24
aug
Seneste opdatering: 24/8-15 kl. 2337
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

København har en særlig historie med Mozart, her er lidt af den. Jeg genhørte forleden Gustav Mahler’s 9 symfoni med Jasha Horenstein, den man kalder “hans farvel til livet”, skønt han endnu havde et par år til at leve i. Når man hører Leonard Bernstein’s foredrag på Harvard i 1973, forstår man at der er andet på spil end Mahler’s eget liv. Symfonien er et farvel til den gamle verden, til de menneskelige samfund, til skønheden i arkitekturen og kunsten og til den tonale musik, som for ham er et farvel til hele musikken. Et farvel til kærligheden og naturen, men også en choral og hymne, der ender i en “adagissimo”, en musikalsk beskrivelse af døden. Det er som om Mahler har oplevet 1914, selvom han dør i 1911. “Vores århundrede er dødens århundrede, og Mahler er det 20. århundredes komponist.” Mahler Symphony No 9 D major Leonard Bernstein Wiener Philamoniker.

Den 13 august kunne man høre fhv. statsminister Frederik Reinfeldt som Sommarpratare i P1. Jeg hørte kun et kvarter, for jeg kan ikke få fat på den mand, og jeg der ikke har mødt ham er nok lovligt undskyldt, når fhv. statsminister Persson fortæller, han gik under navnet “tvålen” (sæben) af samme grund. Jeg har aldrig hørt ham sige noget, der var interessant. Han er lige så blottet for mærkbare, menneskelige egenskaber som den efterfølger, han valgte.

Hvad der slog mig ved ham, var at han i musikalsk forstand ikke er blevet ældre end 18 år. Denne list er ikke bare lutter banal popmusik, det er popmusik som også var ret dårlig, da Reninfeldt var 18 år. Kan man kræve, at en politiker har en vis almen dannelse, og at den er vokset gennem årene, så han når han er 50, kan føre en samtale af en vis kvalitet til nogle af de mange middage, han må spise sig igennem, ja lede et land med visdom og følelse for dets borgere?

Åbenbart ikke. Reinfeldt er ikke enestående. Man kender genren spørgsmål til politikeren: “Hvilken bog ligger på dit natbord?” Et orgie af triviallitteratur, der får mig til at tænke, at ingen bøger absolut er bedre end dårlige bøger, men eftersom politikken er en tom og triviel verden for ganske ordinære personer, der ikke skaber noget af værdi, er det måske meget passende at parlamentarikere læser triviallitteratur når de slapper af fra de metertykke rapporter, de alligevel har stakkels embedsmænd til at læse. Hvad ville han have at sige, hvis han havde været samtidig med en Churchill, en Malraux eller en Havel?

Reinfeldt har tydeligvis haft så travlt med sin politiske karriere, at hans almendannelse er kommet i fjerde række, men så sandt at politik også handler om det almene, er der ingen undskyldning for ikke at bruge sin korte tid her på jorden til at vokse menneskeligt. Hvilken åndløs papegøje og tom skal, det svenske folk har haft til at lede sig, og mange mener jo ikke det er det værste man kan sige om ham. Flere svenske venner kan ikke nævne hans navn uden tydeligt raseri. Jo, Reinfeldt vil gå over i historien, men ikke som han har tænkt sig. Her er ‘sæben’s” horisont:

Torsdag 13 augusti 2015 – Fredrik Reinfeldt
13:00
The Rolling Stones – FR – Satisfaction – The Rolling Stones
13:08
Axwell & Ingrosso – FR – Something New – Axwell & Ingrosso
13:17
Elton John – FR – Circle Of Life – Elton John
13:26
Meat Loaf – FR – Two Out Of Three Ain’t Bad – Meat Loaf
13:36
Lost Frequencies – FR – Are You With Me – Lost Frequencies
13:41
Harold Faltermeier & Steve Stevens – FR – Top Gun Anthem – Harold Faltermeier
13:49
Cajsa Stina Åkerström & Åsa Jinder – FR – Av Längtan Till Dig – Cajsa Stina Åkerström & Åsa Jinder
13:57
Michael Jackson – FR – Heal The World – Michael Jackson
14:07
Ebba Grön – FR – Staten Och Kapitalet – Ebba Grön
14:15
Beyoncé Knowles – FR – Run The World (Girls) – Beyoncé
14:21
Kent – FR – Utan Dina Andetag – Kent

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gabrovitcs
Gabrovitcs
6 years ago

Jag undvek medvetet hans sommarprat och är inte ett dugg förvånad av hans triviala musiksmak – hade varit förvånad om riktig musik hade presenterats men 50-års dominans av popmusik sätter sina spår liksom en härsklysten vänstervriden rödstrumpa av 68-vänstern till mor.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

