20
feb
Seneste opdatering: 20/2-17 kl. 1943
47 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl 

Det PK-samhälle som det ofta refereras till i politiska debatter är lite svårgripbart, det tolkas olika av olika människor beroende på den egna ståndpunkten, men om man skulle försöka förenkla kunde man kanske ändå säga att det är ett samhälle till vilket man förhåller sig ängsligt, avvaktande och rentav inställsamt. Har man de politiskt korrekta ståndpunkterna kan man räkna med att få vara ifred. Det blir lugnt alldeles oavsett vad som diskuteras.

Karl-Olov Arnstberg har skrivit boken vi behöver. Den heter kort och gott PK-samhället. Arnstberg tecknar bilden av detta samhälle, brett och övergripande men också med detaljer som är bestickande. Han nöjer sig förstås inte med det. Boken är i själva verket svar på tal. Arnstberg visar varför vi måste opponera oss, säga emot, hävda något annat. Det är en ytterst stimulerande läsning och själv blir jag på gott humör av den. Att det ska vara så svårt, tänker jag när han skildrar radikalfeminism, offermentalitet, nyspråk, kulturrelativismen och allt det andra, att det ska vara så svårt att genomskåda. Arnstberg visar nämligen att det borde vara tämligen enkelt. Att det ändå inte är det beror förmodligen på en manipulativt verkande social och politisk kraft som finns överallt, också i ett samhälle som Sverige. Man anpassar sig till massan. Man vill inte bråka eller uppfattas som bråkig. Man ansluter sig till värdegrunden utan att veta vad begreppet står för, liksom man kallar sig feminist utan att ens inför sig själv fråga vad det innebär.

Nå, vad säger då Arnstberg i sin bok?

Den är på sina 457 sidor indelad i avsnitten I nedförsbacken, Vad är OK?, Ideologierna och Feminismen. Under var och en av dessa fyra huvudavsnitt finns det många underrubriker, som Den bortdribblade demokratin, Politisk extremism, PK-språket och PK-lagen, Den humanitära stormakten, De rasifierade, Den svenska värdegrundsdemokratin, Klimatångest, Könskampen och många, många fler.

Av mina enstaka exempel framgår det att Arnstberg griper direkt in i de debatter och diskussion som pågår. Han går nära, han utmanar, han ifrågasätter, och inte minst ger han lite bakgrundsperspektiv till mycket av den aktuella processen. Man skulle kunna säga att hans bok är en kritisk genomgång av tidens ideologier. De slutna tankesystemen har en stark attraktionskraft i en tid av vilsenhet och ensamhet. Ideologierna tycks locka med en konstlad gemenskap, en värme att gömma sig i när kylan frestar på utanför. Att läsa Arnstbergs nya bok är inte minst att tillägna sig argument – sakargument, inte propaganda! – mot den förhärskande ideologin.

Jag plockar ett citat ur boken om hur pk-offentligheten sätter käppar i hjulet för varje förnuftig diskussion:

De politiskt korrekta ägnar sig inte åt självkritik. Av lätt insedda skäl skulle det inte fungera. De erkänner inte ens att det finns någon moralisk kod som går att beskriva under rubriceringen politisk korrekthet. För dem finns det enbart politiska positioneringar; för eller emot, god eller ond. Några utanförstående, neutrala eller objektiva kritiker finns inte.

Med dessa ord kan man väl säga att tärningen är kastad? Att bryta igenom en ideologi-vall är inte lätt. Men förutsättning för diskussion är att man gör det. Annars är man prisgiven åt propagandan, den fyrkantiga, kvävande och slagordstyngda. Vi lever inte bara i ett pk-samhälle utan också i en digital tidsålder då mycket skräp sköljer över oss. Nätet är fullt av sådant. När skräpet kombineras med propaganda blir det lätt offentliga lögner, vilket vi också kan se dagligen. Att i stillhet och med pennan i hand läsa sig till kunskap kräver lite mer tid och ansträngning, men jag vill hävda att det är enda sättet att nå vidare.

Varje tidsepok kräver sina kritiker. Nu kan man gott säga att genomskådandet av pk-samhället är en uppfordrande sak för var och en som vantrivs i det. Arnstbergs bok är ett utomordentligt exempel på hur man kan tillägna sig kunskap och föra den vidare. Läs den!

