26
jan
Seneste opdatering: 25/1-21 kl. 2215
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-March 10 2014 105

Fra Ribersborg set mod Västra Hamnen, Malmø. © Snaphanen.dk

af Henrik M. Jensen

Af alle danske byer har ingen haft så krank en skæbne som Malmø, Københavns tvillingeby.

Efter at have stået i skyggen af Lund fik byen i 1300-tallet del i det store øresundske sildeeventyr, og det skabte så stor økonomisk fremgang, at byen voksede ud af Lunds skygge og blev den vigtigste by i Skåne. Og da København fra 1420 blev rigets hovedstad og centrum, kom også Malmø til at ligge “midt i det hele”.

Det blev Malmøs gyldne periode, og fra dengang findes stadig en del bygninger bevaret, som Jørgen Kochs Hus opkaldt efter en borgmester, der også var møntmester. Og derfor blev mange danske mønter i 1500-tallet slået i Malmø.

Og i samme periode var byen i forreste linje for den reformatoriske bevægelse, der skyllede ind over Danmark og Norden. Her blev den første danske salmebog udgivet af Claus Tøndebinder, og en anden af Malmøs borgmestre fra dengang, Hans Mikkelsen, var den første, der oversatte Det ny Testamente til dansk.

Nedturen

Men i 1600-tallet væltede ulykkerne ned over byen. De svenske angreb på Danmark gik hårdest ud over Skåne og ikke mindst Malmø, og helt galt blev det fra 1659, da det østlige Danmark (bortset fra Bornholm) blev besat af svenske tropper.

For at fremme forsvenskningen blev de gamle forbindelser over Sundet afbrudt af besættelsesmagten, og det blev katastrofalt for byen, der havde været Danmarks næststørste. For pludseligt befandt den sig i udkanten af et fremmed rige uden mulighed for økonomisk og kulturel udveksling med sit naturlige opland.

Optur og ny nedtur

De næste 200 år blev en ørkenvandring, der først ændrede sig til det bedre i 1800-tallet, da restriktionerne for samkvem med Danmark blev ophævet, jernbanen kom til byen og el- og gasværker blev bygget. Malmø kunne nu ride med på den industrielle bølge med fabrikker og en arbejderklasse, der fik stor indflydelse på det Socialdemokrati, som kom til at styre Sverige næsten enevældigt i 100 år.

Men det bar også i sig kimen til den næste store nedtur, som fulgte, da socialdemokraten Olof Palme i 1975 iværksatte sin plan om at gøre Sverige til et indvandrerland.

Fra slutningen af 1900-tallet væltede udlændingene ind i byen med det resultat, at 43% af de ca. 300.000 indbyggere i dag har udenlandske rødder. Og det har ført til en voldsom øgning af kriminaliteten i den engang så fredelige by.

Wikipedia på nordisk

Søger man Malmø på Wikipedia i den danske udgave, får man et afsnit om “Kriminalitet”, hvor man bl.a kan læse, at antallet af årligt anmeldte voldsforbrydelser fra 1989 til 2009 steg fra 553 til 1197. Og at kriminalitetsraten næsten er kom højde med Stockholms.

Og i den norske udgave af Wikipedia læser man under “Kriminalitet” blandt andet, at det årlige antal overfald fra 1996 til 2017 er øget fra 109 til 217 og røverier fra 424 til 984.

Og i den finske version fortælles blandt andet, at tre områder af byen, Rosengård, Seved og Oxie, er overtaget af kriminelle, og at de lokale ikke samarbejder med et politi, som har mistet kontrollen med områderne. Og at der i 2016 skete 16 drab, og at mordraten målt pr.indbygger er tre gange højere end i London.

Og på svensk…

Men hvad siger den svenske Wikipedia om Malmøs kriminalitet?  Ingenting.

Svigtet og glemt

Det er blot endnu et eksempel på mediekulturen i den stat, der har ansvaret for sikkerheden i Malmø: Den gør, hvad den kan for at fortie de kolossale problemer, som den samme stats indvandringspolitik har medført.

Og selv københavnerne, som ellers ved indvielsen af Øresundsbroen i 2000 havde omfavnet “den fortabte søn”, er begyndt at svigte sin tvillingeby og ønsker i stigende grad, at broen atter bliver lukket, så Malmøs kriminalitet kan holdes ude.

Det er virkelig en krank skæbne for den tidligere så velfungerende dansk by, at den skulle ende som et plaget og splittet udkantsområde under en fremmed stats misregimente.

5 4 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Preben Nielsen
Preben Nielsen
1 year ago

Malmø var i mange år min anden by ved siden af København. Med Centrumlinjen fra Havnegade, der havde flere daglige afgange, stod man en time senere i Malmø og var efter 5 minutters gang i byens centrum. Færgen havde det store kolde bord og masser af våde varer. Malmø var i mange år stedet man kom for at høre gode svenske bands som Tages og Hepstars. Pladerne var billigere end i Danmark og tjejerne mere villige. Det var ogsåstedet man kom, hvis man var en af de få danskere, der havde fået øjnene op for den specielle svenske vintersport, der… Read more »

Charles
Charles
1 year ago

Dette her vil komme til at ske i Malmø og mange andre steder. Her er der et link som i nok ikke har set, men det fortæller sådan set ikke en nyhed, Kun noget af det samme som folk ikke vil åbne øjnene for. se den inden den blive fjernet:  https://twitter.com/i/status/1353045532395110401 25. januar 2021 VIDEO: 15-årig gennemtæskes af 10 mænd På en video, som bl.a. har været vist på fransk TV, kan man se de uhyggelige scener, hvor en kun 15-årig dreng gennemtæskes af en gruppe på 10. Detaljerne omkring det brutale overfald er uklare, men billederne, som har rystet… Read more »

Charles
Charles
1 year ago
Reply to  steen

Eminent ☺☺

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Charles

Vi må have optaget nogle flere fliks,til dokumentation i fremtiden.

Den Nervøse
Den Nervøse
1 year ago

Gad vide om skånelandene ville stemme for en tilbagevenden under den danske krone, hvis de fik chancen? Det næste spørgsmål er om vi ville have dem, hvis det betød at elle araberne fulgte med?

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 year ago

Tidningen Fria Tider och dess chefredaktörs bankkonto har blivit nedstängda av Swedbank.

https://www.facebook.com/groups/158769298820104/permalink/324027118960987/

Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

Svenskerne har andet at lave end skrive Wiki. Eller glemt de kan være anonyme.
Enhver med adgang til internettet kan skrive og foretage ændringer til Wikipedias artikler, undtagen i begrænsede tilfælde, hvor redigering er begrænset for at forhindre forstyrrelser eller hærværk. Brugere kan bidrage anonymt, under pseudonym, eller, hvis de vælger det, med deres virkelige identitet.
https://da.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A6lp:Om

Nielsen
Nielsen
1 year ago
Reply to  Peter Buch

Du har helt ret. Wikipedia er lige så hullet som faeces bog og tuitdter i forening. Desuden var det tænkt som en ikke-løgnagtig fakta side. Men er desværre groet frem til det modsatte.
De skrevne papirark er nok næppe lagt helt i graven.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x