17
nov
Seneste opdatering: 19/11-18 kl. 1705
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

(Mobilfoto fredag) Mindeplade for Karen Blixens syv år yngre lillebror, Thomas Dinesen. Churchillparken igår nær ved hvor det nye Frihedsmuseum bygges, og ikke langt fra busten af den anden danske modtager af Victoriakorset, Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen. Jeg ville ikke have set, den var i plænen, havde det ikke været for kransen med valmuerne.

Anders Lassen og Thomas Dinesen er  de højest dekorerede dansker i udenlandsk tjeneste nogensinde, men Herlufsholm Kostskole karakteriserede Anders Lassen som en elev, “der ikke havde de største kundskaber og ikke bekymrede sig særlig meget om sit arbejde.” Der er håb for umuliusserne. Før livet prøver dig til din persons yderste kant, ved hverken du eller nogen andre, hvad du er værd.

Thomas Dinesen var den eneste udlænding under første verdenskrig, der modtog et Victoriakors. Både han og Anders Lassen modtog begge den højeste anerkendelse for ekstraordinært mod, men i to forskellige krige. Anders Lassen omkom, Thomas Dinesen levede indtil 1979. Jeg husker hans interviews på TV, der ikke handlede om ham, men om hans søster Karen Blixen, men You Tube har dem ikke.

Et meget kort liv (25 år) og et meget langt (86 år). Det er to ekstraordinære danskere, der fortjener at huskes tværs igennem historien så længe der findes en dansk nation, hvilket der desværre ikke er nogen langtidsholdbar garanti for, når man ser til EU. Guy Verhofstadt truede os igår til mere union og mindre national selvbestemmelse, og de to store danske partier, ligger skammeligt under for dem som de karrieremagere og defaitister, de er.

“Den 12. august 1918 ved Parvillers i Frankrig udviste menig Dinesen under 10 timers nærkamp usædvanlig tapperhed, som resulterede i erobring af ca. en mile af stærkt befæstede, fjendtlige skyttegrave. Fem på hinanden følgende gange stormede han ensom fremad og satte fjendtlige våben ud af aktion. Med bajonet og håndgranater gjorde han det af med 12 fjendtlige soldater.” Thomas Dinesen.

Et af de mange mennesker, jeg har været så privilligeret at kende som lærer og ven, var modstandsmanden og eks. kommunisten Peter P. Rohde (1902-1978), lod sine erindringer hedde “Midt i en Ismetid”.

Ismerne dominerede hele hans levetid, fra han så Trotsky og Brandes tale i København som ung til ind i den kolde krig, som han ikke oplevede at se afsluttet i sin livstid. Peter P. døde elleve år inden.

Den ny borgerkrig

Men vi har nye krige på bedding. Vi – altså politikerne – har plantet en borgerkrig, som lå udenfor hans forestillingsverden. Tanken var aldeles umulig at tænke i 1978. Endnu i 2018 vandrer danskerne sovende ind i krigen ført af politikere, der er for  feje eller blinde til at undgå den.

Nye tider, nye ulykker

Nazismen, fascismen og kommunismen var Peter P.’s dominerende plager. Islamismen var endnu irrelevant. Nye tider påfører sig selv nye ulykker, glemslen fødes hver dag. Alt skal tilsyneladende genlæres under store omkostninger.

Civillatorisk optimisme er i al fald delvist et fata morgana. Sverige er det habituelle optimistiske land, se hvad der sker. Hvis nogen har plantet en krig, er det Sverige. (Sverige har passerat ”the point of no return”)

Peter P. indleder bogen som lille dreng på Jagtvej på Østerbro i 1907, hvor han lå på gulvet og legede med tinsoldater, med at spørge sin far: “Hvorfor bliver der aldrig krig?” Bogen slutter med den gamle mands spørgsmål “Hvorfor bliver der altid krig?” Hvorfor?

Den sidste polyhistor

Rohde var selv i sin samtid usædvanligt lærd. Når Dalai Lama eller Arthur Koestler kom til Danmark, var det Peter P. i Hornbæk, de besøgte. Ved sin død var han ved at lære sit tiende sprog, sanskrit. Dan Tschernia lavede et TV program med ham, der hed “Den sidste polyhistor.”  I 2018 kender de snakkende klasser på P1 og Politiken knapt nok ordet.

