29
okt
Seneste opdatering: 30/10-20 kl. 0424
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Slutet på vår epok: Den demokratiska

Renrasig enligt tidens formulär?

Af Thomas Nydahl

I Dagens Nyheter läser jag alltid Nathan Shachar. Hans senaste artikel behandlar den delikata frågan om en vit kvinna får lov att spela Kleopatra i en ny filmproduktion. Uppenbarligen inte, eftersom hon väckt ett ramaskri, dels för att ha tagit initiativet till produktionen, dels för att hon ska spela huvudrollen. Vit? Illa nog. Men en vit, israelisk kvinna, därtill Hollywoodstjärna, vid namn Gal Gadot? Absolut förbjudet! Shachar ger ett perspektiv:

De medborgarbaserade demokratierna, som i början bara existerade i upplysningsfilosofernas fantasi, tog långsamt form under mer än ett sekel, i en helt unik symbios mellan nya styresformer, näringsfrihet och skolreformer. Den stora demokratiska idén är denna: dess spelregler bortser från allt det som fällde utslaget i tidigare samhällssystem: ras, tro, klass, börd, kön. Resultatet är Medborgaren, som dels är ett ideal, dels är var och en av oss.

Det som framför allt gått förlorad idag är medborgaridealet. Det som hette medborgare, en vacker hederstitel, är idag utbytt mot “de som lever/bor här”-idealet. Som bekant är det i vårt land en självklarhet att kallas svensk redan när man fått en nödbostad av Migrationsverket.

Skulle vi börja rota bland våra förfäder är det inte säkert att alla hade just den identitet och tillhörighet vi själva har idag. Är “renrasig” något man vill vara? Gud bevare oss för sådant trams. Nästa steg blir då att identifiera “ras”. Är det hudfärg, pigment, nationalitet eller något fjärde? Svaret kan vara lätt: det är hudfärg. Och när Shachar nedan berättar om hur det då kan gå, med ett exempel från politiskt korrekta The Guardian, blir i alla fall jag smått illamående. Men det kanske beror på mina danska familjerötter?

Tidningen The Guardian, husorgan för dessa nygamla synsätt, hade nyligen en debattartikel av en ung maoriaktivist. Hon berättade hänfört att dna-test visat att hon var rasren – hon hade inget vitt blod. Vi vet att tidningen inte skulle ha låtit en äldre tysk eller ukrainsk herre skrodera över sin rasrenhet. Just nu är nationell, etnisk och religiös stolthet acceptabel hos icke-vita, icke-europeiska och icke-kristna – och annars suspekt eller tabu.

Men som vi sett kan detta strax skifta, när reaktionen sätter vita, kristna européer i högsätet. Utan medborgare och utan medborgarideal slås alla portar upp för sådana olyckor, och fragmenterar på nytt det som kostat så stor möda att foga samman. Mångfald finns alltid, den behöver inte lagstadgas. Civilisationens mirakel sker på nästa nivå, där mångfalden blir irrelevant. Vi rör oss åt motsatt håll, tämligen hastigt.

4.5 8 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Charles
Charles
1 year ago

Islam og dens muslimer skal bekæmpes med der til alle stående midler. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12521965/danske-muslimer-kalder-angreb-modbydeligt/?st=1 29.10.2020 KL. 19:30 Danske muslimer kalder angreb modbydeligt Tre personer blev torsdag dræbt i Frankrig. Islamister tager en hel religion som gidsler, mener debattør. Vi som er kloge nok, kan se: Muslimer kan man ikke stole på. De siger her at de tager afstand. Gu gør de da ej. Det se på billedet af linket. IKKE EEN ENESTE TILKENDEGIVELSE. ! Krigen har varet i 1400 år, det er på tide at få den afsluttet.! Krigen startede da Pædofeten kom til i år 622. ! Mette Frederiksen´s hjerte… Read more »

Ole
Ole
1 year ago

Nu er der jo intet odiøst i, at Kleopatra ikke skal spilles af en hvid kvinde!
Det er set før: Elisabeth Taylor var jo jøde!