Karl-Olov Arnstberg: PK-samhället (Debattförlaget)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
47 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Richard lll
Richard lll
5 years ago

Mörkar allt hela tiden – talar inte om vilka som attackerar polisen. Kallar dom för ungdomar. Man vet givetvis vilka det är, men vågar inte berätta sanningen, eftersom det skulle ge SD rätt. Denna feghet är alarmerande – hur har man tänkt sig att få ordning på ett Sverige i kris?

Cavatus
5 years ago

Har beställt!

MartinG-Vetenskapliga partiet

Politik är att vilja. Vetenskap är att undersöka och söka sanningen om tingens ordning. Det är inte alltid de som vill något vill veta sanningen och det är inte alltid de som vet sanningen vill något, men när det inträffar finns det bara en moraliskt anständig sak att göra.

Lawrence
Lawrence
5 years ago

Stakkars sweden news. Rinkeby brænder, og i studiet vrider de hænder og kan ikke rigtig få sig selv til at sige hvem der angriber politiet.. 🙂

https://youtu.be/fF0XCLZ9a6c

https://youtu.be/4QMe0Wou5HI

https://youtu.be/y89-8cNj7PM

latmask
latmask
5 years ago

Tänk på att PK lika gärna kan betyda Politiskt Korrupt som politiskt korrekt.

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  latmask

Ser ingen skillnad egentlig.

Anders Bo
Anders Bo
5 years ago

Men det ser ud, til at “PK-grebet” så småt løsnes om Folkhemmet?

Gad vide om Peter Springare stiller op til Rigsdagen, og hvis, for hvem?

Bengt
Bengt
5 years ago

Jag är övertygad att ungdomarna säljer dansk narkotika så egentligen är det hippisarna i Christiania eller någon annan av Danmarksotaliga kriminella organisationer som är ytterst ansvariga.
Dansk polis skickar problemen över till oss.

Anders Bo
Anders Bo
5 years ago
Reply to  Bengt

Hvis der ikke havde været alle disse nedskæringer, kunne du have fået den – HÅRDT TILTRÆNGTE OG – nødvendige hjælp i psykiatrien! :-/

PK svada
PK svada
5 years ago

Rinkeby for 13 minutter siden

https://www.youtube.com/watch?v=aPgAXJSSiD4

Anders Bo
Anders Bo
5 years ago
Reply to  PK svada

Var lyset gået ud?

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Anders Bo

så rart, nå er videoene fjernet fra youtube

PK svada
PK svada
5 years ago

‘Trump har jo fuldstændig ret i sin udtalelse om Sverige’
http://ekstrabladet.dk/nationen/trump-har-jo-fuldstaendig-ret-i-sin-udtalelse-om-sverige/6541316

Bengt
Bengt
5 years ago

Vad är det för fel med att vara korrekt?

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago
Reply to  Bengt

Politisk korrekt.

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Politiskt inkorrekt är att föredra menar du?

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Det er de “politisk korrekte partiene” som får innvandrerstemmene.
Alt handler om valg og 4 år i rampelyset.

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  PK svada

Jag umgås knappt med invandrare och ingen jag känner röstar på Åkesson, faktum är att jag inte ens röstar på någon som vill samarbeta med honom.
Jag tycker invandring är bra för Sverige. Det gör oss starkare och så får vi nya kunskaper.
MENA länderna är de nästa tillväxtområdena så vi behöver kunskaper om dessa länder.
De kommer behöva mycket när dessa länder ska byggas upp.
Bra att de lär sig svenska sen blir det åka av och Danmark står på kajen med nolltillväxt när Maersk sjunker.

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Hva er ditt motiv for denne trollingen?

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  PK svada

Vad är anledningen till eran trollning, ni sprider ju falsk propaganda och försöker underminera mitt fosterland.

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Hvilken falsk propaganda refererer du til?

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  PK svada

Är det inte bättre att ta det som är korrekt, Ni gör ju svart till vitt.
Ni gör det onormala till det normala.

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Det er i Sverige det unormale er normalisert.

