23
aug
Seneste opdatering: 29/8-16 kl. 2034
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Dvořáks 9 symfoni med Sergiu Celibidache, der ofte dirigerede Radiosymfonikerne i København i 70 erne. Den er helt usædvanlig langsom. Normalt varer den niende 42 minutter, Celibidaches varer 55 min. Nu har jeg mere end vænnet mig til den. Hvilken klang har har med Münchnerne.

Sidste weekend var jeg i Tivolis Koncersal og høre tjekkisk musik af Smetana og Antonin Dvořák, den 9 “Fra Den Ny Verden.” Indlederen fandt det passende at springe fra tjekkisk nationalisme på Dvoraks tid, til dagens Danmark. Jeg tror ikke kun, det var mig og Marie Karup, som også var tilstede, der krummede tæer. Vi er dæleme ikke ‘nationalister.’

I al min tid, har nationalisme været et skældsord halvt på vejen til “chauvinisme,” og jeg ville aldrig bruge ordet om mig selv. I Sverige gør man det gerne og hele tiden, og jeg vil ikke påstå, jeg forstår det helt. Vi har flere positive ord på dansk, jeg derimod gerne vil bruge. George Orwell nedenfor foreslår “patriot.” Hans essay fra 1945 læste jeg da jeg var 17 år, og gik i gang med at oversætte. Blev oversættelsen ikke helt god, så glemte jeg dog aldrig det kloge essay.

Der er mange, der bruger ordet ‘nationalist’ i den danske debat i dag. Jeg ved ikke, om det er fordi de netop forstår de betydningsmæssige nuancer, og vil smæde sådan nogle som mig, eller om det er fordi de ikke kender dem. Jeg hælder til det sidste, hvis jeg skal dømme efter folks almindelige sprogbevidsthed. Også de bør kende forskellen på en patriot og en nationalist.

Nationalism is not to be confused with patriotism. Both words are normally used in so vague a way that any definition is liable to be challenged, but one must draw a distinction between them, since two different and even opposing ideas are involved. By ‘patriotism’ I mean devotion to a particular place and a particular way of life, which one believes to be the best in the world but has no wish to force on other people. Patriotism is of its nature defensive, both militarily and culturally. Nationalism, on the other hand, is inseparable from the desire for power. The abiding purpose of every nationalist is to secure more power and more prestige, not for himself but for the nation or other unit in which he has chosen to sink his own individuality. George Orwell: Notes on Nationalism

Leonard Cohens »Hallelujah« for 1500 stemmer

Rufus Wainwright releases “Hallelujah” cover featuring 1,500 vocalists. Rufus Wainwright er en ven af Cohen, og har et barn med hans datter.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
invernes
invernes
5 years ago

Vakre bilder og fin musikk 🙂

her noen sanningens ord 🙂

https://youtu.be/9l6R-FMcwSA

Nilsv
Nilsv
5 years ago

Så fik han ret igen Orwell. Dog, for småstatens indbyggere er det legitimt, at ville hævde sig over for andre nationer. Ikke for at undertvinge nogen, hvilket alligevel er umuligt, men for at sikre sit lands fortsatte eksistens. Uden nationalister var der ingen nation, og hvor skulle patrioterne så vende deres små fine følelser hen? Lokalområdet? Herfra og hen til bækken?

Eurochauvinismen problematiseres mærkeligt nok aldrig, selv om den er en nationalisme med det hele og ekstra alt. Dog heldigvis med begrænset folkelig opbakning.

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago

For et aars tid siden, koerte Den Ny Verden naermest i loop paa DR’s fornaermende daarlige klassiske DAB-kanal i flere maaneder. Ikke hele symfonien, naturligvis, kun den ikoniske foerstesats. Hele symfonier er der SLET ikke tid til paa DR Klassisk, naar studievaerten ogsaa skal have tid til at filosofere over dette og hint, eller interviewe tamburmajoren i Odense Pigegarde om Beyonces musik. Saa nu har jeg det med Den Ny Verden som jeg har det med Stairway to Heaven, L.A. Woman og Eine kleine Nachtmusik. Det er suveraen traad, men naar man hoere den for 117-tusinde gang, er man ved… Read more »

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  FelixKrull

22:19 Lige nu sender DR Klassisk indiansk trommedans.

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  FelixKrull

22:22 Nu er der eksperimentel folkemusik for traekharmonika.

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  FelixKrull

22:33 John Lennons Blackbird udsat for kreativt klaver.

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
5 years ago
Reply to  FelixKrull

Jeg tror det var Natsværmeren, du hørte på P2.Jeg kan lide at høre klassisk musik inden jeg sover, men programmet er så fyldt med uharmonisk musik, at jeg ofte slukker, i går aftes slukkede jeg ved den indiske trommedans.
Men klage får jeg nok ikke noget ud af.

Poul Højlund
Poul Højlund
5 years ago

Man bliver ikke socialist af at være social, og man bliver ikke nationalist af at være national.

spirild
spirild
5 years ago

Tjekkia er et svært, svært interessant land.

