31
okt
Seneste opdatering: 31/10-15 kl. 2027
27 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Tekst og foto: Henrik M.Jensen

Af alle de nationalflag, som stadig er i brug, er Dannebrog det ældste. Præcist hvor gammelt det er vides ikke; det kan spottes på Bayeux-tapetet blandt Vilhelm Erobrerens følge (han var af dansk afstamning) og det ses også i en byzantinsk illustration fra ca. 1100 blandt nogle af “væringerne i Miklagård” (nordboer der tjente hos kejseren i Konstantinopel).

Men “officielt” ses flaget første gang under slaget i Lyndanis (idag Tallin) den 15.juni 1219, hvor en dansk hær under kong Valdemar Sejr var på korstog i Estland. Legenden om flaget, der kom ned fra himlen, regnes dog af de fleste for at være en god historie og ikke andet.

Sikkert er det dog, at danskerne vandt slaget og blev herrer over det nordlige Estland frem til 1346, da kong Valdemar Atterdag solgte området til Den tyske ridderorden.

Det røde flag med det hvide kors har i mange århundreder været en del af Tallins lille byvåben, mens byens store byvåben viser tre leoparder, en pendant til Valdemar Sejrs tre løver, som indgår i det danske rigsvåben.

Hvis man i dag besøger Tallin (“Danskernes borg”) og går op til den vestlige del af den gamle by, finder man Taani Kuninga aed (“Den danske konges have”). Her ses Dannebrog på et skjold (billede 1). På billede 2 ses en moderne fortolkning af flaget opstillet i 2012 til minde om maj 1248, da kong Erik (Plovpenning) gjorde Tallin til fristad og byen blev optaget i Hansaforbundet. Og på billede 3 ses Tallins lille byvåben.

henrik w 327

henrik w 335henrik w 344

Efter den tyske ridderordens opløsning i 1500-tallet rykkede Sverige ind og styrede Estland frem til russernes indtog i 1710.

Den lange periode under nordisk indflydelse har sat sig andre spor i Tallin end det danske flag. Efter den norske kong Olav den Hellige opkaldtes en kirke, der med sit dengang 165 meter høje spir omkring år 1600 var verdens højeste bygning. Og de nordtyske håndværkere, der slog sig ned i Reval (tysk for Tallin) oprettede et “Olavsgilde”.

Også den danske helgen, Knud Lavard (Valdemar Sejrs bedstefar) fik i 1300-tallet et gilde opkaldt efter sig. Gilderne er senere blevet opløst, men gildesalene findes stadig, som det ses på de næste billeder, der viser Knudsgildets flag og på husets facade det noget umage par Knud Lavard og Martin Luther.

henrik w 347henrik w 346

Efter alle årene under dansk, tysk, svensk og russisk herredømme greb esterne chancen under det russiske revolutionskaos og udråbte i 1920 et selvstændigt Estland. Men efter Stalins og Hitlers pagt i 1939 rykkede russerne atter ind.

Efter 1989 var der påny kaos i Rusland, og atter greb esterne chancen og blev selvstændige. Men før Sovjet var gået i opløsning, åbnede Danmark i 1990 et kulturinstitut i Tallin uden først at konferere med Moskva, hvilket var helt usædvanligt, og i 1991 anerkendte Danmark som en af de første stater Estland. I juli 1992 aflagde Dronningen officielt besøg, og i den forbindelse kom Dannebrog ned fra himlen for anden gang, da en faldskærmsudspringer landede med flaget “på stedet”, Den danske konges have..

En drivende kraft bag den hurtige danske anerkendelse af de baltiske stater var daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Han forstod, hvor skadelig kommunismen var og forstod at handle derefter. Derfor blev han populær blandt de baltiske folk, og er det den dag i dag.

Men at islam efter kommunismens fald blev den nye store trussel mod Vesten, forstod Ellemann ikke, for han har, som så mange andre politikere, aldrig fattet, at islam også er en ideologi og ovenikøbet en totalitær en af slagsen.