Når det så er sagt, vil jeg mene, at man skal vælge den race til historiske roller, som vedkommende tilhørte!
Altså bør Kleopatra spilles af en græsk/makedonsk skønhed, ikke af en neger eller kineser!
Lige så tosset er det at lade en blond vikingetype eller en kulsort neger spille rollen som Djengis Khan, som jo bevisligt tilhørte den asiatiske race!

Mozart og Beethoven var jo heller ikke negre, vel!?!

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago
Reply to  Ole

ØV, jeg ville ellers gerne have hørt deres RAP-sodier, jazz-improvisationer og soul-symfonier 😂

Citoyen Håkansson
Citoyen Håkansson
1 year ago

Jag kan tyvärr inte läsa DN-artikeln, men vill gärna påpeka att Kleopatra var vit, tillhörande den makedonska Ptolemeiska dynastin. Hon lär för övrigt ha varit den första ptolemeiska faraon som tyckte det var mödan värt att lära sig egyptiska (egyptiska var, liksom hebreiska och arabiska, ett semitiskt språk).
Angående medborgarbegreppet så var det väl ett försök på att alla skulle ha samma titel, snarare än något som, hade med etnicitet att göra. Istället för herre, fru, greve etc, blev alla medborgare, liksom de blev “kamrater” i Sovjetunionen.

Morten Dreyer
Morten Dreyer
1 year ago

Til orientering
Dette er skuespilleren til titelrollen i David Copperfield i 2019

56812B92-3E72-4BA3-8FE2-5FBADEFF0514.jpeg
Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

😂 😂 😂

Muslimska hotet är en paranoid fantasi
PUBLICERAD:
SÖN 06 JAN 2013

Katrine Marçal

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/wEnV9d/muslimska-hotet-ar-en-paranoid-fantasi

Arne Rud
Arne Rud
1 year ago

Skolegårde som Sankt Georg Gårdens Legecentre med træningsbaner til bedsteforældre er oaser for børnefamilier efter almindelig skoletid.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

Torsdag d. 29. okt. 2020 – kl. 10:12
LIVE: Tre angreb på Frankrig
https://ekstrabladet.dk/nyheder/terror/article8345317.ece

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

Torsdag d. 29. okt. 2020 – kl. 13:00
‘Angrebs-alarm’ i Frankrig

Efter angreb i Nice og Avignon har Frankrig torsdag hævet sikkerhedsniveauet til ‘angrebs-alarm’

https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/angrebs-alarm-i-frankrig/8345605

sussebassa
sussebassa
1 year ago

Nå fremstår Macron i media som den som skal redde Frankrike ifra islamister..mens han politikk har/er ju vært det motsatte..globalist/kulturmarxist som han er.
For et paradoks og tragedie for de som tror på han nå..Redde Frankrike er forseint..og han sterkt medskyldig.

Jari Norvanto
Jari Norvanto
1 year ago

Skulle DN alls brytt sig om att skriva en artikel om det var en vit person vem som helst, och inte Gal Gadot? Tveksamt. I så fall skulle väl vinkeln bli ‘kulturell appropriering’. Det gick iallafall bra när en svart man fick gestalta marskalk Mannerheim, Finlands nationalhjälte, för några år sen… Och den ‘inkluderande’ SAS-reklamen (“What is truly Scandinavian? Absolutely nothing.”) härförleden var ju bara för skrattretande: “our viking ancestors” sagt av en svart man.

Santor
Santor
1 year ago

Hvad med det helt banale perspektiv at de Ægyptiske herskere VAR hvide og absolut IKKE afrikanske negere?

Nielsen
Nielsen
1 year ago

Fantastisk onsdagsinterview med Rita Svensson på swebb tv

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x