26
maj
Seneste opdatering: 27/5-15 kl. 0102
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

4294828666

Jeg ser nyheden i dagens Gøteborg Posten, og den får mit blod til at løbe lidt hurtigere. Jeg kender skibets profil udenad, jeg kan sætte de gule, hvis og blå farver på det sort-hvide foto ud af hukommelsen. Jeg er tilbage i 1966 og seksten år igen.

Jeg har fået tre uger fri fra skolen mod at læse latinpensum på turen til New York med mine forældre. Jeg skulle bestå den lille latinprøve, at at komme i gymnasiet. De nægtede at flyve, så vi kommer alle tre med i det sidste kapitel af Amerikabådenes æra, en meget fjern fortid nu. Men hvad, jeg har også set Poul Reumert på en scene, og privat oppe i Kandestederne, så jeg må været mindst 90 år gammel.

Kungsholm var splinterny i sommeren 1966, det sidste skrig i krængningsstabilisatorer, swimmingspools og biograf i stævnen. Den var taget fra Gøteborg indenom Amerikakaj i Frihavnen inden den ugelange tur over Atlanten begynder. Amerika var ret langt væk dengang, det var et eventyr for en dreng fra København K.

Ombord var masser af gamle svensk-amerikanere, der har været hjemme i det gamle land måske en sidste gang. Jeg delte kahyt med to af dem, og så et gebis i et vandglas for første gang. Jeg ser stadig de to gamle, dybt troende mænd for mig. Ombord var også Stan Getz, der jo var svensk gift, en trind og venlig mand. Han spillede nogle gange om aftenen med skibsorkestret en musik, der ikke lige var min. Det var midt i Beatlemania, og i New York fik jeg råd til at købe nogle LP’er, der var uden for rækkevidde for en skoleelev i Danmark. Jeg lærte at forstå svensk på Kungsholm, som vi også gjorde af SVT i København.

Jeg nød at drysse alene rundt i New York og Washington, mens mine forældre var til kongres, jeg tog en masse diapositiver, som jeg ikke har set i lange tider. Det er en anledning til at finde dem frem. Jeg burde digitalisere dem, hvis jeg vidste hvordan. Der er endda fotos af de to tandløse gubber, husker jeg.  Jeg var George Qashingtons Mount Vernon, i Arlington på J.F. Kennedy’s kun to år gamle grav. Når jeg ser Kungsholm’s elegante profil, er 50 år kun få sekunder. Bare de dog havde reddet det skib, hvor meget smukkere er det ikke end nutidens krydstogtsskibe?

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Casper
Casper
2 years ago

Kungsholm in Gothenburg Harbour and Leaving for New York, June 1965
https://www.youtube.com/watch?v=3TU82mBHcCw S

Olav Ødegaard
Olav Ødegaard
6 years ago

Husker også dette vakre skipet, som sammen med “Gripsholm”, “Bergensfjord”, “Sagafjord” og “Vistafjord” fra den norske amerikalinje anløp en rekke norske kyststeder, på vei til Nordkapp og midnattsol.

Jeg har selv brukt Canon planskanner, som har tilbehør for skanning av dias. Kvaliteten blir ok. Men jeg vil tro man kan låne eller leie en av de mange spesialskannere fra Nikon, Canon eller Minolta, som nå står og støver ned i mange hjem. De holder vesentlig høyere kvalitet. Det er meget lett å lære skanning; det går mest av seg selv.
En annonse i avisen burde hjelpe.

Armadillo
Armadillo
6 years ago
Reply to  Olav Ødegaard

Jeg skulle meget gerne rejse med ‘Hurtigruten’ bare en gang inden jeg stempler ud for godt 🙂

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Herlige mindesbilleder her.
Skal du digitalisere dias findes der ganske billige scannere til dias og 35 mm negativer.
http://www.kjell.com/Sok?query=scanner
Butik findes i Malmö, men det går at handle på nettet.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x