterna bakom nomineringen är framför allt “Socialdemokrater för tro och solidaritet” (tidigare Broderskapsrörelsen) under ledning av Peter Weiderud, och Stockholms Arbetarekommun och dess ordförande Veronica Palm. De åstadkommer en av de största socialdemokratiska skandalerna på senare år, Omar Mustafaskandalen. 

Ingen har en aning om vad islam är

Vad gör man när de svenska väljarna sviker? Låter krass röstmatematik ta över och puttar in en tvättäkta islamist i partistyrelsen. Bingo! 75 procent av Sveriges muslimer röstar nämligen på socialdemokraterna. Stödet är mycket större bland muslimer än bland LO-medlemmar. Den största rekyteringsbasen är den strida ström av minst 100 000 invandrare som släpps in i Sverige varje år. Särskilt oblyg är flirten med det växande antalet muslimer. Det är de som ska rädda partiet från sotdöden.

Inför valet 1998 skrev Broderskapsrörelsens medlemstidning följande:

”Det finns nästan en halv miljon muslimer i Sverige – de skulle tillsammans kunna lyfta vilket parti som helst till oanade höjder.”

Det handlar om värderingar

Ingen i valberedningen har läst på innan de nominerar Omar Mustafa. Ingen verkar kunna googla. Ingen har en aning om vad islam är. Det är på något sätt fel att lära sig någonting om islam, eftersom kunskaperna kan leda till obekväma följder.

Sex dagar efter att Omar Mustafa har valts in i den socialdemokratiska partistyrelsen sparkas han. Han får ett ultimatum av Stefan Löfven, och Veronica Palm håller i yxan. Partistyrelsen har drabbats av den plötsliga insikten att man inte kan både vara ordförande i Islamiska förbundet och sitta i socialdemokraternas partistyrelse. Det handlar om värderingar.

Hemligt avtal om att gynna muslimer

Ytterligare ett exempel på socialdemokraternas muslimska byk. 1999 skrevs ett avtal mellan dåvarande Broderskapsrörelsen och Sveriges Muslimska råd, SMR, som är en paraplyorganisation för ett tiotal av Sveriges muslimska förbund och representerar omkring 75 000 muslimer.

sveavagen_68_minareter

I avtalet förbinder sig Broderskapsrörelsen att hjälpa Sveriges muslimska råd att få ökat inflytande över svensk politik. Man slår till och med fast exakt hur många muslimer det ska finnas på listor för val till kommunfullmäktige, landsting och riksdag. Enligt avtalet ska alltså muslimer kvoteras in på politiska förtroendeuppdrag – inte på grund av politisk skicklighet eller andra relevanta kvalifikationer, utan enbart på grund av sin religiösa tillhörighet, att de är muslimer.

Sverige ska ha lägsta arbetslösheten i EU

Om fem år ska Sverige ha den lägsta arbetslösheten i EU. Det har Stefan Löfven lovat – samtidigt som han importerar massarbetslöshet från Afrika och Mellanöstern.

Det innebär cirka 4,5 procents arbetslöshet mot dagens cirka 8 procent. Enligt Svenskt Näringsliv kräver det att en halv miljon nya jobb skapas och att man investerar för 400–600 miljarder. Hur det ska gå till kan Löfven inte svara på.

“Men det är klart, vi kan ju inte säga att vi inte kan sänka arbetslösheten. Att vi inte ska säga att vi ska ha den lägsta arbetslösheten i EU, jag förstår inte den så kallade naturlagen.”

Det är därför det är så viktigt att fokusera, förtydligar han.

Man kan ju alltid tillsätta en nationell samordnare

Om man inte har förmåga att driva politik kan man alltid tillsätta en nationell samordnare. Det är den senaste trenden i svenska regeringar. Den nyaste nationella samordnaren utlovades i Löfvens förstamajtal i Sundsvall och ska samordna insatser för de cirka 85 000 ungdomar som varken arbetar, studerar eller söker arbete, så kallade NEET – “Not in Education, Employment or Training”. De ska in i innanförskapet, och den nationella samordnaren får ju i alla fall ett jobb.

Förslaget är riskfritt – och nästan gratis. Det ger ett intryck av att man gör något. Men snart behövs en nationell samordnare för att samordna alla nationella samordnare som regeringen – den här och den förra – har utnämnt.

