30
maj
Seneste opdatering: 30/5-19 kl. 0751
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Janne Josefssons selvransagelse

Det er selvfølgelig sat på spidsen, men siden 90’erne har det ofte kunne føles sådan med Janne Josefsson. Der er selvfølgelig andre, ikke mindst en Gunnar Sandelin, der er bortvist fra MSM, og især i dag, da den svenske presses beskaffenhed har fremprovokeret Europas formentlig største alternative presse. Meget større end i Norge og Danmark, flere som en større landsdelsavis. Nu sender SVT en interessant programrække, hvor Josefsson ser retrospektivt på alt det, han har lavet. Josefsson Säsong 1 – I stormens öga. 58 minutter.

Stormagt Sverige

Af Gunnar Olesen, International rådgiver, Cand. scient. pol

Det tog Sverige mere end fire måneder at få en ny regering, fordi de andre partier ikke ville regne Sverigedemokraterne (SD) med. I det følgende begrundes, at det kan have noget at gøre med en særlig svensk opfattelse af at være en stormagt.

Ikke en traditionel som i 1600-tallet, da Sverige som brutal stormagt påførte nabolandene ”nærdøds-oplevelser” som beskrevet af den svenske historiker Peter Englund og den danske Lars Christensen. Herunder Danmark, hvor en tredjedel af befolkningen mistede livet under svenskekrigene. I Polen, hvis tab var mindst lige så store, kaldes svenskekrigene for ”syndfloden”, der afsluttede også dette lands storhedstid. Først da Karl XII angreb Rusland, gik det galt for Sverige.

Derimod en ”humanitær supermagt” som udtrykt for nogle år siden af den konservative svenske udenrigsminister Carl Bildt. Hans statsminister, Fredrik Reinfeldt, mente, inspireret af at se sit land fra luften, at der er plads til alle indvandrere, og at det eneste ursvenske er barbariet, resten er kommet udefra.

Nederlaget, der afsluttede svensk stormagtstid, fandt modsat andre europæiske magter ikke sted på egen jord, men ved Poltava i Ukraine. Sverige har ikke været invaderet siden 1500-tallet, mens selv Schweiz blev raseret under Napoleonskrigene. Over for Rusland fungerede Finland som bufferzone.

Sverige kunne i fred udvikle økonomi – herunder en betydelig våbenproduktion og eksport – og samfund i 18-1900 tallet (mod at tyskerne fik fri adgang til jernmalm og troppetransport under krigen), sideløbende med sin kulturelle og humanitære status. Personificeret i dynamitfabrikanten Alfred Nobel, der indstiftede prisen, som var med til at grundlægge denne. Folke Bernadotte og Raoul Wallenberg udnyttede neutraliteten til humanitære indsatser, der kostede den sidste livet.

Dag Hammerskjöld blev FN’s generalsekretær 1953-61. Siden har Sverige været velrepræsenteret i FN. Ingmar Bergman var et kulturelt fyrtårn i 1960’erne. I 1970erne grundlagde ABBA svensk stormagtsstatus inden for popmusik; Bjørn Borg, ishockeylandsholdet og Zlatan i idrættens verden; Astrid Lindgren i børnebøgernes og Oluf Palme i politikkens, hvor det svenske Folkhem blev internationalt anerkendt som et mønstersamfund og drog fordel af neutralitet under den kolde krig.

En anden opfattelse af egen betydning end dansk småstatsmentalitet

Selv har jeg været privilegeret med mange svenske venner og besøg i det smukke naboland. Som international rådgiver har jeg arbejdet for det svenske udenrigsministerium i nu 15 år og oplevet en opløftende ordentlighed og seriøs holdning til at forbedre forhold ude i verden. En anden opfattelse af egen, og egne værdiers, betydning end dansk småstatsmentalitet – forbundet med politisk korrekthed. Fx er feminisme en overordnet værdi i svensk udenrigspolitik. Undertiden har jeg mødt skepsis mod mig selv som dansker, pga. svensk opfattelse af fremmedfjendskhed i Danmark.

