17
aug
Seneste opdatering: 17/8-21 kl. 1952
19 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Se Man films himself clinging to US plane as it leaves Afghanistan

Sejren har mange fædre, men nederlaget er faderløst

Af Palle Almindsø

Vel, katastrofen I Afghanistan har mange fædre, hvoraf ingen ønsker er anerkende deres frygtelige afkom som de har udgydt

I går, den 16.8 var medierne så ved at flyde over pga den tilspidsede situation i Afghanistan. Efter tyve års krig og uro er Taliban tilbage ved magten, så at det stakkels land Afghanistan igen er overladt til rivaliserende grupper, stammekrige men en fælles dyrkelse af Fredens Religion, der som alle andre steder i den arabiske verden binder bekrigende parter sammen på måder som vi her i Vesten bare ikke kan eller ønsker at forstå. – Da amerikanerne i 2001 – Historien kort:

Efter eksperimenter med valgret og parlamentarisme i 60`erne, der blev bragt til ende med et statskup i 1973 med efterfølgende intern uro, som derefter blev erstattet af et nyt kup i 1979, med en invasion af Sovjetunionen, en krig der varede til februar 1989, hvorefter islamisterne i form af sunni-islamiske og shiamuslimske eksilpartier sammen med mujahidin-partier tog magten; og nu fulgte en ny periode med krig og sammenstød.

Af landets befolkning er Pasthunerne er den største etniske gruppe (35%). Derpå følger Tadsjiker (30%), Hazarere (25- 30%) (9%), Aimakker (3%), Turkmenere (3%), Balucher (2%) og 30 mindre folkeslag (4%) plus nogle Sikher og hinduer, med andre demografiske ingredienser til og opskrift på kaos, konflikter, klan- og stammekrige med mere, som da også har præget landet de sidste halvtreds-halvfjerds år.

I denne religiøse heksekeddel lander de første vestlige styrker så i 2001

Befolkningens desillusion med mujahedinlederne skabte herefter baggrunden for den religiøse studentermilits Taleban. Bevægelsen opstod blandt afghanske flygtninge i Pakistan; i Afghanistan fik bevægelsen i første omgang støtte i de sydlige pashtun-dominerede landområder. Talebans succes fik siden mange mujahedinkæmpere til at skifte side, om end pashtunerne forblev den dominerende etniske gruppe. Deres rækker blev også suppleret med tusindvis af frivillige fra religiøse skoler i Pakistan og andre muslimske lande. Taleban trådte frem i september 1994; det erklærede mål var at mobilisere folkelig støtte for at bringe borgerkrigen til ophør. I november annoncerede bevægelsen, at den havde til hensigt at erobre hele Afghanistan og opfordrede alle mujahedin-grupper til at overgive sig eller tage konsekvenserne. Kampagnen kulminerede i september 1996 med Talebans indtagelse af Kabul. Som Jørn Mikkelsen i JP.dk  siger:

Der går en lige linje fra dengang til i dag. Det afghanske samfund har ikke ændret sig. Det er de samme klanstrukturer, som styrer alt. Og især på landet er folk stramt styret af imamerne, der lokker dem med et evigt liv i det hinsides, hvis de går ind i en retfærdig krig.«

Og vigtigt: Det er ikke Afghanistan som nation, man slås for. Det er familien, stammen, klanen. Det gør det umuligt selv for en militær supermagt at få ryddet op i netværkene og vinde militært. Dem kan selv de smarteste bomber ikke ødelægge.

En vestlig stat/koalition har intet at gøre i et muslimsk land

Uden sammenligning i øvrigt, så kunne det amerikanske militær heller ikke klare Viet Cong i Vietnam i 60 `erne. USA’s modstandere var ikke kun kommunister, de var også nationalister i den forstand at både Syd- og Nordvietnam først og fremmest var knyttet til deres land.

Om så USA havde fordoblet militærbudgetterne den gang ville de aldrig have slået vietnameserne fuldstændigt. Nu har de så været involveret i endnu en asymmetrisk krig, hvor det har handlet om andet end bomber.

Hvis man heller ikke denne gang ville forstå sin fjende eller det land man har søgt at påvirke/undertvinge, så kunne denne krig have fortsat i fem eller ti år mere uden den store forskel. Om fem år ville politikerne igen have talt om de stakkels pigers skolegang men ude nat tage religionen i ed. Hvis det er anstændigt at undgå at tale om landets religion, så har anstændigheden tabt!

