2
maj
Seneste opdatering: 20/9-19 kl. 1830
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“What we are witnessing is actually far more majestic than the end of the enlightment. We might be witnessing the end of society, as we know it.”(Göran Adamson)

MÄske den hidstil bedste film om Sverige. Jeg ved, Pelle Neroth tager et mindre belÞb for den, men den er ude i en piratudgave. Hvis jeg tager fejl her, mÄ Pelle endelig protestere. Det er kun min begejstring for filmen, der fÄr mig til at genpublicere den.

Göran Adamson medvirker, han arbejder nu i KÞbenhavn.  Det synes at vÊre slut med MalmÞ HÞgskola. Jeg gÄr ud fra, at den ikke kan stoppes online. SVT, NRK og DR burde holde Þje med den. Den var fÞrst her pÄ boggen d. 5 marts.2017.

Til sidst i filmen, ser man Bert Karlsson tidligere politiker i Ny Demokrati. En landssviger i, hvad der endnu er fredstid i Sverige. EfterhĂ„nden som det gĂ„r galt, vil han blive mere husket af den ‘gammel svenske’ befolkning. Man mĂ„ hĂ„be, at den millionformue, han har tjent pĂ„ at sĂŠlge sit land,  kan kompensere for det usjove, han risikerer at opleve i fremtiden.

Se ogsÄ  Göran Adamson i»Svensk mÄngfaldspolitik er totalitÊr« og Vold og ytringsfrihet.

Dan Korn: Inte lika roligt lÀngre

Dan Korn er svensk jÞde, folkelivsforsker og rabbiner: Der er ikke sÄ sjovt i Sverige for jÞder, som det har vÊret. Sverige og jÞdedom er betÊndt, og det vil blive vÊrre. Man kan kun gisne om, hvor betÊndt Sverige, jÞdedom og islam bliver, for vi har ikke set begyndelsen. Sverige skal leve med etniske stridigheder i al femtid.

Jeg har lĂŠrt af holde mig pĂ„ en vis sikkerhedsafstand. Det eksploderer i hovedet pĂ„ selv den bedste. Jeg skal bare tĂŠnke pĂ„, da Weekendavisen kaldte mig – en livslang ven af danske jĂžder – for antisemit. Man kan kun komme galt afsted, nĂ„r man Ă„bner munden. Snak om lĂžgnemedier, der er beskidt derude blandt de ‘anstĂŠndige.’

Det kan ikke sammenlignes med Danmark og Norge, der er en historisk forklaring. Fortidens forsyndelser trĂŠkker lange skygger i Sverige. Se f.eks. Den svenska lĂ€rarkĂ„ren, nazismen och sovjetkommunismen. Man kan sige, at Sveriges store ulykke var, at de ikke blev besat af nazisterne. Men nu har de inviteret deres egne nazier – islam. Nu vil alt det drama ske, der ikke skete i mine forĂŠldres generation. 2 Verdenskrig vil gentage sig, men med islam som nazisterne.

I Danmark var lÊgerne de mest fremtrÊdende antinazister. Intet erhverv var mere reprÊsenteret i modstandskampen mod nazismen. Det er beskrevet i bogen Den hvide Brigade. Danske LÊgers Modstand. DesvÊrre har vi ikke den slags lÊger i dag. De er tilfredse med at vÊre overklasse, og de stemmer SF, Radikalt og Alternativet. De risikerer ikke frivilligt deres liv som danske lÊger gjorde i 1940 érne.

SÄ lÀnge vi visste att Sverige var fantastiskt fick utlÀnningar gÀrna kritisera oss. Vi tyckte bara det var skoj. Nu har skrattet fastnat i halsen.

