16
apr
Seneste opdatering: 16/4-19 kl. 2012
23 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Mark Steyn om Nortre-Dame: “Sørger franskmændene over tabet af noget mere end en bygning? Et hul i sjælen?”

Af: Hans Rustad

Selv om branden i Notre Dame skulle vise sig at have en naturlig årsag, vil den føje sig ind i rækken af katastrofer. Det begyndte med 9/11 og denne dato bare vokser og vokser i betydning. Alle senere angreb står i dens skygge.

Når branden påvirker os sådan, er det fordi vi ved det er muligt, at den er påsat. Ødelæggelsen af et unikt bygningsværk fra middelalderen må have en forklaring og vi henter den ud fra en følelse, som har spredt sig i Europa de senere år. Det er en følelse, som vores myndigheder og medier ignorerer, men den er der alligevel.

At se ødelæggelserne var uudholdeligt

Det er umuligt ikke at se Notre Dame i sammenhæng med IS’ ødelæggelser af den antikke kulturarv. IS gør et nummer ud af at ødelægge civilisationens ypperste værker, som om de bliver provokeret af at der har været en historie før islam. At se ødelæggelserne i Palmyra var uudholdeligt. Hvilke mennesker ødelægger med vilje den antikke kulturarv?

Lige præcis der og da forstod vi, at IS ikke bare repræsenterer en ufattelig brutalitet, men også en trussel mod selve den del af vores identitet, som går længst tilbage i historien. Uden disse bygningsværker er vi fattige, og IS ved, at de rammer selve vor civilisation.

Derfor er det ekstra oprørende at opleve mediernes og NGO’ernes kamp for at få IS-børn og deres mødre ”hjem”. Det er som om de ikke husker noget som helst af, hvad IS stod for og gjorde. Nu skal vi begynde forfra!

Det virker ikke som om ondskaben påvirker disse mennesker

Hvilken verden disse lever mennesker i? Tror de at et samfund og en civilisation er noget som opstår af sig selv, at man kan tanke civilisation op som brændstof på en tank? Det virker ikke som om ondskaben påvirker disse mennesker. De lever upåvirket.

Alle sikkerhedsforanstaltningerne i byerne gør noget ved os. Vi ser dem og mindes om, hvorfor de er der.

Europas elite har vendt sig mod islam

Notre Dame er et ufatteligt tab og et dårligt tegn for Frankrig. Hele Europa føler slaget.

Et Europa, hvis elite har vendt sig bort fra kristendommen. I stedet har de vendt sig mod islam og ønsker den velkommen. Det afslører en dobbelt kløft: Både mellem folk og elite, og mellem folk og muslimer/islam.

Men folk ser det, de ser: Urolighederne i København søndag, hvor grupper af indvandrere gør oprør mod samfundet. Det afslørede modsætninger, som medierne og politikerne forsøger at glatte ud så hurtigt de kan. Men de klarer det ikke.

Dagens elite formår ikke at beskytte noget som helst

Notre Dame bliver et symbol på at vi er i gang med at miste det vigtigste vi har, at vi ikke kan beskytte det.

Det stemmer. Dagens elite formår ikke at beskytte noget som helst: Ikke mennesker, ikke troen som skabte Europa og ikke engang historiske bygninger.

De har mistet fornemmelsen, evnen til at forstå, hvad det handler om. Men den evne har mange europæere heldigvis stadig i behold.

Det er vort største håb.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Torsten K
Torsten K
3 years ago

IS står ikke bag branden i Notre Dame. For havde de gjort det, ville de nemlig for længst have pralet af det.

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  Torsten K

Den har jeg også observeret, det kan jo være så enkelt at der har begåets en fejl under renoveringen.
Uanset hvad, er denne brand en kulturel katastrofe og man kan bare håbe på at genskabelsen af Katedralen vil lede til noget positivt.

