26
mar
Seneste opdatering: 27/3-24 kl. 0303
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Mere Stanley Kubrick

Kubrick’s Barry Lyndon er nok den smukkest fotograferede film jeg kender. Selv Sven Nykvist og Orson Welles har svĂŠrt med at fĂžlge med helt derop givetvis fordi Kubrick begyndte at fotografere som dreng og var helt inde i alle kunstens detaljer. Som 15 Ă„rig solgte han sit fĂžrste foto om Roosevelts dĂžd til en avis. Scenerne ligner 1700 tallets malerier, og det er ikke noget tilfĂŠlde.

F.eks. er stearinlys scenerne i Barry Lyndon fotograferet med et 50 mm f. 0.7 Zeiss Planar objektiv, der blev udviklet til Nasa i 1966. Kun 10 blev lavet af  “verdens hurtigste objektiv,” der var udviklet til at fotografere mĂ„nen og dens bagside. Kubrick ejede de tre. Trods det, mĂ„tte Kubrick undereksponere og overfremkalde stearinlysscenen med sin 200 ASA Kodak-film, sĂ„ lidt lys var der.

Man ser, at skarphed og dybde skarphed er minimal, til gengĂŠld fungerer den nĂŠsten magisk i stearinlys. SĂ„dan var Kubrick omhyggelig med detaljen, at det ikke kan undre, det kun blev til en film hver 7-8 Ă„r. For der var jo ikke elektrisk lys i 1750, var hans rĂŠsonnement.

At fotografere i det svage, naturlige lys, er det der appellerer til en maler eller en fotograf. Jeg har boet i et Är 30 km fra Êkvator, og mere uinspirerende lys, har jeg aldrig set. Vi nordboer fÞler os hjemme i HammershÞis lys, dt er ogsÄ det, der lokker maleren eller fotografen op i mennesker. NÊsten intet inspirerer mig mere, end at fotografere i tÄge eller tusmÞrke.

Kubricks viden om fotografi enorm. Han lavede aldrig lektier i skolen, med den enkle begrundelse, “at det ikke interesserede ham.” Det trĂžstede mig at hĂžre, for jeg havde det i 12 Ă„r lige sĂ„dan, og jeg havde lidt dĂ„rlig samvittighed over det. Han ville hellere fotografere, og ganske snart ogsĂ„ lave film. Han lavede et par stykker inden Paths of Glory, men fjernede dem fra sin biografi.

Han begyndte at fotografere som dreng, og havde tidligt eget mĂžrkekammer i Bronx i New York, hvor han var lidt af en overklassedreng. Ændrede en filmfotograf pĂ„ hans direktiver om lys, objektiv, film eller brĂŠndevidde, fik de det at vide pĂ„ en mĂ„de, sĂ„ de aldrig gjorde det mere. Intet var tilfĂŠldigt, heller ikke musikken. Til stearinlysscenen er det Schuberts klavertrio nr.2 i Es dur.

Barry Lyndon: Unpacking Kubrick’s Most Underrated Masterpiece

Jeg anbefalede You Tuberen Empire of the Mind, og jeg er i gang med at se sÄ mange af hans analyser, jeg kan overkomme. Det er ikke kun om film, men ogsÄ om litteratur, malerkunst, poesi og filosofi. Blandt andet er han lidt af en Kierkegaard-kender. Jeg kan anbefale andre det ogsÄ, hvis de har interesser inden for de omrÄder.

Paths of Glory: How Corrupt Leaders Destroy Our Humanity

Den “fĂžrste, rigtige” Kubrick film, hvor han springer ud som helt moden i en alder af kun 29 Ă„r. LĂŠg mĂŠrke til pigen, der med tĂ„rer i Ăžjnene synger for soldaterne om krigen til sidst, og dermed humaniserer dem. Ellers behandlede officererne dem som bĂžrn.

Man ser det i deres ansigter, der gÄr fra rÄ latter til tÄrer og eftertÊnksomhed. Det er den tyske skuespiller Christiane Harlan, som han giftede sig med og levede sammen med til sin dÞd. Hun lever endnu og er 91 Är gammel. Hendes bror, Jan Harlan, producerede Barry Lyndon.

Francois Truffaut sagde, at alle “Alle film om krig ender med at glorificere krig” og Steven Spielberg det modsatte: “Alle film om krig, er antikrigsfilm.”

Set igennem et filter som Paths of Glory” og to andre af de helt store film, der foregĂ„r under krig, Elim Klimovs GĂ„ og Se og Andrej Tarkovskijs Ivans Barndom (begge kan ses i Danmark pĂ„ links), bliver de klassificeringer banale. Paths of Glory befinder sig udenfor de vurderinger, den vil noget andet og mere. Den er derfor en af alle tiders bedste krigsfilm.

Der er tre gode dokumentarfilm om Stanly Kubrick pÄ dette link.

5 1 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Bo
Anders Bo
1 month ago

OT

Andre end mig der undre sig over FRÆKHEDEN, i at en ny fransk – REGERINGS!!! – undersĂžgelse fastslĂ„r af 70.000 franskmĂŠnd er dĂžde af Hydroxyclorokin, som i Ăžvrigt frem til oktober 2019 var I hĂ„ndkĂžb i Frankrig.
Derved fĂ„r man “Smart & BehĂŠndigt” fjernet 70.000 dĂždsfald fra “dĂždsĂ„rsag Pfizisk Pharmageddon”, og regner sĂ„ nok med, ikke at skulle stĂ„ til ansvar for dem.

Andre lande kan “tage ved lĂŠre”, sĂ„dan at alle massemorderne gĂ„r fri…

Anders Bo
Anders Bo
30 days ago
Reply to  steen

Steen altsĂ„, din slemme bandit…
Du hentyder vel ikke til, England er begyndt med en ny opgĂžrelsesmetode, der “behĂŠndigt” nedbringer overdĂždeligheden til omkring nul… DYGTIGT er det jo!

Svend GiĂžnge
Svend GiĂžnge
30 days ago

Forfriskende inspirerende og hĂžjaktuelt lille studie i geniet Kubrick.
Hans samtidskritik gĂŠlder desvĂŠrre den dag idag.
Desuden spĂžger MĂ„nelandingerne stadig i kulisserne.

Lars-Erik Hubert Eriksson
Lars-Erik Hubert Eriksson
27 days ago

Paths of Glory Ă€r egentligen en fransk historia men Kubrick gjorde som vanligt, nĂ„gon annans vision till sin (Stephen King var vansinnig pĂ„ honom men författarens godkĂ€nda filmatisering av “The Shining” Ă€r inte i nĂ€rheten av regissörens). Tveklöst frĂ€msta filmskaparen. Barry Lyndon Ă€r vĂ€rldens vackraste film tillsammans med “In the Mood for Love”, 1990 av Wong Kar-Wai.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x