I alla tider har mĂ€nniskor undrat över hur andra ser pĂ„ dem. Vi frĂ„gar varandra hur vi ser ut och vi anlitar spegeln. FrĂ€mlingars skildringar av Sverige Ă€r som ett slags litterĂ€ra spegelbilder och brukar slukas med stort intresse. Flera antologier har Ă€gnats den sortens litteratur. Samuel E Bring förtecknar 3 244 reseskildringar frĂ„n Sverige i sin Itineraria Svecana (1954) frĂ„n Egil Skallagrimssons resa i VĂ€rmland Ă„r 944 till fransmannen Pierre Demeuses Images de la SuĂšde 1950. SĂ€rskilt Ă€lskade har kritiska skildringar varit. FĂ„ saker har gjort oss pĂ„ sĂ„ gott humör som riktigt elaka iakttagelser om Sverige. Den svenske kocken i ”Mupparna” och den amerikanske skĂ„despelaren Danny Kayes skildringar av urtrĂ„kiga svenska fester med tal han inte förstĂ„tt ett ord av, men som han kunde imitera, blev folkkĂ€ra i tv:s barndom. KĂ„sören Torsten Ehrenmark varvade reseskildringar frĂ„n frĂ€mmande lĂ€nder med stĂ€ndigt Ă„terkommande roligheter om svensk trĂ„kighet och det faktum att ”swede” pĂ„ engelska betyder bĂ„de kĂ„lrot och svensk. Rotmos blir alltsĂ„ ”mashed swedes”:

Mosade svenskar, det tilltalar engelsmÀnnens humoristiska lÀggning. Vi kallar helt enkelt restaurangen The Mashed Swede, Den Mosade Svensken, dvs Restaurang Rotmoset. Han kunde ocksÄ skriva om annan svensk mat:

”Jag kan sĂ„ hĂ€r i en hast inte pĂ„minna mig nĂ„gon annan nation som blir sĂ„ likgiltig för vĂ€rldens gĂ„ng som den svenska nĂ€r det Ă€r sĂ€songpremiĂ€r för nĂ„gon delikatess. ’Min Ă€lskade vad bry vi oss om nazis? Se fĂ€rsk potatis, nej se, fĂ€rsk potatis!’ skaldade redan Alfred Vestlund pĂ„ 30-talet.” Dan Korn: Inte lika roligt lĂ€ngre.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Pelle Neroth taylor har lavet flere, meget personlige dokumentarfilm, fĂžrst og fremmest “Sweden, Dying to be Multicultural,” men ogsĂ„ “Who killed Olof Palme” og “NĂ€r kvinnorna avvecklade Sverige” og “Swedens […]

Felix Krull
Felix Krull
7 years ago

Egil Skallagrimson er en skoenlitteraer figur.

mjolly
mjolly
7 years ago

NĂ„ kommer kaoset til Norden.

“BORDER BOMBSHELL: Brussels orders EU countries to SCRAP internal checks within six months”

http://www.express.co.uk/news/politics/799292/European-Union-EU-orders-member-states-drop-migrant-crisis-border-checks

The diktat means that Austria, Germany, Denmark, Sweden and Norway will all have to swiftly find alternative ways to police irregular movements of people across their borders.

É±Ă˜ŃĂ±Îčηg$Ê‡Ă°Ń ©ℹ

Det bör kanske Ă€ven pĂ„pekas att Dan Korn Ă€r mannen bakom förra veckans Avpixlatgate. Även om det verkar som om förrĂ€daren Sjunnesson verkar fĂ„ skylta om det utĂ„t. Som alltsĂ„ handlade om en krönika av Rolf Malm, nu borttagen, som berĂ€ttade om hur Sverige blev mĂ„ngkulturellt. Folk har vittnat om hur den ursprungliga ocensurerade krönikan var bĂ„de korrekt och ovanligt Ă„terhĂ„llsam. Inte desto mindre drog den igĂ„ng Dan Korn som anklagade Avpixlat och Ingrid Carlqvist för tankebrottet antisemitism. Han föredrog uppenbarligen att anvĂ€nda sig av förrĂ€daren Jan Sjunnesson som proxy och nyttig idiot. Att det var en polsk jude vid… Read more »

