5
jun
Seneste opdatering: 5/6-16 kl. 2011
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen

Midt i al sentimentaliteten omkring en afdød bokser, som også havde politiske og religøse synspunkter, er det måske værd lige at erindre sig kernen i de synspunkter, som Muhammed Ali stod for i starten af den boksekarriere, der gjorde ham til verdensmester i professionel sværvægtsboksning.

Ali blev interesseret i islam omkring 1960 og blev i 1964 optaget i “Nation Of Islam’, en rabiat sort muslimsk bevægelse, som blev ledet af hadprædikanten Elijah Muhammad. Efter optagelsen ændredes Cassius Clay’s navn til Muhammad Ali.

For Ali og mange andre sorte i de år, blev konvertering til islam set som et oprør og et bidrag til kampen for ligestilling og borgerrettigheder og mod racismen, .

Men set i lyset af at muslimske stater har bidraget mindst lige så meget til sort slavehandel som europæiske stater, var de sorte amerikaneres konvertering temmelig paradoksal.

Og endnu mere paradoksalt var det at bekæmpe racisme ved at støtte Nation Of Islam, da denne organisation selv var notorisk racistisk. Her er nogle Ali-udtalelser fra midten af 60’erne, der samtidig udtrykker holdningen hos Nation Of Islam:

“Min fjende er det hvide folk”

“Vi som følger Elijah Muhammeds lære ønsker ikke at integrere os. Integration er forkert. Vi ønsker ikke at leve med den hvide mand.”

“Ingen intelligent sort mand eller kvinde ønsker i deres rette sorte sind at hvide drenge eller piger kommer til deres hjem og gifter sig med deres sorte sønner og døtre.”

Apropos intelligens: I starten af 60’erne blev Ali kasseret som soldat, fordi hans IQ to gange var målt til 78, et tal, der kun kunne række til indkaldelse i tilfælde af en national undtagelsestilstand. Men da USA i kølvandet på Vietnamkrigen nedsatte kravene til egnethed, blev Ali i 1966 alligevel indkaldt til militærtjeneste.

Han nægtede imidlertid at lade sig indkalde med den begrundelse, at

“Krig er mod læren i den hellige koran”

Et besynderligt argument set i lyset af at islam er den mest krigeriske af alle religioner. Han var dog på mere sikker teologisk grund, da han udtalte, at

“Vi deltager ikke i krige med mindre de er erklæret af Allah eller hans profet. Vi deltager ikke i krige ført af kristne eller andre vantro.”

Med årene blev Muhammad Ali mildere stemt mod de hvide, hvilket måske skyldtes, at han forlod Nation Of Islam da hans mentor Elijah Muhammad døde, hvorefter bevægelsen blev overtaget af den uberegnelige Louis Farrakhan, der siden hen har ført den sammen med Scientology

Ali gik til gengæld over til “Universal Sufism”, en mere fredsommelig sufistisk bevægelse stiftet af inderen Inayat Khan i 1922. Dertil kom, at nogle slægtsforskere fandt ud af, at Ali havde en hvid oldefar, der havde giftet sig med en frigiven sort slavinde efter at have imigreret fra Irland i 1860’erne.

Men tilbage står de racistiske og islam-chauvinistiske udtalelser, som Ali fremsatte i 60’erne. Hvorfor har de fleste glemt dem i dag?

Her er et forsøg på en forklaring: Ali dukkede op på det tidspunkt, hvor europæere og de hvide amerikanerne i kølvandet på nazismens rædsler og kolonialismens afvikling følte en ubændig trang til selvbebrejdelse og medlidenhed med alle, der var “anderledes”. Det er så synd for de sorte – og det er de hvides skyld!

Og her kommer så den hårdtslående Ali dansende ind i ringen, som en spejlvendt Onkel Tom vendt på hovedet.

Onkel Tom var som bekendt den venlige gamle slave, der overtog de hvides værdier. Ali var til gengæld en “Monster Tom”, som forkastede alt der var “hvidt”. Dermed pirrede han de hvides skyldfølelse og uendelig dårlige samvittighed, og de hvide så til i frydefuld gysen..

Og at dette skyldkompleks stadig findes, ses i de mange ukritiske og sentimentale mindeord, der vælter frem i disse dage, og som fuldstændigt overser de dunkle kræfter, som Ali stod for i 1960’erne.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ꭿℕℕ-ℳᎯℛℐℰ

Folk har så kort minne. Man skulle kunna tro att han är en halvgud som har blivit helgonförklarad så som media går på……

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

Bare vent og se Steen. Muhammed Ali skal nok blive endevendt af vore dages internet. Ligesom Mandela.

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
5 years ago

Åh, man skal have lov til at blive klogere. Det bliver mange folk med alderen. Men hvad han sagde / gjorde (som mildere), der var så fantastisk, ved jeg ikke, Jeg synes bare, det var almindeligheder, som jeg husker det. Modsat hans hadske kommentarer som ung.

Hestehandleren
Hestehandleren
5 years ago

Hvis man vil have fuld udblæsning på “Sort racisme vs Hvid defaitisme”, skal man bare følge det Amerikanske fænomen “Black lies matter” ( undskyld der skulle have stået “lives” )…. PS husk at balancere det med fornuftige afro-amerikanske debatøre… Eller bliver man “full blown” racist… 🙂

T. Snorrason
T. Snorrason
5 years ago
Reply to  Hestehandleren

Black lives matter – only if you run a cotton plantage!

invernes
invernes
5 years ago

Kunne ikke bry meg mindre enn det jeg gjør med den klovnen ! hva har han gjort for menneskeheten annet enn å skam banke motstanderen ?

Rune Hansen
Rune Hansen
5 years ago

Jeg studsede selv over den eulogi, Claus Borre gav: “Han var ikke bare en fantastisk bokser, men han var også et fantastisk menneske. Han involverede sig i racekonflikter, politik og kultur”.

Skulle det være positivt, at han “involverede sig i racekonflikter”? Hvad med at rose Hitler for at involvere sig i jødespørgsmålet?

Det er pudsigt nok en af de BT-artikler, man ikke kan kommentere.

http://www.bt.dk/boksning/claus-borre-jeg-fik-kaempe-skideballe-for-at-sende-seddel-til-muhammad-ali

Morten - - -
Morten - - -
5 years ago
Morten - - -
Morten - - -
5 years ago
Reply to  snaphanen

Han ligner ikke, og lyder ikke som, en triumfator straks efter at være udråbt som vinder af denne kamp. Han tager mildt sagt også imod nogle hårde slag fra en modstander, der har valgt at satse på at vinde på knockout. Hvilket så – mirakuløst, synes Ali selv – ikke lykkes.

– – –

mjolly
mjolly
5 years ago

Dagens parisiske venstreradikaler, er neppe første gang han er på demo.comment image

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  mjolly

Hvert fugl synger med sit naeb: palaestinensiske drenge traner med stenslynger fra barnsben, i 7. Arrondissement har man lidt andre kulturelle traditioner.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x