16
mar
Seneste opdatering: 17/3-20 kl. 1421
39 kommentarer - Tryk for at kommentere!


Fotos © Snaphanen.dk. Klik for helskærm.

Jeg vidste ikke, jeg var sådan en optimist

Jeg havde et ærinde på Vesterbro midt på dagen og besluttede mig til at gå hjem over Hovedbanen og Strøget. Civillisationens fernis er tynd, og jeg tænkte på de tre bøger, Robert Redeker igår anbefalede at genlæse. Eller Edgar Allan Poes samme historie efter pesten i 1300 tallet Den Røde Døds Maske. Eller I.P. Jakobsens Pesten i Bergamo.“Alt kød er hø”, det er vores bevidsthed om livet, der er en historisk anomali, for døden er omnipresent i hele vores historie.

I de mennesketomme butikker på Strøget dulmedes troløsheden og uoverskueligheden af popmusik, sprit og toiletpapir, og i inderlighedens erstatninger i det kontantløse samfund, hvor man ikke behøver berøre de inficerede pengesedler. Når jeg hostede, fik mennesker i nærheden dødsangst. Muligvis er jeg allerede smittet, men jeg er ikke særlig bekymret. Det gik hurtigt over.

Det er en tid, der samler, ikke den normale der spreder

Temaet er ældgammelt. Da jeg sluttede min bytur på boghandlen Tranquebar, som jeg normalt ikke politisk flugter med, havde vi de samme bøger i tankerne. Betjeningen satte af sig selv de to bøger op på skranken, som jeg også tænkte på. Jeg tog det ydre billede af mit indre. Det er en tid, der samler, ikke den normale der spreder.

Hvad vi oplever nu, og mange overraskes af, er menneskets ældste da capo, der går som en bundstolpe ned gennem verdenslitteraturen. At det kommer bag på os, skyldes kun at vi har fået skåret vores litterære rødder over af en revolutionær tankegang.

Alle revolutionære hader fortiden, de vil møblere om på den. Islam er klassisk revolutionær – og det svenske samfundbyggeri. Konservative vil ikke vende tilbage til den, de vil blot ære og erindre den. “Tage den til efterretning” i teknokratsprog, for nogle gange er det kun sproget, der skiller os ad. Vil vi ikke mindes den, bliver vi tvunget af død og nødvendighed, og nu er det tid igen til at vide, at man ikke kan flygte fra sine vilkår.

Banaliteten og ansjoserne

Da jeg nærmede mig hjemmet, så jeg at Gasoline Grill havde åbent (og kunder), og at Netto havde rigeligt med Løgismoses Beaujolais og billige asjoser, og så tænkte jeg, at selvom jeg har det ene ben i nogle risikogrupper, har jeg endnu ikke gået Min Sidste Tur Gennem Byen, som Dan Turell digtede. Og gjorde.

Det er ikke så slemt, som det muligvis bliver, der er endnu nogle Dejlige Dage,  (A perfect Day, 1909) som Tony Landy sang til tekst af Otto Leisner, en sang der kunne det hele lige fra Dansktoppen til Det Kongelige Teater. Four Jacks lavede den også i 1957. Det høje og det lave mødes, banaliteten har over- og undertoner, og man skal ikke afsige forhastede domme og føle sig finere end andre dødelige.

Jeg vidste ikke, jeg var sådan en optimist. Det er det, der sker, hvis det er for lang tid siden, ens pessimisme er blevet udfordret af virkeligheden (et ord lover ikke at bruge igen før om ti år.)

Over kørestolens hoved ser man Søren Kierkegaards fødehjem på Nytorv 2, ser jeg hjemkommet. Der er baggrundstoner, der forfølger en uden at man vil det, og Kierkegaard har forfulgt mig fra starten. – Se også Bruce Bawer: Reflections on a Pandemic.0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
39 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Knud Madsen
Knud Madsen
1 year ago

Dejligt at se billeder uden de sædvanlige horder af muhamedanere.

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago
Reply to  Knud Madsen

Man kan altså få dom for forhånelse, selv når ‘forhånelsen’ er en omtale af fakta og intet andet. ‘Muhamedaner’ omtales i Gyldendals Store danske som nedsættende. Retten i Glostrup har i 2017 idømt en folkepensionist dagbøder på i alt 5000 kroner for at skrive nedværdigende og forhånende om muslimer. Hun blev dømt efter racismeparagraffen for flere opslag og kommentarer. Her ytrede hun, at den muslimske verden er indavlet, at muslimske lande er “taberlande”, og at muslimer er analfabeter og sinker, som bør udryddes. Newspeek, marts 2020: I Pakistan er 70 procent af de godt 200 mio. indbyggere indavlede. 25-30 procent… Read more »

