28
maj
Seneste opdatering: 29/5-12 kl. 1107
20 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Et rÄd: Hvis du er det mindste fÞlsom, lad vÊre med at se det. Folk der gÞr sÄdan her mod bÞrn, hÞrer ikke hjemme i nogen menneskelig civillisation. Folk der holder bÞrn op som lemlÊstede kÞdklumper for et videokamera, mens de skriger og hyler pÄ deres afgud og gÄr ud i den nÊste kugleregn, har heller intet at gÞre i civillisationen. Jeg vil modsÊtte mig enhver flygtning fra deres kulturkreds, de mÄ blÞde til dÞde for hinandens hÊnder indtil de eventuelt vil tilslutte sig en fÊlles menneskelighed. Barbariet mÄ indkapsles. Vi kan forsÞge at lindre deres uendelige tragedie, men kun pÄ afstand. Ellers trÊkkes vi med ned i det mareridt, vi steg op af i 1945. Vi er pÄ vej.

Vi kan ikke tĂ„le at se blod og se smĂ„bĂžrns hjernemasse, det er forstĂ„eligt. Men man kan ikke bygge overlevelsespolitik pĂ„, hvad man ikke kan tĂ„le at overvĂŠre. MellemĂžsten skal igennem meget endnu. Allah vil ikke hjĂŠlpe dem, tvĂŠrtimod. Allah vil forlĂŠnge deres lidelser. Og Muhammed mĂ„ – hvad enten han har eksisteret eller ej – ligesom nazister og kommunister indkapsles. “Man kunne jo,” siger SĂžvndal og Kofi Annan. NĂŠppe. “Du er pĂ„ jorden, det findes der ingen kur for,” siger Beckett i Slutspil. Syrerne er i Syrien, det er igen en kur, at de spreder sig til fungerende samfund. Det er slemt nok, at Libanon er pĂ„ vippen til en ny borgerkrig. Iran confirms sending troops to Syria.

Snaphanen – nu med bĂžrnesikring

Der er visse store arbejdspladser og hoteller i Norden, hvor denne blog er spÊrret. NU ser jeg, det ogsÄ gÊlder ikke bare pÄ tyrkiske hoteller, men ogsÄ i England. Man kunne tage skade, det er set fÞr. MÄske man skulle flage ud til USA, som svenske blogs gÞr inden den europÊiske debatÞkologi kommer for godt i gang.

“Om man försöker gĂ„ till snaphanen.dk frĂ„n tyska T-Mobiles nĂ€t i UK hamnar man pĂ„ denna sida:
Remove Content Lock The website you are trying to access is blocked by Content Lock as it contains content that is unsuitable for under 18s. Click Here to remove Content Lock if you are above 18.

Vill man ta bort spÀrren hamnar man pÄ en sidan som sÀger:

Protect your child. This application is blocked by Content Lock as the content is unsuitable for under 18s. To remove Content Lock, you need to prove your age by entering valid UK Credit Card details (please do not use Debit Card or international credit cards). This service is free of cost.

GĂ€ngkriminalitet och polisstrategier

Enzensbergers tes om de lÄgintensiva inbördeskrigen

Af Thomas Nydahl

TvÄ av de farligaste gÀngen i Birmingham Àr The Burger Bar Boys and The Johnson Crew. Men det finns andra. Och de Àr inte heller sÀrskilt vÀnligt sinnade mot omgivningen. HÀr vill jag kort visa pÄ ett par av de gÀng som Àr aktiva och hur myndigheterna försöker hantera dem.

Muslim Birmingham Panthers bildades i början av 1990-talet. GÀnget bestÄr mest av pakistanska och kashmiriska muslimer, men ocksÄ av andra etniska grupper, som svarta afrikaner, bangladeshier, indier, svarta karibier och afghaner. De Àr framför allt aktiva iozells, Handsworth, Alum Rock, Sparkhill, Sparkbrook och Aston (samma omrÄde som Lynx Gang). GÀnget bildades för sjÀlvförsvar i Birminghams muslimska stadsdelar, mot vita och svarta gÀng, sÄdana som Burger Bar Boys och Johnson Crew. Muslim Birmingham Panthers sÀgs vara stadens största gÀng med ungefÀr ettusen medlemmar.