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  PK svada

Detta beror på att inkorrekt försöker göra svart till vitt.
Om du med din förvridna syn tycker Sverige är fel så vet jag att vi gör rätt.
Jag använder nassepia och messerschmidt som referenser på vad som är rätt.
De ha förvandlat skandinaviens rikaste nation 2000 till ett fattighus fullt med bidragsnarkomaner.
Sverige ska leva på handel, industri och kontakter med omvärlden. Inte på bidrag, detta ständiga tjat om välfärd är en återvändsgränd samt ett sänke.

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Velferd er noe av det viktigtste en stat kan ha. Du fikk gratis skole, tannlege, helsehjelp etc, men det vil du ikke at de som vokser opp etter deg skal ha.
Fortsetter Sverige i samme sporet noen år til så blir Sverige som Midtøsten.
Mennesker forandrer seg ikke fordi om de kommer til et rikt land.

Bengt
Bengt
5 years ago
Reply to  PK svada

Sverige har bättre framtidsutsikter är Norge. Jag tar hellre sänkta skatter än en massa välfärd. Att vi skulle bli som mellanöstern är norskt nonsens.
Vi fick hit 300 000 från Bosnien som har en sysselsättnings grad på 71 %.
Dom som inte klarar sig åker hem efter några år.
Av dom 160 000 som kom kommer 80000 bli avvisade och 20000 tröttna och åka hem eller flytta vidare.
Resten är hyfsat svenska om 10 år och kommer tillföra en ny dimension.

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Bengt

Du er av dem som ikke klarer å skille epler og bananer, Bosniere har europeisk kultur i ryggmargen og ikke den forferdelige salafismen, det er den Sverige er masseimportør av. Hvis du ikke vet hvor farlig den ideologien er så kan du ta deg en tur til saudi Arabia.

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  Bengt

En ny dimensjon…om 10 år…
Ja, da har de gjort Sverige bankerott fordi de fleste ikke vil jobbe, slik at skattebetalerne som redan er utsuget ikke klarer mere..og med enda mere elendig velferd..spes for de svakeste i samfunnet ..et skrekkens ex for resten av Europa..som de redan er.
Det blir sanningen.

latmask
latmask
5 years ago
Reply to  Bengt

Flytta till Rinkeby eller till Rosengård så får du alla kunskaper du behöver om invandrare.
Trodde du att man talar svenska i dessa Nogo-zoner?

Anders Bo
Anders Bo
5 years ago
Reply to  latmask

Visse dele af Stockholm skulle også være oplyst.

latmask
latmask
5 years ago
Reply to  Anders Bo

Stadsdelar som Tensta-Hjulsta, Rinkeby, Husby-Akalla, Fittja, Hallunda-Norsborg ligger tämligen avskilda från resten av Stockholm. För drygt 50 år sedan fanns där bara skog och “bonnland”. (Härliga tider!). Sedan kom miljonprogrammet och dessa områden bebyggdes med 3-8 våningshus. Ganska snart fylldes dessa med invandrare. Till en början arbetade de, men snart började de sjukskriva sig samt förtidspensionera sig. De blev en kostnad. Litet senare kom politisk islam dit och områdena utvecklades till Nogo-zoner och är nu enklaver som inte borde få en enda krona från de ännu civiliserade delarna av Sverige.

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  PK svada

Det er da logisk fordi det er de sosialistiska/komm som tilbyr størst sosialhjelp mm..så klart økoinnvandrare stemmer på de.

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago
Reply to  Bengt

Hvis du vil definere hvad er korrekt, hvad gør dig da til definitør udi politisk korrekthed?
Hvorfor vil du uden videre mene, det ikke er mig, der er den bedste definitør?

