2
sep
Seneste opdatering: 4/9-17 kl. 1953
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!


Jonathan Friedman © Snaphanen.dk, klik for helskærm

I de år, jeg har været med i debatten, dvs. fra år 2000 og fra 2004 her, er der sket rent utrolige ting med alternative, svenske medier. Fra Jan Millds BGF og en debat blandt glade amatører på forummet Exilen, hvor dog også Sakine Madon trådte sine barnesko, til Avpixlat, Fria Tider, radiopods og videopods. Det der stod frit i danske aviser, kunne kun formuleres på et forum for udelukkede, derfor var der endda meget kompetente skribenter iblandt.

Svensk indvandringskritik var begyndt i midten af 90 erne, og var 110 procent forment adgang i den offentlige debat. “Finrummet”, som de komisk kaldte sig selv uden skyggen af ironi. Den er nu på vej imod midten af svensk presse og debat.

Avpixlat startede i 2011 på skuldrene af Politisk Inkorrekt (2008), den havde sidst jeg så flere læsere end mange store provinsaviser. Det ser man ikke andre steder i Europa, men forklaringen ligger utvivlsomt også i svenske mediers selv for Europa helt usædvanlige venstrepolitisering. Samhällsnytt vil nærme sig mere at være en omnibusavis, der helt kan erstatte denne presse. Mere opsøgende journalistik, og mere videoarbejde.

Jeg ser, at professor Friidman er en af kronikørerne. Han gjorde tidligt opmærksom på sin indstilling til det, der er foregået i Sverige. I 2002 interviewede både Jyllands Posten og Weekendavisen ham i Aftenlandets Undergang og Blågul Racisme.  Han er også medforfatter til Exit Folkhemssverige. De findes oversat til svensk, for i de dage var det virkelig magert med åbenmundet kritik i Sverige.

Det var tiåret, hvor svensk presse tampede løs på Danmark uden at have fantasi eller politisk tæft til at forestille sig sin egen eller landets umiddelbare fremtid. Som amerikansk jøde kunne han tillade sig at tale frit fra leveren – i udenlandske medier, altså. I Sverige var og er han en klassisk ikke-person.

Jeg kunne godt forestille mig fremtiden, mente jeg, men jeg anede ikke hvor meget, jeg skulle få ret, og hvor hurtigt. Internettet slog igennem og slog benene væk under svensk pressecensur. På ti år blev en lille revne i dæmningen til en fossende flod. Den demokratiserende virkning på Sverige var enorm, og i 2010 slog det igennem i politikken: SD kom i Riksdagen.

Lad os byde Samhällsnytt velkomne med et tip: Udskriv evt. en konkurrence om et navn, som folk kan huske. Ligesom når man navngiver en hund: Højst to stavelser, og tydelige konsonanter.

Samhällsnytt ämnar ta ett brett publicistiskt grepp. Vi kommer att bevaka fler områden där etablissemangsmedia fortfarande uppvisar underlåtenhetsförsyndelser. Vi kommer också att fokusera mer på allmän nyhetsjournalistik. Dessutom kommer vi regelbundet att göra granskande och grävande filmreportage.

Vi är fulla av entusiasm och övertygade om att det starka team vi nu har satt ihop borgar för att Samhällsnytt ska bli den publicistiska produkt som framtidens samhällsintresserade mediekonsumenter vill ha och har rätt att kräva.Vi hälsar alla hjärtligt välkomna till den nya och förhoppningsvis berikande medieupplevelse som vi gett namnet Samhällsnytt!

Jonathan Friedman är en amerikansk socialantropolog och tidigare professor i Lund. Han är aktiv som forskare på migrationspolitikens område och författare till flera skrifter som problematiserar bland annat det mångkulturella samhället. Friedman har en doktorsexamen från Columbia University och blev senare professor vid University of California, San Diego.Krönikörer: Om oss

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Jag stannade bara ett par minuter. Men jag har hört ryktas att ni fortfarande får dras med Mittlandet och Max Payne. Men jag kanske skapar ett trollkonto bara för att jävlas lite.

Allan Hansen
Allan Hansen
4 years ago

Jamen dog ,,,,,,,, ser man det, danskerne siger nej til Kalifatet

https://denkorteavis.dk/2017/et-flertal-af-danskere-gaar-ind-for-et-burkaforbud/

Kasper K
Kasper K
4 years ago

Trots framväxten av fri media går befrielsen av Sverige från det totalitära kulturmarxistiska/vänsterliberala etablissemanget kusligt sakta.
Men om någon ska göra det är det väl just alternativmedia. Svensk traditionell media/förlagsverksamhet lär bli föremål för mycken framtida forskning som avskräckande exempel på hur en demokrati närmast kliniskt förmår snöpa oppositionella och till synes utan märkbara protester glider över i mediekrati, demokraturens hardcorevariant.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x