24
dec
Seneste opdatering: 26/12-19 kl. 1513
23 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Følelsernes usvigelighed. “Kysset af guderne”

Den 16. jul på bloggen. Mon der er nogen tilbage fra 2004? Måske er Jussi Björlings stemme ikke den største, men den er i al fald smukkeste af dem alle. Singing From The Heart Kissed By The Gods: A Remembrance of the Tenor Jussi Björling, Frankfurter Allgemeine, år 2000. Han blev som sandt er, kåret som årtusindets sanger det år.

Det er Sveriges sjæl, og den findes endnu, selvom man af dagsreportagen skulle tro, de havde mistet den. Det har de ikke. Min ven Svend Wiig Hansen, hørte Björling hver gang han optrådte i København, og han talte meget ofte om ham. Meget ofte. Følelser kan være uberegnelige, men de kan også have en direkte, usvigelig forbindelse imellem sig, så ingen lades i tvivl om, at de diskuterer noget ægte.

Ånd er livsmod

Svend ville have været operasanger på grund af Björling, men nu blev han noget andet, men uhjælpelig kunstner var han, ligesom Jussi Björling. Det var klart, Svend måtte elske ham, ligesom jeg måtte.

Jeg var desværre for ung inden han døde som 49-årig i 1960. Da var jeg var kun ni år gammel, men jeg bliver aldrig træt at høre hans stemme. Det er en af de meget få, der vedbliver at bevæge mig. Jeg skal til Kathleen Ferrier, for at sanse noget lignende. En naturkraft hinsides al beregning, noget uforklarligt, man må bøje sig for.

“Midtvejs på min vandring gennem livet”

Hvert år til jul, hører jeg den igen og igen. Resten af året, er det en trøst, at den findes i baggrunden, jeg behøver ikke genoplive den. Ånd giver livsmod, og vi er ikke opmærksomme nok på, hvor meget mod det kræver at leve. Vi risikerer at løbe tør, jeg har selv gjort det “midtvejs på min vandring gennem livet”, før vi endelig indser, at vi må søge tilbage til det, der giver kræfter til at leve.

Nu er det overstået. Derfor tillader jeg mig, at  udtale jeg mig med nogen, bitter erfaring. Jeg kunne være død, men jeg overlevede. Så bliver man ydmyg. Cut down to size, hedder det. Jeg skal virkelig ikke blære mig nogen steder, men døden er nærværende hver eneste dag. Derfor higer jeg efter ånd og liv. Fordi døden vandrer ved min side hvert øjeblik. Den gør, ved os alle, men vi kan heldigvis oftest fortrænge det. Jeg kan sjældnere.

Der er lidenskab og styrke i hans stemme, men også en vemod, der forankrer følelsen i dybden og vidner om skjulte lag i Jussi Björlings personlighed………Det er med O helga natt , Jussi Björling synger sig helt ind i hjertet og får mørket til at lyse. Dette lyse mørke er en del af hans egen stemme, og klokken i salmen ringer som et blødt kosmisk ekko og vidner om en anden verden, der for en stund kommer til stede. Her.

Jussi Björlings stemme skaber korrespondancen mellem himmel og jord, ikke mindst i kraft af hans uforlignelige legato og linjeføring, der gør salmens gentagne slutvers til en lang glidende bevægelse, hvor han uden ophold skaber sammenhæng fra det højeste til det dybeste på melodiens tonestige. Hold da op, hvor er det godt, her i Augustin Kocks svenske gendigtning: “O helga natt , o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.” (Weekendavisen 23.12.2010 Kultur Anm: O helga natt ! Af HENRIK WIVEL – ikke online*) (Se dokumentaren Sagan om Jussi (2016)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
1 year ago

Jeg er stadig med… 🙂 Og sætter stadig pris på dit dit formidable arbejde… God Jul Steen.. Håber du bliver ved.. selvom jeg godt forstå hvis det ikke ligefrem er den mest opløftende hobby du har fundet dig … Men hvis man ved noget er helt galt og intet gør, så har man jo ingen ret til at brokke sig, når det så først går rigtig galt. Og det har jeg selv sp småt indset at indset det gør. Altså går rigtigt galt. Der er tydeligvis kun meget få der tager noget som helst alvoligt i denne tegneserie verden vi… Read more »