Berlingske om Avpixlat og de andre alternative svenske netmedier: Indvandringskritiske netaviser presser svenske mediedogmer http://www.b.dk/globalt/indvandringskritiske-netaviser-presser-svenske-mediedogmer Af Mikkel Andersson, xmika@berlingske.dk 22. august 2015, 20:00 Dobbeltmordet i IKEA 10. august viste, at en række nye indvandringskritiske netmedier presser de traditionelle svenske mediers dogme om ikke at formidle gerningsmænds etnicitet. Kort efter dobbeltdrabet i IKEA nær Västerås i Sverige var det yderst begrænset, hvad myndighederne ville rykke ud med af information om de mistænkte for mordet. Hverken etnicitet eller motiv ville myndighederne i første omgang sige meget om, kun de mistænktes alder kunne de oplyse. … At mordet ikke var begået af etniske… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

Novus augusti – SD-rekord
http://avpixlat.info/2015/08/25/novus-augusti-sd-rekord/

3005 personer

V 7,3 (+0,8)
S 25,1 (-1,3)
MP 6,7 (+0,7)
SD 19,4 (+1,4) [!!!]
C 6,7 (+0,3)
FP 5,2 (+0,3)
KD 3,3 (-0,7)
M 23,3 (-1,7)

Nilsv
Nilsv
6 years ago

Ikke fordi jeg skal forsvare Fredrik Reinfeldt, men Sommersnakkerne er ikke noget godt sted at demonstrere åndelig dybde. Der skal ikke ret meget til før det bliver prætentiøst, så det er nok nogenlunde den perfekte playliste sekretæren har lavet til ham der. Der er ikke noget, der stikker ud.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

Der er ingen europæisk løsning på flygtningeproblemet http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/runeselsing/ECE7959875/Der-er-ingen-europ%C3%A6isk-l%C3%B8sning-p%C3%A5-flygtningeproblemet/ Rune Toftegaard Selsing 24. august. 2015 Selv Politiken har erkendt virkeligheden. Vi kan ikke se passivt til, mens strømmen af flygtninge bliver ved med at vokse. [!!!] De historisk store flygtningestrømme udgør et kolossalt pres på de europæiske lande. Makedoniens grænser er nu så belastede, at landet er erklæret i undtagelsestilstand og hæren er sat ind for at kontrollere de store antal mennesker, der kommer ind over grænserne. Ifølge Institut for Menneskerettigheder er presset på Makedonien en forudsigelig konsekvens af, at den europæiske grænsekontrol er strammet i andre lande. Immigranterne reagerer rationelt… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

Neuropa über alles http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mikaeljalving/ECE7959443/Neuropa-%C3%BCber-alles/ 24. august. 2015 Så vidt er vi kommet, at vi ikke længere aner, hvad der har skabt Europas og USA’s succes. Efter at tusindvis af migranter i weekenden stormede grænsen mellem Grækenland og Makedonien, hvor myndighederne har givet op og kun er glade for, at horderne drager videre til Serbien, er det nu kun et spørgsmål om timer, før de står ved grænsen til Ungarn og EU’s Schengen-zone. Antallet stiger eksplosivt. Alene i juli måned gik mere end 50.000 i land i Grækenland fra både udskibet fra Tyrkiet, og EU’s forsigtige estimat kundgjorde, at mere end… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

De politisk korrekte har gjort Europa til et drømmeslot – nu braser det sammen under det voldsomme pres fra folkevandringen http://denkorteavis.dk/2015/de-politisk-korrekte-foregoglede-et-drommesamfund-nu-er-det-ved-at-bryde-sammen/ 20. Aug 2015 Karen Jespersen og Ralf Pittelkow EU’ grænseagentur Frontex kunne i går oplyse, at der alene i juli måned var kommet 107.000 asylansøgere til EU-området. Det er ny rekord. For årets tre første måneder lyder tallet på 340.000. Det er også ny rekord. Folkevandringen fra Mellemøsten, Afrika og andre områder lægger et pres på Europas grænser af et hidtil uset omfang. Det skaber en historisk ny situation, som de europæiske lande slet ikke er parate til at… Read more »

steen spore
steen spore
6 years ago

Mahler døde af endokarditis ( hjerteklapbetændelse ) sagde ‘min’ læge på Rigshospitalet.

OlofdeGothia
OlofdeGothia
6 years ago

Vi normala svenskar skäms över Reinfelt.
Hade han fått verka i ett ICKE demokratiskt samhälle.
Då hade han varit en fullfjädrad diktator.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x