Og under “muhammedkrisen” i 2006, konflikten mellem ytringsfrihed og islam, da Dannebrog blev trukket igennem Mellemøstens søle fremprovokeret af hetzen fra medlemmer af Islamisk Trossamfund, stod Ellemann på den forkerte side.

Men lad os slutte med et billede fra Helligåndskirken i Tallin, hvor man siden Estlands første selvstændighed i 20’erne havde haft et Dannebrog hængende. Det var efterhånden slidt og blev så efter den anden selvstændighed skiftet ud med et nyt. Og her er flaget, som Ellemann havde med til Estland, da han stadig havde styr på verdensituationen.

henrik w 342

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
27 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
FelixKrull
FelixKrull
6 years ago

Tak, rigtig god klumme. Jeg vidste ikke at der var et Dannebrogs-flag paa Bayeuxtapetet.

Det minder mig om den video jeg postede for et par uger siden, i hvilken forbindelse det kunne tilfoejes, at Johanitter-ordnen, der ogsaa havde normanniske roedder, ogsaa brugte et hvidt kors paa en roed dug.

Bemaerk de sidste fem sekunder.

https://www.youtube.com/watch?v=GvrOlKUUSlI

Henrik M.Jensen
Henrik M.Jensen
6 years ago

Til T.Snorrason: Flagene som de optræder på *Bayeux-tapetet og i Ioannis Skylitzis Krønike bliver omtalt og vist hos http://www.5.juniselskabet.dk: En anden historie om Danernes flag.
Til perma2: Nogle siger, at Rollo var af dansk afstamning, andre at han var norsk. Skal vi sige, at han var dansk-norsk?

perma2
perma2
6 years ago

Wilhelm erobreren av dansk avstamming? Han er en etterkommer etter Gange Rolv (Rollo). Gange Rolv var sønn av Ragnvald Mørejarl fra Norge.

MollyM
MollyM
6 years ago
Reply to  perma2

Ja, det kan vist diskuteres. Hvorom alting er, så var han en vikingehøvding 😉

FelixKrull
FelixKrull
6 years ago
Reply to  perma2

Aabenbart ikke, siden der er et dansk flag i Wilhelms foelge.

MollyM
MollyM
6 years ago

Ja, de nordiske flag er alle meget smukke, med korset, som refererer til vores kristne baggrund. Og naturligvis behandler man flaget med respekt, lader det f.eks. Ikke røre jorden – ligesom man ikke flager om natten (for “troldtøjet”)

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago

Uffe fik æren for det. Vi havde alle interesse i, at “få” de baltiske lande hjem. Fuck Uffe..!

T. Snorrason
T. Snorrason
6 years ago

Dannebrog, “det kan spottes på Bayeux-tapetet blandt Vilhelm Erobrerens følge (han
var af dansk afstamning)”, det er ukorrekt. Hvad der kan ses på Bayeuxtapetet er det korstogsflag, som Vilhelm fik af paven til sin invasion af England.
Danebrog er utvivlsomt også en korstogsfane, men man har aldrig fundet bekrætigelse derpå i de pavelige arkiver.

Den røde baggrundsfarve er danernes farve, tyskernes sort, belgiernes grøn og de franskes blå, farverne kendes fra nationshusene i Paris.

Læs A.D. jørgensen. Dannebrog.

Hvor er uventuelt en gengivelse af den nævnte byzantinske illustration?

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  T. Snorrason

Dannebro er verdens ældste flag. Da paven kaldte til korstog, var Dannebro det eneste “nationale” flag.

torstein
torstein
6 years ago

Det danske korsflagget er verdens vakreste flagg med hvitt kors på rød bunn!

