4
mar
Seneste opdatering: 4/3-16 kl. 2248
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Pelle och Veronica går på teater. De ser “SCUM-Manifestet” av Valerie Solanas. Der er ikke megen satire, der både er morsom, begavet, og som vover den politiske pels. Slet ikke i Sverige. Kunstnere er, modsat af hvad de tror om sig selv, ikke modigere end gennemsnittet, blot mere indbildske om hvad der kun er egen konformitet..  Svenska Narrativ:

Manifest

Berättandet och det som på svenska idag kallas ”storytelling” har slagit igenom på bred front i landet, långt utanför teatrarnas och manusförfattarnas kreativa rum. Att skänka legitimitet åt sin berättelse har blivit den allt överordnade uppgiften, och då inte i första hand för konstnärerna utan fastmer för journalisterna, politikerna och PR-konsulterna. För att lyckas i detta ofta tvivelaktiga uppsåt går man över lik.

I Sverige anno 2016, har man kommit fram till, saknas stöd för en objektiv verklighet. Meritokratin är avvecklad till förmån för värderelativismens falska rättviseförmedlingar, förmenta altruism och sekteristiska nepotism. Orden har förlorat sin mening. Språket har ersatts av retorik. Det mesta – även kunskap och realpolitik – är på låtsas. Med postmodernt nit lät vandalerna skalan förskjutas, för att kort senare vända den upp och ner. Frihet är slaveri! Ju sämre, desto bättre! Vulgärast vinner!

Vem gisslar makten idag? Vem rider spärr mot maktens högmod och den till godhet förklädda ondskan? Mot den till naivitet förklädda cynismen? Mot den likgiltighet som ger sken av omsorg?

Vi lever i de dåliga förklädnadernas tid. På sin påhittade parnass sitter den illusoriska intelligentian i kragstärkta narrdräkter. Den nya normen kallar sig normkritisk. Den nya makten beskriver sig som maktlös. Och går därigenom paradoxalt nog fri från granskning. Ansvar utkrävs inte. Våra ämbeten befolkas i bästa fall av charlataner och dilettanter, inte sällan av rena bedragare och egennyttiga svindlare. Dramatikerna förstår inte allvaret och kändiskomikernas humor söker makthavarnas gunst. Det är meningen att vi skall skratta åt folket.

Att slå nedåt är emellertid en dålig strategi. Att underskatta sin publik en dödssynd. En dag kommer denna publik att inse vidden av bedrägeriet. Täckelset måste falla. Ord utan tanke når aldrig himlen. De obekväma historierna söker sig mot ljuset.

Ingen teater skulle sätta upp våra pjäser. Ingen filmkonsulent skulle bevilja stöd åt våra filmer. Tvärtom försöker etablissemanget tysta oss. Vår berättelse om verkligheten är farlig och anses inte vara korrekt. Det ger oss motivation och drivkraft.

Behovet av en ny röst har aldrig varit starkare. Ett divergerande perspektiv, bortom det poserande och smärtsamma koketteri som stryker makten medhårs. Det sanna avantgardet. Som synar de taffligt sydda narrkostymerna i sömmarna. Innan censuren tar vid.

Svenska Narrativ framställer berättelser i brytningstid, med drag av omistlighet. Radikalare än så blir det inte.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kverulantus
Kverulantus
5 years ago

Tusen tack Svenska Narrativ!
Jag sprider era alster till alla nära och kära.
De flesta uppskattar det.
Gör mer!
Det nuvarande idiotiska Sverige behöver det.
Pang på bara!

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

ROFLMAO @ “Lille Pojk” (7) 😀

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Afsnit 6 “Veronica” er også meget morsomt / roligt – en genial måde at udstille den selvgode venstrefløj og PK-tossernes utrolige hykleri på 😉 Den med de to undulater i buret gav mig et grineflip 🙂

Hvornår får vi mon noget tilsvarende på dansk? Måske en ide for DR at overveje, nu hvor Ingolf Gabold er helt væk? 😉

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

SCUM = Society for Cutting Up Men 😉

Valerie Solanas.burde jo næsten have været udnævnt til æresmedborger
i det femifascistiske idealsamfund Sverige, men hun kan jo nå at blive det
endnu – poshumt – , hvis den uhyggelige “udvikling” fortsætter på samme vis
som de sidste 30-40 år ret meget længere …

Lotta
Lotta
5 years ago
Reply to  snaphanen

Citat:
“Vår ”föreställning” är helt baserad på Valerie Solanas text och vi lämnar högaktningsfullt allt rotande i upphovskvinnans privatliv därhän. Helt enkelt med Solanas egna ord: det här är inte ”Stor konst”, ”Djupa grejer” eller ”Sluka kultur”. Det här är en ”ishacka i patriarkatets arsle”.
Utan att förhäva oss kan vi lugnt säga att något liknande har du aldrig hört sägas om manlighet och mänsklighet. Det går inte att förklara mer. Kom bara.”

Kverulantus
Kverulantus
5 years ago
Reply to  Lotta

Valerie Solana var en psykisk sjuk människa.
Ungefär som om Charles Manson hade skrivit en handbok för män……….

Lotta
Lotta
5 years ago
Reply to  Kverulantus

Knappast. Men feministerna kan hylla en kvinnlig psykopat utan att blinka bara hon är tillräckligt “you go girl!”
Helt absurt. Skulle inte bli förvånad om man tar skolklasser på teatern. Pojkarna behöver kränkas lite till, sånt uppskattas i dagens Sverige.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x