16
mar
Seneste opdatering: 10/4-19 kl. 2033
27 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Libanon: Ingen ved, hvorfor borgerkrigen startede, og ingen ved, hvorfor den stoppede”

Denne dokumentar er lige så fantastisk, som den er lang. Tre timer. Jeg har skrevet, at jeg var en uge i Beirut fem år inden borgerkrigen begyndte i 1975. Den varede i femten år fra 1975 til 1990. Libanon var Mellemøstens Schweiz, Beirut var Mellemøstens Paris. Jeg så i min indskrænkede verden en hvilken som helst europæisk storby i nærheden af Cypern. Jeg så ikke tragedien lige foran min næse. 300.00 skulle komme til at dø ud af ud af 6 millioner libanesere.

Jeg har tænkt over det på det sidste, og bortset fra at jeg købte et kilo grøn libanon, havde jeg glemt, at jeg for første gang hørte Kalashnikov knitren i det fjerne. Jeg tænkte ikke videre over det, det var for fjernt fra min 16-årige verden, at nogen ville skyde med skarpt mod andre. Jeg tillagde det ingen betydning. Sådan har jeg det ikke længere.

 Libanon er det, Europa er ved at blive

Jeg var uskyldig, hvilket burde være forbudt for enhver, der vil ind i politik, hvad jeg heller ikke ville. Politikere bør vide, de har ulykken i deres hænder, ellers må de lave noget andet. De kristne i Libanon var uskyldige i 1975, de havde ikke forestillet sig den vold, de skulle ud i.

Veteranerne i filmen beretter, hvordan deres ungdoms krig  ødelagde dem og landet, og hvordan den næste borgerkrig hele tiden lurer om hjørnet. De er kloge og fulde af selvindsigt. Libanon er det, Europa er ved at blive. Ligesom i Bosnien, blev muslimer efterhånden de fleste og udløste krig. Ingen vil være i mindretal under islam.

Anlæg ikke et bål, for der kommer nogen forbi med en tændstik

Danske forfattere er begyndt at skrive om borgerkrig. Pæne mennesker kan nu tænke tanken et årti forsinket.. Jeg er ligeglad med, om danske politikere vil redde deres egen røv, bare de ser det samme som jeg gør, og søger at undgå det. Anlæg ikke et bål, for der kommer nogen forbi med en tændstik.

Denne dokumentar er lang, men den er det bedste jeg har set siden Pelle Neroths dokumentar om Sverige for to år siden, Dying to be Multicultural. Titlen er god, for der har ikke været nogen rationel grund til, at der nu er 2.3 mio udlændinge i Sverige. Alle de grunde, der er givet, har været løgn. Der er filmmagere, der går nogle skridt ekstra.

Til sidst myrdede de allesammen hinanden

Veteranerne her, hvad enten de er drusere, kristne, muslimer, shiitier eller sunnier, har en indsigt i borgerkrigen, som er manende. Tilsidst inden den sluttede i 1990, myrdede de allesammen hinanden. Kristne myrdede kristne, muslimer myrdede muslimer, brødre myrdede hinanden.

Libanon består er 50 procent muslimer, halvt sunni halvt shia, resten er kristne og druser. Det værste ved  den er, at den kan bryde ud igen når som helst. Intet af det, der startede den, er forsvundet. Ved den næste rystelse i Mellemøsten, bryder myrderierne løs igen.

Vesteuropæiske politikere anlægger en borgerkrig

De ved det måske ikke, den dumhed er ingen undskyldning. Mens borgerkrigens deltagere, der nu er midaldrende, giver den et dybt menneskeligt ansigt, som burde skræmme vesteuropæere, advarer Paul Gerara: Svensk-libaneser: Sverige er som Libanon om 20 år, vi er ved at gentage at Libanon i 1975.

En svensk officer skrev for ti år siden Sveriges väg mot katastrof, og han havde ret. Alt er lagt tilrette for en borgerkrig. Sverige vil få borgerkrig, om der går fem eller fyrre år. De nuværende politikere er forbrydere, og det skader ikke at sige det i tide.