Pluto
Pluto
6 years ago

FLAGGET SOM ET SAMLENDE SYMBOL MOT PK-EKSTREMISMEN Hjertelig takk til Henrik M. Jensen for en lærerik og inspirerende tekstuell gjennomgang vedrørende det danske nasjonalflaggets historie og ditto illustrerende bilder. – Dannebrog er som bekjent «flaggets mal» for de nordiske lands riks-nasjonale symboler for nasjonal enhet, selvstendighet og folkelig-kulturell historisk-betinget samforstand. – Det norske nasjonalsymbol i «rødt, hvitt og blått» bygger faktisk på Dannebrog; men da med et blått kors som et riksnorsk tillegg i flaggets midtre del. Historisk bakgrunn kan leses her; https://no.wikipedia.org/wiki/Norges_flagg I dag, hvor de nordiske land trues av utslettelse gjennom en nasjons- og folkefiendtlig desimerings- og årelatningspolitikk… Read more »

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  Pluto

Der var faktisk en gang hvor danerne regerede over en 3.del af Europa. Og så har jeg ikke engang overdrevet.
Det er faktisk en af grundende til, at vi har det fællesskab vi har i dag. Selv efter 30 års krigene – hvor Danmark og Sverige blev involveret lidt skævt. Men vi havde også sat vores spor i Rusland, inden åndssvage Sverige fik Peter den store til, at grundlægge Skt. Petersborg… Så Sverige laver altid lort i det..!

MollyM
MollyM
6 years ago
Reply to  Pluto

Jeg tilslutter mig dit ønske om, at alle vi nordiske folk må stå sammen i kampen om at bevare vore gamle nationer, som i den grad har bevist, at de er levedygtige og baserer sig på national sammenhængskraft. Lad ikke alle disse forvildede tåber få held med at afvikle de så engang så velfungerende nationalstater, som vore forfædre fik opbygget ved hårdt arbejde og en vilje til overlevelse, trods barske betingelser. Generationen af nuværende magthavere MÅ simpelthen ikke få held med deres ulyksalige forehavende!

invernes
invernes
6 years ago

Danmark er grønt så jeg har enda ikke forstått den kommunistiske rød fargen ? samme med Norge , rød fargen skjemmer ut våre flagg.

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago
Reply to  invernes

Det er flaskerne, nogle af flaskerne, der er grønne. Danmark er ikke grønt som sådan. Men, kommer du langt nordfra, eller fra ørkenforhold, er Danmark vel grønt…

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  Peter Buch

Peter Buch – Var det også dig der havde et horn i siden på Trykkefriheds-selskabets brug af øl og vin, ved deres sidste arrangement – eller tager jeg fejl ..? I så fald er du sgu ikke dansker – i mine øjne..!

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

Nej, jeg må venligst have mig det frabedt.
Jeg er lidt uenig med Forkvindens (+ t petersens i gl. debat på berlingske og måske fleres tolkning af om der var 100% ytringsfrihed omtrent et år i Danmark under Struensee, jeg hævder der var det), tolkning af fuld ytringsfrihed, men brok over brug af øl og vin- det er en anden.

https://da.wikipedia.org/wiki/Trykkefrihedstiden

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  Peter Buch

Det kan jeg se nu. Jeg undskylder Peter Buch.

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

Det er fint nok. Polka Charlie var ude med brok over alkohol i Selskabet i en anden post, det er muligt det er rette vedkommende.

vivian edsberg
vivian edsberg
6 years ago
Reply to  invernes

Dannebrog var hvidt og rødt længe inden der var nogen, der havde hørt om kommunismen – og vil være det længe efter, at kommunismen er blevet et ondt minde.

MollyM
MollyM
6 years ago
Reply to  vivian edsberg

Hørt, hørt!

invernes
invernes
6 years ago
Reply to  vivian edsberg

Hvorfor forsvarer ikke folk flagg og nasjoner i Europa da ? muslimer brenner våre flagg og voldtar våre land.

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  invernes

In time , my friend – in time…

invernes
invernes
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

Ja jeg håper det 😉 det nytter ikke å skryte av flagget om man ikke beskytter det.

S Pdlr
S Pdlr
6 years ago

Var stolt över Dannebrogen, danskar. Svenska flaggan ses som “rasistisk/fascistisk” i Absurdistan, ert nordiska grannland under avveckling. PS. Kan danskerna medvirke til att Öresundsbroen staengs?

invernes
invernes
6 years ago
Reply to  S Pdlr

Gult og Blått er en torn i øyet på satan.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x