SkÄning
SkÄning
7 years ago

Nja, du framför en lite förenklad och delvis felaktig version av vad som hĂ€nde vid den tiden hĂ€r. DĂ€remot hĂ„ller jag med dig om att Rolf Malms krönika var harmlös, och att det var skamligt att ta bort den. Ingrid Carlqvists utspel var dĂ€remot bara korkat och inte minst otaktiskt. Även om man har nĂ„gra invĂ€ndningar kring detaljer kring förintelsen, sĂ„ varför ta upp det? Hur stor betydelse har detta i det stora hela? Jag Ă€r av den Ă„sikten att jag Ă€r förbryllad över hela den hĂ€r jude-diskussionen. Varför mĂ„ste man alltid förhĂ„lla sig till judar och Israel pĂ„ ett… Read more »

m96
m96
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Det Ă€r ju den judiska makteliten som drivit mĂ„ngkulturen i vĂ€st… De skryter ju om det sjĂ€lva pĂ„ hemmaplan. HĂ€r har vi ett exempel i mĂ€ngden: https://www.youtube.com/watch?v=MFE0qAiofMQ

Att man ljugit om förintelsen Àr ju fundamentalt eftersom det anvÀnds i politiska syften.

SkÄning
SkÄning
7 years ago
Reply to  m96

Det var ju ett oförutsÀgbarr svar. Höh. Du kan lika gÀrna posta en mÀngd tal av Mona Sahlin eller Annie Lööf, och pÄpeka att den till största delen vÀnsterorienterade 68-rörelsen som en internationell konspiration av vita kristna, precis som denna Spectre Àr en slags norm för alla judar.

Hur förklarar du personer som Peter Hitchens, Jonathan Friedman eller t o m Kenth Ekeroth. Åtminstone den förstnĂ€mnda Ă€r den mest stockkonservativa, kristna personen jag kĂ€nner till. Du Ă€gnar dig Ă„t övergeneralisering.

m96
m96
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Nej inte för alla judar. Jag pratar om den judiska makteliten. De har konstant jobbat för mĂ„ngkulturen o massimmigration i Ă„rtionden. De Ă€r ju överallt o lobbar för detta i alla möjliga sammanhang. Det Ă€r ju de som driivit igenom lagar om “hate speech” i USA osv för att fĂ„ folk o hĂ„lla kĂ€ften. De vet mkt vĂ€l vad de hĂ„ller pĂ„ med: https://youtu.be/Wk25AeFWMNs?t=37s

SkÄning
SkÄning
7 years ago
Reply to  m96

Men pĂ„ vilket sĂ€tt skiljer sig den “judiska makteliten” frĂ„n den etniskt vita, kristna (eller egentligen marxistiska) makteliten, förutom en viss överrepresentation?

“Hate speech” Ă€r fortfarande fullt legalt i USA.

m96
m96
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Skillnaden Ă€r att de Ă€r ledande.. och att de vet vad de hĂ„ller pĂ„ med. Det gör inte socialdemokraterna tex. De tror de hjĂ€lper folk via immigrationen. Den marxistiska makteliten Ă€r ju judarna.. Bolsjevismen. Älskar att ta död pĂ„ kristna o deras samhĂ€llen DĂ€rför det alltid slutar med att de blir utslĂ€ngda. Ja Ă€n sĂ„ lĂ€nge.. men inte om det dĂ€r gĂ€nget fĂ„r som de vill. Du ser ju hur de hĂ„ller pĂ„, pĂ„ en del universitet i USA. O se hur det ser ut i Tyskland nu.. dĂ€r har det redan spĂ„rat ur fullstĂ€ndigt. RĂ€ttegĂ„ngar som anstĂ„r vilken bananrepublik… Read more »

Felix Krull
Felix Krull
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Även om man har nĂ„gra invĂ€ndningar om detaljer kring förintelsen, sĂ„ varför ta upp det? Fordi Holocaust er een af hjoernestenene i mediernes utraettelige arbejde med at daemonisere ikke kun tyskere, men europaere over een kam; Holocaust er en angiveligt unik europaeisk ondskab. Og fordi hvis man mener noget er sandt, har man ret og maaske endda pligt til at sige det. I den udsendelse paa Red Ice Carlqvist var med i, sagde hun ikke noget, der ikke var sandt: gaskamrene er udelukkende dokumenteret ved oejenvidneberetninger, de fleste af dem afgivet aartier efter krigen til journalister og filmfolk. Der er… Read more »

