24
mar
Seneste opdatering: 26/3-24 kl. 0038
13 kommentarer - Tryk for at kommentere!

LEARNING TO LOVE THE BOMB: A Retrospective on Kubrick’s Dr. Strangelove

Skrev Kierkegaard om forbrændingsmotoren og atombomben i 1850?

Når vi ser den ubekymrethed vi selv og vore ledere udfolder over for udsigten til krig mellem verdens to største atommagter, har der vel ikke siden 1962 været større grund til pessimisme på menneskehedens vegne hvad angår dens overlevelse.  Det er antagelig værre end under Cuba-krisen, hvor hele verden dog var lammet af angst for undergangen. Det er ikke, det vi ser hos dagens krigshetzere. Her er kun begejstring og eskalering. I januar gjorde jeg opmærksom på, hvor nær vi har været ved at udslette os selv med dokumentaren The Man Who Saved the world. Det var under 1983 Soviet nuclear false alarm incident, at hele planeten – dens nutid, fortid og fremtid – hang i en meget tynd tråd. Man regner med, at 100 mia. homo sapiens har levet på jorden i hele artens tid, og vi har hånd- og halsret over dem og alle fremtidige mennesker.

Så stødte jeg på denne You Tuber, der analyserer flere af Stanley Kubricks film særligt intelligent. Lige her drejer det sig på grund af aktualiteten om Dr. Strangelove, som Kubrick blev inspireret til af Cuba-krisen. Han blev opmærksom på, at der faktisk var en amerikansk doktrin om et “Preemptive nuclear strike” for at “fjerne Sovjet fra kortet”, hvor forrykt det end lyder. Kennedy blev gjort opmærksom på det, da han tiltrådte.

Strangelove-analysen indledes af et mindre kendt men profetisk Kierkegaard-citat, jeg aldrig havde hørt før. Det tog mig nogen tid at finde det på dansk i Det Kongelige Biblioteks fantastiske database over hans samlede værker, Søren Kierkegaards Skrifter. Når man ikke er vant til at bruge den, og ikke lige kender Kierkegaards præcise ordvalg. Men vi er heldige, at vi kan det lille danske sprog, selvom vi mishandler det og hellere vil tale engelsk. Her nedenfor er det på dansk og engelsk.

Se den fremragende analyse af Dr. Strangelove, eller hvis du ikke gider, de første fem minutter med udlægningen af Kierkegaard citatet. Det er ubehageligt, men vil vi hellere leve i årevis på kanten af Armageddon uden at tale om det? Være pjat? Den skulle tvangsforevises i Folketinget. Den er også morsom, ligesom filmen, og det er vel det  eneste forsonende ved filmen og den tid vi gennemlever nu.

Søren Kierkegaard Journaler og papirer, 15-20, 1850

Der gjøres en Opdagelse – Msk-Slægten triumpherer; begeistret sættes Alt, Alt i Bevægelse for at gjøre Opdagelsen fuldkomnere og fuldkomnere. Msk-Slægten jubler og tilbeder sig selv. Langt om længe kommer der en Standsning – man standser: men er denne Opdagelse et Gode, især dens overordentlige Fuldkommengjorthed! Og saa maa igjen de eminenteste Hoveder til for næsten at speculere sig gal paa, at opdage Sikkerheds-Ventiler, Dæmpere, Hæmsko o: s: v:, for om muligt at holde igjen, at ikke denne mageløse og mageløs fuldkommengjorte Opdagelse, Msk-Slægtens Stolthed, skal ende med at overkjøre og ødelægge hele Verden. | Man tænke paa Bogtrykker-Kunstens Opfindelse, fuldkommengjort lige ned til Hurtig-Pressen, der kan sikkre os, at intet Skidt og Bundfald bliver ubemærket. Man tænke paa Jernbaner. Man tænke paa de frie Forfatninger, disse mageløst fuldkommengjorte Opdagelser – Msk-Slægtens Stolthed – der vækker Længsel efter et østerlandsk Despotie som lykkeligere at leve under.”

It is an old story. A discovery is made―the human race is triumphant. Everything, everything is enthusiastically set in motion in order to make the discovery more and more perfect. The hum. race celebrates and worships itself. Finally there is a pause―people pause: [“]But is this discovery―in particular, its extraordinary perfection―a good thing![”] And then the most eminent minds are again needed in order to speculate, almost to the point of madness, inventing safety valves, dampers, brakes, etc., in order, if possible to slow things down so that this peerless and peerlessly perfected discovery, the pride of the hum. race, does not end by running over the entire world and destroying it. Think of the invention of the art of printing, perfected right down to the high-speed press, which can guarantee that no filth and sediment goes unnoticed. Think of railroads. Think of free constitutions, these peerlessly perfected discoveries―the pride of the hum. race―which awaken a longing for oriental despotism as a happier way of life.

Tre Kubrick-dokumentarer

DR Kubrick ifølge Kubrick

og

Stanley Kubrick: A Life in Pictures is a 2001 documentary about the life and work of Stanley Kubrick, famed film director, made by his long-time assistant and brother-in-law Jan Harlan.