Casper
Casper
1 year ago
Reply to  AlFredsModer

Jeg tror ikke du kan få en dom alene for at bruge ordet muhammedaner. Jeg mener at det skal være strafbart at skrive at nogen skal udryddes, men ikke alle de andre ytringer, som jo er en diskussion af fakta. I en del racismedomme har de dømte ikke kun skrevet deres mening, eventuelt krydret med ukvemsord, men også blandet det med trusler og opfordring til folkedrab. Folk må bruge hjernen og holde deres sti ren hvis de vil have mit medhold. Jeg vil gerne have afskaffet racismeparagraffen, men ikke den del som kriminaliserer trusler og voldelig hetz. Det er vigtigt… Read more »

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago
Reply to  Casper

Hellige enfold – mig ikke fatte:

Det ser ud som om, at kun muslimer kan fremsætte trusler mod anderledes tænkende. Det gør de med henvisning til koranens ord, som de skal forstå bogstaveligt. Koranen rummer direkte trusler mod vantro, ledsaget af beskidte skældsord samt ordrer til rettroende om at nedslagte vantro på bestialsk vis. Danske dommere lader muslimerne slippe med henvisning til at det ‘kun’ er religion – sandsynligvis på ordre ovenfra. Det er da diskrimination der vil noget. Lovligt at sige “Dræb de vantro”, men ulovligt at sige “Udryd dem som har ordrer til at udrydde os”. Dig fatte?

Poul
Poul
1 year ago
Reply to  Casper

Paludans racismedom handlede vist om at han havde sagt noget om at dem der stemmer på et bestemt politisk parti i afrika (ANC tror jeg de hedder) ikke var særligt kloge, men jeg kan ikke huske detaljerne i det. Pointen er bare at dommen ikke handlede om race overhovedet, men alligevel fik han den. Sandsynligvis fordi de statsstøttede medier skulle bruge en undskyldning for at kunne starte enhver artikel om stram kurs med linjen: “den racismedømte rasmus paludan”.. Der har været mange andre sager hvor folk har sagt eller skrevet noget faktuelt korrekt som de er blevet dømt for af… Read more »

Kimski
Kimski
1 year ago
Reply to  Casper

Nu er de fleste af Paludans, i vores øjne, mere bizarre udtalelser jo altså en næsten, ord for ord, korrekt oversættelse af den måde araberne generelt taler om os heroppe på, bare returneret til afsenderne. De færreste er bare klar over det, da de ikke kan de forskellige arabiske sprog. Men jeg har altså arbejdet i en del af de lande over en periode på knapt ti år, og har hørt værre ting fra ‘Allan’s indavlede hjælpere’ om os ‘vantro’, også internt imellem dem herhjemme, end det meste af det Paludan siger om dem. Jeg ved ikke hvem Paludan har… Read more »

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Casper

Der lyttes stadig til Skt. Mogens

Rene
Rene
1 year ago
Reply to  Nielsen

@Nielsen
Skt Mogens???? Er det lykketoft?

Fjernede Stefan the great navn og e-mail igen

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago
Reply to  Rene

Mogens Glistrup.

Anders
Anders
1 year ago
Reply to  AlFredsModer

Muhammedaner er en helt korrekt og præcis betegnelse.
Engang kaldte man dem for muselmænd.
Men ligegyldigt hvad man kalder dem, så vil de kaldes noget andet.
Problemet er derfor ikke ordene/betegnelsen, men dem det omhandler – islams flæbende kællingemænd.
Men frastødende er de da, uanset benævnelsen.

Rene
Rene
1 year ago
Reply to  AlFredsModer

Jeg undrer mig en del over, hvad der er sket med vores juridiske system. Er vores dommere, jurister osv helt overgået til politisk korrekthed?.
Er der ingen debat internt indenfor det faglige miljø? debatter overvejelser o.lign.? Jeg hader at bruge sammenligningen ….men hvornår blev nazitidens embedsfolk nazificeret?, hvor og hvornår starter den enkelte embedsmænds hjælp eller opbakning til et system der er i skred?.

Fjernede navn og e-mail på en anden, og sætte mit eget ind i stedet.

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Knud Madsen

Der var engang,da Storkespringvandet og Hovedbanegården var værd at se på.

Tim Pallis
Tim Pallis
1 year ago

Dejlige billeder af en smuk mennesketom by. Hvor er København en skøn by, og nu kan vi rigtig se den. Store pladser uden den nye arkitektur – metrobyggeriet er forbi. Hvor er det herligt. Tænk jeg nåede at se København igen. Tak Steen!

Nielsen
Nielsen
1 year ago

Du er sgu ikke den værste fotograf Steen.

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  steen

Nyt om Palme mordet på swebbtv,hvis du endnu ikke har set den. Som altid kommer sandhederne for en dag. Den er fra lørdag.

Den Nervøse
Den Nervøse
1 year ago

Søren Kirkegaard havde nogle interessante betragtninger om solidaritet.
Solidaritet er når egoismen bliver social! Jeg syntes faktisk det er utroligt rammende. I dag er solidaritet noget man forlanger ikke noget man gør sig fortjent til!

