11
mar
Seneste opdatering: 11/3-16 kl. 1700
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Fjordman & islam- och invandringskritisk litteratur i Skandinavien

Av Jan Sjunnesson

Julia Caesars utmärkta krönika om Peder “Fjordman” Jensens bok Vitne til vanvidd fick mig att själv läsa den bok som författaren skickat mig men legat oläst på skrivbordet. Nu är jag klar med den fruktansvärda berättelsen om hur Peder Jensen förföljdes efter 22 juli 2011 då den sinnesförvirrade Anders Behring Breivik hade mördat 77 människor.

Jensens bloggnamn “Fjordman” fanns med i det kompendium som mördaren författat, därav trodde den norska polisen att denna anonyme bloggare förberett morden och kanske var en del av Breiviks “Knights Templar” orden. Ni kan läsa mer i Julia Caesars recension men jag instämmer i alla hennes lovord om boken. Att Peder Jensen inte uppmanar till våld utan bedriver saklig kritik av islam och invandring framgår av hans mycket omfattande textarkiv på nätet. Dessutom har han studerat arabiska i Egypten och vistats i Mellanöstern flera år.

Den är aktuell, personlig, knivskarp och modig som få i sitt slag. Inte bara för dess kritik av islamiseringen av västvärlden och massinvandringen utan för att den blyge Peter Jensen lämnar ut sig så att vi förstår vem han är. Jag har träffat honom kort och han är min raka motsats; en privat person som inte står längst fram och gapar. Sådana behövs också.

Danska och norska författare ger ut islam- och invandringskritiska böcker nu i en strid ström som omedelbart måste översättas till svenska. Jag tänker i första hand på Vitne til vanvidd (ni som inte har problem med norskt bokmål kan köpa den direkt på Adlibris), men även på Hege Storhaugs Islam (svensk översättning redan igång), Lars Hedegaards Attentatet, fd imamen Achmed Akkaris Min afsked til islamismen och fängelsepsykologen Nicolai Sennels Blandt kriminelle muslimer.

Vad som finns på svenska som jag känner till är Lars Hedegaards Muhammeds flickor, några böcker av Thomas Nydahl och pseudonymen Nils Dackes Islam under slöjan. Vi behöver alltså översätta och ge ut fler böcker från våra grannländer så att en diskussion kan starta om vad som sker här uppe i Nordeuropa. Svenska förlag vågar ännu inte så det får bli på självutgivning och små förlag men med teknikutveckling går allt sådant snabbare idag och billigare än någonsin. Det räcker inte att se på videoklipp, även om de är svensktextade som på www.islamcrit.com.

Böcker står sig över tid och kan inte avvisas lika lätt. Är de dessutom skrivna med sådan kunskap och sådant engagemang som Peder Jensens Vitne til vanvidd är vi välförsedda med argument och fakta som räcker långt. Sverige är efter Norge och Danmark som vi väl vet, men det är bara att göra som folk gjort i alla tider – vi ger oss inte, vi försöker igen.

Jan Sjunnesson

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hysenio
Hysenio
5 years ago

Det er trolig slik at Peder “Fjordman” Jensens bok “Vitne Til Vannvidd” kommer til å stå igjen som den viktigste boken som omhandler 22.7 For det som skiller “Vitne til Vannvidd” fra en rekke andre bøker, er at denne tar utgangspunkt i hva Breivik faktisk formidler. For i andre bøker som skal “opplyse” om Breivik, så handler det i stor grad om en ideologisk agenda hvor man ønsker å etablere Breivik i den bestemt ramme, slik at den skal brukes mot andre. Videre tar “Vitne til Vannvidd” også opp perioden etter 22.7. Den politisk korrekte forfalskede varianten var at med… Read more »

Dag Selander
5 years ago

Textens “Det räcker inte att se på videoklipp, även om de är svensktextade som på http://www.islamcrit.com.” Behovet av översättningarna av böckerna blir desto mer nödvändigt när man klickar på länken till http://www.islamcrit.com och finner att youtube-sajten är nedlagd…

selma
selma
5 years ago

Veldig bra sagt. Og jeg er så enig med deg; man skal ikke gi opp, men fortsette å lese, skrive på nett eller bøker eller i aviser o.a.- lage referater fra nettet og få det ut til bekjente, lodde stemningen blant slekt og venner og snakke om hva som skjer av svik og løgn og under-informering. I tillegg til de bøkene du nevner her, vil jeg legge til Hallgrim Berg, tidl. Høyre-politiker og leder for The European Democratic Group i Europarådet 1992-1997. Han skrev i 2007 “Amerikabrevet:Europa i fare” og i 2013 “Demokrati eller islamisme”. En annen forfatter er historikeren… Read more »

Jan Nielsen
Jan Nielsen
5 years ago

Oversæt den til engelsk, så kan alle læse det.

adminingcarl
adminingcarl
5 years ago

Nicolai Sennels bok är redan översatt – av mig. Frågan är bara vem som vill betala för detta och ge ut den!

Jan Sjunnesson
5 years ago
Reply to  adminingcarl

Aha. Vi bör se till att alla dessa böcker kommer ut.

Bob Assmountain
5 years ago
Reply to  adminingcarl

Vad kostar det? Med rätt marknadsföring så kan den sälja bra. Tiden är rätt nu med alla överfall och folk börjar få upp ögonen. Arnstberg & Sandelin kommer ut med Nötskalet under mars. Många går och ser fram emot Tinos bok etc… En Kickstarer på “Bland Kriminella Muslimer” också? Annars kanske några kan skramla och låna ut mot blygsam ersättning tills det sålts tillräckligt många. Eller låna ut rakt av för den goda saken. Det behövs en försäljningskalkyl. Kolla upp vilka försäljningskanaler som kan förhandsbeställa…

ɱØяñιηg$ʇðя ©™
Reply to  adminingcarl

Kör en crowdfunding-kampanj.

Skåning
Skåning
5 years ago
Reply to  adminingcarl

Really? Den var helt omöjlig att få tag på för fyra-fem år sedan. Jag läste en lånad skabbig kopia på danska av en vän. På många sätt är den den mest intressanta boken av alla jag har läst i ämnet. Den förklarar nämligen det som så många inte förstår kring stora invandrargruppers mentalitet, och som svensken/dansken inte kan sätta sig in i, och inte enbart på religiösa grunder, utan även kulturella.

Om du har översatt den, måste det finnas någon slags print-on-demand-lösning.

affekson
affekson
5 years ago
Reply to  Skåning

Vet inte hur bra det fungerar dock.

“With Amazon’s self publishing services you can reach
millions of readers worldwide and keep control of your work. It’s fast
and easy to independently publish your print book with CreateSpace, your digital book with Kindle Direct Publishing and create an audiobook with ACX.”

http://www.amazon.com/gp/seller-account/mm-summary-page.html?topic=200260520

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x