Så god natt, SAP. Stefan Löfven läser godnattsaga. Han är bra på det. Låt honom vagga dig till sömns. Han finns vid din sida när du går in i terminalfasen. Men sannolikt kommer han att bli utbytt mot någon annan efter ännu en de långa knivarnas natt på Sveavägen 68. Låt oss bara hoppas att efterträdaren är lika bra på sagor som Stefan Löfven.

Litteratur:

Sigurd Allern, Ester Pollack: Scandalous!: the mediated construction of political scandals in four nordic countries. 

Henrik Berggren: Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme.

Lena Hennel, Lova Olsson: Humlan som flyger. Berättelsen om Stefan Löfven. 

Anders Isaksson: Den politiska adeln. 

Torbjörn Nilsson: De omänskliga: berättelser om politik.

Daniel Suhonen: Partiledaren som klev in i kylan. Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken. 

Av Julia Caesar

Tidligere kronikker af samme forfatter

 

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
62 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] HÄR […]

trackback

[…] Svenska arbetare börjar sent omsider upptäcka att de är blåsta av sitt eget parti. Hos SAP blöder hjärtana mycket mer för alla “utsatta” i tredje världens dysfunktionella länder som oselekterat släpps in för att kalasa på den svenska välfärden. Den “internationella solidariteten” som Olof Palme prackade på arbetarrörelsen med början 1969 har lett till en ohållbar politik. Socialdemokraternas väljare har i decennier haft ett fullkomligt obegripligt tålamod. Men nu är det slut. […]

a2c4e
a2c4e
7 years ago

Anna Lindh hade väl intellektuell kapacitet och kunde ha blivit en duglig statsminister, men hon mördades ju av någon med invandrarbakgrund.
Det fanns väl ett politiskt motiv för detta mord, något man väl inte gärna vill tala om i Sverige med tanke på gärningsmannens invandrarbakgrund.

MrLeffe
MrLeffe
7 years ago

Jag tackar ödmjukast för denna intressanta och lärorika krönika. Alltid kul när folk lägger lite tid på “research”, speciellt då man man beskriver historiska händelser.

Direkt efter att jag hade läst krönika kändes det naturligt med någon form av uppföljning. Varför inte fördjupa sig i sossarnas inre maktspel, Juholt-affären osv? Listan kan bli lång, men ack så intressant.

Tack igen!

Alonavillas
Alonavillas
7 years ago

EU:s överenskommelse med arabländerna runt medelhavet (EUROMED 1995-2010) var ekonomiskt stöd samt att Europa skulle ta emot 50milj människor (ca 30milj har kommit). Syftet var ett stort samarbete, ett utvidgat EU där målet var att arabländerna runt medelhavet skulle demokratiseras. 2010 kom den arabiska våren, alla jublade. Resultatet av samarbetet EUROMED, EUROMED som den mördade Anna Lindh var samordnare i, har nu tagit en helt annan riktning. IS tog över styrpinnen och de “blivande demokratierna” i arabvärlden faller åter in under Islamsk styrelseskick. Men kvar finns avtalen där Europa tagit på sig att ta emot 50milj människor. EU, med Juncker… Read more »

Nicke99
Nicke99
7 years ago

“Ingen i valberedningen har läst på innan de nominerar Omar Mustafa. Ingen verkar kunna googla. Ingen har en aning om vad islam är. Det är på något sätt fel att lära sig någonting om islam, eftersom kunskaperna kan leda till obekväma följder.” Mycket bra artikel, men varför fortfarande envisas med att låtsas, låt vara närmast raljant genomskinligt, att det som sker sker på grund av inkompetens och missriktad välvilja. Om vi har ett skeende som pågår i flera decennier och som leder i en allt tydligare riktning, som har involverat många av Sveriges mest intelligenta människor i politik och kulturliv,… Read more »

Mr Spadrig
Mr Spadrig
7 years ago

Ja. Partiskt, men väldigt bra skrivet hur som helst. Saker och ting förändras; Samhället som sådant, ekonomi, integration, välfärd, arbetsmarknad o.s.v. Därmed måste man anpassa sin politik efter det rådande klimatet. Det är något som sossarna aldrig lyckats med… och så länge man kör vidare på sin vaga “arbetarpolitik” så kommer man aldrig att lyckas med något. Dessutom verkar Löfven (och övriga sossar) väldigt mycket rörande ledarskap. Jag har själv gått en del projekt- och ledarskapsutbildningar. Några av de mest fundamentala grejer man får lära sig är att… Vara tydlig/skapa trovärdighet: En lärare sa till mig att “det finns inget… Read more »

loofon
loofon
7 years ago
Reply to  Mr Spadrig

Ja det är 258 mdr som vi sannolikt aldrig får se igen, trots att vi är många som jobbat ihop de pengarna. Folk fick aldrig veta …
Mycket pengar dessutom … ungefär lika mycket som nettokostnaden för massinvandringen under ETT år!