I begyndelsen af hans forfatterskab er udgivelsen af Kierkegaards samlede værker på Thanning og Appel med kommentarer, i slutningen af forfatterskabet og livet vender han i 1974 tilbage til antikken Grækenland og Syditalien med den usvigelige kærlighed, den svenske jøde Ina (Goldschmidt) som chauffør. De mødtes under krigen, da de var voksne, og det var en voksen kærlighed imellem dem, jeg kunne iagttage og lære af som meget ung mand, hvad det gik ud på.

Hun selv kæmpede for Danmark mod tyskerne med maskinpistol i 1945, som en af de få kvinder, der har gjort det.  Peter fik plantet en skov i Israel til ære efter sin død, for han røg ud af DKP efter sit forsvar for de sovjetiske jøder i 1952. Alle hans bøger er her.

Uden en forestilling om døden

Jeg tænkte ikke i 70’erne på, hvilken samvittighed det krævede, at begive sig ind i modstandskampen som 40-årig akademiker med karriere og familie. De fleste modstandsfolk var mellem 18 til 20 år, og havde intet andet end livet at miste, de unge havde ingen forestilling om døden. Det er lettere at være modig, når man er udødelig.

Der er få mennesker, jeg beundrer lige så meget, det skulle da være modstandsmanden Jørgen Kieler eller frihedskæmperen Gunnar Dyrberg, som jeg har været så heldig at fotografere.

Peter P. havde, da han udsatte sig for Gestapos tortur og sad i Horserød-lejren og Vestre Fængsel som midaldrende, alt at miste. Derfor beundrer jeg ham om muligt endnu mere i dag, hvor jeg også har erfaret, at fejhed er den mest almindelige, menneskelige egenskab, og at jo ældre vi bliver, og jo mere jordisk gods, vi skraber sammen, desto fejere og mere begærlige, bliver vi. Gennemsnitligt. Peter P. var en undtagelse. Samvittigheden kom altid før alt andet.

Diversity is war

EU’s svar på Peter P.’s spørgsmål, har så vidt jeg kan se, været grundlæggelsen af Europas næste krige. Politikere der fokuserer på nationen som årsagen til krig, som EU gør, er bidragende til at grundlægge kontinentets kommende krige. Man skal enten være blind eller meget bestukket, hvis man ikke allerede ser krigene i Europa idag.

Patriotisme er ikke årsag til krig. Hvad der har grundlagt Mellemøstens kroniske krige, er skadelige grænser trukket af europæere i Mellemøsten omkring 1920 og islam. Hvad der grundlægger krige i det kommende Europa, er blandingen af vidt forskellige folkeslag og religioner og ikke mindst krigerreligionen islam. Politikerne må vide det, men de er for svage og feje til at vikle sig ud af det. Vi sender ikke vores børn i krig på grund af dumhed, men på grund af fejhed.

“Enighed gør stærk,” sagde et gammelt ord, der var erfaret gennem århundreder. “Diversity Is Strength ” er et slogan, der ikke er gennemtænkt af alle de fjolser, der sender os ud i den næste krig. “Diversity is war,” skulle de have sagt, hvis de havde nogen omtanke i hovedet.

Et fredsskadet land

Sverige fascinerer mig jo særligt. Der er ingen levende erindring om krig (200 års fred). Det er garantien for at påføre sig selv en ny krig. De er så befriede for virkelighed, at jeg ikke tør udelukke, den krig de har plantet, kommer i min levetid.

“Sverige är fredsskadet” skrev denne blogs kronikør Julia Caesar. Kortere kan det ikke siges. Hvis du tør se den næste krig i Europa i øjnene, se på Sverige og Frankrig.

 Vi kan via internet studere, hvordan krigen kryber nærmere på os

Hvorfor bliver der altid krig? Peter P. døde med spørgsmålet på læben. Det kræver smartere personer end dem i EU Kommissionen, at forebygge krige. De mindre smarte grundlægger altid den næste krig i deres bestræbelser på at forhindre den forrige.

