26
mar
Seneste opdatering: 26/3-20 kl. 1127
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen, fotos © Snaphanen, torsdag. klik f helskærm.

“De, der først tager afsted, bliver sjældent populære hos dem, der venter til vinden blæser”

I denne tid hvor den kinesiske syge har lammet landet og gjort store dele af befolkningen til hjemmegående grøntsager, er der inspiration at hente foran det genopbyggede Frihedsmuseum på Esplanaden. Det er sat til at genåbne 6.maj, men åbningen bliver nok udsat til senere.

Indtil da kan man dvæle ved statuerne af de tre krigshelte, der er opstillet tæt på museet. For tiden råber på dem, der tør gå foran, når og hvor det gælder.

Dinesen

Den første er Thomas Dinesen, hvis far Wilhelm Dinesen i 1864 havde kæmpet ved Sankelmark og Dybbøl. I 1871 meldte han sig som frivillig til den franske hær i krig mod Prøjsen – en krig, der kunne have skaffet Slesvig tilbage til Danmark.

Det lykkedes som bekendt ikke, men mere held havde sønnen Thomas, der i 1.verdenskrig kæmpede som frivillig i den kanadiske hær og dermed bidrog til Tysklands nederlag og Nordslesvigs genforening med Danmark.

I begrundelsen for, at han blev tildelt Victoria-korset, den højeste britiske militærorden, stod bl.a., at han under 10 timers nærkamp 12.august 1918 viste usædvanlig tapperhed. “Flere gange stormede han ensomt fremad, uskadeliggjorde fjendens våben og gjorde det af med 12 fjendtlige soldater. Hans vedvarende tapperhed var til stor inspiration for hans kammerater.”

Lassen

Ved siden af står den legendariske Anders Lassen, hvis karriere som kommandosoldat og dramatiske død er velkendt for de fleste. Hans sidste kamp foregik på femårsdagen for den tyske besættelse af hans fædreland, og mon ikke det har ansporet ham til en ekstra indsats.

I begrundelsen for Victoria-korset stod bl.a.: “Ved dygtig ledelse og ignorering af egen sikkerhed har Major Lassen trods modstand fra store fjendtlige styrker opnået, at det beordrerede blev fuldført. Ene mand stormede han et støttepunkt, banede vejen for resten af patruljen og fortsatte kampen, efter at han var blevet dødeligt såret.”

Birksted – “ad stejle veje til stjernerne”

Den tredje er Kaj Birksted, som var pilot i flyvevåbnet. Efter 9.april 1940 flygtede han via Sverige til Nordnorge, hvor han deltog i kampene mod den tyske invasionshær. Herfra flygtede han videre til Kanada og siden til England, hvor han blev en del af den 331. norske jagereskadrille. Han nedskød ca. 20 fjendtlige fly (hvoraf de 10 er bekræftede), og i 1944 havde han ansvaret for de allierede troppers jagereskorte under invasionen af Frankrig.

Efter krigen fik han en ledende stilling i det danske flyvevåben, men blev forbigået som øverste chef til fordel for en Chr. Førslev, der under besættelsen havde udmærket sig som militær medarbejder ved dagladet Politiken. Hvis ellers det kan kaldes en udmærkelse.

Birksted forlod Danmark i bitterhed og levede resten af livet i England og Norge. På hans gravsten på Skåtøy Kirkegård i Telemarken står et citat af Kong Håkon 7.:

“Behold I kun Tordenskjold, hvis vi bare må få Birksted.”

Og på soklen til statuen står nogle ord af R.V.Jones: De, der først tager afsted, bliver sjældent populære hos dem, der venter til vinden blæser.

Det er ti år siden, jeg var ved Anders Lassens fødested på Sydsjælland: Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

Den “arkitekt” har de da sandelig været “heldige” med 🙄

Hvorfor fanden skal stort set alt, hvad der bygges nutildags, være så tudegrimt og røvkedeligt at se på? 🤔

Lazze
Lazze
1 year ago

Those were the strong men and we can thank the good times to them, today we are left with the weak ones, but times will change again!