Margrethe
Margrethe
3 years ago
Reply to  Torsten K

Ikke nødvendigvis. De 1063 andre angreb på kristne kirker/symboler har IS intet ymtet om. Der er nemlig én ting, som jeg, hvor meget det end piner mig at indrømme, beundrer hos muslimerne: Deres evne til psykologisk krigsførelse. Du ved ALDRIG hvor du har muslimer og hvordan de vil reagere. Aldrig. Det er en forbandet effektiv magtfaktor. Og nu går det lige så godt med at islamisere Frankrig og resten af Europa med blandt andet Macrons hjælp. Hvorfor så ødelægge det for sig selv ved åbenlyst at indrømme det, og dermed risikere at deres store fødselshjælper, Macron, er smidt af pinden… Read more »

peerpede
peerpede
3 years ago

Hvad ved vi? Ikke noget andet at katedralen næsten er helt væk. At med langt gående argumentation, i stil med stråmandsargument, er jo uden sammenligning, helt under denne blogs standard. Jeg håber virkelig at myndighederne i Paris kan få frem årsagen til denne katastrofe. Måske vil det klare op og fjerne fokus fra mange der ligesom jeg selv, faktisk først tænkte på om det nu var et Islamisk attentat, dog har jeg tænkt efter og med dagens kendte fakta i minde, indset att vi ved i dag ikke en skid om hvad eller hvordan denne ulykke opstod. At lede visse… Read more »

Lars Olsen
Lars Olsen
3 years ago

Den kirke havde alligevel ikke stået der mere end par generationer eller tre. Til den tid ville den alligevel blive sprængt i stumper og stykker, som det vil ske med adskillige andre historiske domkirker. På ruinerne vil der rejse sig den ene gigantiske stormoské efter den anden, sådan bliver fremtiden kort og godt.

Knud Madsen
Knud Madsen
3 years ago
Reply to  Lars Olsen

Det er jo det mønster vi ser rundt omkring, hvor muhamedanerne tager magten.
Men det er de politisk korrekte vel også tilfredse med?

Peter Buch
Peter Buch
3 years ago

Ældre bevaringsværdige bygninger bør være sikret gange to; med noget lignende vandfald for ildløs begrænsende splash-apparater smalle men høje, nærmende sig, oversvømmende begyndende brande; så såfremt det ene system ikke virker, er der en anden mulighed, plus nærhed af blot et minimum af brand- og katastrofe-beredskab. At kunne skænke i et glas, og samtidigt lade vædske hæve sig nede fra i et glas er, set herfra, nær fuld sikring. Det kræver nogle meter rør i så stor en kirke.

peerpede
peerpede
3 years ago

Hvad ved vi ikke? Jeg lever generelt i et informationvakuum, har ikke noget fjernsyn eller nogen radio, bare min 500 mb linje til den store verden. Jeg møder daglig mennesker der spontant snakker om forskellige fjernsynsprogrammer, type Ko søger bonde eller lignende. Når jeg spørger om de er på FB eller TW, kommer næsten altid svaret at det er de, dog kun for at se hvor dumt det er. Likes og et forenklet sprog, virker være det der driver flertallet. Havde en UFO passeret 100 meter oppe, havde de ikke set det. Det store fællesskab med hele verden, virker ha… Read more »

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  steen

He he, jeg har cirka 2 TB musik, 25% i god klassisk stil. Alt sammen i det oversete ‘FLAC’ format, dvs ikke komprimeret faktisk. jeg må indrømme at jeg har en nødradio, 10 forskellige bånd og den virker, dog ligger den i en metalboks med batterier og en solcellelader, man kan jo aldrig vide om moder sol eller nogen Kim går amok. De såkaldte ældres fred, er i politikers øjne, enten at forlade jordelivet ved pensionens indtræden, eller som i Sverige hvor visse vil at de gamle skal arbejde til de bliver 75 år gamle. Det er sikkert bare et… Read more »

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  steen

Steen, jeg har været lidt overalt, set det meste i både skønhed og det modsatte.
Jeg en bedaget herre, kan faktisk flytte på mig, dog ikke af de her omtalte grunde.
Jeg har bestemt mig for at, som en anden visuel kvajpande, at se hvordan det kommer at blive i Danmark, måske femten år senere.