Den tragiske bevidsthed har en chance for at  undgå det, den optimistiske har ikke. Det Europa vi ser nu, går mod sin næste krig. Om tre år eller tredive, tilfældigheder afgør det. Muligheden er plantet, ligesom Versaillestraktaten plantede en ny krig.

Du når at dø inden du har frelst verden og menneskeheden

Jeg tænker tilbage på Peter P. med glæde. Jeg var ung og uvidende, og han sad der i haven i Hornbæk som en Buddha og hørte tålmodigt på, hvad jeg og andre måtte have at sige. Egentlig ville han bare læse og skrive, men han tilstod sin Ina søndagen til at invitere the-gæster, og han stod ud med selskabet hver søndag uden at kny. Han smilede og lod andre føre ordet, og tænkte nok kun på, hvornår han kunne få fred til at arbejde igen.

Det tog nogle timer fra noget vigtigere, men han gav sin Ina dem. Mange af datidens ikke-socialistiske åndspersoner var gæster, jødiske kunstnere, sønderjyden Willy August Linnemann, Chi Yun Eskelund og Kelvin Lindeman og den borgerlige officer Svend Schjødt-Eriksen fra Den lille Generalstab, der havde forholdt kommunistiske modstandsmænd Husquarna-maskinpistoler i besættelsens sidste dage.

 Journalisten Erik Nørgaard og venstreorienterede medier mente det ikke. Kommunisterne skulle have haft deres våben, mente de, for Danmark kunne jo være blevet ‘befriet’ østfra. Måske er de alle glemt idag, undtagen af mig.

“Hvad skulle menneskene tage sig til uden deres problemer”

Chi Yun’s datter Mei Mei skrev sig ind i min erindring, jeg havde læst hendes fars bog Min Kone spiser med Pinde. Hun var en kendt fotomodel i slutningen af tresserne, og skøn var hun at se på. Hun blev født på den gule flod under de japanske bombardementer i 1941, – Karl Eskelund beskriver det i sin bog – og hun døde i København i 1973.

Jeg kendte Mei Mei, og jeg ved mere, end jeg skriver her, men der er ingen grund til at gøre det. Det er 45 år siden hun døde, hun ville have været 77 år gammel idag. Det er det. Chi Yun er også død fra sin bjælkehytte i Hareskoven. Hun skrev flere kogebøger, og jeg elskede allerede hendes kinesiske mad inden jeg kom i hendes hjem.

Herbert Pundik var der også, for venner af Israel var sjældne i Danmark i 70’erne.

“Hvad skulle menneskene tage sig til uden deres problemer,” sagde Peter P. Det er den samme overbærenhed alderen og oplevelserne dømmer os alle til at vandre imod. Selvom det hele er katastrofalt, er det ikke så vigtigt, som det lyder. Man bærer over med meget,  eller man beskytter sig imod det.

Jeg hører Bach i stedet for P 1, jeg vil hellere høre troen end ævlet. Lad gå, at jeg laver mig en kuvøse. Lad gå, at jeg er, som Peter Hitchens sagde i Københavns i vinter, En dødsdømt kulturs klummeskriver.

Du når at dø, inden du har frelst verden og menneskeheden. “Vel død er hele sagen” siger Ambrosius Stub midt i 1700 tallet.

Han vidste ikke, at nogle idag synes, det haster lidt med at dø, hvis det skal være en god død.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
3 years ago

En god død, hvad er det? En varm seng, Bach på radioen, understøttet af undertrygte skrig udenfor vinduet hvor ens barnebarn voldtages af 10 kulturberigere efter tur, mens en indoneser fra hjemmeplejen kommer ind for vende en og skifte bleen.. Eller skal man se til Haavamal: The coward believes he will live forever If he holds back in the battle, But in old age he shall have no peace Though spears have spared his limbs. En god død kan være i en seng hvis ens rige og folk er vel forvaret, de kommende generationer sikrede.. Hvis ikke er en god… Read more »

Bassemand
Bassemand
3 years ago

Lauren southern har en afslørende video af direktøren for en stor ngo der hjælper flygtninge ind i EU ved at undervise dem i at spille skuespil:

https://rightoftheright.com/jew-ariel-ricker-caught-on-video-coaching-migrants-to-be-fake-christians-to-fool-border-agents/

Mats
Mats
3 years ago
Reply to  Bassemand

Spot on!

