19
aug
Seneste opdatering: 20/8-16 kl. 1350
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Anne Sophie Dahl har skrevet analyser i Berlingske i mange år, og været oppe at toppes med mindre politisk korrekte danskere som Karen Jespersen. Hun vandt fejden, for hun var langt tidligere ude. Hun var en af de fire-fem danske journalister, der meget tidligt fokuserede på Sverige. Dahls  artikel i dag findes i Børsen, som svarer nogenlunde i Dagens Industri.se.

Nu er det sket en bemærkelsesværdig metamorfose. Realiteterne er en god læremester omend lidt sen for docent Dahl. Hun havde chancen for at tale om problemerne i tyve år, men kommer først rigtig ud af skabet nu. Endelig har hun valgt virkeligheden, hårdt presset, ganske vist.

Masser af artikler, kronikker og interviews blev i denne blogs barndom 2001-2005, oversat fra dansk til svensk af den legendariske Räknenissen, for at vise svenskerne, at der fandtes en anden dagsorden og en fri presse end svenske journalisters. Torben Hansen, Kai Sørlander, Lone Nørgaard, Niels Lilellund, Lars Hedegaard, Jonathan Friedman, Helle Merete Brix og Frede Vestergaard. Der skulle gå nogle år inden mit og oversætterens arbejde battede noget, men ikke så mange, for vi havde ret allerede i år 2000. Vi havde interessante journalister på vores side, som Kurt Lundgren og Jan Milld.

Det var 5-10 år inden, Julia Caesar begyndte at skrive her på bloggen, og blev kendt af 5 mio svenskere. Fordi det er så sent, er der intet i denne verden, der kan forhindre Sveriges problemer fra at blive værre. Jeg har skrevet om det i 17 år og har fået tæsk for det, som jeg troligt har arkiveret og ignoreret. Om fem år er der ikke en dansker, nordmand, finne eller europæer, som vil være uvidende om katastrofen. Nu går det sin gang, og ikke en bagatelliserende eller fortiende svensk journalist kan forhindre det.

I gjorde et effektivt censurjob i over 30 år, men jobbeskrivelsen er uigenkaldeligt ændret. Nu hedder den: “I skal forhindre krig.” Det er sværere end bare at lukke munden på folk, nu hvor skaden unægtelig er sket. Svensk ytringsfrihed ville have forhindret, at det kom så langt. Hvad der end sker fremover, har svenske journalister en dyb medskyld i. De lod hånt om deres fag, og blev politiske kommissærer i årtier. Politikerne forsætter med at køre landet i sænk, som Dahl beskriver, og folk stemmer på dem fordi de fleste er gjort inkompetente som vælgere af den samme presse.

“Danmark er ved at knække over”, sagde en bekymret Pia Kjærsgaard (DF) i et interview sidste weekend. Så burde hun tage en tur til Sverige. Det er et land, der virkelig er ved at falde sammen.

Sveriges problemer er akutte

Alligevel kunne Pia Kjærsgaards udtalelse om det knækkende land nemt dreje sig om Sverige i disse dage. De kæmpe problemer, som Sverige knokler med, er blevet akutte henover sommeren.Der er bilbrande i Malmø og Stockholm: helt op til 50 bilbrande på en enkelt dag i Malmø. Politiet aner ikke, hvem der står bag brandene, eller hvad der skal til for at stoppe dem. I dele af byen bliver ambulance- og brandfolk angrebet og tilmed mishandlet, hvis de dukker op. Så derhen kører de ikke mere.

På sygehusene er der også krise med stor mangel på læger og andet personale. Operationer bliver udskudt, og skadestuerne er fuldt proppede med syge mennesker, der venter i timevis på at blive undersøgt. De svenske skoler starter i næste uge, men i flere byer er der hverken tilstrækkelig med skoler eller lærere til alle de nye elever. Bare i Malmø er der brug for 40 nye lærere.

