23
dec
Seneste opdatering: 29/12-17 kl. 0943
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.
Och hoppets stråle går igenom världen,och ljuset skimrar över land och hav.Tekst.

Jussi Björling er essencen af jul i Sverige og min kærlighed til landet, af frost, sauna og nøgenbad i høj sne. Julemad med sommeren og efterårets svampe, bær og frugter. Den er af en sådan art, at jeg nu kvier mig ved at komme der længere med mindre gamle venner inviterer. Det sker et par gange om året, og så kommer jeg også meget gerne.

Drømmen om Sverige lever stadig, men det er stadig mere kun en drøm om det svundne. Jeg ville gerne have skrevet det følgende om Björling, som også var min ven Svend Wiig Hansens store kærlighed. Svend var til hans danske koncerter i 1950’erne og lærte mig Jussi, da jeg var for ung og grøn til helt at forstå den gave, han er. Svend sang altid, og ville efter eget udsagn helst have været operasanger.

Men da jeg ikke gjorde det, måtte jeg låne dette om årtusindets stemme, som var svensk. “Udsat på hjertets bjerge” skriver Rilke, det var Björling. Vi havde aldrig troet, hele Sverige skulle blive det. Man må lade dem nyde den indbildte fred, de har tilbage. Man kan ikke redde nogen fra noget, man må værdsætte øjeblikket.

Dette år har givet mig mere ret, end jeg nogensinde havde drømt om i 2001-2004, alligevel kunne jeg ikke forebygge noget som helst. Det er livets virkelige tragedie. Op imod det har vi ikke andet at sætte end den paradoksale tro og kærligheden på trods af alle odds. Der skal vi hente det livsmod, vi ikke kan leve uden. (Se dokumentaren Sagan om Jussi (2016)

Der er lidenskab og styrke i hans stemme, men også en vemod, der forankrer følelsen i dybden og vidner om skjulte lag i Jussi Björlings personlighed………Det er med O helga natt , Jussi Björling synger sig helt ind i hjertet og får mørket til at lyse. Dette lyse mørke er en del af hans egen stemme, og klokken i salmen ringer som et blødt kosmisk ekko og vidner om en anden verden, der for en stund kommer til stede. Her.

Jussi Björlings stemme skaber korrespondancen mellem himmel og jord, ikke mindst i kraft af hans uforlignelige legato og linjeføring, der gør salmens gentagne slutvers til en lang glidende bevægelse, hvor han uden ophold skaber sammenhæng fra det højeste til det dybeste på melodiens tonestige. Hold da op, hvor er det godt, her i Augustin Kocks svenske gendigtning: “O helga natt , o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.” (Weekendavisen 23.12.2010 Kultur Anm: O helga natt ! Af HENRIK WIVEL – ikke online*)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
4 years ago

Glædelig jul til alle Snaphaner & Snaphøns ?

Marit
Marit
4 years ago

Hjertelig takk, Steen, for Jussi Bjørlings “O Helga Natt” ! Det absolutt vakreste jeg hører !
Gledelig Jul til deg, Steen, og samtlige snaphaner- og høner !

Skåning
Skåning
4 years ago

Du är din vana trogen.Peronligen kan jag inte somna på julafton utan att ha hört “O helga natt” med Jussi Björling. Tänk om man hade haft en så trollbindande röst.

Felix Krull
Felix Krull
4 years ago

En glaedelig (og hvid!) jul til alle Snaphaner fra mig og fra The Viking Cowboy.

https://www.youtube.com/watch?v=UUloIBXFOQE

Felix Krull
Felix Krull
4 years ago
Reply to  Felix Krull

P.S.
Risengroed, flaeskesteg og is, hvis nogen skulle vaere i tvivl om, hvordan rigtig julemad ser ud.

Henning Jensen
Henning Jensen
4 years ago

Koldt og blæsende har det været, så jeg har ikke fornemmet de store koncentrationer af de “importerede, når jeg har været inde i Køge. Et godt lag sne er savnet, for det racistiske hvide drys ville formentlig have holdt endnu flere af de uønskede “gæster” indendørs. Fyrværkeribomber og raketter har det også været moderat med, i modsætning til tidligere år. Så på mange måder har der været glimt af en næsten normal gammeldags december her på Vestsjælland. Julemaden skal være flæskesteg, og der er valgt økologisk, så den er formentlig ikke halalslagtet. Svinesylte og saltsild er indkøbt til julefrokosten, hjemmelavet… Read more »

River
River
4 years ago

Hold kæft hvor er det smukt. Men minder mig om hvor vigtigt det er at være villig til at forsvare det smukke indtil døden. Jeg har mistet familie og venner i løbet af året på det alter.

Tim Pallis
Tim Pallis
4 years ago
Reply to  River

Hvor er det dejligt, at du siger “hold kæft hvor er det smukt” Ja hvem er villig til at forsvare det smukke indtil døden. Jeg havde er skøn juleaften med mine børnebørn, som skal leve i resten at dette århundrede i et Europa, som er døende. De ved det ikke endnu, og har ikke endnu sans for “O helga Natt” med Björling. Det er kun os gamlinge, som er så dybt bevæget. Tak River!

River
River
4 years ago
Reply to  Tim Pallis

Du er en stemme i mørket (ligesom Steen). Tak til dig også for gode ord og tanker.

olesiggaardandersen
olesiggaardandersen
4 years ago

Jeg var meget skuffet over Snaphanens kritik af Mogens Glistrup, som så hvor fremtidens trussel lurede før nogen anden politiker. Men Snaphanens julehilsen med Jussi Bjørling opvejer alt.

Anna Svensson
4 years ago

Tack så mycket för den underbara julhälsningen, även jag vill tacka alla för det gångna året och önskar er alla en underbar jul och ett perfekt nytt år, helst med andra politiker och en totalomvändning i invandringspolitiken. Måtte ni alla vara friska och lyckliga. Skål!

Tim Pallis
Tim Pallis
4 years ago

Tusind tak for dette år, som du hvert år afslutter med Björlings O Helga natt. Din blog er et evigt monument af sandhed, virkelighed og skønhed. Björling er for mig den største sanger nogensinde. Jeg havde engang en drøm om selv at blive sanger, og gik til sangundervisning i Rom i 1960. Det var den gang Franco Corelli sang i Caracallas Termer. Men Björling er den bedste. Endnu engang tak for din sans for det gamle Sveriges skønhed.

sussebassa
sussebassa
4 years ago

Takk for Jussi Bjørlings “O Helga Nat”..her..det er da julestemningen kommer for meg og familien forøvrig..ved at vi spiller den hjemme også, men noe annet å dele den her..Tradisjon..ventet på den.
En riktig God Jul ønsker jeg alle her..og til deg Steen..friska til deg..
Vi kommer alle å trengs i valgåret for Sverige, egentlig et være eller være for landet, men også den påvirkning dette vil ha for nabolandene..uten at jeg vil si mere nå for ikke å skape en dårlig julestemning..
Vi trenger alle en fredfylt jul og positivt tenkende..i juledagene..samle krefter.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x