Med hævet hoved, vil jeg stå mod Tsunamien af FB-idioti og falde på individets slagmark.

ps, det er bare et spørgsmål om tid, inden de ‘tærende’ i demokratiets navn, kan stemme sig til de ‘nærendes’ midler.

Mårten Gantelius
Mårten Gantelius
3 years ago
Reply to  steen

Den är delvist införd för länge sedan. När jag folkbokförde mig på Martinique i november 2012 gjorde Skatteverket ALLT för att stjäla min skatt. Bl.a. krävde de att jag inte skulle ha kvar någon anknytning till Sverige – ett direkt olagligt krav. Inget större problem dock – jag stängde min svenska enskilda firma och öppnade en fransk istället. Skatteverket lyckades inte med sin utmattningstaktik i mitt fall, och till slut ville de tydligen inte bråka med franska staten. Men det är säkert många utlandssvenskar som felaktigt betalar skatt till Sverige.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago
Reply to  peerpede

Jo, det er faktisk komprimereret, bare i et tabsfrit format, så indholdet ved afspilning kan udfoldes igen til en tro kopi af det oprindelige digitale signal – typisk til 40 – 60 % af den oprindelige filstørrelse afhængigt signalets kompleksitet og reelle båndbredde ( fx. fylder tale, lavfrekvente og stille passager langt mindre end dem med dynamisk musik og mange instrumenter).

FLAC = Free Lossless (!) Audio Coding (format)

https://da.m.wikipedia.org/wiki/FLAC

peerpede
peerpede
3 years ago

Flac er vel det bedste at lagre musik med, om man nu ikke vil hårdkopiere alt.

Brandmand
Brandmand
3 years ago

Svenning Dalsgård foreslog sågar på TV2News j går aftes ved ti tiden, at man kunne bygge noget funktionelt beton i stedet for middelalderkirken, for det kan også gøres flot og imponerende og er et aftryk af vor tidsånd.
Men han har også været Bryssel korrespondent.

En mø kan også gø
En mø kan også gø
3 years ago
Reply to  steen

Niels Have forstår hverken ordene ‘forhistorisk’ = tiden før man havde et skriftsprog, så man kunne nedfælde og opbevare sin historie…
eller ‘relikvie’ = en hellig genstand, og derfor netop værdifuld…
Der er tomt på alle hylder i det hjem, men bedre held næste gang.
Husk, at man ikke bare skal kende sin fjende, man kendes også på sit valg af fjende 😉

‘Kød er hø, men skønhed varer evigt.’

Peter Zichau
Peter Zichau
3 years ago
Reply to  steen

De fleste bliver klogere med tiden. Nogle er bare længere tid om det end andre. De to eksempler du fandt dér, må man jo bare krydse fingre for.

Den nervøse
Den nervøse
3 years ago
Reply to  Brandmand

Ja jeg hørte det også, det var chokerende. Her i Danmark har vi også en tendens til at plastre historiske monumenter ind i beton. Koldinghus, Tårnet på Christiansø og gud hjælpe mig om man ikke også planlægger at støbe Nyborgslot ind i beton. Når tidernes forfald og dårlig smag går hånd i hånd.

nobody
nobody
3 years ago

Wir shaffen das!

P.S: “The Shorts 1983 Comment Ca Va”: https://www.youtube.com/watch?v=wcYVLS0E1GE

Mårten Gantelius
Mårten Gantelius
3 years ago

Det finns ett stort antal erfarna brandforskare i Europa. Har de måhända fått munkavle? De borde lätt kunna fastställa om branden var anlagd eller ej.

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x