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

― G. Michael Hopf, Those Who Remain

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

Tak.
Kronprinsen foreslås virtuelt sende på dagen, selv om den rigtige åbning udsættes.

sussebassa
sussebassa
1 year ago

Gode nyheter i dessa coronatider..
1.mai blir avlyst i Sverige, mens på den andra siden..

chris
chris
1 year ago

Den slags mænd findes ikke i Danmark nu

Himmelblåt
Himmelblåt
1 year ago
Reply to  chris

Jo, den slags mænd findes stadig, men de er ikke ansat i det offentlige. Og dette er så dagen, hvor Norge efter 18 års tovtrækkerier endelig blev af med mulla Krekar, der dog efterlader sig en velsignelse i form af hustru og fire børn med norsk statsborgerskab. Krekars advokat har hele vejen igennem været Brynjar Meling, som har haft løbende millionindtægter på sin klient og mener fortsat at skulle forsvare ham i det nye land, der længe har anmodet om at få ham udleveret, og hvor han står til 12 års fængsel. Efter en forsikring om at Krekars helbred ikke… Read more »

Bruno Larsen
Bruno Larsen
1 year ago

“den kinesiske syge” – Nej kald hvad den hvad den bør kaldes: Kinesisk lungepest! Det vil ærgre Xi.

Ole Madsen
Ole Madsen
1 year ago

Museet ser interessant ud. Det er til gengæld tre flotte portrætbuster.

Felix Krull
Felix Krull
1 year ago

Tom Buk-Swienty’s bøger om Thomas Dinesen kan varmt anbefales.

https://www.saxo.com/dk/kaptajn-dinesen-ild-og-blod_tom-buk-swienty_indbundet_9788702110241

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

Lad os se en enkelt kvinde også:
https://www.bitchute.com/video/c4zVwR9gmQkp/

Gustav
Gustav
1 year ago

Ikke for at forkleine Thomas Dinesens indsats, men jeg mener at have læst en anmeldelse af hans erindringer. I sine erindringer forklarer han, at motivet for hans aktive deltagelse i ww1 var et dybfølt ønske om straffrit at dræbe andre mennesker. Det er straffrit, endog prisværdigt sålænge en stat påtager sig ansvaret. Staten har jo monopol på al vold indenfor sit suverænitetsområde – og det er af staten udpegede personer der står for den praktiske side af sagen. I disse corona tider kan staten ved ultimativ trussel om voldsanvendelse gennemføre, at maks 2 personer mødes – uanset grundlovens § 79… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago
Reply to  Gustav

Såfremt selv sprognævnet kan ændre definitioner, rammer for ord og begreber, hvilket jeg vil tro er sket, da er der ikke faste uforanderlige grænser for fortolkning.
Jeg kan ikke let finde ud af, hvem der i Danmark de facto definerer ord og begreber.
Der står ikke meget om det på:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=123673
denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Sprog/Dansk/Dansk_Sprogn%C3%A6vn

Gustav
Gustav
1 year ago
Reply to  Peter Buch

Den som besidder magten, har definitionsretten. England har demonstreret, ved ikke at have en grundlov, at grundlove mestendels er tom elastisk verbalgymnastik. Fortolket efter tilfældige magthaveres behov. Hvordan kan man objektivt juridisk afgøre, hvorvidt 3 personer er ‘forsamlede’ eller ej ? Hvad indebærer ‘forsamlet’ i præcise juridiske termer?

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago
Reply to  Gustav

Tak.
Den til enhver tid udøvende magts tilstedeværendes definition er den gældende.
Præcise juridiske termer gives svar som ingen kommentar, det er i udvalg eller alment forhalende vendinger. Med henvisning til den alvorlige situation, må ALLE forstå de gør deres yderste. Vi forventes ALLE biddrage på ansvarlig vis.
https://videnskab.dk/kultur-samfund/sprog-udvikler-sig-lidt-som-dyr-og-planters-evolution

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago
Reply to  Peter Buch

»hellere være alene end sammen med en nar«
https://www.berlingske.dk/kultur/bjoernetjeneste
debatten.net/forum/viewtopic.php?t=16091

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x