Britt-Marie Ek
Britt-Marie Ek
7 years ago

Mycket bra beskrivning! Att rädda landet och den välfärd, som jag tror många av väljarna bara tar för given, är inte lätt. Att få vanligt folk som fortfarande tror att allt står bra till, att inse verkligheten i tid, det blir en sk utmaning! Kaos kommer att utbryta och det blir inga roliga tider för nästan några. En ledning för ett land MÅSTE ha det mod och den pondus som krävs för att ta itu med de mycket tuffa besluten. SD är nog de enda med den förmågan i dag! Jag tror att svenska folket är villiga till mycket,Både en… Read more »

loofon
loofon
7 years ago

Att läsa dina krönikor Julia är en fröjd, inte bara innehållsmässigt, utan också grammatiskt. Vanligtvis är texter, även från dem med professionella ambitioner, fulla med stav- och syftningsfel men dessa stackars människor är sannolikt offer för “Världens bästa skola”. Kommer ni ihåg detta valstrategiska upprop? Alla som är gamla nog och som med objektivt sinne bemödat sig att följa politiken vet att det stora paradigmskiftet som startade landets förtvining som välfärdsstat började med Palme. I utredningen av mordet på honom har det funnits en mängd olika teorier om vem som kan ha stått bakom detsamma. Gemensamt för alla dessa misstänkta… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
7 years ago

Den seneste bølge af islamisk “kulturberigelse” er nu også for alvor nået til USA ;-( Garland ISD Officer Injured, 2 Dead in Shooting Outside Culwell Center in Garland http://www.nbcdfw.com/news/local/Shots-Fired-at-Prophet-Muhammad-Art-Event-302362751.html Two armed men opened fire on police outside an event showcasing cartoons of the Prophet Mohammad in Garland, Texas. [ En forstad nordøst for Dallas ] Police said two men pulled up in a vehicle and shot a Garland ISD Police officer outside the building. The men were then shot and killed by Garland police. The officer who was shot remains in a local hospital with non-life threatening injuries. Businesses near… Read more »

GustaWasa
GustaWasa
7 years ago

“När ljuset är som mest bländande och vackert så skall ondska stiga upp mitt i dess cirkel och förstöra det som byggts upp. Det för att man inte skall ta något för givet och inte tro att man styr sina egna öden mer än på det personliga planet” och “därför så häpnas alltid människan som strålar, men den onde ser nu sin dag som en seger”. -De som levt i hårda villkor och i ondskefulla tider blir vid enighet till goda föresattser, men den som levt i goda föresattser under längre tid kommer tillslut att glida ifrån enigheten och bli… Read more »

Carl Spud
Carl Spud
7 years ago

Vet inte vad jag ska skriva… när man saknar ord efter att läst är det nått mycket läsvärt. Skulle vilja träffa personen bakom – men inte så lätt…

MetalHeadViking
7 years ago

Kommentarerna här är i vissa fall nästan lika långa som själva artikeln.

lasse1
lasse1
7 years ago

Vad kan man säga mer – än att det är en spegelbild.

lasse1
lasse1
7 years ago

Vad kan man säga mer – än att det är en spegelbild…

Capricorn
Capricorn
7 years ago

Fantastisk krönika. Som vanligt.

En gång i tiden, innan Palme, var benämningen “socialist” ett skällsord i rörelsen. Med innebörden “världsfrånvänd idiot”. Liksom “kommunist”, med samma innebörd fast med “våldsbenägen” tillagd.
Nu, med Löfvén, börjar det verkliga läckaget till SD. Liksom moderaternas besvikna väljare strömhoppat tidigare. Inget är så motiverande för partibyte som att se sina förhoppningar om handlingskraft, kompetens och vett och förnuft svikna.