I Socialtjänsten er der også mange ledige stillinger, da overarbejdende socialarbejdere i massevis forlader deres job til andre steder, hvor de ikke er nødt til både at arbejde i døgndrift og bliver truede på livet.

Det svenske samfund anno 2016 er fuldt af dramatik, af vold og konflikter på kryds og tværs i landet og af noget, der minder frygteligt meget om et kommende systemkollaps.

Det er også svært at tro, at det er det samme land, der for kun fem-seks år siden med Fredrik Reinfeldt som statsminister var en international model af økonomisk fremgang; ikke mindst for Danmark, hvor finanskrisen ramte så meget hårdere.

Men nu taler i hvert fald svenskerne endelig om problemerne. Så måske er der alligevel håb. Kronik: Truende systemkollaps i Sverige

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Jeg ved ikke, om den svenske docent Anne Sophie Dahl har vittigheder på lager, men hun har skrevet klarsynet om det truende svenske systemkollaps i en kronik i Børsen, her brudstykker gengivet på Snaphanen. […]

Tommy Leif Hasselager Jørgart
Tommy Leif Hasselager Jørgart
5 years ago

”Hege Storhaug har mange fortjenester, men hun er ikke helstøbt.” Fint behersket beskrivelse. Hege Storhaug erindrer os om, at selv noget så enkelt som modstand mod masseindvandring og muslimsk adfærd, er plaget af følelsesmæssig forvirring. Et fint indlæg af hende på trykkefrihedsselskabets web-sider om muslimernes børnebrude med titlen: ”Børnebrude, vold og overgreb – hvad gør vi?” kommenteres af mig (herunder), hvorefter mit indlæg får næstfølgende kommentar fra Hege mundende ud i ønsket om yderligere indvandring (uddrag fra http://www.trykkefrihed.dk/bornebrude-vold-og-overgreb-hvad-gor-vi.htm): (citat) Problemerne forsvinder først, når muslimerne forsvinder 10. February 2011 – Tommy Jørgart Bedrøveligt og tragisk, men storartet formidlet, Hege Storhaug. MEN:… Read more »

Olav Ødegaard
Olav Ødegaard
5 years ago

Der finnes sikkert dyktige og kloke mennesker i alle land, til og med Pakistan.
Men jeg begriper likevel ikke hvorfor vi skulle ønske de flyttet til mitt eller ditt land, selv om de til og med var bedre enn oss på mange områder.
Forestill dere at vi byttet alle innvandrere i Norge med finner, svensker eller dansker.
Vi ville selvfølgelig synes det var drøyt, selv om hver eneste en arbeidet og gjorde rett for seg.
Er det ikke slik det egentlig fungerer?

Soriculus
Soriculus
5 years ago

Förvånad över att läsa att Hans Rustad har svikit dig, Steen. Det trodde jag verkligen inte. Rustad är en man som alltid talar varmt om Danmark och som säger att Norge har mycket att lära av Danmark.

torstein
torstein
5 years ago

Interessant det du nevner om Storhaug og Jensen, det er nok ukjent for de fleste her hos fjeldaberne..

cello
cello
5 years ago
Reply to  snaphanen

Jeg finner ingen referanser til hverken Rustad eller Storhaug i artikkelen over. Hva vises det til..?

Verden_er_gal.
Verden_er_gal.
5 years ago
Reply to  torstein

Hva skjedde? Ble nysgjerrig nå.

Skåning
Skåning
5 years ago

Ähum… Nu var det ju faktiskt så att jag och Räknenissen turades om att översätta artiklar, även om han/hon var lite mer produktiv än vad jag var. 😉

ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Nu blir Nya Tider utslängda från bokmässan i Göteborg. Årets tema är yttrandefrihet. Sånt som vi slår oss för bröstet för och skryter om världens äldsta yttrandefrihetslagstiftning. Jag säger som Juri Lina. Man kan inte ha bara lite yttrandefrihet. Antingen har man yttrandefrihet eller så har man det inte.