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Han kender åbenbart ikke betydningen af begrebet “politisk korrekthed”, som oprindeligt stammer fra 60’ernes og 70’ernes meget venstreorienterede studentermiljøer ved visse amerikanske universiteter, hvor man gjorde det en tradition at kun visse holdinger og ytringer var PC – nemlig de der matchede de toneangivendes frelste lalleliberale verdensbillede, hvorimod enhver, der vovede at fremkomme med en afvigende mening, blev buhet ud, chikaneret og frosset ud af dette selvbestaltede selskab af særligt fine mennesker med defintions- retten over alle de rigtige meninger. Sidenhen – i 80’erne og 90’erne – bredte disse tendenser sig for alvor til Europa i efterdønningerne af studenteroprøret i… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Denne nye bølge er ghm. også nået til Skandinavien i de senere år – INTET er åbenbart for småt til at spille krænket over eller dyrke sin offerrole på 24 timer i døgnet i disse kredse. https://www.dr.dk/nyheder/kultur/ny-studenterforening-kraever-opgoer-med-hvide-maend-paa-universiteterne Og de hvide mænd ( ja, hvide mænd i DK !!! ), der i vid udstrækning har skabt og opbygget universiteterne, som disse uvidende naivister af uransagelige grunde er blevet optaget på, er åbenbart også et kæmpe problem for dem. De selvsamme hvide mænd uden hvis indsigt, viden, tanker, nysgerrighed og store videnskabelige fremskridt vore vestlige samfund ville se meget anderledes ud og… Read more »

OlofdeGothia
OlofdeGothia
5 years ago

När det svenska PK-samhället inte inser sina tillkortakommanden och inte har förmågan att bemöta kritik från medborgarna stagnerar hela samhället
https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/02/20/kabbel/

Verden_er_gal.
Verden_er_gal.
5 years ago

Når noen ser ut til å gå ute av takt, kan det hende de følger en annen tromme.

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago

Jeg synes, det er noget underligt noget- politisk korrekthed. Eller. Politisk korrekthed har jeg aldrig rigtig forstået. Der er eller kan hævdes være træk og begreber der er karakteristiske for individer eller fremtrædende hos større grupper eller folk. Men at kalde noget for politisk korrekt, og andet dermed for ikke politisk korrekt, virker for mig som absolut villen sætte en sær betegnelse på noget, man ikke orker, ikke formår at beskrive bedre med flere ord. Hvem eller hvad skal afgøre hvad der opfattes som politisk korrekt? For mig at se er der hos mennesker, forskellige focus, tilgange, vinklinger til ting… Read more »

PK svada
PK svada
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Politisk korrekthet kan kort oppsummeres som konfrontasjonsskyhet, eller feighet.

Anders Bo
Anders Bo
5 years ago
Reply to  PK svada

Eller konfrontationsangst?

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  Anders Bo

Pk står for at man som grunnsyn har et sosialistisk/kommunistisk syn, hvor alle har samme rettigheter og verde..typ pk stalinisme..staten tenker og mener for deg..
båstenking..kontroll over massene..gir makt.
Som innebærer at alle partier på venstresiden står for dette grunnsynet,
imot til ikkePK individets rett til å bestemme over egen..individuell.. utvikling og mening..tenke/velge selv.

henrik
henrik
5 years ago
Reply to  Anders Bo

Jeg vil rigtigt gerne konfronteres med dig. Men du gemmer dig på værtshuset. Kom du ned på biblioteket…

bitten
bitten
5 years ago

Og etter at ” FOX NEWS ” viste galskapens Sverige , om den ekstremt feilslåtte innvandringspolitikken , som er til skrekk og stor advarsel for andre land hele vesten . Som der Donald Trump , rettet et stor skyts , at ikke Amerika kan komme opp i slike tilstander , som Sverige er utsatt for, av skrekkens multikulturelle negative samfunn . Og det har til og med stått på dagens PK VG i Norge i dag også , at Donald Trump fortsetter å kritisere Sverige , med et kraftig stikk mot landets innvandrings – politikken . Gi folket pause ,… Read more »

sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  bitten

Gjett om jeg er blitt tutet ørene fulle av svenske Pkère..både poltikere og media ihåp om at dette kjøret imot president Trump skal gå deres veg…At han tok feil..Noe som selvsagt ikke er korrekt.,opptak finnes jo. Nå går russiske Tv kanaler også ut med opptak av skeggbarns/illegale.. ødeleggelser av biler..bilbrenner friatider..Samtidig som det blir diskutert på facen…og der er det ikke noen som ikke mener at svenske politikere/media eller deres anhengere juger.. De poliser som var med i opptaket fox viser trekker nå tilbake sine uttalser der..opptak, på fersken, men klart benekter dette, vrir det til at det mente de… Read more »

47
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x