Mats
Mats
3 years ago

En romantiseret apologi for kommunister, kulturradikale overklassejøder og den i Nordsjælland huserende intellektuelle venstrefløj. Ak og ve, så faldt tiøren.

Når selv den såkaldte yderste højrefløj i Danmark bestyres af drømmende humanister med patologiske stjernenykker og en kronisk hang til dekadent mingleri i sælsomme saloner, så er der eddermame lang vej igen. Eddermame lang vej.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Selv i Sverige er dele af pressen nu ved at vågne op til konsekvenserne af denne rablende vanvittige og groft uansvarlige aftale med det svenske samfund, dets værdier og ytringsfriheden som indsats Säg nej till FN:s globala migrationsavtal Ledare I dag 12.20 , uppdaterad I dag 12.52 http://www.kristianstadsbladet.se/article/sag-nej-till-fns-globala-migrationsavtal/?fbclid=IwAR0jWsoNAX-6ICsV8AaHSzJyAzbNnzcQbq_Z3wNayjY5nZUB7X0HdF5Volo Avtalet är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare. Det behövs verklighetsanknytning i migrationsdebatten – inte fler svulstiga världsfrånvända papper. Avslag, tack. På ett möte i Marocko mitten av december ska FN:s medlemsländer skriva under ett avtal som ska ”skapa ordning och reda i… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

FN:S MIGRATIONSPAKT Så ska FN:s nya migrationspakt underlätta migration över hela världen https://nyadagbladet.se/utrikes/sa-ska-fns-nya-migrationspakt-underlatta-migration-over-hela-varlden I december väntas FN:s nya migrationspakt antagas i Marocko. Målet med detta avtal är “den säkra, ordnade och reguljära migration” som skall underlätta migration och stärka migranters ställning över hela världen. Bland annat skall det bli lättare för illegala migranter att få stanna och pakten skall vara politiskt bindande för medlemsländerna. Legala vägar för migration skall skapas, medel till tidningar som inte rapporterar “objektivt” om migranter skall strypas (Objective 17 – 33 c), kurser i mållandet:s språk ska redan erbjuds i hemlandet, invandring av efterkommande familjemedlemmar ska… Read more »

Charles Nielsen
Charles Nielsen
3 years ago

“Hvorfor bliver der altid krig?”
Har jeg kommenteret på.

Og hvor er det henne. ??

Anonymous
Anonymous
3 years ago

Selv i Sverige er dele af pressen nu ved at vågne op til virkeligheden ang. denne rablende vanvittige og groft uansvarlige aftale: http://www.kristianstadsbladet.se/article/sag-nej-till-fns-globala-migrationsavtal/?fbclid=IwAR0jWsoNAX-6ICsV8AaHSzJyAzbNnzcQbq_Z3wNayjY5nZUB7X0HdF5Volo Säg nej till FN:s globala migrationsavtal Ledare I dag 12.20 , uppdaterad I dag 12.52 Avtalet är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare. Det behövs verklighetsanknytning i migrationsdebatten – inte fler svulstiga världsfrånvända papper. Avslag, tack. På ett möte i Marocko mitten av december ska FN:s medlemsländer skriva under ett avtal som ska ”skapa ordning och reda i den globala migrationen och stärka migranters rättigheter” (Migrationsinfo 8/11). Det… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Tæt på Sandheden på DR2 præsenterer:

Människa Från Ställe / Emil fra Lønneberg – Del 3 😀 😀 😀

https://www.dr.dk/tv/se/taet-pa-sandheden/taet-pa-sandheden-med-jonatan-spang-3/taet-pa-sandheden-med-jonatan-spang-25#!/05:30

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Test

Niels Henriksrn
Niels Henriksrn
3 years ago

Tæt på Sandheden / Nära Sanningen på DR2 præesenterer: 😀

Människa Från Ställe / Emil fra Lønneberg – Del 3

https://www.dr.dk/tv/se/taet-pa-sandheden/taet-pa-sandheden-med-jonatan-spang-3/taet-pa-sandheden-med-jonatan-spang-25#!/05:30

mjolly
mjolly
3 years ago

Kriger går dessverre i sykluser, det er slik vi er wired inntil man får brukt genterapi til å lære av historien eventuelt. Kun ca 15% av befolkningen ser hvor det bærer i dag, og det holder ikke.