Rene
Rene
1 year ago
Reply to  Steen

Jeg synes du skal blive her.jeg forstå godt hvis du bliver desillusioneret, og ja….det er ikke nogen opløftende “hobby” at ha/ta’ sig, – men måske tilgengæld et kald hvor det betyder en forskel det du gør. Jeg har haft meget glæde af snaphanen siden ca…..2010 /2011, og kommentar feltet her har udfyldt et meget stort ” samtale-tomrum”. Jeg færdes i sammenhænge hvor det ” inte er Bra for helsen”, at tænke og opfatte selv, og da bliver det vigtigt iblandt at vende sig mod samtalefeltet her. Så stort tak for det alle sammen, og stort tak til steen for det… Read more »

Morten/Realisten
Morten/Realisten
1 year ago
Reply to  Steen

Jeg synes også klart du skal fortsætte. Jeg ved allerede at der er flere fra Nye Borgerlige der læser din blog, og det skulle ikke undre mig om de referer til den i uformelle samtaler internt. Tingene går den rigtige vej. På et tidspunkt kan jeg godt forestille mig at dit arbejde bliver refereret til i offentlige samtaler. Du har været en patriot for sandheden, Steen.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

Glædelig jul til dig, Steen – samt til alle de andre danske, svenske og norske snaphaner 😊

Santor
Santor
1 year ago

Glædelig Jul til alle Snaphaner og snaphøns 🙂

Og, Glædelig Jul til Steen og tak for dit store arbejde.

Hilsen Santor

Charles
Charles
1 year ago

Glædelig Jul alle sammen her inde.
Håber det Nye år skaber ordnede forfold i Både Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Håber dermed også at Islam og al dens uvæsen vil forlade os.
Det sidste skal vælgerne sørge for.

Kimski
Kimski
1 year ago

Glædelig Jul til jer alle, og en speciel tak til Steen for det arbejde du gør.

sebastian
1 year ago

Glædelig Jul Steen.
Du har gjort meget her på bloggen siden 2004 og det meste har været rigtig godt, så fortsæt endelig.

sussebassa
sussebassa
1 year ago

Ja, Jussi Bjørling river i sjelen..som han gjør hver julaften..utover det himmelske..vidunderlige..melankolske..ettertankene blir dypere..år for år..så takk for den igjen.
Jeg ønsker dere alle her inne en riktig fredfyllt jul..som vi alle trenger til..gjett om..men lysere er det..føles det som..utover at våren kommer igjen.

Tim Pallis
Tim Pallis
1 year ago

Glædelig jul til dig Steen og alle på Snaphanen. Jussi Björling Helga Natt er det fineste udtryk for min jul. Tusind tak. Jeg har flere ting, som jeg ikke kan skrive færdig, fordi jeg ikke har mine data endnu efter computer nedtur. Jeg har ikke haft mail siden september, og min nye browser taler kun japansk. Jeg tror du bliver ved med at informere os om Sveriges undergang til du segner. Jeg læser alt, lige til jeg selv ikke kan mere. Vi kom hjem fra Japan i fredags og jeg har talt med Fred Riktor allerede. Tænk at Sverige bevidst… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

SVT slår til igen – selv juleaftensdag kører man antisvensk propaganda – men mon ikke det kommer til at give et enormt bagslag for PK-tosserne på SVT denne gang? https://thoralfsblogg.com/2019/12/24/valplanerat-av-svt/ VÄLPLANERAT AV SVT 2019-12-24Thoralf A SVT:s julvärd Marianne Mörck började sin dag som julvärd med att riva bort de svenska flaggorna från julgranen. Hon gillade inte svenska flaggor och i synnerhet inte i julgranen. Varför hade SVT då pyntat granen med svenska flaggor? SVT hade planerat det väl med att Marianne Mörck skulle riva ned och ta bort de svenska flaggorna precis lagom när stora delar av det svenska folket… Read more »

Alea Iacta Est
Alea Iacta Est
1 year ago

Tak for sangen Steen.
God jul og godt nytår.