Socialdemokratin i Sverige sjunger sin svanesång.

“Bort rida Smålands ryttare, det förflutnas skuggor ila förbi—” Och Weimarrepubliken kastar sin skugga, för dem av oss som lär av historien.

Max Payne
7 years ago

En av de bästa krönikor jag har läst på länge, och jag får allra ödmjukast tacka Julia Caesar för den uppoffring och tid som läggs ner på skrivandet av dessa krönikor. De är verkligen ögonöppnare, och borde läsas av hela svenska folket.

AhlgrensBilar
AhlgrensBilar
7 years ago

Tack JC för en fulländad, ypperligt intelligent och intressant krönika. Ett fint stycke historia om då och nu. Problemställningarna backades upp med knivskarpa iakttagelser och inga plumpa påståenden eller råa personangrepp. Nej, vi tacksamma läsare fick en liten, men ack så sann förklaring till dagens och framtidens eventuella utveckling. Den här krönikan har jag skrivit ut och kommer att läsa den om och om igen. Kommer även att sprida dess webb-adress till vänner och bekanta. Återigen: Ett varmt tack Julia Ceasar för den tid du lägger ned till att upplysa oss som inte är helt insatta i de stora problemen… Read more »

trackback

[…] Ord och inga visor från Julia Caesar. Läs hela krönikan här. […]

pllay
pllay
7 years ago

Nationalismen är den naturliga reaktionen på det misslyckade multikulturella experimentet. Det är fullt möjligt att S, som är ett pragmatiskt parti, vänder kappan och går i koalition med SD. Naturligtvis efter partiledarbyte och ett ideologiskt spräckt parti, platsen vid köttgrytorna är som alltid viktigare än allt annat. Vänsterflygeln utraderas och går till V eller FI. Kom ihåg att Socialdemokratins rötter var starkt nationalistiska, närmast facsistiska, med en stark tro på nationell samling kring ett gemensamt projekt. Svensk politiskt landskap blir då intressant med en vänsterflygel bestående av V och FI, ett mittfält bestående av S och SD vars sammanhållande kraft… Read more »

Conny Bergström
7 years ago

Olof Palme var en ond människa. Frågan är om han verkligen var så vidare högutbildad (överklassen)? I dag läser nästan alla människor på högskolan , även jag har gjort det som säljer städmaskiner. Olof var ett lågutbildat korkat svin.

enar
enar
7 years ago

Han var ruskigt intelligent: det imponerade på många.

Thinktank
Thinktank
7 years ago
Reply to  enar

En manipulatör, psykopat och visst, precis som de flesta psykopater intelligent.

Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
7 years ago

Bare vent. Der sker vel forhåbentlig det samme Sverige, som der skete i Norge og Danmark. D.v.s. når nu SverigeDemokraterne ‘rydder op’ i partiet, nøjagtig ligesom Dansk Folkeparti og Fremskrittspartiet i Norge gjorde, så bliver SverigeDemokraterne til sidst ‘stuerene’ lige som den udvikling søsterpartierne i DK og N også måtte igennem.

Så om få år ligger DF, FrP og SD på 20 – 25 % og så bliver det meget svært for de gamle Socialdemakratiske partier at holde SD udenfor. DF og FrP er jo heldigvis ikke ‘udenfor’ længere…

Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
7 years ago

Men det må godt nok være svært at være det eneste oppositionsparti i Sverige (SD) når der er 7 partier der står bag om fjolset her:

http://avpixlat.info/2015/04/30/lofven-ingen-grans-for-massinvandringen/

Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
7 years ago
Reply to  Steinadler

Haa, haaah.. God humor.
Ja, ‘fjolset’ har altså ikke de helt store talegaver, men han er jo også udlært på SAP’s floskelfabrik!

Men desværre er det dybt alvor. Sverige har fået hvad de fortjener. Så længe 87% af vælgerne stemmer på 7-partiet, så får de en regering der er helt afhængige af et af de mindste partier i Riksdagen, MP.