Stefan the Great
Stefan the Great
1 year ago
Reply to  Den Nervøse

Huh ?
I think you have no idea what means solidarity.
Solidarity means to help your neighbor just because you need help for next common challenge. You help because you dont want to be alone. Solidarity does not mean money. Does not mean egoism. Solidarity means fight for survival.

Stefan the Great
Stefan the Great
1 year ago
Reply to  Den Nervøse

My kids are playing with my neighbor kids… If there is a threat to my neighbor kids, by extension, my kids are also in danger. If I defend all the kids, is not egoism. Is a direct action for our kids future.

Stefan the Great
Stefan the Great
1 year ago
Reply to  Den Nervøse

So…solidarity is not social egoism…solidarity is a modern way to define a nation, a culture, a way of living, people with a common goal and a common understanding of life.

Morten/Realisten
Morten/Realisten
1 year ago

Det er sgu god stil med nogle indlæg med dybde, og lidt mediteren over livet, Steen. Det er den slags der gør denne blog anderledes – og bedre – end så mange andre. Tror aldrig jeg har oplevet samme niveau af dybde i vores karrieremedier; anført og skrevet, som de er, af den ene business-blå skjorte efter den anden.. Top-karakter herfra.

Henrik Wegmann
Henrik Wegmann
1 year ago

Deler åbenbart også dit syn på rødvin. Løgismoses Beaujolais er altid en fornøjelse – helst serveret kølig.

HvaFaan
HvaFaan
1 year ago

Dette er typisk Skandinavisk oppførsel. En danske går rundt i København midt i de verste krisene vi har hatt siden 1940-tallet og alt han klarer å tenke på er noen gamle bøker han har lest. Jeg vet ikke hvem Søren Kierkegaard er, jeg vet ikke hvem Dan Turell er, jeg har aldri hørt om bokhandelen Tranquebar, jeg vet ikke hvem Robert Redeker er, jeg vet ikke hvem Otto Leisner og det eneste jeg lurer på nå, er hva i helvete er det denne mannen prøver å si? Jeg ventet på et poeng men artikkelen bare stoppet. Dette er hva amerikaneren… Read more »

AlFredsModer
AlFredsModer
1 year ago
Reply to  HvaFaan

Søren Kierkegaard er forfatter til selvbiografien “Hvordan jeg besteg Himmelbjerget og fra dets top styrtede i døden”.

Anders Bo
Anders Bo
1 year ago

Tror – SGU – jeg har raget den til mig, og er 1/2-3/4 igennem…

Rune Hansen
Rune Hansen
1 year ago

Steen tænker på tre bøger om pesten. Tidligere hed det Døden fra Lübeck.

Stefan the Great
Stefan the Great
1 year ago

This is wrong, to call Copenhagen dead in this moment. I would call it….Silent Copenhagen saving lives. If Copenhagen will get on the streets now, Copenhagen can become the city of death in 2, 3 weeks.

Nielsen
Nielsen
1 year ago

> Stefan the grreat
København er et af hullerne i jorden,som vender opad.
Arrhus er et andet. Her er muligvis tale om sjællandsk og jydsk jord, men affaldsspande vil de altid være. Tænk bare på H C Andersens fødeø. Helt invaderet af Mette Frederiksens kernevælgere og Anders Fup Rasmussens dygtige entreprenører.
Som Fritz sagde: Danmark er lige til at lukke op og skide i.

Stefan the Great
Stefan the Great
1 year ago
Reply to  Nielsen

Denmark must close for a period. Like bears in the winter. Hibernation. After hibernation, you lose some fat…but you are still alive. East Europe decided that they want to exist after SARS Cov-2. Look, I do know danes are not the most brilliant people in the world. But danes are reasonable. If you really want to explain, they do understand. Not very fast, but they do. I really want all of you, to think. I love Denmark as it is (or 30 years ago)…I dont want an islamic Denmark…I dont want a dead Denmark. Wake up. Fight for what is… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

The antiviral reaction must leave room for a rehabilitating, restorative process.
Det hænder selv jesuitters ord kan bruges i andre sammenhænge- end de var intenderet.
https://www.laciviltacattolica.com/coronavirus-policy-activating-the-antibodies-of-catholicism/

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Peter Buch

Alle veje fører til Rom 😉

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago
Reply to  Nielsen

Det var tilfældigt. Ikke fordi jeg ser på siden hver dag! Satte det meste af det nederste på Uriasposten, noget skal jeg lave i ferien. Jeg synes der skulle være flere områder, hvor der kunne produceres af robotter, hvor produktionen betalte mere end den skat der aktuelt betales af folk som mig… Har ferie.. Produktion af bæredygtige byggeelementer til bosætning… https://grobund.org/gruppe-fabrik-og-produktion/ – At producere nogle billige, men ordentlige huse, der er affaldsfri. Den idé har jeg ikke kunnet slippe. Jeg ved, hvordan vi kan lave en halmelementfabrik, så vi kan spytte fire-fem huse ud om dagen. Det kommer vi ikke… Read more »

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Peter Buch

Replicerede allerede på dit uriasspost indlæg.

39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x