11
nov
Seneste opdatering: 11/11-21 kl. 1359
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

The massive charge of the Polish winged lancer-hussars which terrified the Ottoman troops and decided the Battle of Vienna. The wings made a terrifying sound as the Polish hussars came charging down the mountainside.

af Henrik M. Jensen

Signalet

I dag den 11.november kan Polen for 103. gang fejre sin uafhængighedsdag, og på det store torv i centrum af Krakow vil folk som altid stimle sammen hver time og kigge op mod Mariakirkens tårn.

De venter på at en luge åbner sig, og at en trompetér spiller en hymne, “Marias daggry”, til minde om en mongolsk rytterhærs angreb på Krakow i 1241.

Hymnen spilles i alt fire gange, en gang mod hvert verdenshjørne, og er en hyldest til trompetéren, der – ifølge legenden – advarede indbyggerne om det forestående angreb, og som før han blev færdig, fik en fjendtlig bueskyttes pil gennem halsen. Og derfor slutter den brat.

Byen blev indtaget, men i løbet af 1280’erne lykkedes det for polakkerne at smide mongolerne ud af deres land og dermed redde sig selv og Europa.

De bevingede ryttere

I 1683 var Habsburgerrigets hovedstad Wien belejret af en osmannisk hær. Situationen var kritisk, for blev byen indtaget, ville det give tyrkerne kontrollen over det centrale Europa og på sigt måske hele Europa.

Tyrkerne var kun få dage, måske timer, fra at kunne trænge gennem byens mure, da en undsætningsstyrke anført af den polske konge Jan Sobiesky kom stormende ned fra Kahlenberg og på få timer udraderede størstedelen af den osmanniske invasionsstyrke..

Forrest i angrebet red Polens legendariske “Bevingede ryttere”, der således havde hovedæren for tyrkernes katastrofale nederlag, som blev begyndelsen på tyrkernes lange nedgang, der førte til Osmannerrigets opløsning i 1923. Igen havde Polen været med til at redde Europa.

Slaget om Warszawa

Da 1.verdenskrig sluttede 11.november 1918, genopstod Polen som nation efter i 123 år at have været underlagt Rusland, Prøjsen og Østrig.

Men der skulle gå under to år før landet i august 1920 blev angrebet østfra af den “Røde hær”, der netop var gået sejrrigt ud af russiske borgerkrig mellem de hvide og røde.

Lenin ønskede at støtte de væbnede kommunistiske oprør i et Tyskland, der efter nederlaget i 1.verdenskrig befandt sig på randen af opløsning. “Den korteste vej til Berlin og Paris går gennem Warszawa” sagde Lenin og sendte Trotsky’s Røde Hær mod den polske hovedstad. Men vejen blev lang for hæren, der få kilometer foran Warszawa led et forsmædeligt nederlag til den polske arme anført af Marskal Pilsudski.

Og endnu engang havde polakkerne reddet Europa fra en invasion østfra.

Foreløbig, for 25 år senere lykkedes det alligevel for Sovjet at erobre halvdelen af Europa i kølvandet på 2.verdenskrig.

Og det fører os frem til næstsidste afsnit i fortællingen.

“Frygt ikke”

I det herrens år 1978 blev den polske biskop og kardinal Karol Wojtyla udnævnt til pave af Rom, og da han året efter besøgte Warszawa og på et massemøde udtalte ordene fra Lukas 8,50 og andre bibelsteder “Frygt ikke”, brød jubelen løs.

Pavens åbenlyse modstand mod det kommunistiske regime gav polakkerne selvtillid og førte i august 1980 til grundlæggelsen af Østeuropas første frie fagforening på – af alle steder – “Lenin skibsværftet” i Gdansk.

“Solidarnosc” førte til kommunismens fallit i Østeuropa og Sovjetunionens opløsning. Og igen havde polakkerne gået forrest.

Nationaldagen

Der er god grund til at ønske Polen tillykke med dagen og især i en tid, hvor Polen igen står i forreste frontlinje i forsvaret af Europa.

Lige nu kommer truslen fra den postkommunistiske lomme-diktator Lukashenko, der vil afpresse Europa ved at dirigere en muhammedansk folkevandring ind over Europas østlige grænse – nøjagtig som den post-osmanniske lomme-sultan Erdogan forsøger at gøre det i Balkan.

Så i det perspektiv er det, der foregår i dag, ikke andet end en gentagelse af 1683 og 1920.

Lad os derfor gratulere polakkerne med nationaldagen og støtte dem i forsvaret af Europas grænse mod det østlige barbari.

Se den meget grundige artikel Danmark klar til å hjelpe Polen med å beskytte grensen. Hva med EU?