Men, det bliver meget anderledes i 2018, når SD har 20%+, S 20-25% og M 20-25 %.

trackback

[…] Läs den långa och intressant krönikan i sin helhet HÄR. […]

Eva
Eva
7 years ago

Tack igen Julia C, för din fullkomligt sakliga och med verkligheten överenstämmande analys. Tyvärr, blir jag mer och mer säker på, att den tiden som vi båda efterlängtar, är försvunnen för alltid och det är bara att anpassa sig ,eller att göra passivt “aggressivt” motstånd. Jag väljer det senare i protest mot vanstyret av landet. Alla sätt jag kan, försöker jag obstruera på. Bl a :Jag säljer inte huset, trots att jag kan flytta till mindre. Dels, får jag betala massor av flyttskatt, som går till sånt jag inte längre solidariserar mig med, dels tänker jag inte betala mer skatt… Read more »

trackback

[…] Julia Caesar har som vanligt skrivit en ypperlig krönika. Vi publicerar vissa delar av den. Hela krönikan kan ni läsa HÄR. […]

ɱØяñιηg$ʇðя
7 years ago

Hej Angela, om du fortfarande läser Julias krönikor. Jag saknar dina kommentarer. Bara så att du vet.

Lassekolja
7 years ago

Jag vill också bli nå´n slags nationell samordnare! Varför? Jo, jag har hört att dom tjänar ganska bra! Jag börjar tröttna på att vara fattigpensionär och veta att min höga skatt inte går till välfärd utan slukas i det mångkulturella svarta hålet!

Lassekolja
7 years ago

TACK för en kompakt och relevant “sossehistorik”! Om sossepartiet hade bildats idag hade det förmodligen fått runt 5 %. 25 – 30 % beror enbart på gamla meriter och att svenska folket fortfarande “tänker socialdemokratiskt”. Jag skulle bli förvånad om inte SD, på lite sikt, blir det “nya stora partiet”. Endast en fråga om hur länge SD´s motståndare lyckas att hålla demoniseringen av SD vid liv. När besparingarna inom välfärdens alla områden börjar svida i väljarnas skinn och det är endast en tidsfråga, då kommer SD att växa ännu snabbare än idag!

I_Beg_2_Differ
I_Beg_2_Differ
7 years ago

En liten detalj rörande Regeringens proposition 1975:26. I svallvågorna efter Suhonens bok vittnade en person med insyn i de innersta kretsarna om ett VU-möte, eller var det partistyrelsemöte, där Palme inte var entusiastisk till mångkulturen utan pressades av Leijon och andra att gå med på det.   Nu friar detta inte Palme från ansvar, tvärt om vittnar det om svagt ledarskap. “The buck stops here” som de säger i väst, en ledare har alltid det fulla och yttersta ansvaret. På tal om ansvar skulle jag vilja att en sanningskommission med rejäla befogenheter och med en majoritet långt utanför politiken, media… Read more »

Snowflinga
Snowflinga
7 years ago

Mycket bra krönika som beskriver vad svenska politiker gjort mot den svenska arbetarklassen och deras barn och barnbarn. Hela landet har öppnat sig för hela världens folk och deras konflikter och man ger bort allting som en generation svenskar byggt upp nämligen landets välfärd.

Man svartmålar och vägrar samarbeta med sverigedemokraterna som är det enda partiet som försökt stoppa vanstyret.

linovati
linovati
7 years ago

Stackars Löfven. Han har helt klart uppnått sin inkompetensnivå. Utan att egentligen vilja det. Det verkar osannolikt att hans regering skall kunna hanka sig fram till 2018. Den uppenbara lösningen dvs att alliansen börjar samarbeta med SD motarbetas frenetiskt i media. Nu senast av Wolodarski i DN som, brist på annat, kastar fram den numera fullständigt uttjatade metaforen om partiets “rötter”. SD påstås dessutom “aldrig gjort upp med sin historia” (har V gjort det?) samt ha motståndet mot invandring “som affärside”. Resonemanget om “rötter” är så uppenbart ett ynkligt surrogat för adekvat kritik mot nutida partiprogram. Personligen är jag f… Read more »

Jan Bengtsson
Jan Bengtsson
7 years ago
Reply to  linovati

FLER partier har stora historieprolem…
V givetvis som hyllat all världens värsta folkmördare genom tiderna.
S rashygieniska projekt…
C och M knappast helt rumsrena i detta avseende heller…
Folk glömmer om de inte blir påminda…
Täppas Fogelberg hade glömt att han tillstyrkte mord på Vilks…
Äsch det var ju så länge sen)))
Där håller nog AKB med…
Men lär ALDRIG glömmas!!!