The Johnson Crew vĂ€xte fram i Birmingham-stadsdelen Lozell redan pĂ„ 1980-talet, dĂ„ unga svarta mĂ€n gick samman för att skydda sig mot vit makt-aktivister och skinheads. En av grundarna var Arthur “Super D” Ellis, vars egen dotter, Charlene, mördades 2003. GĂ€ngmedlemmar stĂ„r varandra mycket nĂ€ra eftersom de kĂ€nt varandra sedan barndomen, vĂ€xt upp och gĂ„tt i skola tillsammans. Unga grabbar som sparkats ut frĂ„n skolorna, och de slutit sig samman för att begĂ„ smĂ„stölder och andra brott. NĂ€r de blivit Ă€ldre har det ocksĂ„ förhĂ€rdats som brottslingar och krĂ€vt sina andelar av den vĂ€xande drogtrafiken. I slutet av 1980-talet var det just detta gĂ€ng som kontrollerade det mesta av stadens drogtillgĂ„ngar och de styrde ocksĂ„ nattklubbarnas sĂ€kerhetstjĂ€nster. De tjĂ€nade redan dĂ„ tiotusentals pund i veckan pĂ„ sin kriminalitet.

Burger Bar Boys kommer frĂ„n innerstadsomrĂ„den som Handsworth, Winson Green, Moseley, Smethwick, Small Heath, Aston, Bordesley Green och Lozells. De Ă€r mest kĂ€nda för vapenhandel och narkotikaförsĂ€ljning. Deras frĂ€msta rivaler Ă€r ett annat svart gĂ€ng, Johnson Crew, men ocksĂ„ asiatiska gĂ€ng, som Lynx Gang och Muslim Birmingham Panthers. Burger Bar Boys har ett antal underavdelningar, till exempel Handsworth Town Crooks (HTC), Blood Brothers, Real Man Dem (RMD), Ghetto Hustla Boys (GHB) och Raleigh Close Crew (RCC). Dessa gĂ€ng kĂ€nns igen pĂ„ sina röda armbindlar eller röda t-shirts och kavajer. En annan grupp, Small Heath Mans (SHM) bĂ€r samma klĂ€der, men i lila. En av de största och vĂ€rsta underavdelningarna till Burger Bar Boys Ă€r Birmingham’s Most Wanted (BMW), som bĂ€r gröna armbindlar och t-shirts. De Ă€r vĂ€lkĂ€nda för sitt stridsrop ”Stay Mean, Stay Green,” och vissa medlemmar har tatuerat in orden som en form av logga. Burger Bar Boys Ă€r ocksĂ„ ökĂ€nda för den vĂ€pnade striden med Johnson Crew 2003, dĂ„ tvĂ„ helt oskyldiga och förbipasserande dödades. De som dog var 17- Ă„riga Letisha Shakespeare och 18-Ă„riga Charlene Ellis.

The Lynx Gang grundades redan pÄ 1970-talet för försvar mot vit makt-aktivister och skinheads. Men snart förÀndrades gruppen till ett mycket vÄldsamt, kriminellt gÀng i takt med gettoiseringen och förfallet i de asiatiska stadsdelarna. GÀnget bildades i Small Heath men spred sig snabbt till Handsworth, Alum Rock, Sparkhill, Sparkbrook och Aston. De viktigaste rivaliserande gÀngen Àr sÄdana som Muslim Birmingham Panthers, Burger Bar Boys, Sikh Shere Punjab och Redheads. The Lynx Gang Àr det Àldsta verksamma med stÀndigt stigande medlemstal, och berÀknas nu ha ungefÀr 3.000 medlemmar. Moazzam Begg, en av de nio brittiska muslimer som suttit fÀngslade pÄ Guantanamo Bay, Àr en före detta medlem av The Lynx Gang.