Efter tyve års krig og elendighed er Taliban nu vel ikke helt uventet tilbage og vil næppe udstede amnestier og garantier for fredelig sameksistens. Tilbage står så nogle afgørende spørgsmål vi må stille os:

1. Var det, når alt gøres op de store udgifter og de mange menneskeliv værd?

2. Kan den nuværende situation få konsekvenser for nye flygtningestrømme mod Europa?

3. Har politikerne (beslutningstagerne) lært noget ?

For at tage det sidste først, kunne man i går på MSM se talrige udenrigsministre, militærfolk og journalister stille op og forsikre om, at vi/de allierede havde gjort en forskel og hjulpet de små piger i skolen, altså det havde været omkostningerne værd.

Dette tyder ikke på, at man er blevet klogere. Udeladelsen af det tungt ladede ord Islam fra ligningen gjorde alle disse kommentarer utroværdige og overfladiske. De mange kommentatorer var alle håndplukkede, og med undtagelse af Mikkel Vedby var de alle floromvundne og nølende når det gjaldt om at uddrage en lære eller noget forståelse af tyve års forgæves krig med en religiøs sharia-milits: nemlig at en vestlig stat/koalition har intet at gøre i et muslimsk land, hvis det handler om at ændre en fundamental religiøs tankegang.

At tro på vi kan bringe demokrati og sekularisme til et land som Afghanistan er håbløst naivt og vidner om en afgrundsdyb uvidenhed, en idealistisk naivitet som måske er anstændig i deres egen optik men som i virkeligheden er forbryderisk og overgår den gamle kolonitid med utallige ”vognlængder”!

Og herved er vi tilbage i den surdej, som mange af denne platforms tekster handler om: Forsøget på at forstå Fredens religion og de lande, som har underlagt sig islam. Så længe man ikke vil eller magter at bryde de anstændigheds-tabuer man har lagt omkring sin forståelse af verden, kommer man til at begå talrige gentagne dumheder som dette universalistiske forsøg på at gøre en muslimsk stat demokratisk –

Læs Melanie Philips tekst: The Rout of America og Jørn Mikkelsens Nekrolog over Afghanistan Nekrolog over Afghanistan-krigen: 20 års krig efterlader et åbent sår

PEW april 2013 Sharia as the Official Law of the Land

5 2 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Poul
Poul
3 months ago

Jeg mindes hans jørgen bonnichsens ord for nogle år siden, hvor han sagde “der er med garanti ingen terrorister i flygtningestrømmen”, hvorefter terrorister som havde skjult sig i flygtningestrømmen begik et stort terrorangreb i paris dagen efter!

Humanister er de værste terrorister.

Margrethe
Margrethe
3 months ago

Nu går vi fra ilden til steppebranden i vores eget muslimske land in spe. Jeg kom for skade at se nogle minutter af noget aftenshowshalløj. Følepornoen får alt, hvad den kan trække med herboende afghanere, hvis højeste ønske er at få deres nødstedte – men glemte de som altid at fortælle – særdeles shariatro familie til Danmark. Tilpas mange grædende afghanere i TV2 og Mette er mør over for baglandets pression – og så kommer de væltende. Og hvem kan gennemskue, hvad der i mængden er talebanere, og hvad der kun er 90 procent shariafanatikere, og i øvrigt glade for… Read more »

Last edited 3 months ago by Margrethe
Den Nervøse
Den Nervøse
3 months ago
Reply to  steen

Vi er eller i fuld gang med at lukke dem ind i Europa!
Men eller enig. Bernard Law Montgomery havde nogle militære teser, som nutiden kunne lærer noget af. Selvom Amerikanerne ikke kunne lide ham. Gå aldrig mod Moskva, og sæt aldrig kamptropper ind på det Asiatiske fastland!
Ok vi går ikke mod Moskva, men vi kæmpede på det Asiatiske fastland!

Marina
Marina
3 months ago
Reply to  steen

Afghanistan er et stort land, , og det var umuligt at “bombe Taleban til atomer”.

Ingen der husker dagene efter 11. september, er uvidende om, at USA satte alt ind på at at uskadeliggøre Al Quda. Jeg fik selv offentliggjort en kort læserbrev i en af landets største aviser, hvor jeg gentog præsident George W. Busch´ord: “HUNT THEM DOWN!”.

Hansen
Hansen
3 months ago
Reply to  steen

Vesten er i bogstavelig forstand blevet en efterkrigscivilisation. Vi har udviklet våben til at vinde en krig på et øjeblik, men vi tør ikke bruge dem. Vi er blevet for humane, empatiske – woke. Vi kan trække en krig i langdrag og håbe, at fjenden ændrer sig, men det gør han ikke. Vi har veltrænede og veludrustede soldater, men blev de sat til noget, der bare svagt mindede om D-dagen, ville de begå mytteri eller desertere.

Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis
3 months ago

Uforståeligt at USA efterlader Taliban med 29 kampfly – 193 helikoptere – 48 transportfly, næppe en tanketorsk, virker som noget USA gør helt bevidst. Det ville være let for USA at rydde Afghanistan for kampfly fra luften på en times tid inden USA lukker og slukker, nu inden Taliban er oppe i gear, men det gør USA ikke, lugter derfor langt væk af lumsk bagtanke, at USA istedet helt bevidst har fuldt ud armeret Taliban til tænderne at terrorismen nu er stærkere end nogensinde! Nu sidder Taliban så helt alene tilbage i Afghanistan, funderer hvor og imod hvem de skal… Read more »

Cjristian Hansen
Cjristian Hansen
3 months ago

Jørn Mikkelsens nekrolog over Afghanistan er glimrende, og jeg bed mærke i det samme som Palle Almindsø. Dog vil jeg ikke kalde denne katastrofe faderløs, for Jo Biden har påtaget sig meget skyld, og alle ved, at Trump også påtog sig et ansvar, da han troede, at han kunne forhandle med Taleban. Noget helt andet er så, om de er de rette fædre, og det mener jeg ikke. Intet ville være ændret ved at blive i Afghanistan, og det er urimeligt at Vesten påtager sig det overordnede ansvar, men ikke desto mindre står journalister og politikere i kø for at… Read more »

Christian Hansen
Christian Hansen
3 months ago

rettelse. de er alle afghanere – ikke albanere. 🙂

Ivan Dybdal
3 months ago

“At tro på vi kan bringe demokrati og sekularisme til et land som Afghanistan er håbløst naivt “. Enig. Men det gælder jo de fleste lande, hvor 3/4 af verdens 8 mia mennesker bor. Hvorfor gør vi det så? Måske fordi de grusoheder de samfund får befolkningerne til at leve med som dagligdag? jeg tror det er en del af vores kristne arv. Måske kunne nogle af de kristne præster og nonner, der nu som gamle kan se tilbage på et langt liv som missionærer i Afrika og Asien, fortælle os hvorfor? Måske gør vi det for at forhindre at… Read more »

Christian Hansen
Christian Hansen
3 months ago
Reply to  Ivan Dybdal

Når klimaforandringerne får Afrika til at koge, kommer de nok alligevel.

Ivan Dybdal
3 months ago

Ja, hvis man tror på klimaet 🙂

Anders
Anders
3 months ago

De stakkels afghanere vil ikke forstå demokratiet.
De går glip af både slutwalks og uhæmmet indvandring (folkemord).
Mystisk.

Cat Girl
Cat Girl
3 months ago

Politikerne og medierne/journalisterne er langtfra dumme/uvidende eller lignende undskyldelige ting. Alt har siden 1849 været nøje kalkuleret fra magthavernes side

Os almindelige mennesker er såkaldt almindelige, fordi vi ikke er i stand til at handle selv og fordi vi er lemminger ledet af mennesker, der er dygtigere, mere begavede og langt mere handlekraftige end os almindelige ..

Vi har kun os selv at takke for alle vores illusioner om magtens og vores egen natur

Arne Rud
Arne Rud
3 months ago

Sydvestjysk Universitetshospital har et trinbræt med selvrensende japanske toiletter ved Haraldsgade med en gang- og cykelbro fra Rosenvængets Allé til Remisevej til gavn for sygeplejersker, der bader og skifter tøj fra inderst til yderst ved en ankomst til et hospital, som model for sundhedsplejersker i skoler, virksomheder og butikker med fødevarer.

Margrethe
Margrethe
3 months ago

Og så er det vist ikke engang første gang, at verdens – ind til for nyligt – førende supermagt er stukket af med halen mellem benene. Filmen skulle ligge tæt på virkeligheden…

Arne Rud
Arne Rud
3 months ago

Efter 1945 underviste patruljeførerskolen i FDF i Væbneridræt, en mesterlære i vandre- og lejrsport som den bedste forberedelse til Aarhus Seminarium. Gilbert Highet, Columbia Universitetet, New York, udgav 1950 “The Art of Teaching”, “Kunsten at undervise”, Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, 1964, den bedste lærebog på seminariet. Skoleleder Niels Albertsen, Stensagerskolen Viby, satte gerne en lærerådsformand ind på sit kontor og gik selv på besøg som vejleder i klasser hos lærere; efter en overhøring af timen gik Niels Albertsen op til læreren ved kateteret og vekslede et par ord, hvor jeg som praktikant dog aldrig hørte, hvad de talte om,… Read more »

Peer Pedersen
Peer Pedersen
3 months ago
Reply to  Arne Rud

Skal du aldrig slutte med dit forvirrede vås?

No name
No name
3 months ago
Reply to  Peer Pedersen

Peer, han er en venligbo, som forsøger at provokerer, eller også er han retarderet. Øøøhhh, det går vel ud på et.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x