14
jun
Seneste opdatering: 14/6-19 kl. 1946
37 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Oscarsborg

Jeg er forelsket i historien om sænkningen af den svære krydser Blücher i Oslofjorden. Den er det private initiativs usandsynlige sejr mod overvældende odds. Det er den sunde fornufts sejr over angsten for de storpolitiske implikationer. Det sikre ville have været, ikke at skyde,  ni ud af ti ville have valgt det. og Birger Eriksen og Andreas Anderssen ville være blevet endnu to i hoben af anonyme landssvigere. Men nej.

Natten til den 9 april 1940 var Norge egentlig neutralt. På papiret.  Fæstningen Oscarsborg ved Oslofjordens smalleste sted, der kun er 500 meter, var kun bemandet med en uge gamle rekrutter, to forlængst pensionerede befalingsmænd, nogle antikke  kanoner og torpedoer. Kommandørkaptein Andreas Anderssen fra Drøbak havde været pensionist siden 1927.

“Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!”

Ved firetiden om morgenen den 9 april ser udkiggen en eskadre på syv skibe med slukkede lanterner, heraf tre sværtbevæbnede krydsere. Kl. 4:21 giver kommandant Eriksen ordre til at fyre løs på det forreste skib. «Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!»

På 1800 meters afstand træffer kanonerne «Moses» og «Aron» krydseren Blücher, der glider videre mod Oscarsborgs østvendte torpedobatteri. Ingen ved, om de virker, de er 40 år gamle og af Østrig-Ungarnsk fabrikat. På 500 meters afstand affyrer den pensionerede kommandørkaptajn Anderssen tre torpedoer med katastrofal virkning. Blücher er dødsdømt og spærrer fjorden.

Rekrutter, pensionister og tusind døde tyskere

Kl. 6:22 ruller Blücher rundt og går til bunds med næsten tusind unge tyskere – marinere som Wehrmacht soldater. Der ligger de den dag i dag. Kongen og regeringen nåede at flygte fra Norge – som bekendt ikke til Sverige – på grund af en samling rekrutter og pensionister. Det hele er detaljeret beskrevet her: Senkingen av «Blücher».

Billedet er fra da jeg for en måned siden passerede Drøbak for første gang i 41 år, hvor den 70 kilometer lange Oslofjord viste sig fra sin allersmukkeste side. Jeg har sejlet jorden rundt nogle gange, og det må være en af de smukkeste vandveje i verden.

De andre sommerbilleder er fra København og af Oslo Operaen og det nye, endnu ikke åbnede Munch Museum på havnen og en sauna med herskabelig udsigt. Jeg kigger forbi bloggen i sommer, men ikke hver dag. Fotos © Snaphanen.dk, klik for helskærm.
0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
37 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Arne
Arne
2 years ago

Til dette er der kun dette at sige: Der bliver kl.04.20 1940 landsat tropper på Langelinie fra troppetransportskibet ”Hansestadt Danzig”, til stor forundring for det tjenstgørende politi og told, og kun ganske få hundrede meter fra det danske forsvars centrum, uden at der bliver løsnet et skud! De tyske tropper med kun 600 mand, kunne uhindret marchere ind i den danske hærs hovedkvarter Kastellet, hvor de fandt portene åbne, ingen vagter, og næsten intet tjenstgørende personel!!! Det ikke bevæbnede troppetransportskib blev fulgt til kaj af lyskastere fra fortet ”Middelgrunden”, og det danske krigsskib ”Niels Juel” hvis kanoner pegede på det… Read more »

Tim Pallis
Tim Pallis
2 years ago
Reply to  Arne

Jeg har en ekstra oplysning til Arnes kommentar. MIn onkel Åge Sternow var ejer af skibsproviantfirmaet Julius F. Schierbeck’s Efterfølger. Han har fortalt mig, at der lå et finsk handelsskib på Langeliniekajen den 8. april, som han provianterede. Han fik en telefon opringning fra Københavns Havnevæsen, at denne finnebåd skulle skifte kajplads, fordi der i løbet af natten skulle gives plads til et andet skib. Der var nogen i Stat og Kommune, som vidste, hvad der skulle ske.

