8
jul
Seneste opdatering: 8/7-15 kl. 2014
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Den fødte taler, som jeg godt tør kalde min ven efter et lille tiår nu. Charmerende, begavet, den fødte taler. Mosbjerg Folkefest. Hans artikler gennem årene er på Paul Weston archives. (Politiken’s artikel om Mosbjerg er kommet online: Højrefløjen splitter paradiset ved Mossø.)

Islamisk slavehandel

af Henrik M. Jensen

En film om dansk slavehandel “Guldkysten”, har haft premiere under stor opmærksomhed. Filmen bygger delvis på optegnelser fra en dansk jøde, Joseph Wulff (1809-42) som var udsendt til den danske koloni i Vestafrika, og omdrejningspunktet er de problemer, som forfatteren får, da han opdager, at slavehandelen stadig finder sted i 1836, skønt den officielt var afskaffet i 1803.

Filmen har fået en del kritik for handlingsmæssig tomgang og et klichépræget historisk indhold, men mon ikke den alligevel vil gå rent ind hos de københavnske brokvarterers cafélatte-slubrende segment af speltmødre, dunede studenter og ophidsede enhedsocialister.

Endnu engang må vi danskere beskæmmet bøje hovederne og sukke: “Ak ja, det er jo os fra Vestens og Danmarks skyld, at det gik så dårligt i Afrika. Og netop derfor er vi forpligtede til at åbne grænserne og tage imod de stakkels sorte, der flygter over Middelhavet på grund af de forfærdelige forbrydelser vore forfædre begik.

Og årsagen til Afrikas problemer kan i høj grad tilskrives imperialismen og slaveriet, der drænede kontinentet for arbejdskraft, tømte dets ressourcer og holdt det nede i fattigdom.

Men der er en anden del af historien, som ikke er så kendt. For det er ikke europæerne, og endnu mindre danskerne, der er hovedårsagen til kontinentets bedrøvelige tilstand. Det er den arabisk-muslimske imperialisme og deraf afledte slavehandel!

Og derfor er det meget passende, at den sengalesiske antropolog og økonom Tidiane N’Diayes bog “Det tilslørede folkemord”, er blevet udgivet nogenlunde samtidig med, at den jamrende danske film havde premiere. Den er et tiltrængt korrektiv.

Bogen beskriver muslimske staters omfattende og langvarige slavehandel, som kan spores helt tilbage til år 652, da den arabiske feltherre Abdallah ben Saïd påtvang sudaneserne en aftale, der forpligtede dem til årligt at levere hundredevis af slaver, især fra Dafour. Det blev starten på en menneskelig åreladning, der først stoppede 1300 år senere. Officielt…

Slaverne blev sendt til de arabiske, osmanniske, persiske og moghulske riger i Vestasien og Nordafrika, og handelen var så vel organiseret, at de europæiske kolonimagter kunne gå ind og lukrere på den, da de selv gik ind i slavehandlen fra 1500-tallet. Men hvor europæerne/amerikanerne tillod slaverne at få børn og således skabe nye slavegenerationer, ønskede araberne af racistiske årsager ikke, at afrikanerne formerede sig. Og det førte til omfattende kastrationer af de mandlige slaver, og betød, at de arabiske slavehandlere hele tiden skulle ud indfange nye slaver.

Store dele af Afrika blev således gennem århundreder drænet for arbejdskraft, mens de mellemøstlige lande grundlagde traditionen for kun at kunne fungere i kraft af slaver – eller som i dag – billig importeret arbejdskraft.

Arabernes langvarige jagt på afrikanske slaver blev en blev en stærkt medvirkende årsag til Afrikas nuværende situation, og forfatteren til bogen spørger: Hvorfor er der en sådan tilbageholdenhed og hyklerisk tendens til at afdramatisere dette forbryderiske overgrebs konsekvenser?

Og han efterspørger en åben debat om emnet blandt arabiske muslimer og ikke mindst afroamerikanske konvertitter. Hvilket er nødvendigt, ikke mindst i lyset af at slavehandel STADIG finder sted i den arabiske verden.