Pluto
Pluto
5 years ago
Reply to  spirild

Takk for vakre bilder fra Tsjekkia, Spirild; En balsam-sanselig vitamininnsprøytning for sjel og legeme i en tid hvor vårt kjære Europa er under angrep. Vi vet så alt for smertelig i dag hva vi indoeuropeere har at forsvare i denne skjebnetid, og i så måte rent billedlig; hvor dine kulturvisuelle bilder forteller mere enn 1000 ord på hva det hele dreier seg om. – Med de beste nasjonale og patriotiske høsthilsener til deg, fra Meg :)))

torstein
torstein
5 years ago
Reply to  Pluto

Statsminister Erna Solberg er gjest i nabolandet Slovakia, og har tatt seg den frihet å kritisere vertskapet for deres restriktive holdning mot innvandring/asylsøkere.
Dette mennesket har frekkhetens nådegave og er helt skamløs!

jasminum
jasminum
5 years ago
Reply to  torstein

Hun vil bare vise Juncker, Merkel, Soros og alle oligarkene sin tjenestevillighet.

Marit
Marit
5 years ago
Reply to  torstein

Det viser bare hvor dum hun er, og at statsministerposten har gått henne helt til hodet. Fruen blir stadig mere arrogant.

jasminum
jasminum
5 years ago
Reply to  Pluto

Snart får vi se mange slike bygninger i Tyskland, ikke at de allerede har mange flotte slott å vise fram. Nå blir det flere, da Norge bevilger midler til å restaurere flere av slottsruinene. Norge gir av sitt overskudd til Merkels rike. Men eks. Romanias barn lider det være seg gatebarn og foreldreløse. Slottsruinene ble nylig omtalt i media. Nok en gave fra B.B. vår utenriksminister? Eller kanskje var det en byråkrat som hvisket søte ord i øret på statsminister Erna, eller finansministeren Siv, hun har tatt rollen som Eller kanskje Merkel klag”tausebrigitte”, hun Tok den etter å ha innkasert… Read more »

spirild
spirild
5 years ago
Reply to  Pluto

PS Pluto. Hadde skrevet et lengre tilsvar til deg, men det forsvant langt inn i disqusgalaksen.
🙁

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  spirild
Marit
Marit
5 years ago
Reply to  spirild

Hei Spirild ! Takk for fine bilder fra Tsjekkia ! Jeg har vært i Praha to ganger. En by som føltes trygg.
Sist gang var min datter med, og vi overvar en flott forestilling i den fantastiske, gamle, gedigne Operaen. En uforglemmelig opplevelse for oss begge.
Oppfordring til alle : Opplev Eurropas kulturelle hjerte før alt er rasert av barbarene !

spirild
spirild
5 years ago
Reply to  Marit

Takk og pris at ikke alt ble ødelagt i siste krig. For ble noe ødelagt der, var det pga krig eller en naturkatastrofe. I motsetning til oss nordmenn, våre byer og tettsteder ble jo ødelagt av nordmenn selv. Etter krigen fikk ap-fantastene for seg at nordmenns røtter til fortiden var for seiglivet. Nå skulle det nye Norge, det nye samfunnet “bygges”. Er ikke alt rasert er det alltid noen mindre “høyblokker” innimellom restene av noe man ser har vært en skjønnhet en gang. Det meste er visuell forurensning. Operaen i Oslo, funksjonalisme, kaldt og stygt. Ingenting som gleder øyet. Og… Read more »

Marit
Marit
5 years ago
Reply to  spirild

Du har desverre helt rett, Spirild. Her i Trondheim har vi Norges eldste teater. Men det skal ikke forundre meg om de politisk korrekte klarer å ødelegge det også…

jonny_99
jonny_99
5 years ago

You say tomato, I say tomato.

Patria betyder fosterland, fädernesland.

Svenska “nationellt sinnade” brukar fokusera på det svenska folket, inte på staten. Där ligger kanske en del av förklaringen. Den svenska staten är ju ingen vän av det svenska folket.

Patriotism associerar jag med identitetslöst amerikanskt flaggviftande.

Morten - - -
Morten - - -
5 years ago
Reply to  jonny_99

Jeg er enig, Jonny. At være patriot er at være forfatningstro. At være nationalist er at være bevidst om, at samme forfatning ikke er en idé, men et kulturprodukt. At vi, der kan samles om en idé altså udgør en nation, der overleverer en kultur. I Danmark var en kvinde ved navn Marianne Jelved den første, der satte lighedstegn mellem nationalisme og chauvinisme efter Den Kolde Krig, og i forbindelse med borgerkrigen i Jugoslavien. Først derefter blev det virkeligt betændt at bruge ordet nationalist om sig selv. – Skønt der selvfølgelig blev rynket på næsen ad det længe inden. Det… Read more »

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  jonny_99

You say tomato, I say tomato.

Enig. “Patriotisme” er et ord man bruger, naar man godt stadig vil reservere sig selv rettigheden til at pege fingre af folk man ikke kan lide. Det er ligesom populaer/populist, naar man skal fordoemme politikere.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x