Den nervøse
Den nervøse
2 years ago
Reply to  Arne

Skam skam skam

Torsten K
Torsten K
2 years ago

”og Birger Eriksen og Andreas Anderssen ville være blevet endnu to i hoben af anonyme landssvigere”

Artiklens forfatter mener med andre ord, at går man ikke fysisk til angreb på en formodet fjende, er man landsforræder.

Interessant!

Torsten K
Torsten K
2 years ago
Reply to  Steen

Som værnepligtig eller underordnet befalingsmand tager man ikke selvstændigt initiativ til at åbne ild mod en formodet fjende. Det er slet ikke ens job!

Det er først når ordren kommer oppefra, at man gør sit job.

Man kan ikke have, at alle mulige idioter skyder til højre og venstre, fordi de ikke ønsker eventuelt at blive udråbt som landssvigere.

T. Snorrason
T. Snorrason
2 years ago
Reply to  Torsten K

Du har en noget besynderlig opfattelse af militær. Kender du den danske forholdsordre, ellers slå den op. Den er indført for netop at undgå, at nogen ikke angriber en indtrængende fjende på stedet og fjerner dermed undskyldninger om at først søge tilladelse “oppefra”. Der var forræderi i både de danske og norske styrker ved besættelserne af begge lande. Historien om en brækket tændstik stukket ned i affyringsmekanismen på en af kanonerne på en af kanonerne i et af batterierne er velkendt. I Norge var forræderiet, såvidt jeg husker det,mest udbredt blandt infanteriofficererne. Enhver menig vagtpost er forpligtiget til og tilladt… Read more »

Torsten K
Torsten K
2 years ago
Reply to  T. Snorrason

”Kender du den danske forholdsordre, ellers slå den op”

Kommentaren minder i umiskendelig grad om, når én eller anden totaltumpe, der garanteret aldrig selv har haft åbnet en bog, ytrer ”læs noget historie”.

T. Snorrason
T. Snorrason
2 years ago
Reply to  Torsten K

Udmærket ide. 🙂
Jeg vil foreslå, at Du læser noget historie.

Casper
Casper
2 years ago
Reply to  Torsten K

Der var vel netop ikke sådan en ordre i 1940? Er reglen ikke først indført efter 1945?

T. Snorrason
T. Snorrason
2 years ago
Reply to  Casper

Korrekt,reglen er indført efter WWII.
Frygten for kupforsøg fra kommunistisk side, lig hvad der var sket i flere østeuropæiske lande, var stor og næppe uberettiget.
Af samme årsag oprettes hjemmeværnet, for at afbevæbne og derigennem kontrollere diverse frihedskæmpere. Socialdemokratiet arbejdede særdeles aktivt med sin egen efterretningsorganistion (medlemmerne, ledelsen ser man senere som ministre, overborgmester osv.) mod kommunisterne, lige som de oprettede de såkaldte O-grupper et par dage før befrielsen, således at man fik socialdemokrater, uden hensyn til træning eller militær værdi, ind i alle frihedskæmpergrupper som modvægt til den kommunistisk styrede BOPA.

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  T. Snorrason

Jeg var garder. Vi skulle skyde og frem for alt forhindre en indtrængning i de kongelige slotte. Enhver skudafgivelse ville blive prøvet af militærauditørerne, ligesom politiets også altid prøves af statsadvokaten. Men det ændrer ikke på forholdsordren at standse indtrængende med brug af våben. Det blev rigelig spændende for en garder fra 2. Vagthold i haven på Marselisborg, da tre knægte om natten løb over græsplænen i mørket mod slottet. Garderen råbte”stands eller jeg skyder”, tog geværet ned, klar til at tage ladegreb, og efter fem minutter i en rododendron løb den første tilbage alt hvad han kunne og så… Read more »

Træt
Træt
2 years ago

Svar til Margrethe: Kim Møller er ivrig amatørfotograf, og Steen Snaphane er ikke mig bekendt uddannet fotograf.

X&Y
X&Y
2 years ago

Njut medans ni kan.