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
3 years ago

Kulturgränsen går fortfarande i Öresund, vilken underbar redogörelse, något sådant får svensken aldrig läsa.
Tack för den!
SafU

Tim Pallis
Tim Pallis
3 years ago

Tusind tak for en meget flot artikel om bl.a. Lassen, Blixen og Peter P. Jeg skal love for, at der er format over Snaphanen, som du efterhånden har udviklet til noget meget vigtigt i debatten – nu begynder de også at citere dig. Det er altid min første morgenlæsning. Din klare og gennemtænkte retorik er en fornøjelse.

Global Jihad
Global Jihad
3 years ago

” Hvis du ønsker fred og frihed, så vær forberedt på krig,,
Ronald Reagan

Birgitte
3 years ago

“Politikerne må vide det” Et tip: Læs Mikael Jalvings fremragende blogindlæg i Jyllandsposten i dag. Han rammer netop det med politikernes medviden (og dermed medskyld) så præcist, når han skriver (om FN’s migrationspagt), at “Venstre og Liberal Alliance lægger vægt på at aftalen ikke er bindende OG DERMED ANTYDER, AT DE UDMÆRKET ER KLAR OVER, at pagten kan få skadelige konsekvenser”. Et andet eksempel på en erkendelse og viden, som ikke fører til ændret politik: England har afvist at give asyl til Asia Bibi, fordi de frygter uroligheder. Det er jo en åbenlys erkendelse af konsekvensen af islamisk indvandring. Der… Read more »

kaldet i ånden
kaldet i ånden
3 years ago
Reply to  Birgitte

Asia Bibi lider for retfærdigheden. Således vidner hun mod ondskaben i denne verden.

I øvrigt tror jeg ikke politikerne vågner op, medmindre befolkningen beder for dem, for der skal da om noget et under til. Et folk har som bekendt de ledere det har fortjent. Siden hvornår har et godt og retfærdigt folk haft onde og uretfærdige ledere?

Søren
Søren
3 years ago

Pragtfuld erindring om Peter Rohde; én af de store danskere. Tak for den!

nobody
nobody
3 years ago

“Hvorfor bliver der altid krig?”

Därför att:

* Lönekostnaden ökat => tidspress
* Tidspress => Minskat utrymme för reflektion
* Minskat utrymme för reflektion => Mindre informerade medborgare
* Mindre informerade medborgare => Val av politiker som ser till deras eget bästa
* Val av politiker som ser till deras eget bästa => Dagens situation
* Dagens situation => Motsättningar
* Motsättningar => Konflikt
* …

kaldet i ånden
kaldet i ånden
3 years ago
Reply to  nobody

Det er da en måde at se det på. Her er en anden måde at se det på: åndelige tanker kontra jordbundne tanker, princip kontra empiri. Hvor princippet er ubegrænset og evigt gældende, er empirien trods alt begrænset, og ligeså vildledende som den er retvisende. Følger man den vej, er der faldgruber til alle sider, for hvem kan belære sin skaber og slippe godt fra det? Dog skal den åndelige tanke skal være af sandheden; løgnen er en snare. Hvordan kan vi så være forvisset om det? Bed til din Fader om Kristi Ånd! Og om indsigt og visdom, men… Read more »

kaldet i ånden
kaldet i ånden
3 years ago

Hvorfor krig?

Fordi lidelsen går forud for erkendelsen; og vi er skabt til at erkende, Gud Faders herlighed til ære.

Jeg lider, derfor er jeg—syndens paradoks, for erkendelsen er sorgfyldt, og dog befriende; lidelsen finder sin mening.

Og lidelsen er forandring, men Gud er i sandhed uforanderlig.

‘Hvis I bliver i mit ord, er I sandelig mine disciple, og I skal lære sandheden at kende, og sandheden skal gøre jer frie.«’ —Jesus Kristus

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x