I oktober 2011 publicerade Protective Services Committee en rapport frÄn West Midlands Police Authority#, i avsikt att skapa överblick kring de tvÄ olika gÀngstrukturer man har att övervaka och bekÀmpa, Urban Street Gang (USG) och Organised Crime Group (OCG). I rapporten understryker man hur svÄrt det Àr att veta om en enskild kriminell handling har sin bakgrund i ett gÀng. Efter upploppen som ocksÄ drabbade West Midlands och Birmingham hÄrt har polismyndigheten Änyo koncentrerat sig pÄ grupperna och man arbetar utifrÄn regeringsdirektiven om hur ett gatugÀng ska definieras. Kriterierna finns sedan tidigare beskrivna i Dying to Belong report (Centre for Social Justice 2009) och Àr:

A relatively durable, predominantly street-based group of your people who (1) see themselves (and are seen by others) as a discernible group,(2) engage in a range of criminal activity and violence, (3) identify with or lay claim over territory, (4) have some form of identifying structural feature, and (5) are in conflict with other, similar gangs.

I rapporten pekar man ut ett antal stÀder i Black Country som sÀrskilt bekymmersamma, och som dÀrför krÀver sÀrskilda insatser, inte minst preventivt arbete och underrÀttelsearbete. Birmingham stÄr naturligtvis överst i rapporten och man visar hur en rad konkreta ÄtgÀrder satts in, bland annat i form av nya grupper som ska motarbeta gÀngvÄldet. I Wolverhampton har man fungerat som pilotprojekt lett av Inrikesministeriet i avsikt att slÄ sönder gÀngstrukturerna. I Sandwell, ett pÄ ytan trivsamt och fint litet samhÀlle har skapat arbetsgrupper som ska lÀra sig förstÄ och fokusera pÄ gÀngaktiviteterna. I Dudley, Walsall och Solihull finns det ett flertal gatugÀng men de har fÀrre medlemmar och Àr mindre vÀlorganiserade.

UngefÀr sÄ luddigt formulerad tycker jag att hela denna omfattande rapport Àr. Den sÀger vÀldigt lite om situationen pÄ gatorna, men betydligt mer om kommittéer som upprÀttats av polismyndigheten i samarbete med lokala myndigheter och frivilligorganisationer. Det ena utesluter inte det andra, men det blir av skrivningarna i denna rapport svÄrt att skapa sig en bild av gatukriminalitetens omfattning, sÀrskilt nÀr man nu förstÄtt att denna typ av brottslighet som inte sÀllan omfattar skjutvapen och knivar, inte behandlas som anti social behaviour utan att de tvÄ ses som skilda problem. Det kanske de Àr. Men nog drar jag mig till minnes vad Hans Magnus Enzensberger# skrev för lÀnge sedan om lÄgintensiva inbördeskrig och undrar om inte just de etniskt definierade kriminella gÀngen i West Midlands Àr indragna i just det.

Enzensberger skrev:

”SkĂ€let till att staten drar sig tillbaka kan vara mycket olika. I början Ă€r det ofta feghet eller taktiska berĂ€kningar, som i Weimarrepubliken och pĂ„ senare tid ocksĂ„ i det Ă„terförenade Tyskland. NĂ€r det molekylĂ€ra inbördeskriget har gĂ„tt lĂ€ngre Ă€r polisen och rĂ€ttvisan inte lĂ€ngre herrar över situationen; i den mĂ„n man alls fortsĂ€tter att anhĂ„lla stridande förvandlas de överfyllda fĂ€ngelserna till trĂ€ningslĂ€ger.”

Och

”Den som har medel dĂ€rtill kommer redan pĂ„ ett tidigt stadium försöka skaffa sig legoknektar som trĂ€der i polisens stĂ€lle. Ett tydligt tecken Ă€r den sĂ„ kallade sĂ€kerhetsbranschens tillvĂ€xt. Livvakten avancerar till statussymbol. Till och med statliga myndigheter engagerar sĂ€rskilda ’beskyddare’ för att vĂ€rna om infrastrukturen (
) Inbördeskrig, i molekylĂ€r som i större skala, Ă€r smittande.”