Sverige har haft en liberal indvandringspolitik, der betyder, at hvor rundt regnet hver tiende dansker er indvandrer eller efterkommer fra ikke-vestlige lande, er det i Sverige hver femte. 2 millioner ud de 10 mil. svenskere. Svensk integrationspolitik har lignet den danske, og Sverige har nu problemer, der bl.a. har givet sig udslag i terrorhandlinger, kriminalitet, skyderi i Malmø og bilafbrænding over hele landet.

Ved 2018-valget gav dette en lignende tilslutning til indvandringskritiske partier som i det øvrige Norden og Vesteuropa. Men den svenske reaktion adskilte sig fra de nordiske nabolande, hvor disse partier er integreret i det politiske system og med på kompromisernes vægtskål. Tyskland står i en lignende situation som Sverige, men her på baggrund af nazismens slagskygge.

I Norden og Vesteuropa mobiliserer partier med liberale/multikulturelle værdier som deres hovedsag typisk en femtedel af vælgerne, samme størrelsesorden som indvandringskritiske ”bevarings- og velfærdpartier”. De gamle partier har modstræbende vænnet sig til at danne regeringsbærende flertal sammen med nye bevaringspartier i Danmark, Finland og Norge. Også Norge har i de senere år været en international humanitær og politisk aktør af en vis betydning, uanset Fremskridtpartiets regeringsdeltagelse.

Opfattelsen af at høre til en verdenselite

Når det ikke har været muligt i Sverige, trods indvandringsrelaterede problemer, kan det skyldes idéen om Sverige som et særligt land. Svenskere er vokset op med opfattelsen af at høre til en verdenselite og er på deres høflige måde stolte af det. Svensk udenrigspolitik og eksport har nydt godt af, at opfattelsen deles af mange andre.

For nogle årtier siden var der større bevidsthed i hele Norden om at udgøre en ”særlig god” region, der kunne udrette noget ved at optræde sammen. Også i Sverige, men her med en selvfølgelig opfattelse af at være storebror i den nordiske familie.

Reduceret til ‘et almindeligt land’

På den baggrund udfordrer det svensk identitet at skulle se sig reduceret til et ”almindeligt land”. Liberale/multikulturelle værdier er en hovedsag for de fleste partier. De ser tilslutningen til Sverigedemokraterne (SD) som en sygdom, der skal isoleres og kureres. Ligesom svenske medier normalt undlader at nævne indvandrere som en faktor i forbindelse med kriminalitet mv.

SDs 17,6 % af stemmerne, plus lidt til partier til højre for SD, betyder, at de indvandringskritiske vælgere, ligesom indvandrere og efterkommere, udgør cirka en femtedel af befolkningen. Samme størrelsesorden som pensionistbefolkningen, hvoraf den fattigste del har det hårdt efter 90ernes nedskæringer i folkepensionen, som har fået megen kritik fra både SD og Venstrepartiet.

Også i Sverige står bevaringspartier stærkest langt væk fra hovedstaden. SD i Sydsverige, hvorfra dets partileder stammer, og hvor man fik ca. 25 % af stemmerne. Hvilket ikke bidrager til at øge Stockholms respekt for partiet. Forståelse for indvandrerbefolkningen udstrækkes ikke til kritikere af de dermed forbundne problemer.

Uskyldtabet

De øvrige partier tager måske endnu mere afstand fra SD i lyset af sprækker i det gode billede. Palmemordet i 1986, og den ineffektive opklaringsproces, var et chok og et svensk uskyldstab. Visse reaktioner på mordet demonstrerede betydelige politiske skel i Folkhemmet. Der har ikke været et systematisk opgør med udbredte nazisympatier op til anden verdenskrig. SD har kæmpet for ikke at blive forbundet med et ultrahøjre, der antages at stå bag flere politiske mord. ”Sex-skandalen” i det Svenske Akademi, som forhindrede uddeling af litteraturprisen i 2018, er pinlig.

Spørgsmålet er nu, om det vil lykkes for socialdemokrater og midterpartier at kvæle SD ved at holde den utilfredse del af befolkningen uden for landspolitisk indflydelse. På lokalt plan har SD allerede etableret sig som ”regeringspartner”. Det borgerlige Sverige, herunder Reinfeldts og Bildts parti, Moderaterne, må se sig sat uden for indflydelse med den nye regeringsbærende koalition. Det lå mellem linjerne under tovtrækkeriet om regeringsmagten, at de var villige til at medregne SDs mandater.

