2
jul
Seneste opdatering: 2/7-15 kl. 2214
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Nogle gange kan man ikke lade være med at gyse, når man tænker på hvilke små marginaler i fortiden, der kunne have haft vidtrækkende konsekvenser for den nutid, vi er så heldige at have. Hvis ikke stormen på København var blevet slået tilbage i 1659. Hvis ikke Napoleon havde haft svære hæmorider ved Waterloo, hvis ikke Hitler konstant havde blandet sig i sine professionelle generalers beslutninger med amatøragtige, impulsive indfald. Hvis ikke muslimerne havde lidt nederlag i kamp med Karl Martels hær ved Poitiers 732. “Maurerne” blev ikke skubbet ud af Frankrig i ét slag – men i  fjorten over næsten 200 år.

Hvis ikke den polske kong Jan Sobiesky og hans kun 14.000 ryttere i alleryderste 12. time havde reddet den lille garnison i Wien fra tyrkerne på Kahlenberg lidt øst for byen. Hvor tynd en tråd Wien og Vesteuropa hang i i 1683, blev jeg mindet om ved gensynet med denne dokumentar.

I stedet blev det begyndelsen til enden for det Osmanniske Imperium, Kalifatet (1299-1922), der endelig gik nedenom og hjem 300 år senere, og det blev begyndelsen til det Habsburgske Dobbelmonarki og oplysningstiden i Europa, der med sikkerhed ikke ville have fundet sted i et europæisk kalifat. Farvel Tycho Brahe, farvel H.C.Ørsted, farvel dampmaskiner, rumfart og computere. ISIS ville ikke have haft deres Toyota’er, mobiltelefoner og Kalashnikov’s. Verden havde henligget i Muhammed’s formørkelse, ligesom tyrkerne gjorde de næste tre århundreder indtil Atatürk befriede dem. De har aldrig indhentet det de forsømte ved f.eks. at forbyde bogtrykkerkunsten.

Der er stadig mellemeuropæiske politikere, der ved udsigten til et tyrkisk EU-medlemskab udbryder: “Redningen af Wien i 1683 kunne lige så godt ikke have fundet sted,” men de var jo nok populister. En populist er en, der mener noget andet end en journalist. Det er dejlig nemt at huske.

Det kunne man måske også sige om folkevandringen mod Europa, man må forvente denne sommer tager karakter af en egentlig invasion. Eller hvordan skal 20 års krig mod ISIS forløbe med 50 mio. muslimer i Europa og ISIS sleeper cells? Man må forvente og frygte, at vi kun er ved begyndelsen af en terrorbølge, der grundlæggende vil forandre vores hverdag og vores syn på indvandring og islam.

Den vil forandre vore love, vore konventioner og vores retspraksis over for fjender som Said Mansour. ISIS vil gøre os den trussel bevidst, vi ikke frivilligt har villet se. Vi vil opdage den på den hårde måde efter at vi nu har forskertset de fleste af vores præventive chancer. “Fjenden er i landet,” som en politimand med maskinpistol sagde til mig, og “politikerne har inviteret,” tænkte jeg. Man skal ikke tvinge en betjent ud i politiske betragtninger.

Det er sommer, og selv om den tekniske udvikling har gjort, at der er lige så mange bloglæsere som resten af året, vil jeg flanere og fotografere og tage den med ro. Nyde at københavnerne, der jo blot er indvandrede jyder og arabere, er borte. Jeg skal stadig passe mine resterende hospitalsbesøg, og jeg skal finde ud af, hvordan også bloggen overlever ti år til økonomisk. Cirka 10.000 om året er alt hvad der kræves, og sandt at sige virker de kroner også motiverende.

Jeg vil huske at takke alle pay pal donorer, I holder den flydende i mellemtiden. Der Spiegel: Relentless Terror: The Everyday Horrors of the Islamic State

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
skibhus
skibhus
5 years ago

Tak for et rigtigt godt indlæg som jeg først nu er blevet opmærksom på. Det får mig til at mindes min højt lærde professor på universitetet i Odense Erling Ladewig Petersen. Han var dr. phil. i islamisk tradition. For snart 40 år siden lærte han os studerende at den eneste beskyttelse mod islamisk ekspansion var at holde islam samlet i skyggen af europæernes kanonløb. Samtidig vil jeg her nævne den profesionelle soldat Joachim Rüdiger von der Goltz. Han kom i 1677 Danmark til hjælp i den Skånske Krig. Under Wiens belejring i 1683 spillede han en måske afgørende rolle da… Read more »

Thomas Bolding Hansen
Thomas Bolding Hansen
6 years ago

Ja, nogle af de mindst kendte store helte er polakker. Tag også fra anden verdenskrig, hvor intet land kæmpede så hårdt mod besættelsen.

Prøv at google Witold Pilecki. Helt utrolig courage.

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Vi har en hel del at takke den gode polakken Jan Sobiesky for.
Jeg læste her under foråret James A. Micheners trilogi ‘Polen’, der er en slags dramadokumentarisk berettelse om Polen under omkring 1000 år og den kan jeg faktisk rekommandere, ikke for sin slavisk historiske kronologi, men mere for Micheners evne til at blande virkelig historie med godt forfatterskab.

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Det kommer at gå Steen, jeg gør mit lille hver måned af min gennem hårdt arbejde optjente pension.
*Heads up and no fear’

Rune Hansen
Rune Hansen
6 years ago

10.000 om året? Det lyder voldsomt.

Jeg har selv et aktivt forum (og vi er også for længst droppet af Google Ads og må leve af medlemmernes penge). De sidste par år havde vi vores egen blade server hos GoDaddy, men efterhånden steg prisen til omkring $90-95 per måned for den samme gamle server.

Så konverterede vi til en virtuel server hos DigitalOcean. Vi valgte en mellemstor model til $40 om måneden 4 GB hukommelse, 2 processorer. Det er selvfølgelig aldrig til at vide med virtuelle servere, men indtil videre er vi yderst tilfredse med performance.

Rune Hansen
Rune Hansen
6 years ago
Reply to  snaphanen

OK, jeg tænkte kun på hardware. Jeg er skam udmærket klar over, at det er dyrt. Selvom vi har fået sænket prisen til $40 om måneden, så er 12 * $40 stadig 3.233 danske kroner om året.

Det skal også tilføjes, at DigitalOcean er ekstremt bare-bones. Man
vælger, hvilken Linux-variant den skal leveres med, men bagefter er
man selv ansvarlig for at installere Apache, PHP, MySQL, WordPress etc.
etc.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x