1
maj
Seneste opdatering: 2/5-17 kl. 1931
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

9th Armored Division technician Alvin Harley with a little French girl on Valentine’s Day, 1945.

Et elementært bevægende billede. Kommer du forbi Bastogne, overnat på et hotel på torvet, få blå-muslinger i hvidvin og Charleroi-kvæg. Torvet hedder naturligvis Place McAuliffe efter Anthony ‘Nuts’ McAuliffe. Der står en velbevaret Sherman tank, du kan ikke tage fejl af det. I baggrunden på fotografiet er mit hotel Collin, der desværre ikke findes mere. Jeg var der sidst i 2009, ser jeg. Ondskaben findes, og godheden.

Douglas Murray: Europe signs its own death warrant

I The Sunday Times, log in. Nogle pluk:

Europe is committing suicide. Or at least its leaders have decided to commit suicide. Whether the European people choose to go along with this is, naturally, another matter. When I say that Europe is in the process of killing itself, I do not mean that the burden of European Commission regulation has become overbearing or that the European Convention on Human Rights has not done enough to satisfy the demands of a particular community.

I mean that the civilisation we know as Europe is in the process of committing suicide and that neither Britain nor any other western European country can avoid that fate, because we all appear to suffer from the same symptoms and maladies.As a result, by the end of the lifespans of most people currently alive, Europe will not be Europe and the peoples of Europe will have lost the only place in the world we had to call home.

Those in power seem persuaded that it would not matter if the people and culture of Europe were lost to the world.There is no single cause of the present sickness. The culture produced by the tributaries of Judaeo-Christian culture, the ancient Greeks and Romans, and the discoveries of the Enlightenment has not been levelled by nothing. But the final act has come about because of two simultaneous concatenations — sets of linked events — from which it is now all but impossible to recover.

We know that we Europeans cannot become whatever we like. We cannot become Indian or Chinese, for instance. And yet we are expected to believe that anyone in the world can move to Europe and become European.

An equally significant question erupted at the time around the position and purpose of the nation state. From the Treaty of Westphalia in 1648 up to the late 20th century the nation state in Europe had generally been regarded not only as the best guarantor of constitutional order and liberal rights but the ultimate guarantor of peace.

Yet this certainty also eroded. European figures such as Chancellor Helmut Kohl of Germany in 1996 insisted that “The nation state . . . cannot solve the great problems of the 21st century.” Disintegration of the nation states of Europe into one large integrated political union was so important, Kohl insisted, that it was in fact “a question of war and peace in the 21st century”.

And all the time the flow into Europe continues. Over the Easter weekend alone European naval vessels collected more than 8,000 African migrants from the seas around Italy and brought them into Europe. Such a flow — which used to be unusual — is now routine, apparently unstoppable and also endless.

In The World of Yesterday, published in 1942, the Austrian writer Stefan Zweig wrote that in the years leading up to the Second World War, “I felt that Europe, in its state of derangement, had passed its own death sentence.” Only his timing was out. It would take several more decades before that death sentence was carried out — by ourselves on ourselves.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] er titlen på Douglas Murrarys nye bog. Jeg havde et uddrag fra den forleden, og Mikael Jalving skrev om den i Europæerne vil miste det eneste sted på […]

PK svada
PK svada
4 years ago

Meget lesverdig.

Masseimmigrasjon for å skape det nye mennesket
https://www.document.no/2017/05/01/masseimmigrasjon-for-a-skape-det-nye-mennesket/

PK svada
PK svada
4 years ago

Se på videoen når Løfven holder tale i malmø i dag.
Ser det ut som nysvenskene er takknemlige?
http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/215676

PK svada
PK svada
4 years ago

Vinner Macron og Merkel valgene i Frankrike og Tyskland så er løpet kjørt, da er min spådom at det er
krig i Europa innen 10 år

Brandmand for Bidermeyer
Brandmand for Bidermeyer
4 years ago
Reply to  PK svada

Polen kunne stå af som det næste. Kun den Tysk-Franske superstat ville stå tilbage.

Anders Bo
Anders Bo
4 years ago
Reply to  PK svada

Krigen er jo startet!

PK svada
PK svada
4 years ago
Reply to  Anders Bo

Det er fortsatt uoffisielt

latmask
latmask
4 years ago
Reply to  PK svada

Först när litet klokare och Europavänligare politiker kommer till makten kommer man att erkänna att kriget pågår. Dagens politiker skulle aldrig erkänna detta totala misslyckande.

Henning Jensen
Henning Jensen
4 years ago

Der må ikke gives op på forhånd. Der må skabes et større og bredere fællesskab, i et forsøg på at nå til en enighed om, hvad der kan gøres. Det dur ikke længere blot at sidde ned og iagttage og beskrive. Der må prøve at genskabe et “vi”, hvilket jo egentlig er det en blog som “Snaphanen” er medvirkende til. Jeg har altid være en stor Stefan Zweig-fan. Han var en stor forfatter – men også stor pessimist. Alene titlen på hans erindringsbog “Die Welt von Gestern” er vemodig og tilbageskuende, og Zweig endte da også sit liv med selv… Read more »

Steinadler
4 years ago

— by ourselves on ourselves. Forestillingen om at det overhode finnes noe “we” her er en del av problemet. Selv føler jeg intet ansvar for at en politisk-medial klasse har drevet dette igjennom ved hjelp av vold og propaganda. Vold – fordi det i siste instans har dreid seg om utnyttelse av statens voldsmonopol for å drive igjennom en politisk agenda og det nettopp ved hjelp av propaganda i form av løgner, halvsannheter, avsporing, fortielse, trusler. Nettopp dette å akseptere at det finnes et overgripende “vi” hvor “vi alle” står ansvarlig er uttrykk for den grunnleggende apolitiske mentaliteten som har… Read more »

Theminorityreporter
Theminorityreporter
4 years ago
Reply to  Steinadler

Meget meget bra! Har kutter du til kjernen: sitat “Nettopp dette å akseptere at det finnes et overgripende “vi” hvor “vi alle” står ansvarlig er uttrykk for den grunnleggende apolitiske mentaliteten som har gjort det hele mulig. ” Og dette er min kjepphest som jeg aldri blir lei av å hevde: JEG er IKKE en del av dette “vi” hver gang det dukker opp. Men det er svelget rått av massene og det tillater politikerne å kontrollere massene og gjete dem til sin egen undergang, som sauer til slakteren. Og nettopp at gjeterne/politikerne er i stand til å gjøre dette… Read more »

Anna Svensson
4 years ago
Reply to  Steinadler

Jag känner inte heller något ansvar för eländet vi har försatts i.

Goscarsson
Goscarsson
4 years ago

Angående nationalstaten versus EU.

I europeiska nationalstater så finner sig invånarna i att 30 till 50 % av BNP passerar genom offentliga kassor. I EU så godtar vi 1 %. Och vad gäller FN och dess olika delar så ligger det väl på ca 0,1 %. Orsaken till att vi vad gäller nationalstaten accepterar dessa höga tal beror sedan på något som vi kan kalla nationalism. Och denna nationalism beror sedan på att vi känner oss som “vi”. Om denna känsla försvinner så …..

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x