Hans
Hans
1 year ago

Jeg beder bare til Gud, så sker der alle mulige mærkelige ting, hvor folk “popper” op. F.eks. skrev jeg, at jeg nedstammer fra en svensker, der hed Mörck til efternavn, og så kom SVT’s juleaftensværtinde pludselig til at hedde Marianne Mörck. Jeg tror, at det går galt demografisk, fordi de danskere og svenskere, der får børn ikke lægger mærke til de danskere og svenskere, der IKKE får børn, og de lægger heller ikke mærke til alle de danskere og svenskere, der dør tidligt, mange af dem uden at have fået nogle børn. Der er måske en dansk eller svensk familie,… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago
Reply to  Hans

Hun har lige lavet stor skandale i Sverige ved som julevært på SVT at flå de svenske flag ( traditionel pynt) af juletræet selveste juleaftensdag – en klar og aftalt provokation, som forhåbentlig på sigt vil give bagslag big time for denne selvbestaltede PK-propagandaanstalt for folkeopdragelse og frelste, virkelighedsfjerne holdninger. https://thoralfsblogg.com/2019/12/24/valplanerat-av-svt/ VÄLPLANERAT AV SVT 2019-12-24 Thoralf A SVT:s julvärd Marianne Mörck började sin dag som julvärd med att riva bort de svenska flaggorna från julgranen. Hon gillade inte svenska flaggor och i synnerhet inte i julgranen. Varför hade SVT då pyntat granen med svenska flaggor? SVT hade planerat det väl… Read more »

River
River
1 year ago

Jeg ved ikke om jeg har været med helt fra starten men jeg tror det. I en afhandling fra 2006 har jeg en fodnote med uriasposten, snaphanen og tror jeg nok, hodjas blog. Følger stadig dem alle tre. Glædelig jul og godt nytår.

Morten/Realisten
Morten/Realisten
1 year ago

Jeps, vi er nogen tilbage fra 2004, og min fornemmelse er at vi bliver flere og flere der ved hvad der foregår – og samtidig klogere på hvad de egentlige løsninger er. Fortsæt for guds skyld dit arbejde Steen. Min fornemmelse er at din blog bliver læst af flere betydningsfulde mennesker end du aner, og på et tidspunkt bliver der taget et initiativ som formentlig i ånden vil kunne spores tilbage til det forarbejde du har lavet her. Glædeligste jul!

Skåning
Skåning
1 year ago

Glædelig jul, Steen. Och även om jag mer sällan tittar in här, så har jag varje år sedan du började, också postat precis samma sång. 🙂

Tack också för ditt idoga arbete. Og selvfølgelig en Glædelig jul til alle.

AlfredsModer
AlfredsModer
1 year ago

From Devil’s Dictionary:

“Encephalitis” is inflammation of the brain. Severity is variable. Symptoms may include headaches, fever, permanent confusion, a stiff red neck, and vomiting. Complications may include seizures, hallucinations, trouble speaking, memory problems, and problems with hearing. It can easily be confused with the far more dangerous uncurable inflammation “Islamipholitis”, because of the similarity of symptoms.

Jørgen Duus
Jørgen Duus
1 year ago

Hej Steen.
Jeg har læst din blog stort set siden begyndelsen, og jeg er her endnu.

tom
tom
1 year ago

I år har mørket været meget dominerende, de fleste dage ligger der en skiddengul eller i bedste fald svagt grønlig film over dagslyset. Ikke så meget som et snefnug til at lyse op. Den skandinaviske melankoli er velbegrundet. Dertil kommer så julesorgen, som rammer en fra en vis alder. Men lyset er på vej, og man bliver sej af at overleve det nordiske vintermørke. Ting tager tid, og meget sker i Sverige i disse måneder. I Danmark chokerer Jacob Ellemann sine kritikere ved ikke at tage førertrøjen på, men hvorfor skulle han egentlig gøre det? Pas jeres egen kiosk, siger… Read more »

Hans Reich III
Hans Reich III
1 year ago

Ja, Skandinavia er 5 minutter unna en total kollaps, så da er det best at vi ønsker hverandre god jul og hører på julemusikk. Hvert eneste menneske som leser denne bloggen kan dra rett til helvete. Dere sitter her og klapper hverandre på skuldra og ønsker hverandre god jul som om alt er i orden. Helvetes idioter. Jeg håper dere alle får en forferdelig jul. Dere forjener ikke bedre. Dere fortjener ingenting annet enn problemer.

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x