22
jul
Seneste opdatering: 23/7-16 kl. 1626
25 kommentarer - Tryk for at kommentere!

I dag fredag er det fem år siden Massakren på Utøya, som jeg ved skæbnens tilfælde kom til at følge meget nærmere, end jeg havde kunnet ane den 22.7.2011.

Breivik blev fra første dag politikernes og journalisternes sutteklud, og Fjordman og “dem der mente det samme som ham,” blev syndebukke. Jeg er ikke stødt på nogen, der “mener det samme som ABB” andre end andre galninge, men landet var i akut krise, så her var kun én udlægning mulig. Jeg har ellers haft rig mulighed for at møde dem.

Statsminister Stoltenberg brillierede med inden retssagen at sige offentligt, at det var ønskeligt Breivik blev kendt rask. Første psykiaterrapport blev fejet af bordet, og en ny – der givetvis var bestillingsarbejde – blev fremskaffet, og den erklærede ham rask og straffeegnet selvom også hans forsvarer i begyndelsen mente, han var gal. Men Lippestad var en god socialdemokrat, så han skiftede mening uden egentlig at begrunde det.

Norge fik en historie, som kunne bruges politisk. Den er senere blevet hamret så solidt fast af flittige journalister, at den nu er den sandhed, som står tilbage. Dommer Wenche Elizabeth Arntzen blev forfremmet til højesteret, alle var indtil videre tilfredse. Der vil gå tyve år, inden Norge revaluerer hele det forløb, som Stoltenberg i dag gentager, “det klarede så godt.” Når senere Breivik analogier går galt i byen, er det fordi det oprindelige billede af ham i vidt omfang er falsk.

“Man ser den islamistiskinspirerade terrorn och den är en väldigt stor fara, det gör att 22:e juli och faran med nationalistisk terror mer hamnar i bakgrunden,” siger den norske forsker her. Hvor lidt forankret han og Sveriges Radio er i virkeligheden, ses lettest af en Europol rapport, som lige er udkommet.

Jeg har set nærmere på, hvor “farlige de nationalistiske terrorister er.” (I Sverige kender man kun ordet “nationalist.”) Det er – mærkværdigvis ikke ret meget, hvilket ikke betyder, de ikke kan blive det, især i det plagede Frankrig.

På rapportens side 44 er der en oversigt over de 211 terrorangreb og deres fordeling på gerningsmænd i de 6 lande der har registreret terrorplaner. Oversigten er handicappet af, at Storbritannien, der står for de 103 angreb, ikke har udspecificeret på grupper. Af de resterende 108 er fordelingen som følger:

17 – Jihadister
13 – Venstreorienterede
9 – Højreorienterede
65 – Separatister
0 – “Single issue”
4 – Uspecificeret

Danmark har for øvrigt registreret to angreb/planer. Begge jihadistiske.

Man kunne argumentere med, at det så er separatisterne der er de farlige, og at jihadier, højre- og venstreorienterede næsten er på samme niveau. Næste side er der den oversigt over anholdelser ifm terror. Igen er Storbritannien det eneste land, der ikke udspecificerer sine 134 anholdte på grupper. For de 943 anholdte i 18 andre lande ser billedet sådan ud:

687 – Jihadister
67 – Venstreorienterede
11 – Højreorienterede
168 – Separatister
0 – “Single issue”
10 – Uspecificeret

Danmark er underligt nok ikke med i opgørelsen.

To sider senere er der en opgørelse over terror-relaterede domme. Igen udspecificerer UK ikke sine 106 domme. De resterende 421 fordeler sig således:

198 – Jihadister
45 – Venstreorienterede
3 – Højreorienterede
171 – Separatister
3 – Uspecificeret

I fire lande (Danmark, Sverige, Østrig og Belgium) var der udelukkende dømte i jihad-sager. Hvis man ser på udspecificerede domme, så var der kun tre hvor muslimer ikke stod for flertallet af domme: Frankrig og Spanien, hvor separatister styrede, og Grækenland, hvor samtlige 40 domme gik til venstreorienterede.