SkÄning
SkÄning
7 years ago
Reply to  Felix Krull

Helt enkelt för att det Ă€r taktiskt kontraproduktivt. Jag medger att man bör stĂ„ upp emot extrema organisationer som ADL eller SKMA. Men bĂ„de du och jag vet att det inte fanns nĂ„gon gaskammare i Dachau, att den gaskammren som visas i Auschwitz Ă€r en fejk och att björn och örn-gropen i Buchenwald Ă€r en efterhandskonstruktion utan historisk bakgrund, liksom judetvĂ„l och tatuerade lampskĂ€rmar. Dessutom vet seriösa forskare att dödstalet Ă€r nĂ€rmare drygt fem miljoner Ă€n sex miljoner. Och jag hĂ„ller med om att man naturligtvis ska fĂ„ sĂ€ga detta, men det Ă€r bara taktiskt idiotiskt. Jag kan inte komma… Read more »

Felix Krull
Felix Krull
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Jag kan inte komma ifrĂ„n att det Ă€r en slags fixering bland personer av din typ. Og hvilken type person er jeg saa? Det finns tĂ„gtidtabeller, dokument om Xyklon-B-inköp Cyklon B blev brugt til at afluse toej og moebler i et forsoegt paa at nedbringe doedsfald som foelge af tyfus, saa selvfoelgelig er der indkoebt Cyklon B. …utgrĂ€vningar i Treblinka och Sobibor, som onekligen bekrĂ€ftar det som faktiskt hĂ€nde… Du glemte linket. Og apropos den ‘type person’ jeg er, er det mindst fem aar siden jeg sidst har trollet Snaphanen om Holocaust, men hvis vi skal have en fornuftig samtale… Read more »

SkÄning
SkÄning
7 years ago
Reply to  Felix Krull

Du fÄr googla pÄ det sjÀlv. Det finns en hel dokumentÀr om utgrÀvningar i Sobibor, och en hel serie artklar om grundradar-undersökningar i Treblinka. De massiva transporterna av blÄsyra till Auschwitz kan ingalunda förklaras av den faktiska tyfus-epidemi som faktiskt intrÀffade.

Och jag försvarar inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt de drakoniska lagar mot “holocaust-denial” som Ă€r framtrĂ€dande i ffa Tyskland och Frankrike. Det jag talar om Ă€r fokus.

Felix Krull
Felix Krull
7 years ago
Reply to  SkĂ„ning

Du fĂ„r googla pĂ„ det sjĂ€lv. Problemet er, at naar jeg googler faar jeg saadan noget som dette her om Treblinka: …in a later statement they said they had discovered no mass graves. og No excavation was carried out and the ground was not disturbed, which would be a violation of Jewish law and tradition, banning the exhumationof the dead. http://www.bbc.com/news/magazine-16657363 Om Sobibor: Freshly uncovered foundations and remains of the walls can be seen in a clearing, the suspected remnants of four gas chambers. http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/the-archeological-excavations-that-led-to-the-gas-chambers-of-sobibor-a-993733.html Kan du ikke hjaelpe mig lidt paa vej? For saa vidt jeg kan se, er… Read more »

invernes
invernes
7 years ago

Det blir ikke morsomt for verken jĂžder eller svensker i Sverige lenger, islams dĂždelige kappe legger seg over landet og Ăždelegger samfunnet innenfra.

Jan Johansen
Jan Johansen
7 years ago
Reply to  invernes

Tiltredes, men ikke fÞl deg for trygg i Norge. FÞr du aner er ogsÄ du blitt Muhammeds evnukk.

invernes
invernes
7 years ago
Reply to  Jan Johansen

Ja ser over ryggen stadig vekk nĂ„ for tiden 🙂

vepsen
vepsen
7 years ago
Reply to  invernes

Var det sĂ„ at du bodde ikke sĂ„ langt unna Pilestredet 😉

vepsen
vepsen
7 years ago
Reply to  Jan Johansen

Vedkommende slikker da Tusenickeren en viss plass …

RNE
RNE
7 years ago

Torsten Ehrenmark har ocksĂ„ sagt att “All glĂ€dje utan rotmos Ă€r konstlad glĂ€dje.” Och dĂ€r hĂ„ller jag helt med honom.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x