“Veronica Maggio – Il ragazzo della via Gluck (Lyckliga Gatan)”: https://www.youtube.com/watch?v=Ao0RVmoNUtc

AlFredsModer
AlFredsModer
2 years ago

Fra Wikipedia:
To 28 cm granater fra de henved 50 år gamle Krupp-kanoner “Moses” og “Aron” var det eneste, det underbemandede hovedbatteri på Søndre Kaholmen nåede at affyre, men begge blev fuldtræffere, mens det lykkedes to batterier på Drøbak-siden at antænde betydelige benzin-brande. To torpedoer fra Nordre Kaholmen fuldførte beskydningen.

Det ironiske er at tyske Krupp-kanoner startede voldsomme brande på Blücher – så kunne tyskerne lære det. Men tyskerne har meget svært ved at lære, hvordan man modstår fjendtlige invasioner!

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  AlFredsModer

Det parakdoksale er, at tyskerne fortsat er svært øvrighedstro, har bare skiftet de ydre farver. I 2015-2016 var der rasende rød-grønne, som ophidset forlangte, at Danmark ikke tog en suveræn beslutning om at indføre grænsekontrol, men overtog den rød-grønne ideologi og masseindvandrede.

AlFredsModer
AlFredsModer
2 years ago
Reply to  Brandmand

Tyske historikere forbandt ikke navnet Teuton med deres Proto-Germanske forfædre før 1200-tallet. “Deutch” kommer muligvis fra Proto-Germansk *þeudanaz (“hersker, folkets fører”) eller *þeudō (“folk”). Hvis Tyskerne nedstammer fra Teutonerne=*þeudō, kommer de fra Thy i Nordjylland. Man kan roligt sige, at det er gået meget stærkt tilbage for disse Teutonere, efter at de flyttede syd for Danmark og skiftede navn. Men både englændere, norske og svenske var jo også i lange perioder danske – det skulle de aldrig have opgivet til fordel for at blive yallaher.

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  AlFredsModer

Hvis vi vil genskabe “Nordsø Unionen”, så dur det ikke, at vi uddanner så mange mandlige pædagoger!

Ole Madsen
Ole Madsen
2 years ago

Sjovt at se, at det ikke kun er Uriasposten, der er en dygtig fotograf.

Margrethe
Margrethe
2 years ago
Reply to  Ole Madsen

:-DDDD! – Det var ikke så heldigt….
(Blot som ledetråd er Kim Møller ikke fotograf )

AlFredsModer
AlFredsModer
2 years ago

Det forlyder fra Bornholm, at radigale, enfoldighederne og socialakrobaterne nu vil danne en ny regering. Den nye regerings fælles motto vil, i globaliseringens og mulikultiens hellige navn, være denne: “Support all asslifters and kiss my ass”.

Peter Buch
Peter Buch
2 years ago

Der er næppe nogen tvivl om, at regering og generalstab under de givne nedrustede forhold kunne have gjort ufatteligt meget … – og endda med meget begrænset tab af mandskab.
Poul Højlund.
udsnit af kommentar på:
http://snaphanen.dk/2009/04/09/operation-weserubung/

T. Snorrason
T. Snorrason
2 years ago

Hold da kæft hvor er den operabygning dog hæslig!
Ikke at vor lokale brødrister er kønnere.

X&Y
X&Y
2 years ago

“Alf Robertsson-Mitt Land”: https://www.youtube.com/watch?v=4eIq_yui1c8

P.S: “Alf Robertson – Balladen om Nisse Karlsson”: https://www.youtube.com/watch?v=kxFhwKPYMq4

Maren i Kjæret
Maren i Kjæret
2 years ago

Jeg synes, alle skal se denne video: biologists, doctors and pilots talk about chemtrails til borgermøde i Californien. https://youtu.be/DPnWaBsMYnY Det vejr, vi har i disse dage, de skyer, det er altsammen geoengineered, altså er luften fuld af aluminium, Barium og strontium! Jeg følger tubere fra uk, USA og lidt i Norge også, og det er nøjagtigt samme slags skyer og mærkværdigt vejr. ‘Tæt’ og ulækker luft! Vi kommer til at se en eksplosion i alzheimers også her i Europa, hvor de har sprayet i 10 år. I USA er det langt over 20 år, men de har skruet ekstremt op… Read more »

Torsten K
Torsten K
2 years ago

Især skyerne og den tætte samt ulækre luft er ikke geoengineered, men skyldes noget så enkelt som støv, der blæser herop fra Sahara. Ikke noget nyt i det.