Regeringen har tiden imod sig

Deres mulighed for at vinde næste valg er nu en ”nordisk” model, hvor SD tælles med. Sammenlagt fik de borgerlige (Moderater, Kristdemokrater og SD) 44 % af stemmerne mod 47 % til de partier, som støtter regeringen. Venstrepartiet gik frem, men er nu også er sat uden for indflydelse.

Den nye regering har således ikke flertal i Riksdagen. Skulle en samlet, frustreret opposition blive fristet til at fælde den, kan den begrunde en nordisk normaltilstand med brobygning over nye grøfter i Folkhemmet. Regeringens holdbarhed kan komme til at afhænge af, om den formår at reducere integrationsproblemer og ældrefattigdom. Men dens grundlag lægger op til mere ulighed i samfundet. Den har tiden imod sig i takt med, at både indvandrernes og de ældres andel af den svenske befolkning vokser, hvad der også kan få tilslutningen til SD til at vokse.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Bo
Anders Bo
2 years ago

Hvorfor ignoreres det fra dansk side, at vi får brug for en endog meget stram grænsebevogtning, når Sverigstan kollapser udi anarki!

Maren i Kjæret
Maren i Kjæret
2 years ago
Reply to  Anders Bo

Ja, broen skulle aldrig have været bygget ☹️I øvrigt, Steen, du’r den mail adresse, som står øverst til højre? Snappost? Så tjek lige din mail. PS: nu kunne jeg se Rivers mailadresse!

AlFredsModer
AlFredsModer
2 years ago

Korrektion til Gunnar Olesen, vedrørende “Sverige har ikke været invaderet siden 1500-tallet…”. –Under Napoleonskrigene startede russiske styrker i 1809 en march over islagte Bottenviken mod Sverige. Den 17. marts besatte general Bagration Ålandsøerne, mens general Kulnev ledede en styrke videre og nåede svenskekysten den 19. marts, kun 70 kilometer uden for Stockholm, som var direkte truet. Da nyheden om Kulnevs invasion nåede Stockholm, bad svenskekongen om våbenhvile. Russerne accepterede og kaldte Kulnev tilbage. I mellemtiden krydsede en anden russisk styrke under generalløjtnant Barclay de Tolly isen nord i Bottenviken, fra Vasa og nåede Umeå den 24. marts.– Fra begyndelsen af… Read more »

Brozak
Brozak
2 years ago

Hyperinflasjonen og borgerkrigene vil komme som resultat av en uholdbar og uforsonlig politisk spenningstilstand.

Cat Girl
Cat Girl
2 years ago

Det var så indlysende, at det svenske valg var een lang svindelaffære, som alle valg er alle steder, afhængigt af hvor nødvendigt det er for magthaverne at svindle den intetanende, komplet sindssvagt naive, retarderede befolkning, som troskyldigt stiller op til valg hver gang med de samme vanvittige, sindssvage naivistiske forestillinger om forandringer, hver eneste gang

Felix Krull
Felix Krull
2 years ago

En anden opfattelse af egen, og egne værdiers, betydning end dansk småstatsmentalitet

Jeg husker desværre ikke hvem der var i studiet, men i eet af Swebtv’s debatter, hvor man diskuterer svensk selvforståelse, siger Mikael Willgert at “svenskerne tror de er verdens bedste folk”.

Gæsten svarer prompte: “Problemet er, at vi VED, vi er verdens bedste folk.”

De stirrer ædrueligt på hinanden et par sekunder, et sandhedens øjeblik, inden de lidt skamfuldt går videre i teksten.

Og det er sgu’ også svært at argumentere imod, hvis man har oplevet Sverige i ABBAs regeringstid. Det alvorligste samfundsproblem i Sverige dengang, var ølmangel.

River
River
2 years ago

Kommentarer fra tidligere i dag er væk.
Desuden: I forrige kommentarsession oplever jeg at jeg får udfyldt navn og e-mail for brugeren Lemur pr. default.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x