Steinadler
7 years ago

“The conformism which has been part and parcel of Social Democracy from the beginning attaches not only to its political tactics but to its economic views as well. It is one reason for its later breakdown. Nothing has corrupted the […] working, class so much as the notion that it was moving, with the current. It regarded technological developments as the fall of the stream with which it thought it was moving. From there it was but a step to the illusion that the factory work which was supposed to tend toward technological progress constituted a political achievement.” –Walter Benjamin,… Read more »

Janne Melin
Janne Melin
7 years ago

Detta speglar exakt det samhälle som jag kan se! Varför ser inte alla andra samma sak?

Savannahwoman
Savannahwoman
7 years ago

Ibland vill man bara svimma för att slippa ifrån en stund. Vilken avgrund Sverige faller emot….

machiavelli
machiavelli
7 years ago

Religion eller kaos. Udviklingen er syg, og der er ikke noget at gøre. Problemet er psykisk, idet fornuften eller den højre hjerne halvdel – den rationelle side – ikke længere kan klatre den politiske og kulturelle udvikling og leder samfundet mod kaos. Den venstre hjernehalvdel – de primære processer – der populært beskæftiger sig med den irrationelle side af tilværelsen er mere eller mindre sat ud af funktion. Det politiske system vil derfor med tiden bryde sammen i takt med islamiseringen af Europa . Og det er katastrofen, ikke kun på grund af islamiseringen af samfundet, men også fordi mennesket… Read more »

Torben Snarup Hansen
Torben Snarup Hansen
7 years ago
Reply to  machiavelli

Kurt er ude på tynd is: “troen på det åndelige ligger i menneskets natur…”

Hvad underbygger denne påstand? Magi findes i menneskets natur.

Ånd er livets selvkritik (citat fra Thomas Mann). Ånd, refleksion, samvittighed og eftersøgning af sandhed ligger ikke i menneskenes dna, men er udprægede kulturprodukter. Derfor er det halsløs gerning at koble Jungs “kollektivt ubevidste” eller “arketyperne” til Vestens civilisation, der opstod mellem Athen og Jerusalem.

“Naturen tilråder kun forbrydelse!” (Baudelaire).

machiavelli
machiavelli
7 years ago

Torben! Skal i seng, svarer i morgen.

Torben Snarup Hansen
Torben Snarup Hansen
7 years ago
Reply to  machiavelli

Åndsliv findes ikke alle steder – faktisk næsten ingen steder! Ånd – esprit, Geist – er et sjældent fænomen og en slags destillationsprodukt. Digteren Johannes V. Jensen påviste helt korrekt, at “hvad hånden former, er åndens spor.” Den vestlige civilisation er skabt af ånd. I dag er den i fare for at blive åndløs, og det skyldes ikke kun kristendommens svækkelse og opløsning. En af Kurts fejltagelser er at sammenblande ånd med søgen efter mening. Denne søgen er næsten altid og alle steder blevet fyldt med overtro og udøvelse af trommedans og magi – næsten altid med menneskeofringer som konsekvens.… Read more »

machiavelli
machiavelli
7 years ago

Svarer i morgen, da jeg skal tidligt i seng. “En af Kurts fejltagelser er at sammenblande ånd med søgen efter mening”. Gud i himlen, hvad skal man ikke høre.

machiavelli
machiavelli
7 years ago

Du har overhovedet ikke forstået, hvad jeg mener, og det kan selvfølgelig være fordi, jeg har forklaret mig dårligt. For hvad er det for en udtalelse at komme med. ”Åndsliv findes ikke alle steder – faktisk næsten ingen steder! Ånd – esprit, Geist – er et sjældent fænomen og en slags destillations-produkt.” Men det er rigtigt, præmis- serne skal være i orden. Primærprocesserne i den menneskelige psyke dækker alt, der har med mening, værdi, kvalitet at gøre.Og dermed også en søgen efter at forstå virkeligheden. Og denne irrationelle dimension må derfor inddrages i den offentlige debat. Bla, fordi de irrationelle… Read more »

machiavelli
machiavelli
7 years ago

For at berolige Torben Snarup Hansen, så er ovenstående indlæg “Religion og kaos” ikke med i min bog “humanismens elendighed. Den viden havde jeg ikke, da jeg skrev bogen.Men nu til sagen. Torben Snarup Hansen skriver: ”Kurt er ude på tynd is: “troen på det åndelige ligger i menneskets natur..” Desværre for T.S.H er det ham, der er ude på tynd is. Så jeg må gentage: intet samfund eller kultur kan i længden overleve på den rationelle side alene, religion er således kernepunktet. Religion er ikke populær for tiden i lyset af Islam, ja folk ser rødt, når de hører… Read more »