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Helt enig.
Enten er man gravid, eller så er man det ikke…litt går ikke.

Anna Svensson
5 years ago

Hade det inte varit så allvarligt skulle man kunna se det som ett dåligt skämt. Sverige blir värre för varje dag som går, jag hyser inget hopp för detta land.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™
Reply to  Anna Svensson

Tänker på Juri Linas ord. Man kan inte ha bara lite yttrandefrihet. Antingen har man det eller så har man det inte. Han är en riktig flykting. Flydde Lettland och kommunismen för snart 40 år sedan. Så han känner igen tecknen och kanske inte så konstigt att han är persona non grata i den offentliga debatten. Han hade förmodligen klätt av dem nakna inom 10 sekunder.

Anna Svensson
5 years ago

Jag vet, känner faktiskt till honom ganska väl. Klart att han inte får komma till tals, liksom alla andra som vet vad de talar om.

Oxis
Oxis
5 years ago

Men tydligen(enligt Fria Tider) får muhammedanska organisationer med uttalat hbtq-hat på agendan delta! Yttrandefriheten i Sverige gäller inte för alla och är ett skämt skämt! (Observera min ordvits, läs inte fel).

invernes
invernes
5 years ago

Søppel Vänstern rasar mot polis som vill “förinta” islamister – “rent nazistisk retorik” en svensk politi helt har åpenbart seg, politiet i Sverige burde bare fjernet venstresiden med rå makt mener jeg, samtidig burde hele regjeringen arresteres og henrettes.

http://www.friatider.se/vanstern-rasar-mot-polis-som-vill-forinta-islamister-rent-nazistisk-retorik

Perechta P
Perechta P
5 years ago
Reply to  invernes

“rent nazistisk retorik” er nok mere som dette: “samtidig burde hele regjeringen arresteres og henrettes”.

Og du er sikkert både dommer og bøddel, der udfører denne anholdelse og massehenrettelse af en ‘regjering’!

Det ser sgu lidt truende ud faktisk, er det der vi nationale skal havne?

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
5 years ago
Reply to  Perechta P

Nej!
De svenske vælgere er blevet drevet af propaganda af værste slags, men når alt kommer til alt har de ganske frivilligt hver 4 år stemt for disse politikere.

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
5 years ago

Og vel 75% vil stemme for de samme politikere hvis valg i morgen.

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Tror jag neppe, som målinger viser.
SD går sterkt framover.,sosserna sterkt tilbaka.
Det svenske folket børjar vakna.

Perechta P
Perechta P
5 years ago
Reply to  sussebassa

Jeg har mødt Fridolin i firserne på en byggeplads i Vitsjö, han så ud som den drengen der findes på alle tuber med Kalles Kaviar. Han hoppede rundt på pladsen, klatrede i armeringen og levede faktisk farligt. Idiot var eller er han næppe, han var bare udenfor pædagogisk rækkevidde og vi fik jage ham bort fra arbejdspladsen. Fridolin er nogen slags skolelærere, men har sandsynligvis aldrig arbejdet en dag i sit liv. Fridolin og for den sags skyld andre unge politikere, er ikke noget problem, problemet er at der er nogle der stemmer på dem! NB.. Carl Bildts erhvervskarriere er… Read more »

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  Perechta P

“I nødens stund eter fanden fluer”.
Så om vi ikke skal havne der, må vi ta ibruk tøffere metoder..ta igjen om Vi skal overleve og ta igjen makten.

Perechta P
Perechta P
5 years ago
Reply to  sussebassa

‘Tøffere metoder’?
Er det anholdelse af politikere og andre som Venligboer og henrettelse efter summarisk rettergang?
Hvem skal holde i øksen, sværdet eller stå med geværet?
En sag er at krige bag skærmen med tastaturet, men har du set nogen dø?
Det har jeg og det er ikke noget at tragte efter.
Men vad; målet helliger midlet, koste vad det vil, dog er det ikke for tøsedrenge!

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x