5 4 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Preben Nielsen
Preben Nielsen
6 months ago

Man bliver revet med af en veloplagt Henrik Jensens opslag. Her er et nation og et folk – Polen – der mere end andre lande i Europa har været med til at forme kontinentets historie. Polske soldater stod i spidsen, da Tyrkerne og Islam skulle trænges tilbage foran Wiens porte. Polske soldater tvang den røde hær på flugt i 1920 og standsede kommunismens fremtrængen. Polske soldater kæmpede forgæves i september 1939, da de totalitære magter Nazi-Tyskland og Stalin-Rusland gennemførte den 4. deling af Polen. Ingen kom polakkerne til hjælp. Først i foråret 1940 begyndte Storbritannien at blive betænkelig og stoppe… Read more »

Den Nervøse
Den Nervøse
6 months ago

Europa er under angreb, der tales om klimatopmøde i Glasgow, om Mette, mink og om manglende SMS’ere, der tales om Sofie Carsten Nielsen’s krav til Mette om åbenhed, det er alt samme udmærke, men i den store sammenhæng uvæsentlige krusninger på overfladen. Angrebet på Polen nævnes sådan lidt som en biting. Noget der ikke rigtigt angår os. Men det gør det! Det er selve vores eksistens. Og ikke som TV2 venstreradikale “ekspert” antyder, et flygtningeproblem. Venstrefløjen er straks igang med at beskylde Polen for at være umenneskelig, men landet forsvarer sig bare – og os! Vi burde straks springe hjælpende… Read more »

Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis
6 months ago

Ursula Von Der Leyen optrapper nu konflikten, nye sanktioner rettet imod Belarus træder i kraft i næste uge, nye trusler vendt imod Rusland, ifølge EU er det Ruslands skyld at EU nu er nedluset i islamisk immigration islamisk vold og terror! Ladrov opfordrer at hjælpe, at begrænse islamisk immigration til EU, men ingen beder Rusland om hjælp hvad Ladrov syneligt skuffet over en udstrakt hånd fra Rusland at hjælp, at Polen kører enegang, at EU anklager Rusland at EU’s immigration alt sammen Ruslands skyld!!???! Om der er en vilje i EU, kun at give ordren til: NATO at: RYDDE EU… Read more »

Voldposten
Voldposten
6 months ago

Nævnes bør også <a href=”https://tinyurl.com/yzgwk8by“><strong>det væsentlige bidrag</strong></a> polakkerne bragte til De Alliereds sejr over Nazityskland under 2. Verdenskrig.

Bastardo
Bastardo
6 months ago

EUs kvindelige pampere (incl. Macron) vil smide Polen ud.

john M
john M
6 months ago

Og der spørger man sig selv , hvorfor skal Polen`s “friheds march “, slettes ! hvert år hver dag, specielt fra Youtube , Europæiske medier og alle de andre amerikanske tech apple osv. ……..
Brug INTET ! der er lavet opfundet i Californien.
Jeg arbejder på den virkelige “friheds telefon”, total google fri (amerika /kina)
For danere for Danmark for fædrelandet

Svend Giønge
Svend Giønge
6 months ago
Reply to  john M

Leve Modersmålet og Fædrelandet ! Stor Tak Landsmand !

Tim Pallis
Tim Pallis
6 months ago

Jeg er meget bevæget! Tak Henrik og Steen. Peter Wangs kommentar er heller ikke ringe.

john M
john M
6 months ago

p.s. God post steen , lad os håbe det når også et yngre publikum
usa virkelige neo con politik er vores fjende.
desværre . bedste klip er fra YT
https://www.youtube.com/watch?v=kmSZW6f0s_Y

Last edited 6 months ago by john M
Den Nervøse
Den Nervøse
6 months ago

Måske Putin gennen sin mester Jakel dukke Lukasjenko virkelig vil lykkes med at destabiliserer EU, for Polen kommer aldrig til at accepterer muslimske migranter, ikke bare en! Og hvis resten af EU insisterer på at det skal de, så sprænges EU i stumper og stykker. Polen, Ungarn og måske også Tjekkiet og Slovenien vil melde sig ud. De Sydeuropæiske lande, føler heller ikke at de får megen støtte til at forsvarer grænserne, så på lidt længere sigt er deres deltagelse tvivlsom. I virkeligheden har EU, eller rettere Tyskland givet Putin alle kort på hånden, han kan bare dreje på gashanen,… Read more »

john M
john M
6 months ago
Reply to  Den Nervøse

IDIOT 2015 putin rykker ind i SYRIEN . 2015 TRUMP kommer til . fra det tidspunkt ! IS . . hvad har vores fly bombet ? USA er vores fjende !. USA har skabt flygtninge strøm . med SAUDI OG ISRAEL
fakta
https://www.wardiary.net/
gå år tilbage , og find

Peter Wang
Peter Wang
6 months ago

Ja, Og Louis XIVs Europa-dominerende Frankrig ville ikke deltage i undsætningen af Wien, men benyttede i stedet lejligheden til at snuppe Elsass-Lothringen (Alsace-Lorraine) fra Dettyske Rige.

Jens Andersen
Jens Andersen
5 months ago

Skal lægges til at næsten 20% af den poske befolkning blev dræbt under 2nd verdenskrig (0,3% i DK) og at Polen har overlevet 50 år med diktatur, så den polske modstandsmentalitet er legendarisk.
Hvis EU tror at de kan knække Polen til at modtage ikke-vestlige immigranter så kan de godt tro om igen. EU’s undskyldning er at domstolene ikke er uafhængige, men ingen nævner at Sverige’s domstole er endnu mere direkte politisk valgte end de polske.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x