Viderebring gerne budskabet til tubegenierne fra UK, USA og Norge.

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  Torsten K

Link til billeder af atmosfære-sprøjtefly fra US Air Force eskadrille 910:

https://www.zerohedge.com/news/2017-09-09/mind-chemtrails-us-air-force-dispatches-sprayer-aircraft-response-harvey

Fra Zerohedge: “The Pentagon has just dispatched C-130H Sprayers from the Air Force Reserve’s 910th Airlift Wing residing in Youngstown, Ohio to Texas in response to Hurricane Harvey.

The aircraft are outfitted with spraying equipment tasked with ‘minimizing the impact of the brutal storm’s aftermath’.

According to the article, the specially outfitted C-130Hs can spray wide areas with various chemicals for ‘multiple applications, including dispersing oil spills, destroying invasive vegetation, and controlling insect population”

Casper
Casper
2 years ago
Reply to  Brandmand

Der er ikke noget nyt i at man sprøjter torden- og orkanskyer for at sprede dem. Det er ikke noget bevis på den helt store konspirationsteori.

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  Casper

Men det berettiger definitivt til at kræve offentlig indsigt i atmosfære-sprøjteprogrammerne. Ikke?

Arne
Arne
2 years ago

Artikelförfattaren bröstar sig över att 1000 unga tyska män miste livet vid sänkningen av kryssaren Blucher. Är detta inte ett landsförräderi i högsta grad att ta livet av 1000 potentiella soldater kampklara att bekämpa bolsjevismen. Hade Danmark och Norge haft ett mer vänligt sinnelag över för de tyska soldaterna, så hade kanske krigets utfall blivit ett annat. Därtill Sverige. Vi hade haft ett annat Sverige och Europa idag om Tyskland hade vunnit kriget. Vi hade inte haft en massinvandring av icke europeiska folkslag i Europa som efterhand utvecklats till massinvandring. Vem är landsförrädare när man så småningom skall redovisa ett… Read more »

AlFredsModer
AlFredsModer
2 years ago
Reply to  steen

Ligesom man efter WW2 sendte tyskerne gennem et kursus i afnazificering, burde man sende alle til Danmark invaderende muslimer gennem et kursus i afislamisering. Den politiske del (75%) af islam er rendyrket nazisme. Det er komplet uforståeligt at nazisme er afskyet og forfulgt i verden; men ikke islamisme, der tværtimod beskyttes og forsvares af de rørende naive migrationstosser.
I nazi-tyskland sagde de “heil Hitler”; i nazi-islamistan siger de “inch-Allah” (eller noget lignende).

Casper
Casper
2 years ago
Reply to  Arne

Man kan inddrage 100 aspekter i det. Jeg vil så påpege at hvis Sverige var trådt i karakter og havde haft krig mod Tyskland, ville Sverige være blevet et ganske andet land efter krigen. De ville være langt mere bevidste om at forsvare sig selv, og deres indvandring ville være blevet bremset i tide. De ville mere ligne Danmark og Norge. Tyskland og Sovjet var allierede på tidspunktet for angrebene på Danmark og Norge. Så den anti-bolskevistiske front du taler om, var allerede uaktuel fra 1939. Det måtte vel være tydeligt at Hitler og Stalin var to forbrydere som midlertidigt… Read more »

sussebassa
sussebassa
2 years ago
Reply to  Casper

Du har helt rett i at om Sverige ikke samarbeidet med tyskerne.. WW2 historien hadde de hatt noe å sammenligne med..som Danmark og Norge fikk, og dermed større motstand imot islamismen/ondskapens ideologi.
I tillegg lot svenske regjeringen naziene lov å frakte kull ifra nordnorge igennom Stockholms gater som forlenget krigen og elenndigheten i Norge/Europa..defacto.
Noe selvsagt Løfven/sosser benekter.

Brandmand
Brandmand
2 years ago
Reply to  Arne

Arne, prøv en maskinel oversættelse at denne artikel af det store kinesiske statsmedie Sohu. Det er vist slut med sjov
https://m.sohu.com/a/121478090_545223/?pvid=000115_3w_a

37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x