28
dec
Seneste opdatering: 29/12-15 kl. 0441
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Vi skal have lidt lettere stof i disse dage, hvor jeg også selv rejser rundt og ser gode venner. Det er en meget klog og indsigtsfuld John Cleese, man møder her. Selvom han også er morsom, er det en anden side af ham, man ser. Jeg forestiller mig, det er en forsamling af erhvervsfolk, han taler for, men det er til alle, der har blot nogen ambition med deres tænkning.

“Kreativitet” er et ord jeg ikke bruger. Det kom for alvor ind i sproget i 70 erne, antageligvis lød det lidt finere end “skabende,” men det er en anglicisme og jeg bryder mig ikke om dem. Vi formelig vader i dem. Når skuespilleren siger “min karakter” i stedet for rolle, person, figur, når “varer” hedder “produkter,” “forebilleder” hedder “rollemodeller,” og “sammenhæng” hedder “kontekst.” (Der er iøvrigt en side om dårlige indvandrerrollemodeller her) Ih, hvor vi lyder som om vi alle har gået på et fjerdeklasses masseuniversitet.

Tidligere lånte vi fra tysk, fransk og latin, men idag hvor folk knapt forstår svensk, er det altså fra det eneste fremmedsprog vi forstår. Vi forstår det dog ikke bedre, at at vi også laver pseudo-anglicismer. Vi har med andre ord kurs mod det umælende.

Det hører vel til alderen ikke at kunne lide tidens sprog, alle modeudtryk som folk uden sprogøre kritikløst bruger. Den grasserende dille i øjeblikket er “i forhold til.” Folk kan sige det flere gange i en sætning. Politikerne fører an, de har af en eller anden grund det uden sammenligning mest bevidstløse sprog.  Man må da ikke håbe, det er ligefrem proportionalt med begavelsen i Folketinget, så er vi på den. Hvis man kun har andres abesprog, har man ikke meget at udtrykke sig med, og hvis kun man forlader sig på tidens klicheer, er det et tegn på man ikke har gidet tænke selv. Det er også meget kaloriekrævende, og her er vi tilbage ved John Cleese’s emne: Hvordan man tænker optimalt. Og taler, ville jeg tilføje.

“HBTQI-perspektiv på museisamlingar”

I går havde Ekstra Bladet en kandidat til årets artikel Årets vildeste debat – den svenske inkvisition. Forfatteren er usædvanlig alene derved, at han ved noget om Sverige. Han kender f.eks. rödvinsvänstern. Den handler om efterårets dansk svenske TV debatter.

Han  glemmer desværre at nævne, at hovedårsagen til forskellen på Danmark og Sverige når det kommer til genus og indvandring, er at den svenske stat har kastet milliarder efter forskning på områderne – eller rettere, propaganda. Den fortæller også svenskerne hver dag, at de er racister. Alligevel har det ikke vasket hjernerne på samtlige svenskere, hvilket tjener til deres ære. Endelig burde han nævne, at kvinderne i realiteten har taget magten i Sverige forlængst. Det er antagelig grunden til at se er så Helvedes ondsindede og frustrerede. De har slet ikke godt af det, og landet har det overhovedet ikke eftersom de har villet nedlægge det.

Statsideologiers evne til at påvirke folk, er dog stærkt overvurderet, men staten kan da altid lade dem gennemsyre sine egne institutioner. Se her:

En forskare med kompetens kring HBTQI-perspektiv anställs i ett banbrytande forskningssamarbete mellan Livrustkammaren, Historiska museet och The Unstraight Museum med stöd av Kulturrådet. Nu kommer tidigare osynlig HBTQI-historia att lyftas fram med olika berättelser, bland annat i Livrustkammarens och Historiska museets basutställningar. Alla mäniskors lika värde är en viktig utgångspunkt.

(Det nytilkomne I i HBTQI betyder “interseksualitet”. Her tages højde for de mest sjældne minoriteter)

– Museerna vill samverka i det här projektet för att uppnå ett bestående resultat. Vi vill förändra inifrån och kommer att låta en forskare med särskild HBTQI-kompetens studera våra samlingar för att vi ska kunna lyfta fram nya berättelser än dem som tidigare varit kända, säger Lizette Graden, chef för samlingarna, Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet. HBTQI-perspektiv på museisamlingar

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kverulantus
Kverulantus
6 years ago

Tusen Takk Snaphanen!
John Cleese…
Such a maestro!
A lecture for all of us.
Mange Takk!
Och Ett Gott Nytt År!!!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Mr Cheese är rolig t o m när han är allvarlig.

trackback

[…] skriver med afsæt i en John Cleese optræden om […]

Anna Svensson
6 years ago

I detta sammanhang ska också nämnas att Gustaf Fridolin ville skriva om historieböckerna för att få in kvinnoperspektivet eller något sådant. vansinnet har inga gränser.
Gott nytt år till er alla också!

Kverulantus
Kverulantus
6 years ago
Reply to  Anna Svensson

Gustav Fridolin?
Han som skulle “fixa” svenska skolan på 100 dagar?
Hur vart det med det?

Søren Petersen
Søren Petersen
6 years ago

Godt nytår allesammen! Sikke en blog!- denne John Cleese post er et eksempel på dens bredde og vid! Tusinde tak til blog-indehaver for hver dag at uploade relevante links og artikler- det er jo nærmest det første site man læser når man sidder der ved 7- tiden om morgenen om skal have læsestof til morgenmaden! Modsat de fleste her på dette forum, er jeg faktisk forsigtig optimist – jeg mener at det som har sket i 2015 er at “lille tue er ved at vælte stort læs” – tuen var 3 x flygtningeantal i forhold til årlig norm(glem ikke at… Read more »

Snaphanen DK København

Tak, Søren, det var venligt af dig. Først i det nye år kommer der til at ske noget ny her. Det var nok også på tide efter 12 år. Hver dag.

Lazze
Lazze
6 years ago

Mange gode pointer i John Cleese´s tale om kreativitet. Mange unge chefer kunne lære af denne, inden de sætter sig bag chefbordet.

Snaphanen DK København
Reply to  Lazze

og politikere – som han også omtaler

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x