Bogen blev anmeldt 1.7. på Dansk Historisk Fællesråds hjemmeside, og anmelderen måtte indrømme, at hun intet anede om emnet. Og det er typisk for den uvidenhed om emnet, der hersker selv i fagkredse.

Men nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at kende til den slavehandel, der gik i den modsatte retning af den som er beskrevet i “Guldkysten”, og som var mere omfattende og lanvarig.

Bogen er blevet omtalt på ZDF i et indslag på tysk med engelske undertekster, og det kan ses her

Forfatteren ses her i et fransksproget interview, da hans “Le génnocide voilé” i 2008 blev nomineret til Prix Renauld.

Tidiane N’Diaye: Det tilslørede folkemord. Forlaget Ellekær, 271 s. 235 kr. Bogen er oversat af Kirsten Valeur, som tidligere har udgivet: Slaveriet indenfor islam Forlaget Underskoven 2013,

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
jasminum
jasminum
6 years ago

https://no.wikipedia.org/wiki/Thorkild_Hansen

“Triangeltrafikken”: Vest-Afrika – de vestindiske øyer, til København med sukker: Anbefales forøvrig disse bøkene.

Lest 2 av tre, uhyggelig og grusom, en ga jeg av samme grunn avkall på, den handlet om overfarten (vest-Afrika til de vestindiske øyer). Og barna fikk det knapt bedre. Nesten litt humant om det er slik at araberne kastrerte sine slaver. Ikke til å fatte, denne sataniske mentaliteten.

torstein
torstein
6 years ago

Ja, vi kjenner jo til deler av denne historien, men hva med de enorme erstatningsbeløp som nå har blitt stilt overfor Danmark som finansierte deler av denne slavehandelen med den gang lille Norge som medløper i denne trafikken gjennom felles seilskute- og handelvirksomhet; Danmark var jo en kolonimakt og et senter for slavehandel på sine områder de hadde besatt i Karibien?

jasminum
jasminum
6 years ago
Reply to  torstein

Det er som jeg har forstått “lost case”. Og ja, Danmark ga ikke opp denne slavehandelen før i 1848. Tenk dere det, som siste mann ut av den barbariske “leken”. Mange slott i Danmark? Med hvilke midler. Jo, du har rett; triangelhandelen. Torkild Hansens bøker anbefales sterkt i disse sommernetter …. “du ska ikkje sova bort sumarnatta, ho er for ljos til det ….. “

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago
Reply to  torstein

Ja, men det altid frelste Sverige var skam også fint med, indtil det måtte opgive sine kolonier i Afrika og Amerika – måske burde man minde dem om det lidt oftere eller om deres yderst brutale behandling og sproglige og kulturelle underrtrykkelse af den danske / dansksindede befolkning i det sydlige Sverige? Hvem ved, hvad det kunne føre til af skyldfølelser, undskyldninger og kæmpeerstatninger i PK-matriarkatet Sverige? 😉 https://da.wikipedia.org/wiki/Svensk_slavehandel Vi ved det godt, og har lært om det i skolen – og ingen her er stolte af de uhyggelige begivenheder. Men du kan altså ikke forvente, at folk, der er… Read more »

Rune Hansen
Rune Hansen
6 years ago

Afrikanere har taget flere slaver blandt europæere, end europæere har taget blandt afrikanere.

Eller rettere: Mens de muslimske overherrer i Afrika solgte sorte slaver til europæerne, fangede de endnu flere slaver blandt europæerne. Det meste af Middelhavskysten var affolket, fordi ingen turde bo tæt på havet. Selv Island blev plyndret af slavejægerne.

Her er en beretning fra en dansker, der var slave 1751-1753: Kort Underretning om det Marokkanske Slaveri

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Det handlas slaver inom Islamdominerade områden den dagen idag!
Jag skulle vilja se den där på fullt allvar vågar göra en dramatisering av vad som här i 2015 pågår under Islams slöja.

Armadillo
Armadillo
6 years ago
Reply to  snaphanen

Tak for den informationen, det viser jo at det sete afhænger af øjnene der ser.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x