YOTHI_TARZAN
YOTHI_TARZAN
7 years ago

Jag har alltid hatat såssepampar – förr söp dom som as – nu ska dom förstöra Sverige med hjälp av ISLAM

Armadillo
Armadillo
7 years ago
Reply to  YOTHI_TARZAN

Jag minns då jag i början på mitt arbetsliv, då jag som ‘grovarbetare’ (på danska jord og betonarbejder), skulla fixa jobb, det var då genom facket; Lyngby F. som det då hette, det fanns inget AF då.
Kom man inte ibland med en låda öl till fackgubbarna, fick man reda sig själv.
Behöver jag säga att det var sossar och kommunister där satt på fläsket där.

ramonafransson
ramonafransson
7 years ago

Ja, vad ska vi göra? Monal Sahlins tal som hon höll den 1:a maj, där hon erkände sitt eget och partiets misslyckande och fick en chock när barnen på förskolan lekte IS och ropade till varandra med frågan: Är du sunni eller shia … Detta tal, som delats flitigt de senaste dagarna, har inte SVT eller SR eller TV4 Nyheterna nämnt med ett enda ord. Fanns att läsa i Expressens nätupplaga, kanske i papperstidningen också. Det vet jag inte eftersom jag slutat köpa den. Nästa stora nyhet är, att 60 handlare i Gamla Stan skrivit på ett upprop för att… Read more »

walborg
walborg
7 years ago

Strålande som vanligt..

invandrare1957
invandrare1957
7 years ago

Tack jävligt bra. Ett samhälle måste ha en balans det som Sverige har tappat. Kommer inte ihåg om det är en 15-20 år sedan som regeringen började ha samtal med storföretagens ledare. Då började det spåra ur när LO började ta ansvar för Sverige som det så fint hette. När det egentligen handlade om att hålla lönerna nere. Så företagsamheten skulle växa i Sverige då behövs det ju mera arbetare. Men vad har hänt det har försvunnit en massa arbeten istället. Wallenberg svek Sverige och blev globalister istället med hela världen som spelmarknad. Tänker på femtiotalet när en av Wallenbergarna… Read more »

Armadillo
Armadillo
7 years ago
Reply to  invandrare1957

För att säga det; man skal inte äta mat man inte kan uttala namnet på 🙂
‘Mer gris till folket’.

Jan Bengtsson
Jan Bengtsson
7 years ago
Reply to  Armadillo

MYCKET mer i skolan…

snøfte
snøfte
7 years ago
Reply to  invandrare1957

Jeg slutter meg helt og holdent til din analyse, invandrare 1957. Sverige som lokomotivet i nordisk økonomi er gått tapt, et politisk lederskap utgått fra Palmes arv om internasjonal solidaritet har brutalt forandret svensk virkelighet og brakt Sverige utfor bakke.
Takk til deg og takk til Julia Cæsar og hennes mot og engasjement.

trackback

[…] Ny söndagskrönika av Julia Caesar. ”I årtionden var socialdemokraterna Giganterna. Det enda parti som räknades. De satt vid makten i 44 oavbrutna år, från 1932 till 1976. De byggde folkhemmet och miljonprogrammet. De byggde välfärden. Nu när de är tillbaka i regeringsställning river de genom oförmåga, massinvandring och svikna löften i rekordfart ner vad deras föregångare byggde upp”. Läs Julias krönika här. […]

Talibananas
Talibananas
7 years ago

Detta var en ovanligt mustig och märgrik soppa, bravo! Fiskar och fän ur det mörka djupet, sicken fångst.

Statslös svensk
Statslös svensk
7 years ago

Vi är väl inne på tredje generationen ledare nu? Första byggde landet, andra förvaltade och tredje förstörde allt.

Armadillo
Armadillo
7 years ago

Cirka samma procedur när ett familjeföretag går i arv till efterföljande generationer.
Det går ofta spikrakt åt h-till och kassan töms av tredje generation, där i regel är en odugling.

62
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x