Stanley Kubrick: A Life in Pictures

og

Filmworker 2017

1 1 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

13 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Christensen
Dan Christensen
1 month ago

S. Kierkegaard var faktisk ‘maskinstormer’. Han skrev nærmest hadsk om de tekniske videnskaber og deres nyttesløshed i S.K.’s følepornografiske univers – og han gjorde i et vulgært gadedrengesprog. Det pudsige er, at S. Kierkegaard var nærmest samtidig med H.C. Ørsted, den verdensberømte opdager af elektromagnetismen. Vi ville stadigvæk løbe rundt dampmaskinerne, hvis ikke lille Danmarks berømte søn H.C.Ø. havde opdaget fidusen.
Men evigt tak til Stanley Kubrick for at have afsløret militærets suicidale retorik – den USA og Nato kører på i dag, hvor USA’s militær-industrielle kompleks åbner ladeporten til helvede med sin grænseløse grådighed efter guld og menneskeliv.

Inkompetente er livsfarlige for alle omkring dem
Inkompetente er livsfarlige for alle omkring dem
1 month ago
Reply to  steen

Lad os nu ikke være så pessimistiske. Nu bliver
produktionen af granater, kanoner, tanks, landminer,
maskingeværer, droner, jetjagere, bombemaskiner,
missiler og atomraketter mangedoblet både i øst og
vest, og demokratierne bliver udskiftet med bureaukratier
og ti-års planer, og EU-damerne og de 179 kolbøtter
arbejder benhårdt og bæredygtigt på at skaffe tryghed
og velstand til alle, og det samme gør massevis af
journalister. Og Mette, Lars og Troels passer på os
allesammen, så hvad kan gå galt?

Trods forår bliver det mørkere
Trods forår bliver det mørkere
1 month ago
Reply to  steen

Hvor er den fremragende analyse af dr. Strangelove?
Profetisk skrevet i 1850? Hvor er teksten? Det kan
være svært at nå at følge med i den store mængde
af artikler, videoer og indforstået snak. Det er godt
at så mange oplysninger lægges frem, men vi er nok
mange som ikke har hele dagen til at studere dem.
Måske de helt lange videoer burde være kortere?

Hos Aamund er der nu i kommentarerne noget om
at der er fire grunde til at massedøden er kommet
til Danmark. Hodja har noget om mange uventede
dødsfald og nye arter af kræft. Pga. kvaksalveri?

Nielsen
Nielsen
1 month ago

Vi får hegnet konspiratorerne til Kennedy mordet (det på John F.) ind. Der var nok flere, end ham dér mafiastodderen, som skød Owald, som blev angivet på ALLE TV-stationer, som Kennedys morder. Nu finder vi tilbage til historien, og ser, at Dwight. David Eisenhower sammen med Lyndon Baines Johnson konspirerede sammen med en satans masse soldater om at myrde John F. Kennedy.
Det ville de, fordi Kennedy ville stoppe atomvåben ræcet. Kennedy ville ikke alene stoppe den vanvittige våbenarsenalophobning, han ville stække de statsaffilierede organisationer, som var (og er) militær/navy/airforce -In short: the evil forces

Dan Christensen
Dan Christensen
1 month ago
Reply to  steen

S.K. var grundlægger af og verdensmester i sarkasme og grov ironi. Ovenstående S.K. citat kan kun forstås som et ironisk indlæg, forfattet af en stokkonservativ tranlampe med en iboende afsky for alt, der ikke konstant kredsede omkring kristendommens inderste kroge og kontradiktoriske postulater. Som en konsekvens af hans ironiske tilgang til alt, blev S.K. tvetydig i sine skriverier. Med tvetydigheden som grundlag kan du nå samtidig at både fornærme og begejstre alle, for alle kan bruge det til afstivning af eget vaklende selvværd. Det er man glad for i humanistiske akademiske kredse.

Ole
Ole
1 month ago

Og Søren Kierkegaards samtidige digterkollega HC Andersen beskrev rammende Kierkegaard og hans metier i eventyret Kejserens nye Klæder.
Filosofi, herunder eksistentialisme kan kureres med hårdt arbejde i markerne,, som Pol Pot beviste

Nielsen
Nielsen
1 month ago
Reply to  Ole

Er du da rablende vanvittig sindssyg? Hvad blander du Hans Christian Andersen ind i Kierkegaard for? Har du intet konsept af Hans Christian Andersen? Eller er det noget med dig og Kierkegaard? Der er i al fald noget der ikke rimer.

Ole
Ole
1 month ago
Reply to  Nielsen

Det er blot end sund reaktion på at være blevet plaget i dansktimerne i gymnasiet med Kierkegaard og andre “kejserens nye klæder” kunstnere, som kun de virkeligt kloge og indsigtsfulde kan se kvaliteterne i – ligesom grim arkitektur og moderne jazzmusik

Dan Christensen
Dan Christensen
1 month ago
Reply to  Nielsen

Både S.K. og H.C. And var inkarnerede ungkarle. De gad eller orkede ikke bedækningens ædle kunst, kun attråens. De skulle måske have giftet sig med hinanden?

Dan Christensen
Dan Christensen
1 month ago
Reply to  Ole

Ole demonstrerer her fint typisk S.K. ironi, hvis egentlige kerne er manipulation af læseren – man mener ét, men antyder noget relateret overdrevent.
Johan Herman Wessels elegante ironi er måske forbillede for S.K.
Eksempel: Da en højstående officer døde, skulle Wessel skrive hans gravskrift. Det blev til:
“Herunder hviler general X den store, store, store
Kun himlen vidste hvad han gjorde, gjorde, gjorde

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x