Denne film er en meget sjælden portrætkunst af det menneskelige vilkår, som vi i vores enfoldighed – som dengang jeg var 16 år – troede os hævet over. Vores politikere har med ‘multikulturalisme’ givet den ultimative ondskab en chance fordi de glemte, at borgerkrigen altid er en mulighed. Man kan forestille sig, hvor håbløst det hare været for mig at fortælle nogen i det ‘fredsskadede’ Sverige det.

Se den, det er en sjælden film, den varer tre timer, og de er vel benyttet. Libanon har ikke  bare lidt, men dets lidelser er uden ende. Fred er undtagelsen. DR sendte den forleden, den er hurtigt udløbet og alt for få så den utvivlsomt. Se den nu!

 

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
peerpede
peerpede
5 years ago

Det blir ikke borgerkrig, men ‘borgerslagt’ på de der dag efter dag sidder fremfor skærmen og suger ind melodifestival, ko søger bonde og lignende.
Held og lykke med fremtiden.

Steinadler
Steinadler
5 years ago
Reply to  peerpede

Ja, det er en enorm forskjell på dagens “etniske europeere” og befolkningen i Libanon på den tiden. Det blir som forskjellen på gjennemdomestiserte husdyr og ville dyr som fremdeles var vant til frihet. Å forvente tilsvarende av en gjennomsnittlig vesteuropeer… man kan nesten like gjerne forvente det av et sauekadaver eller ferdig oppkvernet kjøttfarse. Den største rent ytre forskjell er at befolkningen her i det store og hele er avvæpnet og med et voldsmonopol som historien ikke kjenner noe tidligere eksempel på annet enn muligvis i de totalitære kommunistiske stater. Det kommer jo også frem i begynnelsen av den første… Read more »

peerpede
peerpede
5 years ago
Reply to  Steinadler

Der findes en grund til at der er omkring 10 skud i en pistol.
Det er faktisk skidesvært at ramme noget som helst på 10 – 20 meter.
Vil tro at jeg træffer 6 af 10 på den afstand med min(e) langbuer, der faktisk er lydløse 🙂
Ellers må man hive frem den aldeles udmærkede Skægøkse og eliminere behovet af nikesko i al fremtid.

Allan Hansen
5 years ago

Bort set fra de grundlæggende principper, så som etniske, religiøse
og politiske uoverensstemmelser, så er betingelserne ofte:

* Stigende intimidering af den oprindelige befolkning.
* Mistro, misinformation, løgne og korruption,
Den berømte samfunds debatbør og forfatter Hans-Magnus Enzensberger har skrevet
en bog ” Med udsigt til borger krig,, (Balkan).
Om hvor let civilisationen bryder sammen, og ender med kaos

– det går stærkt !

Træt
Træt
5 years ago

300.000 døde ud af 6 millioner, der i mellemtiden er blevet til 2-3 gange så mange krigeriske arabere, de kristne muligvis lidt mindre end muslimerne.

Charles
Charles
5 years ago
Reply to  steen

Er det Sverige du taler om. ?

Snowflinga
Snowflinga
5 years ago

Pelle Neroths dokumentär Dying to be Multicultural beskriver Sverige och Europa som har förändrats drastiskt bara inom loppet av några få decennier. Det finns politiska krafter som vill förslava européerna och utplåna de europeiska länderna. Kriget i mellanöstern och nordafrika har förorsakat enorma förflyttningar av folkgrupper från dessa områden. Eliten inom EU vill ha demografiska förändringar i Europa som kommer att leda till Europas undergång. https://www.youtube.com/watch?v=v9ohrBhhN4k

T. Snorrason
T. Snorrason
5 years ago

Hvor har jeg det fra.?
hilsen Charles

Morningstar
Morningstar
5 years ago

Hvor har jeg det fra.?
hilsen Charles

T. Snorrason
T. Snorrason
5 years ago

Hvor har jeg det fra.?
hilsen Charles

Morningstar
Morningstar
5 years ago

hvor har jeg det fra
Hilsen Charles

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago

Blomstre som en rosengård
skal de øde vange.
Blomstre i et gyldenår
under frydesange,
mødes skal i stråledans
Libanons og Karmels glans,
Sarons yndigheder!