Enzensbergers resonemang kan te sig överdrivna. Jag lÀser dem mot bakgrund att polis och rÀddningstjÀnst inte vÄgar nÀrma sig vissa omrÄden i europeiska stÀder, och det faktum att allt fler av gatugÀngen vidmakthÄller sin makt med vÄld. NÀr islamistiska rörelser spottar pÄ nationella symboler i de europeiska lÀnder som givit dem bÄde uppehÄllstillstÄnd och medborgarskap Àr det en krigsförklaring. Ur det handlandet vÀxer förstÄs sjÀlvförsvarsgrupperna, som i den offentliga kontexten istÀllet görs till angripare. Vi har sett den mekanismen inte minst i England dÀr EDL görs till förövare, nÀr de i sjÀlva verket aktivt gÄr till försvar av sitt samhÀlle mot en ideologi och en rörelse som pÄ sikt vill förslava dem. Enzensberger analyserade redan dÄ en mekanism som har med detta att göra, och han skrev:

”Angrepp och försvar gĂ„r inte lĂ€ngre att sĂ€rskilja. Mekanismen liknar blodshĂ€mndens. Allt fler mĂ€nniskor sugs in i denna virvel av skrĂ€ck och hat, tills man har nĂ„tt ett tillstĂ„nd av fullkomlig asocialitet.”

Han pĂ„pekar att inbördeskriget aldrig kommer utifrĂ„n, och att det alltid startas av en minoritet: ”troligen rĂ€cker det med att en pĂ„ hundra vill ha det för att göra det omöjligt att leva ihop pĂ„ ett civiliserat sĂ€tt” – och han pĂ„pekar att det i den industrialiserade vĂ€rlden fortfarande gĂ„r att upprĂ€tthĂ„lla en fred, ”vĂ„ra inbördeskrig Ă€r molekylĂ€ra, hittills har de inte fĂ„tt grepp om massorna.” Han talar om storstĂ€dernas gĂ€ngkrig och gatuvĂ„ld som ”metastaser” frĂ„n de riktigt stora stĂ€derna (olustigt nog nĂ€mner han just brittiska Birmingham i sin upprĂ€kning av sĂ„dana stĂ€der, tillsammans med Bombay och Rio) och sĂ€ger att de stridande – alltifrĂ„n knarkgĂ€ng till huliganer, mordrĂ€nnare, bĂ€rsĂ€rkar och seriemördare – inte liknar vanliga soldater, men att ”precis som i de afrikanska krigen blir dessa mutanter bara yngre och yngre. Vi lurar oss sjĂ€lva nĂ€r vi tror att det rĂ„der fred, bara för att vi fortfarande kan gĂ„ och köpa vĂ„ra frukostfrallor utan att prickas av krypskyttar.”

Kan Enzensberger ha haft sÀrskilt fel nÀr han skrev sin bok? Jag tror istÀllet att hans analys av skeendet dÄ, i början av 1990-talet, förstod vad som vÀntade.

I gÀngkulturens era Àr det ocksÄ sÄ att man i kulturlivet romantiserar vÄldet och sjÀlva gÀngidentiteten. En gangsterfilm som spelades in i Birmingham 2009, 1 day, kritiserades ocksÄ för att glamourisera de riktiga vÄldsmÀnnens och mördarnas liv i en av stadens allra mest vÄldsdrabbade stadsdelar, Handsworth. Det finns rentav uppgifter om att de tvÄ gÀngen Johnson Crew och Burger Bar Boys fungerade som rÄdgivare för filmmakarna, för att intrigen skulle bli sÄ trovÀrdig som möjligt.

Filmen hade biopremiĂ€r i november 2009 och visades senare pĂ„ Channel 4. Den har beskrivits som ”Gang life for the MTV generation.” Intrigen bygger pĂ„ verkliga hĂ€ndelser i Birmingham 2008, dĂ„ tvĂ„ personer mördades i gĂ€ngkriget: Dimitri Foskin and Dominique Grant. Hur impotenta och meningslösa myndighetsĂ„tgĂ€rderna ter sig, förstĂ„r man nĂ€r man lĂ€ser att filmen delvis finansierats med statliga medel. Filmens regissör heter Penny Woolcock.

Filmmakarna försvarade sig mot kritiken med orden:

”Filmen producerades i fullt samarbete med lokalsamhĂ€llet i Birminghams innerstad, och mĂ„nga av de medverkande hade roller bĂ„de framför och bakom kameran. Filmen har ett starkt progressivt budskap utan att för den skull blunda för det dagliga livets verkliga omstĂ€ndigheter.”

