25
jan
Seneste opdatering: 27/1-18 kl. 2014
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Jeg elsker stilheden på Fårö, der går dage, uden at jeg taler med et menneske”

(Schuberts sonate i A dur er signaturmusik til de tre Bergman-film, noget af det sidste, han skrev i sit korte liv. Den findes desværre ikke med Krystian Zimerman, men ham kan du høre her min 11:12 i en version, der bevæger en fordi den er så nøgtern.)

Jeg er ved at gense de tre programmer, den fremragende journalist Marie Nyreröd lavede i 2003 med den dengang 85-årige Ingmar Bergman på Fårö. Jeg så efter, om DR markerede Bergmans runde år, men nej. Dansk dummepeter-TV sørger for, at kunderne i butikken forbliver endnu lidt dummere, end de selv er. Sådan noget tør de ikke byde pøblen. Ikke engang Cinemateket synes at markere ham.

Det er imidlertid tre timers ren nydelse. Bergmans selvindsigt fascinerer, det er den nøgne olding, der er næsten blottet for forstillelse, og Nyreröd er en meddigtende  interviewer, der aldrig rammer en falsk tone. Benyt chancen for at hoppe af, geare ned og meditere over sjældent TV. Glem et land i galopperende forfald, men glem først og fremmest dig selv!  –  Avsnitt 1: Bergman och filmen Avsnitt 2: Bergman och teatern. Avsnitt 3: Bergman och Fårö

År 1997 gjorde hon en intervju med Ingmar Bergman, vilket ledde till att hon 2003 fick unikt tillstånd av den tillbakadragne regissören att göra en omfattande intervjuserie med honom, Ingmar Bergman – 3 dokumentärer om film, teater, Fårö och livet (Bergman och filmen, Bergman och teatern och Bergman och Fårö). Denna väckte stor internationell uppmärksamhet med visning på stora filmfestivaler och Emmy Award-nominering 2004 och har även visats på biografer internationellt i långfilmsformat med titeln Bergman’s Island. Hon fortsatte arbetet kring regissören tillsammans med Stig Björkman i filmen Bilder från lekstugan (2009), baserad på Bergmans privata 16-millimetersfilmer från hans filminspelningar på 1950-60-talet. Marie Nyreröd

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Allan Hansen
Allan Hansen
4 years ago

Sommer hule. Hver sommer drager Buster og jeg oppe i bjergeren for at nyde naturen, det tager et par timer før vi er i mål, så vi overnatter – jeg kender en hule og har sovepose, vand og pølse med. Hver gang tror jeg det er sidste gang? Jeg har altid været draget af naturen, det er dér jeg hører hjemme – der jeg kommer fra! P.S: dagen efter kan man godt trænger til et bad, og lidt god Thaimad. Til sidst en lille sang om naturen, drømme, frihed og kærlighed – er svær at synge og spille – begge… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
4 years ago

Nu er selv Expressen begyndt at nævne de barske / tuffa realiteter angående omverdens syn på den meget alvorlige situation med “kulturberigernes” eskalerende bande- / gängmord och volden i Sverige: https://www.expressen.se/kvallsposten/utlandska-turister-varnas-for-gangkriminella-i-malmo/ Utländska turister varnas för gängkriminella i Malmö Publicerad 24 jan 2018 20.01 Efter mord, skottlossningar och explosioner varnas nu utländska resenärer inför sina besök i Malmö i officiella reseråd, skriver Sydsvenskan. Det är reseråden från UD i Storbritannien och Kanada som numera innehåller varningar för gängkriminella i Malmö. Varningarna ställs till resenärer som funderar på att besöka Malmö och Göteborg. Båda städerna har under de senaste åren drabbats hårt… Read more »

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
4 years ago

Der er utroligt at politikerne stadig kan gå nogenlunde frit omkring, uden at de kommer til skade, det er også utroligt at folket ikke er begyndt at kæmpe imod Islamiseringen og diskrimineringen af hvide mennesker

sussebassa
sussebassa
4 years ago

..fritt omkring..
Vi hadde besøk av Løfven i vår lille stad, men inte mange hadde møtt opp..værgudene var med oss med sur,kald och kraftig vind.
Han gikk ut av en godt bevoktet bil och ble fulgt av godt bevoktad..
Ble filmad med flere i hijab…stadens innvånare sto det i avisa dagen etter…aldrig sett dessa førut…så raskt inn i bilen igjen.
Så nei, “inte utrolig at politikere stadig”…dom rør seg ju knappast Ute..vågar inte..dumt det..