(Grundtvig efter Esajas.)

https://www.youtube.com/watch?v=0DE_xf0xUU4

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago

Prins Vilhelm af Sverige. På Valborgmesseaften d: 1 Maj udtalte Prins Vilhelm af Sverige til en forsamling på 30000 mennesker: ” Vi ville fryse i selve sommervarmen og svede blod i efterårets frostkolde dage, hvis fremmede mænd bjergede høsten, mens røster på fremmede tungemål kundgjorde nye love stridende mod vort Retsbegreb. Overhovedet kan vi slet ikke tænke os nogen årstid, på hvilken der ikke hvælver sig en fri himmel. Det er ganske simpelt forudsætningen for, at vi kan anse livet vær at leve. Man kan bøje et folk gennem tvang, men aldrig frelse det mod dets vilje.” Prins Vilhelm Født:… Read more »

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago

Hej Steen, der er en fejl i, hvordan navne tildeles kommentarer. Jeg har kun lagt “Blomstre som en rosengård” ind, men flere andre kommentarer har nu mit navn. Er du blevet hacket?

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago

Bortset fra det er det smukke ord af Prins Vilhelm fra Valborgsaftenen, hvem der end har lagt dem ind. Værd at læse.

Charles
Charles
5 years ago

Det har jeg
Hilsen Charles
Det var for at gøre opmærksom på at Mailadresserne ikke var hemmelige
DENGANG
Måske er de det nu !
Jeg ved det ikke.

T. Snorrason
T. Snorrason
5 years ago
Reply to  steen

Noget er der ihvert fald galt.
Jeg selv kan skrive på “En mø kan også gø” Email og andre.
Hilsen Charles

Charles
Charles
5 years ago
Reply to  T. Snorrason

Jeg har nu renset min registreringsdatabase og det hjalp åbenbart.
Men een ting er helt sikkert:
Mailene er kommet fra Snaphanen, hvor skulle de ellers komme fra.?
Vi ser hvordan det går.
og jeg skal nok henvende mig igen hvis det gentager sig.

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago
Reply to  steen

Som Charles skriver, lækkes min og tre andres emails i hans emailfelt. Fx har han skrevet indlægget “Stadig forkert” nedenfor, men mit navn står på.
Indlægget om prins Vilhelm skyldes også en anden person end mig.
Det må der følges op på, lækning af emails er ingen spøg.

(Hilsen En mø kan også gø)

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago
Reply to  steen

Forleden under kommentering, ses først en andens alias og kode, jeg brugte det ikke men brugte mit eget. men noget er teknisk galt.
Aktuelt ses River og en kode, så noget er stadig galt.

Charles
Charles
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Jeg prøver lige at rense registeret i computeren, og ser hvad der sker.

Charles
Charles
5 years ago
Reply to  Charles

Ok det hjalp ser det ud til.
Men een ting er helt sikkert:
Mailene er kommet fra Snaphanen, hvor skulle de ellers komme fra.?
Vi ser hvordan det går.
og jeg skal nok henvende mig igen hvis det gentager sig.

Charles
Charles
5 years ago

Nu ser det rigtig ud.

En mø kan også gø
En mø kan også gø
5 years ago
Reply to  Charles

Stadig forkert

Charles
Charles
5 years ago
Reply to  Charles

Nej det ser ikke rigtig ud endnu.
Der figurerer tre email der hvor jeg skal skrive.
der kan vælges mellem 4 Mails min egen og tre andre.
Hilsen Charles.
Her bruger jeg den rigtige Mailadress.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x