Det rĂ€cker att se bilder frĂ„n filmen för att förstĂ„ effekten den haft pĂ„ dessa svarta förortsungdomar, vars hela liv prĂ€glas av vĂ„ld och hot. I filmen blir de hjĂ€ltar, deras gangsteridentitet inte bara avspeglas och visas utan förstĂ€rks och romantiseras. Detta Ă€r ”ett starkt progressivt budskap”. Vi förstĂ„r vad det betyder, inte sant?

Bilden visar en scen ur filmen 1 Day. Filmaffisch för filmen. Kulturradikal gangsterromantik frÄn Birmingham.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kenneth
Kenneth
11 years ago

Kan det passe at Snaphanen ogsÄ bliver censureret pÄ Kolding Bibliotek?

Da jeg sidst gik ind pÄ jeres hjemmeside herfra, var de nyeste indlÊg pÄ forsiden flere uger gamle???

Anonymous
Anonymous
11 years ago
Varmt Konservativ (kr)
Varmt Konservativ (kr)
11 years ago

Mellanöstern Ă€r pĂ„ vĂ€g att explodera i ett utrotningskrig mellan Sunni och Shia. I den europeiska extremvĂ€nsterns hĂ„rda kĂ€rna finns det grupper av Baader-Meinhof-sympatisörer som vill se liknande scener utspelas i Europa, med borgare och “arbetararistokrater” som offer.

Anonymous
Anonymous
11 years ago

Mellanöstern Ă€r pĂ„ vĂ€g att explodera i ett storkrig mellan Sunni och Shia…och vĂ€nstern kommer envist att fortsĂ€tta hĂ€vda att allt Ă€r Bushs fel.

I den extrema vĂ€nstern finns en liten hĂ„rd kĂ€rna av Baader-Meinhof-typer som vill se sĂ„dana hĂ€r scener i hela Europa – med europeiska borgare och “arbetararistokrater” som offer.

Limewoody
Limewoody
11 years ago

Man bĂžr lĂŠgge mĂŠrke til hvem det syriske styre siger begik udĂ„den. Islamister! Islamister har helt styr pĂ„ hvilken effekt den slags massakrer har pĂ„ “verdensopinionen”. Her forstĂ„et som de vestlige medier, der halser efter overfladiske sensationer, med gode billeder, skurke og helte. Skurkene i “det arabiske forĂ„r” er de siddende diktatorer; heltene er modstanderne. Ligeyldigt hvad disse helte sĂ„ ellers stĂ„r for. Revolution for enhver pris og til hver en tid – Jubii det er herligt at leve, vĂŠre en del af revolutionen, og vinde de andre journalisters respekt og ikke mindst beundring ……… I Ægypten vĂŠlger forĂ„rets “demokrater”… Read more »

Steinadler
Steinadler
11 years ago
Reply to  Limewoody

“Syrerne er i Syrien, det er igen en kur, at de spreder sig til fungerende samfund.” Det syriske samfunn kan knapt kalles velfungerende om man benytter en vestlig mĂ„lestokk. Men det er likefult et faktum at det det helvete som utspiller seg der i disse dager ville hatt en langt mindre alvorlig karakter om det ikke var for at mange av disse “opprĂžrne” slett ikke er syrere, men avstumpede yrkesterrorister som gjerne tyr til en hvilken som helst ytterlighet for Ă„ nĂ„ sitt mĂ„l om Ă„ etablere et islamistisk emirat – sannsynligvis ogsĂ„ med solid stĂžtte fra Saudi-Arabia, Qatar og… Read more »

Steinadler
Steinadler
11 years ago
Reply to  Steinadler

For ordens skyld: Det innledende sitatet er hentet fra teksten som fĂžlger videoen fra Syria, ikke fra Limewoodys kommentar.

Morten - - -
Morten - - -
11 years ago
Reply to  Steinadler

Glimrende indspark, Steinadler. SelvfĂžlgelig kan vi godt sige os selv, hvem der har fordel af talen om “massakrer”. Og pressen tĂžver med at sige andet, end at “billedet er nuanceret” – men selv skal den sjĂŠldent nyde noget af at nuancere det for os med konkrete eksempler som disse, du her bringer.