For “separatister” gælder i alle tilfælde, at en stor del udgøres af venstreekstreme baskere fra Spanien. Hvis man skiftede separatister fra Spanien over til venstreorienterede, så ville billedet ændre sig sådan for de tre opgørelser (det er kontrafaktuelt, så brug endelig ikke de specifikke tal – og igen uden UK):

Terrorplaner – gennemførte og planlagte:

17 – Jihadister
31 – Venstreorienterede
9 – Højreorienterede
47 – Separatister (alle i Frankrig – formentlig korsikanske nationalisters hærværk med sprængstoffer)
0 – “Single issue”
4 – Uspecificeret

Anholdelser:

687 – Jihadister
142 – Venstreorienterede
11 – Højreorienterede
93 – Separatister
0 – “Single issue”
10 – Uspecificeret

Domme:

198 – Jihadister
204 – Venstreorienterede
3 – Højreorienterede
12 – Separatister
3 – Uspecificeret

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Steinadler
5 years ago

Dagbladet: Kan du beskrive ditt første møte med Anders Behring Breivik ? Synne Sørheim [overlege i psykiatri, rettspsykiatrisk sakkyndig] : Da min kollega og jeg skulle treffe Breivik bød det på praktiske utfordringer. Vi trengte å treffe ham uten glassvegg, mens Ila fengsel, hvor han satt varetekstsfengslet, syntes det var vanskelig på grunn av hensynet til vår sikkerhet. Fengselet strakk seg langt, og klarte å arrangere en samtale der vi traff Breivik bare med et bord imellom oss. Det var veldig gode forutsetninger for undersøkelsen, siden vi kom tidlig til. Da jeg først møtte Breivik var jeg derfor fornøyd med… Read more »

danevillain
danevillain
5 years ago

I går refererede et dansk medie i en beklagende tone, at de fleste nordmænd i dag betragter Breivik som det hav var – en enlig sindsforvirret galning. Underforstået, det er trods medierernes ihærdige indsats og holdningsmassage ikke lykkedes for det venstreorienterede establishment at konstruere et narrativ, som forbinder Breivik med andre end ham selv.
Virkeligheden har så at sige hidtil modsat sig instrumentalisering.

invernes
invernes
5 years ago

AP skapte Breivik , dansker og svensker forstår ikke helt hva AP er, det er ikke et parti men en sekt ! partiet har samme type ungdomsparti som hitler jugend , nå ledes ungdomspartiet av en ekstrem islamist.

hilde61
hilde61
5 years ago
Reply to  invernes

Han ville vel hindre at nye broilere vokste opp og førte Norge samme vei som Sverige er i, tror jeg.
Du har helt rett i at AP er en sekt, en meget farlig sekt. Når jeg ser og hører Justin Trudeau så får jeg sterke assosiasjoner til Jens Stoltenberg. De er to alen av samme stykke. Lett å lede for de som står bak.

Marit
5 years ago
Reply to  invernes

Breiviks far, som aldri anerkjente sin sønn, var AP-er. Mye av “hunden ligger begravet” der.
Men HAN går fri…

jasminum
jasminum
5 years ago
Reply to  Marit

Han har skrevet en bok tror jeg. Den tror jeg jeg vil spørre etter på biblioteket. Ja, fedre har lett for å glemme sine barn, her sønn – det blir så deilig bekvemt. Og en smule utfordringer er for noen som et signal hvor man kan trekke seg ut fra ansvaret fullstendig. Som ambassadør, ble det nok slik for denne faren.

jasminum
jasminum
5 years ago
Reply to  invernes

Tja, ekstrem islamist. Kan det ikke være nok med at han er fra Syria og oppdradd som muslim. Det mest karakteriserende ved ham er at han alltid ler. Jeg er redd for ryggen hans da han alltid synes å falle bakover. Til og med på gjensyns-“festen” på Utøya hadde han denne latterlige posituren …. en sorgens øy. Vel, latter er godt for så mye …

invandrare1957
invandrare1957
5 years ago

Är det en eller flera utflippade tyskar modell Breivik eller är det muslimer som skjuter i Tyskland.

mjolly
mjolly
5 years ago
Reply to  invandrare1957

Man er neppe utflippet om man reagerer på det politikerne har stelt i stand, men jeg gjetter på tyrkere.

invandrare1957
invandrare1957
5 years ago
Reply to  snaphanen

Nä jag menade att det finns tyskar som är som Breivi det finns nog i varje land. Dom ser inget hopp ingen framtid så gör dom så här. Men enligt Fria Tider var det en ensam iranier som skrek fraserna. Tänk dig muslimerna som kommer till Europa och det visar sig det blir inget bättre liv utan ett låglönejobb som städare och politikerna tycker dom är duktiga som ordnar jobb. Men dom förstår inte att dom bygger upp ett hat hos invandrarna. Dom ser inget hopp dom känner hat från många européer. Tänk om dom förstod vad dom gör politiker… Read more »

invandrare1957
invandrare1957
5 years ago
Reply to  snaphanen

Jaa det blir nog så invandrare som etnisk i europeiskt land politikerna o media skapar dom med extremsamhället.