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
4 years ago
Reply to  sussebassa

Der havde i chancen, et forbiskud med 6,5 eren og Sverige var straks et bedre sted

sussebassa
sussebassa
4 years ago

Åkesson, SD sa forleden i riksdagen..noe forkortet..men rakt på problemene/årsakene. Sverige er blitt et multikulturelt samhelle, presic som Løfven och M ville ha det.. Jag tål inte høra mere ifrån Løfven “Dette skal inte få henda, skal inte henda, ordning och redo måste innføras…hans mantra, men iløpet av dom 3 åren han har sagt dette..har det bare blitt verre”…Han sparket også til M Magnusson..Du satt i Reinfelds regjering “øpna hjertan”…så du er også lik skyldig for at Sverige ser ut som det gjør i dag med all kriminaliten som bare økar.. Tøft sagt det, men Åkesson har blitt betre med… Read more »

Skåning
Skåning
4 years ago

Jag måste dessvärre säga att jag aldrig riktigt begripit mig på Ingmar Bergmans storhet. Men för all del, vila i frid. Stackarn hade ju dödsångest från 25 års ålder. Dessutom lär J.R.R. Tolkien ha sagt att om någon ska göra film av hans verk så ska det vara Ingmar Bergman. Istället fick vi splatterfilmmakaren Peter Jackson. 🙁

Henning Jensen
Henning Jensen
4 years ago

Jeg er jo betaget af sang, og jeg har altid savnet sangen i Ingmar Bergmans film, der jo er så fyldt med musik.
En undtagelse er i “Fanny and Alexander” hvor Christina Schollin ualmindelig smukt, ca. 44.45 inde og godt 3 minutter frem, synger “Du Ring an meinem Finger”, den 4. sang i Adelbert von Chamisso og Robert Schumanns sangcyklus “Frauen-Liebe und Leben”:

Du Ring an meinem Finger,
Mein goldnes Ringelein,
Ich drücke dich fromm an die Lippen,
Dich fromm an das Herze mein.

https://www.youtube.com/watch?v=zYjSsZ9o1gQ

Allan Hansen
Allan Hansen
4 years ago

Et smukt stykke musik – af både ro og melankoli. ( nogle gange, bør man slukke for alt ” P.C og telefon,, for at smelte sammen med naturen. Om at forberede sig på døden – men hvordan gør man så det? Jeg vil tilegne dette digt til min Guru Aung San Suu Kyi ” The voice of hope,,, ” Der er noget som blæser med vinden, noget som aldrig forgår. Der er noget som blæser med vinden – et sprog vi alle forstår. Der er breve, som aldrig blev sendt – og breve af igår. Der er breve som aldrig… Read more »

Allan Hansen
Allan Hansen
4 years ago
Reply to  snaphanen

Vise ord Steen! Musik er en gave til menneskeheden
Musik er medicin og livs glæde!

Mvh. A. Hansen

Allan Hansen
Allan Hansen
4 years ago
Reply to  snaphanen

” når musikken er din eneste ven,,,
Den danske jazz sangerinde Sinne Egg (verdensklasse)
Lad dette være en gave til Peter Hitchens

https://youtu.be/cdQjo_D7IME

Skåning
Skåning
4 years ago
Reply to  snaphanen

Jag brukar säga att jag står någonstans mellan Christopher och Peter Hitchens, utan att någonsin ha upplevt någon slags marxistisk ungdomsrevolt. Jag är ju ca 15 år yngre pch redan då var det mer rebelliskt att vara höger än vänster, i generell mening. Men snacket om att Mick Jagger skulle ha förstört en hel generation är ju bara löjligt. Jag har alltid tyckt att Rolling Stones är ett B-band, men att påstå att all modern pop- och rock-kultur skulle vara destruktiv, är för fasen bara löjligt. Man får ju gå tillbaks till före Paganini om man ska hitta någon slags… Read more »

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x