– – –

Rune
Rune
11 years ago

Hva heter boken til Hans Magnus Enzensberger? Kunne tenke meg Ă„ lese den.

Rune
Rune
11 years ago
Reply to  steen

: Takk for god service, og en interessant blogg.

Limewoody
Limewoody
11 years ago
Reply to  Rune

“Med udsigt til borgerkrigen”, tror jeg.

li (islamonausea lidende)
li (islamonausea lidende)
11 years ago

Jamen, vi kan pĂ„vise ideologien islams menneskefjendskhed i det uendelige, vi kan bare ikke vĂŠkke de naive godtroende politiske korrekte trĂŠnede mennesker, de VIL ikke se det oplagte, nemlig, at ideologien islam ER farlig for alle. Vi vil igen og igen hĂžre pĂ„ de naives fĂžlelses udbrud, det berĂžmte: Jamen, ikke alle muhammedaner er altsĂ„ terrorister, bogstavstro udĂžver, jihadister, selvmordsbomber …osv………..og Jamen, min muhammedanske grĂžnthandler er da flink………. Jamen, det kan da godt vĂŠre poul nyrup rasmussens far var en god nazist, det kan godt vĂŠre han ikke ville gasse jĂžder, MEN han tilhĂžrte alligevel sekten af nazister der udfĂžrte… Read more »

Prudentius
11 years ago

Man kan kun komme til den konklusion, at islam er muslimernes vĂŠrste fjende. Jeg tĂŠnker tit over lĂžgnen og hykleriet i den islamiske eid-fest (ikke fitr, men vist nok al-adha), hvor muslimerne fejrer at Abraham af Allah blev beordret til at skĂ„ne Ishmael fra ofring og istedet benytte et dyr. I Bibelen udgĂžr denne fortĂŠlling, der har Isak pĂ„ rollelisten istedet for Ishmael, uigendriveligt forbudet imod menneskeofring. Not so in islam. Her garanteres paradiset alene til de der kĂŠmper for Allah og “drĂŠber og bliver drĂŠbt” (sura 9 vers 111). Den islamiske fejring af Guds indgriben fĂžr Abraham begraver offerkniven… Read more »

Morten - - -
Morten - - -
11 years ago
Reply to  Prudentius

Det Arabiske ForÄr er ikke arabisk og ikke demokratisk. Det er, ganske rigtigt, islams renÊssance.

– – –

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago

Arabisk kvinde fortĂŠller sandheden til Politikens Ăžmfindtlige og virkeligheds- forskrĂŠkkede lĂŠsere. Men nĂ„r Lars Hedegaard og Jesper Langballe siger de samme ting, sĂ„ er fanden lĂžs – hvorfor mon? http://politiken.dk/debat/ECE1636387/hvorfor-hader-maendene-os/ Debat 26. maj. 2012 KL. 10.30 Hvorfor hader mĂŠndene os? Arabiske mĂŠnd hader kvinder og fĂžrer krig mod os, skriver Mona Eltahawy. … Forfatteren Rifaat udfolder en tresporet enhed af sex, dĂžd og religion. En bulldozer, der maser sig igennem fornĂŠgtelser for at nĂ„ ind til hjertet af kvindehadet i MellemĂžsten. Det kan ikke forsĂždes. De hader os ikke, fordi vi er frie, som man med en klichĂ© plejede at… Read more »

Marit
11 years ago

Dette er sĂ„ avskyelig at man har ikke ord ! Det er ikke mennesker som utfĂžrer slikt. Dyrene er heller ikke sĂ„ grusomme. Det vi med stor sikkerhet kan anta, er at barbarene er muslimer. Dette er deres “kultur”. Barna er mest sannsynlig kristne. Og vi vet jo at de skal drepes.Vi har 1400 Ă„rs erfaringer med det. LĂŠrer vi aldri ?

Frank P
Frank P
11 years ago

ForfĂŠrdeligt og bedrĂžveligt! Jeg frygter at vi kommer til at se lignende scener i Europa om fĂžje Ă„r… millioner af arabere stĂ„r pĂ„ spring til at tage til Europa. MellemĂžsten er et hul, verdens hul og hvem gider dog bo der…

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x