Hestehandleren
Hestehandleren
5 years ago

O.T Jeg bliver nødt til at gøre opmærksom på denne video… Milo Yiannopoulos/Breitbart @RNC2016 hostede et “Gays for Trump” party… Udenfor gør “THE DAILY SHOW” klar til interview med intetanende gæster… Breitbart vil filme TheDS for at kunne dokumenterer hvis de “klipper” interviewene til latterliggørelse af bøsser der støtter Trump… Det fører til konfrontation og TheDS pakker deres lort og smutter… HYLLENDE MORSOMT.. venstreorienteret medie, der nu SELV bliver udsat for granskning…. Godt nok er jeg pessemist… Meeeen… Det er fredag aften og jeg har vin på bordet og morer mig kosteligt… 🙂 ER DET NYE VINDE DER BLÆSER IND… Read more »

Hestehandleren
Hestehandleren
5 years ago
Reply to  Hestehandleren

PS glæder mig til næste uge… Hvor Milo deltager i Svensk PrideParade i ghettoerne i Stockholm.. Efter sigende bliver det noget med at han ridder på en hvid hest.. Og noget Games of Thrones TEMA.. :-)))

Hestehandleren
Hestehandleren
5 years ago
Reply to  snaphanen

Deres hjerner “kortslutter” i kognitiv dissonans… 🙂

Hestehandleren
Hestehandleren
5 years ago

20 minutter med Milo på Australsk TV… Hvor han tørrer gulvet med venstrefløjen, muslimer og MSM…
MUST SEE
https://www.youtube.com/watch?v=TLTGeS4VM5o

mjolly
mjolly
5 years ago

Alltid interessant med førstehåndskilder fra de tidlige døgnene når man skal vurdere Breiviks tilregnelighet. Under det første, lukkede fengslingsmøtet henvendte massemorderen seg direkte til politiadvokat Christian Hatlo – Kan du beskrive ditt første møte med Anders Behring Breivik? – Det skjedde mandag 25. juli, under det første fengslingsmøtet. Jeg husker stemningen da han kom inn i rommet, iført håndjern, og at det var ganske spesielt. Der henvendte han seg direkte til meg, og jeg husker godt hva han sa. På den tida kom han med mange urealistiske krav for å gi fra seg informasjon om de to andre terrorcellene han… Read more »

TaSedenDitDuKommer!
TaSedenDitDuKommer!
5 years ago

Breivik hade rätt angående muslimernas invasion! Dessvärre gjorde han fel för att stoppa det! Han förstörde mycket för alla och sig själv! Han kunde inte hantera sitt hat! Hoppas ingen gör som han och tror att det är rätt väg att bekämpa Islam! Det finns bättre sätt!

GustaWasa
GustaWasa
5 years ago

Lite sent re: Det var det politiska systemet i Norge Brevik angrep. Det var ju så att han påvisade för den politiska eliten samt media elit m.fl. som bor i sina “isolat”. Den politiska eliten och deras medskyldiga media husen. Dem, brydde sig föga om den vanliga människans liv, som fick dagligen ta emot massinvandringen, när därvidlag den politiska eliten och media eliten åkte till sina välbärgade områden och stängde igen dörren för det land och folk som dem var ledare för. Så fick folket slåss mot en flodvåg av invandrare, som kom till landet/länderna över en natt. Den politiska… Read more »

torstein
torstein
5 years ago
Reply to  GustaWasa

Europa står ved kanten av stupet og stirrer paralysert ned i avgrunnen der islams mørke helvete med kaos, krig og massedrap råder. Faller vi utfor, er det sluttstrek for vårt gamle Europa.

mjolly
mjolly
5 years ago

Tenker du på dialogpolis?

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Daværende statsminister Stoltenberg, nå natosjef, Ville han skulle erklæres som frisk. og det fikk han til.
Klart et menneske som kan drepe uskyldige ungdommer mm..umulig kan være mental frisk, noe også den ene psyk. uttalsene konkluderte med..det var 2.
En sinnessjuk person…ikke samme “mentale” effekt for straffen, de pårørende.

invandrare1957
invandrare1957
5 years ago

Roliga dom är man bygger ett extrem samhälle. Som triggar igång dårar som Breivik när man istället borde ha en lugnare samhällsutveckling där man har en mera lagom invandring. Där invandrare blir integrerade i samhället framför allt det viktigaste en invandring som är baserad på att det finns arbete till invandrarna. Där är Sverige väldigt farligt ute där borgerliga partier börjar prata om sänkta löner eller som dom döljer det ingångslöner för invandrare. Hur många farliga människor retar inte det. Invandrare blir ju hatiska för svenskar tjänar mer. Svenska ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden. Men klart det är… Read more »

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x